Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Bucurie neașteptată Cuvioasa Tamara, Împărăteasa Georgiei (1213) Sfântul Prooroc Ieremia, care era din seminţia patriarhului Veniamin (+ 650 î. d. Hr.) Cuviosul Pafnutie, egumenul mănăstirii Borob în Rusia (+1477) Sfântul Sfințit Mucenic Macarie, mitropolitul Kievului (1497) Duminica V (a Samarinencii) Sfânta Cuvioasă Isidora cea nebună pentru Hristos din Mănăstirea Tabena, Egipt (IV) Sfântul Cuvios Gherasim Boldinski (de pe muntele Boldino, din Rusia) (+1554) Sfântul Cuvios Mucenic Acachie pantofarul (1816) Sfinții Mucenici Eftimie (1814), Ignatie (1814) și Acachie (1816), monahi la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos, care au mărturisit la Constantinopol
Stil vechi
1 Mai

Duminică

Stil nou
14 Mai
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Duminica V (a Samarinencii). Sfântul Prooroc Ieremia, care era din seminţia patriarhului Veniamin (+ 650 î. d. Hr.). Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Bucurie neașteptată". Cuviosul Pafnutie, egumenul mănăstirii Borob în Rusia (+1477). Sfântul Sfințit Mucenic Macarie, mitropolitul Kievului (1497). Sfânta Cuvioasă Isidora cea nebună pentru Hristos din Mănăstirea Tabena, Egipt (IV). Sfântul Cuvios Mucenic Acachie pantofarul (1816). Sfântul Cuvios Gherasim Boldinski (de pe muntele Boldino, din Rusia) (+1554). Sfinții Mucenici Eftimie (1814), Ignatie (1814) și Acachie (1816), monahi la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos, care au mărturisit la Constantinopol. Sfântul Sfințit Mucenic Vata Persul, egumen la Nisibe, care s-a săvârşit de sabie în vremea împăratului Sapor al II-lea (+364). Cuvioasa Tamara, Împărăteasa Georgiei (1213). Sfinții Mucenici: Sava, care s-a săvârşit fiind spânzurat într-un smochin, și Filosoful din Alexandria, care s-a săvârşit de sabie în vremea împăratului Deciu (+252). Sfântul Sfințit Mucenic Andeol ipodiaconul, care a mărturisit la Viviers în Franţa, și a Sfinţilor Mucenici: Orentie şi Patientia, soţia sa, din Loret în Spania (+208 și +240). Sfinții Mucenici: Comin, care a mărturisit la Catania-Sicilia în Italia, și Efisiu, care mai înainte fost prigonitor al creştinilor (+270 și +286). Sfinţii Mucenici: Acius şi Aceolus, care au pătimit lângă Amiens în Franţa în timpul împăratului Diocleţian, Sfânta Muceniţă Grata fecioara din Bergamo, și Sfântul Sfințit Mucenic Ipolist, preot din Antiohia, care a mărturisit la Avelino în Italia (+303 și +307). Sfinții Ierarhi: Amator, episcop de Auxerre, Orentie, episcop de Auch în Franţa, și Corentin, episcop de Quimper în Anglia (sec. V, VI). Sfântul Sfințit Mucenic Kellach, episcop de Killala în Irlanda, și Sfântul Mucenic Sigismund, regele Burgundiei în Franţa (VI). Sfinții Cuvioși: Brioc, egumen la Bretania în Franţa, Marcu, ieromonah la Corbeny în Anglia, Ultan, misionar din Irlanda, și Mihail, făcător de minuni din Calcedon (+502, +558, +680 și +726). Sfinții Ierarhi: Asaf, episcop de Uanelwy în Ţara Galilor, Arigie, episcop de Gap, și Theodard, arhiepiscop de Narbonne în Franţa (+600, +604 și +893). Sfânta Cuvioasă Muceniţă Bertha din Aveney în Franţa, Sfântul Mucenic Evermar, care a pătimit la Rousson în Belgia, și Sfinții Cuvioși Mucenici: Roman din Galatia, monah în Bitinia, și Benedict din Szkalka, care a pustnicit în Muntele Zabor din Ungaria (+ 680, + 700, + 780 și + 1012). Sfinții Ierarhi: Zosima, episcop de Kumurdo în Georgia, și Panaret, episcop de Pafos în Cipru, și Sfântul Cuvios Nichifor din insula Hios (sec. XVIII, XIX). Sfânta Cuvioasă Isidora cea nebună pentru Hristos, nevoitoare în mănăstirea de fecioare a Tavenisioţilor din Egipt (+370).
File pateric

Pentru Avva Antonie

Sfantul avva Antonie, sezand odata in pustie, a venit in lenevie si in multa intunecare de ganduri si zicea catre Dumnezeu : Doamne, voi sa ma mantuiesc si nu ma lasa gandurile. Ce voi face in scarba mea? Cum ma voi mantui?

Si, sculandu-se putin, a iesit afara si a vazut odata pe cineva ca pe sine sezand si impletind o funie, apoi sculandu-se de la lucru si rugandu-se, si iarasi sezandsi impletind funia; apoi iarasi sculandu-se la rugaciune. Acesta era ingerul Domnului, trimis spre indreptarea si intarirea lui Antonie.

Si a auzit pe inger zicand : asa fa si te mantuieste. Iar el auzind aceasta, a luat multa bucurie si indrazneala si facand asa se mantuia.

Pilda zilei

Intarzierea in casatorie

Un preot l-a intrebat pe un tanar necasatorit:

- Tinere cati ani ai?

- 34 de ani, a grait tanarul.

- Si cand te casatoresti?

- Cat mai repede, a raspuns el.

- Si atunci, ce mai astepti? intreaba preotul.

- Pai, deocamdata, caut fata ideala.

- Si, ai gasit-o?

- Da!

- Si atunci, ce mai stai?

Cu putina rusine, tanarul raspunse:

- Pai si ea cauta baiatul ideal.

 

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Duminică

De vreme ce ziua duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om; pentru acesta, iubitorule de oameni, Doamne, mă închin Ție, și-Ți multumesc foarte pentru darurile cele mari ce ai făcut tuturor zidirilor Tale. Cu adevărat se bucură și se veselește inima mea, când stau și cuget ca numai Tu singur ești Dumnezeu Sfânt, înțelept, milostiv, purtător de grijă, bun, puternic, necuprins și în puține cuvinte nu-Ți lipsește vreo bunatate sau vreo mărire. Mă bucur cu asemenea că tu ești Dumnezeu în trei fețe: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Să se tulbure, Doamne, toți cei ce se închina la alți dumnezei, ca nu este alt dumnezeu afara de Tine. Pentru acesta fă să sporeasca creștinii în slava și bunătate, de vreme ce ei numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu Adevărat și Te mărturisesc și Ți se închina și-Ti slujesc pururea cu toata inima și puterea. O, Părinte Sfinte! miluiește-ne! O, Binecuvantate Fiule al lui Dumnezeu, mântuiește-ne de iad! O, Duhule Sfinte, dă-ne darul Tau și acoperămânul Tău!

Așa Doamne și Ziditorul meu, ascultă rugăciunile și cererile sufletului meu cel păcătos și dă-mi mie, smeritul și nevrednicul, darul Tău, ca să cinstesc astăzi această Duminică, dupa porunca Ta și după porunca Bisericii Tale și maicii noastre. Dăruiește-mi pocaința adevărata, pentru ca să-mi plâng păcatele ce am făcut împotriva Împarației Tale și împotriva sufletului meu, și a vecinului meu. Te rog, mult milostive Doamne, să uiți de azi înainte greșelile mele cele multe. După mulțimea milelor Tale, multumesc din toată inima pentru atâtea bunătăți ce-mi trimiți în toate zilele și mai vârtos pentru înoirea sufletului meu, pentru rabdarea Ta cea mare, că nu mai pedepsit după mulțimea păcatelor mele ci mă îngăduiesti și-mi astepți pocăința, ca un iertător, bun și milostiv. Încă mă rog, Doamne Iisuse Hristose, să-mi dai har, ca să petrec bine și crestinește întru acesta săptămna, făra de a-Ți greși cu gândul, cu voința, cu cuvântul, cu fapta, întru mărirea și cinstirea buneivestiri a Maicii Tale și a învierii Tale celei de a treia zi și a venirii Duhului Tău cel Sfant asupra Apostolilor. Deosebi, înca, mă rog întru acesta rugăciune a mea pentru tot sufletul creștinesc cel scârbit și dosâdit, ca să se învrednicească milei și ajutorului Tău. Iar pentru Sfintele patimi și moartea Ta cea mărita, dumirește pe păcătoși să se cunoască pe sine și să se căiasca de pacatele lor, să se îndepărteze prin mărturisire, să urască pacatele lor, și să se lase de ele și să se afle gata și cuminecați, cu inima curată, in ceasul morții lor; și-i învrednicește pe toți și pe cei vii și pe cei morți, veșniciei Tale Împarății; răscumpără-i pe ei și pe noi cu Preasfânt Sângele Tău; înviaza-ne cu învierea Ta; suie-ne la cer cu înaltarea Ta, pentru ca să Te mărim în vecii vecilor.

Amin.