Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Bucurie neașteptată Cuvioasa Tamara, Împărăteasa Georgiei (1213) Sfântul Prooroc Ieremia, care era din seminţia patriarhului Veniamin (+ 650 î. d. Hr.) Cuviosul Pafnutie, egumenul mănăstirii Borob în Rusia (+1477) Sfântul Sfințit Mucenic Macarie, mitropolitul Kievului (1497) Sfânta Cuvioasă Isidora cea nebună pentru Hristos din Mănăstirea Tabena, Egipt (IV) Sfântul Cuvios Gherasim Boldinski (de pe muntele Boldino, din Rusia) (+1554) Sfântul Cuvios Mucenic Acachie pantofarul (1816) Sfinții Mucenici Eftimie (1814), Ignatie (1814) și Acachie (1816), monahi la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos, care au mărturisit la Constantinopol
Stil vechi
1 Mai

Marți

Stil nou
14 Mai
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Sfântul Prooroc Ieremia, care era din seminţia patriarhului Veniamin (+ 650 î. d. Hr.). Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Bucurie neașteptată". Cuviosul Pafnutie, egumenul mănăstirii Borob în Rusia (+1477). Sfântul Sfințit Mucenic Macarie, mitropolitul Kievului (1497). Sfânta Cuvioasă Isidora cea nebună pentru Hristos din Mănăstirea Tabena, Egipt (IV). Sfântul Cuvios Mucenic Acachie pantofarul (1816). Sfântul Cuvios Gherasim Boldinski (de pe muntele Boldino, din Rusia) (+1554). Sfinții Mucenici Eftimie (1814), Ignatie (1814) și Acachie (1816), monahi la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos, care au mărturisit la Constantinopol. Sfântul Sfințit Mucenic Vata Persul, egumen la Nisibe, care s-a săvârşit de sabie în vremea împăratului Sapor al II-lea (+364). Cuvioasa Tamara, Împărăteasa Georgiei (1213). Sfinții Mucenici: Sava, care s-a săvârşit fiind spânzurat într-un smochin, și Filosoful din Alexandria, care s-a săvârşit de sabie în vremea împăratului Deciu (+252). Sfântul Sfințit Mucenic Andeol ipodiaconul, care a mărturisit la Viviers în Franţa, și a Sfinţilor Mucenici: Orentie şi Patientia, soţia sa, din Loret în Spania (+208 și +240). Sfinții Mucenici: Comin, care a mărturisit la Catania-Sicilia în Italia, și Efisiu, care mai înainte fost prigonitor al creştinilor (+270 și +286). Sfinţii Mucenici: Acius şi Aceolus, care au pătimit lângă Amiens în Franţa în timpul împăratului Diocleţian, Sfânta Muceniţă Grata fecioara din Bergamo, și Sfântul Sfințit Mucenic Ipolist, preot din Antiohia, care a mărturisit la Avelino în Italia (+303 și +307). Sfinții Ierarhi: Amator, episcop de Auxerre, Orentie, episcop de Auch în Franţa, și Corentin, episcop de Quimper în Anglia (sec. V, VI). Sfântul Sfințit Mucenic Kellach, episcop de Killala în Irlanda, și Sfântul Mucenic Sigismund, regele Burgundiei în Franţa (VI). Sfinții Cuvioși: Brioc, egumen la Bretania în Franţa, Marcu, ieromonah la Corbeny în Anglia, Ultan, misionar din Irlanda, și Mihail, făcător de minuni din Calcedon (+502, +558, +680 și +726). Sfinții Ierarhi: Asaf, episcop de Uanelwy în Ţara Galilor, Arigie, episcop de Gap, și Theodard, arhiepiscop de Narbonne în Franţa (+600, +604 și +893). Sfânta Cuvioasă Muceniţă Bertha din Aveney în Franţa, Sfântul Mucenic Evermar, care a pătimit la Rousson în Belgia, și Sfinții Cuvioși Mucenici: Roman din Galatia, monah în Bitinia, și Benedict din Szkalka, care a pustnicit în Muntele Zabor din Ungaria (+ 680, + 700, + 780 și + 1012). Sfinții Ierarhi: Zosima, episcop de Kumurdo în Georgia, și Panaret, episcop de Pafos în Cipru, și Sfântul Cuvios Nichifor din insula Hios (sec. XVIII, XIX). Sfânta Cuvioasă Isidora cea nebună pentru Hristos, nevoitoare în mănăstirea de fecioare a Tavenisioţilor din Egipt (+370).
File pateric

Pentru Avva Antonie

Sfantul avva Antonie, sezand odata in pustie, a venit in lenevie si in multa intunecare de ganduri si zicea catre Dumnezeu : Doamne, voi sa ma mantuiesc si nu ma lasa gandurile. Ce voi face in scarba mea? Cum ma voi mantui?

Si, sculandu-se putin, a iesit afara si a vazut odata pe cineva ca pe sine sezand si impletind o funie, apoi sculandu-se de la lucru si rugandu-se, si iarasi sezandsi impletind funia; apoi iarasi sculandu-se la rugaciune. Acesta era ingerul Domnului, trimis spre indreptarea si intarirea lui Antonie.

Si a auzit pe inger zicand : asa fa si te mantuieste. Iar el auzind aceasta, a luat multa bucurie si indrazneala si facand asa se mantuia.

Pilda zilei

Intarzierea in casatorie

Un preot l-a intrebat pe un tanar necasatorit:

- Tinere cati ani ai?

- 34 de ani, a grait tanarul.

- Si cand te casatoresti?

- Cat mai repede, a raspuns el.

- Si atunci, ce mai astepti? intreaba preotul.

- Pai, deocamdata, caut fata ideala.

- Si, ai gasit-o?

- Da!

- Si atunci, ce mai stai?

Cu putina rusine, tanarul raspunse:

- Pai si ea cauta baiatul ideal.

 

Rugaciunea Zilei

Rugaciunea de Marţi

Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată. Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe înainte Mergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală iubirea Lui.

Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele, şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Proorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc, până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să mă duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale.

Amin.