Pomenirea arătării pe cer a semnului cinstitei Cruci la Ierusalim, în zilele împăratului Constanţiu, fiul Sfântului împărat Constantin cel Mare (346) Sfântul Mucenic Acachie Sutașul, ofițer din Capadocia, care a pătimit la Bizanţ în vremea împăratului Maximian (+303) Sfântul Cuvios Nil de Sorska (Sorski), făcătorul de minuni, pustnic la Sora în Rusia și scriitor filocalic, care s-a săvârșit cu pace în anul 1508 Icoana Maicii Domnului de Jiroviț (1740) Preacuvioșii Părinți din Georgia (VI) Icoana Maicii Domnului de Liubeci, făcătoare de minuni (XI)
Stil vechi
7 Mai

Luni

Stil nou
20 Mai
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Pomenirea arătării pe cer a semnului cinstitei Cruci la Ierusalim, în zilele împăratului Constanţiu, fiul Sfântului împărat Constantin cel Mare (346). Sfântul Mucenic Acachie Sutașul, ofițer din Capadocia, care a pătimit la Bizanţ în vremea împăratului Maximian (+303). Sfântul Cuvios Nil de Sorska (Sorski), făcătorul de minuni, pustnic la Sora în Rusia și scriitor filocalic, care s-a săvârșit cu pace în anul 1508. Preacuvioșii Părinți din Georgia (VI). Sfântul Mucenic Codrat, dimpreună cu Sfinții Mucenici: Rufin și Saturnin din Nicomidia, care s-au săvârșit prin sabie în vremea împăratului Deciu (III). Sfântul Ierarh Chiril, arhiepiscopul Ierusalimului (+390). Sfântul Cuvios Ioan Psihaitul, mărturisitor din Constantinopol (+825). Sfântul Mucenic Maxim, negustor din Efes, care s-a săvârşit fiind omorât cu pietre. Sfânta Muceniță Lidia din Filipi (I). Sfintele Muceniţe: Flavia Domitilla, soţia consulului Flaviu Clement, şi nepoata ei, Flavia, rude ale împăratului Domiţian, în timpul căruia au și pătimit (+95). Sfântul Iuvenalie din Benevento în Italia (+132). Sfântul Cuvios Ioan Zedazneli, dimpreună cu 12 părinţi sirieni, întemeietorii monahismului în Georgia (V, VI). Sfântul Cuvios Nil Athonitul, izvorâtorul de mir, nevoitor lângă Marea Lavră din Sfântul Munte Athos (+1651). Icoana Maicii Domnului de Liubeci, făcătoare de minuni (XI). Icoana Maicii Domnului de Jiroviț (1740).
File pateric

Pentru avva Antonie

3. Zis-a avva Antonie : parintii cei de demult, cand mergeau in pustie, intai se vindecau pe sine si facandu-se doctori alesi, vindecau si pe altii. Iar noi iesind din lume, mai inainte de a ne vindeca pe noi singuri, indata incepem a vindeca pe altii si intorcandu-se boala asupra noastra, se fac noua cele de pe urma mai amare decat cele dintai si auzim de la Domnul zicand : Doctore, vindeca-te mai intai pe tine

4. Acest avva Antonie, cautand la adancul judecatilor lui Dumnezeu, a cerut, zicand :
Doamne, cum unii traind putin, mor, iar altii prea imbatranesc ? Si pentru ce unii sunt saraci, iar altii bogati ? Si cum cei nedrepti se imbogatesc, iar cei drepti sunt saraci ?
Si a venit lui glas zicand : Antonie, ia aminte de tine, ca acestea sunt judecati ale lui Dumnezeu si nu-ti este tie de folos a le sti.

Pilda zilei

Despre comportamentul creştinului

Venind acasă de la serviciu, un bărbat a văzut în frigider trei sticle de apă minerală. Când plecase, îl rugase pe fiul său să cumpere numai două sticle, pentru că a treia sticlă pe care o avuseseră se ciobise când fusese deschisă. L-a întrebat pe copil:

– De unde sunt trei sticle, că nu îţi ajungeau banii să mai cumperi una cu ambalaj?

Mândru de isprava pe care o făcuse, copilul a răspuns:

– Tată, am reuşit să o păcălesc pe vânzătoare. Când m-am dus, am pus eu singur sticlele în ladă, şi vânzătoarea nu şi-a dat seama că una era ciobită. Aşa că am recuperat eu paguba pe care ai făcut-o tu când ai deschis sticla aia.

– E bine ce ai făcut? Nu e tot un fel de furt?

– Nu, că vânzătoarea nu a rămas în minus. O să se păcălească cei de la fabrică.

– Ascultă-mă: nu contează cât fură, de ce fură şi cum fură alţii, noi nu trebuie să furăm pe nimeni. Noi trebuie să fim creştini nu numai la biserică, ci peste tot. Tu, că eşti copil, şi la şcoală, şi în parc, şi cu noi de faţă, şi singur, tot creştin trebuie să fii. (Danion Vasile - Patericul mirenilor)

 

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Luni

O, Veșnice Dumnezeule, Doamne Iisuse Hristoase, cu adancă și mare smerenie a inimii mele, cunosc și mărturisesc că gresesc in toate zilele, dumnezeieștii tale dragoste. Pentru acesta astazi, ca este luni și începutul săptămânii, cer să-mi lași toate păcatele și să mi le ierti, rugându-mă cu smerenie milostivirii Tale, celei mari, să-mi dai har, ca sa pun început bun, să port grijă și să ostenesc pentru sufletul meu, pentru care ai petrecut atatea osteneli și ispite la Sfânta Ta răstignire, ca să mântuiești zidirea Ta.

Și te rog, Dumnezeul meu și Ziditorul meu, să mă îndreptezi de astăzi înainte spre bine, pâna la sfârșitul vieții mele, întru cinstea și mărirea împărației Tale și pentru mântuirea mea.

O, Doamne! Astazi îți dau sufletul și trupul meu și vointa mea, rugându-Te să fie voia Ta în mine precum îți place. Dă-mi îngaduiala să pot răbda și mă pedepseste aici întru acesta lume, dupa mila Ta, iar nu în cealalta viața.

Și iartă pe cei vii și pe cei morți după rugăciunile Sfintei Tale Biserici și mă învrednicește pe mine și pe ceilalți să ne bucurăm de mărirea ta în Rai. La acesta pun mijlocitor pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic:
O, cerești slujitori și slugi ale lui Dumnezeu! păzitori ai oamenilor și vrajmași ai duhurilor rele, ma închin vouă, fericite duhuri, și mă bucur de marirea voastră, căci pururea stați neadormiți întru voințele Dumnezeului nostru cu multă grijă și credința; voi pururea căutați și nu dormiți, pururea slujiți și nu osteniți, pururea luptați și pururea biruiți și nu este alta grija voastră, făra numai să departați pe cel rău de la zidirea lui Dumnezeu.
O, binecuvântați păzitori ai oamenilor! mă închin vouă și vă mulțumesc pentru ajutorul cel de toate zilele ce ne dați, pentru povățuirea ce ne faceți, pentru darul ce-l cereți adesea de la Dumnezeu pentru noi și deosebi vă binecuvântez pentru grija ce aveți de mine, nevrednicul și păcătosul. O, Sfinte îngere, păzitorul sufletului meu, și voi Sfinților Arhangheli Mihaile și Gavrile, nu vă scârbiți de mine, nici mă lăsati pustiu, ci mă paziți ziua si noaptea până îmi voi da cu pocăința sufletul în mâinile lui Dumnezeu, Ziditorul meu, măcar ca eu nu va ascult, nici primesc luminările și povățuirile ce îmi faceți pentru folosul meu.

Înca vă rog să aveți grija sufletului meu și să opriți puterea vrăjmașului, pentru ca să nu mai gresesc de acum înaintea Dumnezeului meu; și mă învredniciți să vă vad la moartea mea și să stati împrejurul meu și să duceți în ceruri sufletul meu ca să se închine măririi lui Dumnezeu și sa vada bucuria Sfinților Lui pentru ca să am pricina să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut-o pentru mine și să vă spun binele vostru cu glas neîncetat în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

Cartea lui Iov

CAPITOLUL 22
Elifaz se indoieste iarasi de evlavia lui Iov.

1. Elifaz din Teman a raspuns atunci si a zis:
2. “Poate omul sa fie de vreun folos lui Dumnezeu? Nu, fiindca inteleptul isi este de folos lui insusi.
3. Ce are Cel Atotputernic daca tu esti fara prihana? Si care este castigul Lui, daca drumurile tale sunt fara vina?
4. Oare El te pedepseste pentru cucernicia ta si pentru ea intra cu tine in judecata?
5. Nu, dimpotriva, fiindca rautatea ta este mare si faradelegile tale sunt fara hotar!
6. Caci tu fara dreptate luai zaloage de la fratii tai si smulgeai vesmantul de pe oameni si-i lasai goi.
7. Tu nu dadeai sa bea celui insetat si nu dadeai sa manance celui flamand;
8. Cel cu pumnul tare cotropeste pamantul si cel cu trecere il ia, in stapanire.
9. Goneai de la pragul tau pe vaduve cu mainile goale si bratele celor orfani tu le sfaramai.
10. Acesta este cuvantul pentru care laturi te inconjoara si spaimele te-au apucat dintr-o data.
11. Lumina s-a stins pentru tine si nu mai vezi si o apa revarsata te-a dat la fund.
12. Dumnezeu nu este El oare mai presus de ceruri? Priveste in sus spre stele cat de sus sunt ele!
13. Tu ai zis: Ce stie Dumnezeu! Judeca El oare prin umbra?
14. Norii sunt ca o perdea in fata Lui si El nu poate sa vada; El se plimba numai de jur imprejurul cerurilor.
15. Voiesti tu sa urmezi pe stravechea cale pe care au batatorit-o oamenii cei fara de lege?
16. Cei ce au fost maturati inainte de vreme, cand un fluviu s-a rostogolit peste temeliile lor,
17. Si ei ziceau lui Dumnezeu: “In laturi de la noi! Si ce poate sa ne faca Cel Atotputernic?”
18. Dar tocmai El umpluse casele lor de bunatati, insa sfatul celor rai ramanea departe de Dumnezeu.
19. Cei drepti se uita si se bucura, iar cel nevinovat rade de ei.
20. Iata, avutia lor a nimicit-o si focul a mistuit toata stransura lor!
21. Impaca-te cu Dumnezeu si cazi la pace. Atunci bine va fi de tine.
22. Primeste, te rog, invatatura din gura Lui si pune la inima cuvintele Lui;
23. Daca te intorci la Cel puternic si te smeresti, daca departezi nedreptatea de cortul tau,
24. Atunci aurul tau il vei pretui drept tarana si comorile Ofirului drept pietricele,
25. Pentru ca Cel Atotputernic va fi pentru tine sloi de aur si gramezi de argint.
26. Atunci tu te vei desfata intru Cel Atotputernic si ridica-vei fata ta catre Dumnezeu.
27. Tu vei chema numele Lui si El te va auzi si tu vei implini juruintele tale.
28. Cand te vei hotari sa faci un lucru, lucrul il vei izbuti si lumina va straluci pe toate drumurile tale,
29. Fiindca Dumnezeu smereste pe mandri si mandria, si mantuieste pe acela care-si pleaca ochii in pamant.
30. El izbaveste pe cel nevinovat si tu la fel vei scapa, cand mainile tale vor fi curate”.

CAPITOLUL 23
Iov marturiseste curatenia cugetului sau, lasandu-se la judecata Domnului.

1. Dar Iov iarasi a vorbit si a zis:
2. “Si de data aceasta plangerea mea este luata tot ca razvratire si totusi mana mea de-abia inabuse suspinele mele.
3. O, daca as sti unde sa-L gasesc! Daca as putea sa ajung la palatul Lui!
4. Atunci as dezvalui inaintea Lui pricina mea si as umple gura mea cu invinuiri.
5. As sti atunci cuvintele cu care mi-ar raspunde si as intelege rostul spuselor Lui.
6. Si-ar dezlantui El oare toata puterea in cearta Lui cu mine? Nu, El ar sta si m-ar asculta.
7. El ar lua aminte la omul drept care vorbeste in fala Lui si astfel as fi iertat pe vecie de Judecatorul meu.
8. Caci iata, daca o iau spre rasarit, El nu este acolo; daca o iau spre apus, nu-L zaresc!
9. L-am cautat spre miazanoapte si n-am dat de El, m-am intors catre miazazi si nici aici nu L-am vazut!
10. Dar El cunoaste si umbletul meu si starea mea pe loc si daca ar fi sa ma treaca prin cuptor de foc, voi iesi din cuptor curat ca aurul.
11. M-am tinut cu pasul meu dupa pasul Lui, am pazit calea Lui si nu m-am abatut din ea.
12. De la porunca buzelor Sale nu m-am departat, la sanul meu am tinut ascunse cuvintele gurii Sale.
13. Dar hotararea Lui este luata si cine-L va impiedica? Caci ceea ce sufletul Sau a poftit, aceea va si face.
14. Fiindca El aduce la indeplinire hotararea Sa si alte foarte multe lucruri la fel, care sunt in gandul Sau.
15. Iata pentru ce sunt inspaimantat in fata Lui. Ma gandesc si mi-e teama de El.
16. Dumnezeu a slabit inima mea si Cel Atotputernic m-a ingrozit.
17. Si n-am tacut din pricina intunericului si din pricina noptii care a invaluit fata mea.

CAPITOLUL 24
Despre randuiala lui Dumnezeu cea tainica, dar dreapta; pentru nefericirea celor drepti si fericirea celor pacatosi.

1. De ce, pentru Cel Atotputernic, vremurile rasplatirilor sunt ascunse si cei ce-L cunosc n-au vazut zilele Sale de judecator?
2. Viclenii muta hotarele tarinilor, fura turma de oi cu cioban cu tot.
3. Duc la ei acasa asinul copiilor orfani si iau zalog boul vaduvei.
4. Dau la o parte de pe cale pe cei saraci din tara, iar pe toti nenorocitii din tara ii silesc sa se ascunda.
5. Acestia la fel cu asinii salbatici din pustie ies pe furis sa-si caute de mancare si, dupa ce lucreaza pana seara, tot n-au paine pentru copii.
6. Ei secera noaptea pe camp, ei culeg via nelegiuitului;
7. Petrec noaptea goi, fiindca n-au cu ce sa se inveleasca, pentru ca n-au vesmant sa se apere de frig.
8. Ploaia repede din munti ii uda pana la piele si in loc de adapost strang in brate stancile.
9. Cei dintai smulg pe orfan de la tata si iau zalog haina saracului.
10. Si saracii umbla goi, fara imbracaminte si, istoviti de foame, duc in spinare snopii.
11. La teascul bogatului, ei storc untdelemnul, ei calca jghiaburile cu struguri si tanjesc de sete.
12. In cetate, muribunzii se vaita si sufletul celor raniti cere ajutor; dar Dumnezeu n-aude rugaciunea lor!
13. Mai sunt razvratiti impotriva zilei, care nu cunosc cararile ei si nu raman in potecile ei.
14. Ucigasul se scoala dis-de-dimineata, ucide pe cel sarac si nevoias si jefuieste.
15. Ochii celui desfranat pandesc amurgul zilei si el isi zice: Nu ma vede nici tipenie de om, si isi pune o mahrama pe fata.
16. Talharul, acoperit de intuneric, sparge casele si intra in ele, caci el le-a pus semn de cu ziua,
17. Iar cand vine dimineata, parca ar fi pentru ei umbra mortii. Cand zorii stralucesc, toate spaimele mortii dau peste ei.
18. Nelegiuitul pluteste usor ca pe fata apelor, dar pe pamant partea lui este plina de blestem si fericirea nu va calca niciodata via lui.
19. Precum seceta si arsita sorb apele zapezilor topite, tot astfel soarbe locuinta mortilor pe pacatosi.
20. Pantecele mamei lor l-au uitat, viermii se desfateaza din el, nimeni nu-l mai tine minte si astfel nelegiuirea lor s-a frant ca un copac.
21. Ei chinuiau pe femeia stearpa si fara de copii, ei s-au purtat aprig cu femeia vaduva.
22. Dar Cel ce, prin puterea Lui, struneste pe cei puternici, se ridica razbunator si toii acestia nu se mai tin stapani pe viata lor.
23. El ii lasa sa se sprijine cu buna incredintare, dar ochii Lui erau asupra cailor lor.
24. Se ridicasera, dar acum nu mai sunt, s-au asternut ca nalba, cand o cosesti si ca spicul ierbii s-au vestejit.
25. Daca ziceti ca nu este asa, cine imi va dovedi ca am mintit si cine va spulbera cuvantul meu?”