Sfântul Ierarh Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului, care a slujit un timp la biserica „Sfântul  Nicolae” din Galați și ale cărui sfinte moaște se află la Harkov în Ucraina (+1654) Pomenirea aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare, patriarhul Alexandriei (+373), la Constantinopol (1654) Mutarea moaștelor Sfinților Mucenici, cneji ai Rusiei, Boris și Gleb, numiți din botez Roman și David (907) Icoana Maicii Domnului din Vutivan Sfântul Boris I, țarul Bulgariei, cel întocmai cu Apostolii, care din Sfântul Botez s-a numit Mihail (+907) Sfinții Mucenici din Frigia: Esper (Hesperus) și soția lui, Zoi (Zoe), și fiii lor, Chiriac şi Teodul (+124) Icoana Maicii Domnului din Putivl, Rusia (1635)
Stil vechi
2 Mai

Luni

Stil nou
15 Mai
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Pomenirea aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare, patriarhul Alexandriei (+373), la Constantinopol (1654). Mutarea moaștelor Sfinților Mucenici, cneji ai Rusiei, Boris și Gleb, numiți din botez Roman și David (907). Sfântul Ierarh Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului, care a slujit un timp la biserica „Sfântul Nicolae” din Galați și ale cărui sfinte moaște se află la Harkov în Ucraina (+1654). Sfinții Mucenici din Frigia: Esper (Hesperus) și soția lui, Zoi (Zoe), și fiii lor, Chiriac şi Teodul (+124). Sfântul Cuvios Iordan, făcătorul de minuni. Sfântul Mucenic Leon, care a mărturisit la Rimini în Italia (IV). Sfântul Sfințit Mucenic Felix, diacon din Sevilia în Spania. Sfântul Ierarh Valentin, episcop de Genoa în Italia (+307). Sfântul Boris I, țarul Bulgariei, cel întocmai cu Apostolii, care din Sfântul Botez s-a numit Mihail (+907). Sfântul Neachtain din Irlanda (V). Sfântul Mucenic Gherman, propovăduitor la Normandia în Franţa (+480). Sfinţii Sfințiți Mucenici: Vindemialis, Eugen şi Longhin, episcopi în nordul Africii (+485). Sfântul Cuvios Walbert, stareţul Mănăstirii Luxeuil din Franţa (+665). Sfântul Cuvios Ultan din Irlanda, stareţ la Fosses în Franţa (+686). Sfântul Cuvios Bertin cel Tânăr, monah la Sithin în Franţa (+699). Sfântul Cuvios Gennys, monah din Anglia. Sfântul Ierarh Sava, episcop de Dafnusia în Bitinia. Sfânta Cuvioasă Muceniţă Wiborada, care a pustnicit lângă Mănăstirea Sfântul Gal din Elveția (+925). Sfântul Mucenic Gheorghe Ungurul, fratele Sfântului Moise Ungurul de la Pecerska (+1015). Sfântul Cuvios Atanasie de la Syandem şi Valaam în Rusia (+1550). Sfântul Cuvios Vasile, nebun pentru Hristos din Kadom în Rusia (+1848). Icoana Maicii Domnului din Putivl, Rusia (1635). Icoana Maicii Domnului din Vutivan.
File pateric

Inauntru pazeste-te, afara pazeste-te

Avva Pimen a povestit ca, odata, un frate l-a intrebat pe avva Simon: Daca ies din chilie si dau peste un frate care se distreaza, si ma distrez si eu cu dansul; apoi dau peste unul care rade, si rad si eu cu dansul, cand intru iar in chilie, nu-mi mai gasesc pacea dinainte. Batranul ii zice: Cum, dupa ce iesi din chilie si dai peste unul care rade, si razi si tu cu el, dai peste unii care sporovaiesc si sporovaiesti si tu, cand te intorci in chilie ai vrea sa fii cum erai mai inainte?. Fratele intreaba: Si atunci?. Batranul ii zice: Inauntru pazeste-te, afara pazeste-te.

 

Pilda zilei

Suflet intunecat

Intr-o iarna grea, un calugar a plecat din manastire spre satul de la poalele muntelui, sa vada de sanatatea unui copil pe care boala il tintuise la pat. La marginea padurii, a gasit, cazut in zapada, un cerb mort de foame si frig, dar si-a continuat drumul. Ajuns in casa baiatului, l-a chemat pe tatal acestuia si i-a spus:

- Am gasit, nu departe de aici, un cerb pe care frigul si foamea l-au rapus. Haide sa il iei si veti avea hrana pentru o vreme!

Bucuros, omul i-a multumit calugarului si l-a urmat la locul cu pricina. Langa cerbul mort, insa, zacea acum un lup, care, gasind intre timp animalul, il devorase. Nestiind sa se opreasca la timp, manat doar de o lacomie exagerata, lupul mancase mult mai mult decat i-ar fi trebuit si decat ar fi avut nevoie. Acum zacea mort, ucis de propria lui lacomie.

Vazand toate acestea, calugarul ii spuse taranului:

- Vezi tu, unii sunt asemenea cerbului, rapusi de griji si nevoi, de lipsuri si greutati. Sufletul lor se intuneca si ingheata in atatea necazuri. Acestia uita de Dumnezeu si de cele sfinte, furati de viata grea pe care o traiesc, cand doar credinta le-ar mai putea incalzi sufletul. Numai dragostea si mila lui Dumnezeu ii pot intari; nu trebuie decat sa le caute. Insa, altii - vai de aceia! - sunt asemenea lupului. Au ce le trebuie, au chiar mai mult decat le-ar trebui si, cu toate acestea, sunt si ei morti sufleteste. Traiesc doar pentru ei, cand ar putea sa dea si altora. Sufletul lor este inghetat de egoism, intunecat de lacomie. Vai de ei, caci pacatul lor este cu atat mai mare! Sa fii coplesit de greutati este o neputinta, insa sa fii doborat de placeri este o rusine! La Judecata ce va veni curand, va fi rau de sufletul ingenunchiat de greutati, dar va fi vai si amar de sufletul ingenunchiat de placeri.

Ispitele sunt de doua feluri: sau stramtorile vietii incearca inimile, vadind rabdarea lor, sau belsugul vietii devine iarasi chip de ispita. E la fel de greu, atat sa-ti pastrezi sufletul neinjosit de greutati, cat si sa nu ti-l jignesti in situatii inalte.

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Luni

O, Veșnice Dumnezeule, Doamne Iisuse Hristoase, cu adancă și mare smerenie a inimii mele, cunosc și mărturisesc că gresesc in toate zilele, dumnezeieștii tale dragoste. Pentru acesta astazi, ca este luni și începutul săptămânii, cer să-mi lași toate păcatele și să mi le ierti, rugându-mă cu smerenie milostivirii Tale, celei mari, să-mi dai har, ca sa pun început bun, să port grijă și să ostenesc pentru sufletul meu, pentru care ai petrecut atatea osteneli și ispite la Sfânta Ta răstignire, ca să mântuiești zidirea Ta.

Și te rog, Dumnezeul meu și Ziditorul meu, să mă îndreptezi de astăzi înainte spre bine, pâna la sfârșitul vieții mele, întru cinstea și mărirea împărației Tale și pentru mântuirea mea.

O, Doamne! Astazi îți dau sufletul și trupul meu și vointa mea, rugându-Te să fie voia Ta în mine precum îți place. Dă-mi îngaduiala să pot răbda și mă pedepseste aici întru acesta lume, dupa mila Ta, iar nu în cealalta viața.

Și iartă pe cei vii și pe cei morți după rugăciunile Sfintei Tale Biserici și mă învrednicește pe mine și pe ceilalți să ne bucurăm de mărirea ta în Rai. La acesta pun mijlocitor pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic:
O, cerești slujitori și slugi ale lui Dumnezeu! păzitori ai oamenilor și vrajmași ai duhurilor rele, ma închin vouă, fericite duhuri, și mă bucur de marirea voastră, căci pururea stați neadormiți întru voințele Dumnezeului nostru cu multă grijă și credința; voi pururea căutați și nu dormiți, pururea slujiți și nu osteniți, pururea luptați și pururea biruiți și nu este alta grija voastră, făra numai să departați pe cel rău de la zidirea lui Dumnezeu.
O, binecuvântați păzitori ai oamenilor! mă închin vouă și vă mulțumesc pentru ajutorul cel de toate zilele ce ne dați, pentru povățuirea ce ne faceți, pentru darul ce-l cereți adesea de la Dumnezeu pentru noi și deosebi vă binecuvântez pentru grija ce aveți de mine, nevrednicul și păcătosul. O, Sfinte îngere, păzitorul sufletului meu, și voi Sfinților Arhangheli Mihaile și Gavrile, nu vă scârbiți de mine, nici mă lăsati pustiu, ci mă paziți ziua si noaptea până îmi voi da cu pocăința sufletul în mâinile lui Dumnezeu, Ziditorul meu, măcar ca eu nu va ascult, nici primesc luminările și povățuirile ce îmi faceți pentru folosul meu.

Înca vă rog să aveți grija sufletului meu și să opriți puterea vrăjmașului, pentru ca să nu mai gresesc de acum înaintea Dumnezeului meu; și mă învredniciți să vă vad la moartea mea și să stati împrejurul meu și să duceți în ceruri sufletul meu ca să se închine măririi lui Dumnezeu și sa vada bucuria Sfinților Lui pentru ca să am pricina să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut-o pentru mine și să vă spun binele vostru cu glas neîncetat în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

Cartea lui Iov

CAPITOLUL 8
Bildad mustra pe Iov.

1. Atunci Bildad din Suah a raspuns si a zis:
2. “Pana cand vei tot vorbi astfel de lucruri si cuvintele din gura ta vor izvori ca vijelia?
3. Dumnezeu o sa incovoaie ce e drept? Cel Atotputernic o sa strambe El dreptatea?
4. Daca feciorii tai au pacatuit fata de El, El i-a lasat sa se prabuseasca sub povara nelegiuirii lor.
S. Dar tu daca vii la Dumnezeu, daca te rogi de Cel Atotputernic,
6. Daca esti nevinovat si fara pata, atunci de buna seama ca va veghea asupra ta si va cladi la loc casa dreptatii tale
7. Si starea ta cea veche va fi nimica toata, atat de mult vei fi deasupra in starea ta cea noua.
8. Intreaba pe cei care au fost inaintea noastra si ia aminte la cele traite si patite de parinti.
9. Caci noi suntem de ieri si nu stim nimic, caci zilele noastre pe pamant nu sunt decat o umbra.
10. Ei iti vor da invatatura, ei iti vor grai si din inima lor iti vor cuvanta unele ca acestea:
11. Oare papura creste fara balta si rogozul fara umezeala?
12. Pe cand inca este in floare si nu este taiat, el se usuca, mai inainte decat orice buruiana.
13. Tot asa se intampla cu toti aceia care uita pe Dumnezeu si asa se vestejeste nadejdea celui nelegiuit.
14. Increderea lui e spulberata si bizuinta lui este o panza de paianjen.
15. Se sprijina pe casa sa, dar ea nu se tine; se agata de ea, dar casa se pravale.
16. Sta plin de suc in fata soarelui si in gradina unde este isi intinde vlastarii;
17. Radacinile lui se impletesc cu pietrele si se infig in adancul stancilor.
18. Daca il smulgi din loc, locul il tagaduieste: Nu te-am vazut niciodata!
19. Iata-l acum putred, pe carare, si din pamant rasar alti vlastari.
20. Dumnezeu nu dispretuieste pe cel desavarsit si nu ia de mana pe raufacatori.
21. Gura ta va fi plina inca o data de rasete si buzele tale de veselie.
22. Cei ce te urasc se vor invesmanta in rusine si cortul celor rai va pieri!”