Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Bucurie neașteptată Cuvioasa Tamara, Împărăteasa Georgiei (1213) Sfântul Prooroc Ieremia, care era din seminţia patriarhului Veniamin (+ 650 î. d. Hr.) Cuviosul Pafnutie, egumenul mănăstirii Borob în Rusia (+1477) Sfântul Sfințit Mucenic Macarie, mitropolitul Kievului (1497) Sfânta Cuvioasă Isidora cea nebună pentru Hristos din Mănăstirea Tabena, Egipt (IV) Sfântul Cuvios Gherasim Boldinski (de pe muntele Boldino, din Rusia) (+1554) Sfântul Cuvios Mucenic Acachie pantofarul (1816) Sfinții Mucenici Eftimie (1814), Ignatie (1814) și Acachie (1816), monahi la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos, care au mărturisit la Constantinopol
Stil vechi
1 Mai

Sâmbătă

Stil nou
14 Mai
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Sfântul Prooroc Ieremia, care era din seminţia patriarhului Veniamin (+ 650 î. d. Hr.). Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Bucurie neașteptată". Cuviosul Pafnutie, egumenul mănăstirii Borob în Rusia (+1477). Sfântul Sfințit Mucenic Macarie, mitropolitul Kievului (1497). Sfânta Cuvioasă Isidora cea nebună pentru Hristos din Mănăstirea Tabena, Egipt (IV). Sfântul Cuvios Mucenic Acachie pantofarul (1816). Sfântul Cuvios Gherasim Boldinski (de pe muntele Boldino, din Rusia) (+1554). Sfinții Mucenici Eftimie (1814), Ignatie (1814) și Acachie (1816), monahi la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos, care au mărturisit la Constantinopol. Sfântul Sfințit Mucenic Vata Persul, egumen la Nisibe, care s-a săvârşit de sabie în vremea împăratului Sapor al II-lea (+364). Cuvioasa Tamara, Împărăteasa Georgiei (1213). Sfinții Mucenici: Sava, care s-a săvârşit fiind spânzurat într-un smochin, și Filosoful din Alexandria, care s-a săvârşit de sabie în vremea împăratului Deciu (+252). Sfântul Sfințit Mucenic Andeol ipodiaconul, care a mărturisit la Viviers în Franţa, și a Sfinţilor Mucenici: Orentie şi Patientia, soţia sa, din Loret în Spania (+208 și +240). Sfinții Mucenici: Comin, care a mărturisit la Catania-Sicilia în Italia, și Efisiu, care mai înainte fost prigonitor al creştinilor (+270 și +286). Sfinţii Mucenici: Acius şi Aceolus, care au pătimit lângă Amiens în Franţa în timpul împăratului Diocleţian, Sfânta Muceniţă Grata fecioara din Bergamo, și Sfântul Sfințit Mucenic Ipolist, preot din Antiohia, care a mărturisit la Avelino în Italia (+303 și +307). Sfinții Ierarhi: Amator, episcop de Auxerre, Orentie, episcop de Auch în Franţa, și Corentin, episcop de Quimper în Anglia (sec. V, VI). Sfântul Sfințit Mucenic Kellach, episcop de Killala în Irlanda, și Sfântul Mucenic Sigismund, regele Burgundiei în Franţa (VI). Sfinții Cuvioși: Brioc, egumen la Bretania în Franţa, Marcu, ieromonah la Corbeny în Anglia, Ultan, misionar din Irlanda, și Mihail, făcător de minuni din Calcedon (+502, +558, +680 și +726). Sfinții Ierarhi: Asaf, episcop de Uanelwy în Ţara Galilor, Arigie, episcop de Gap, și Theodard, arhiepiscop de Narbonne în Franţa (+600, +604 și +893). Sfânta Cuvioasă Muceniţă Bertha din Aveney în Franţa, Sfântul Mucenic Evermar, care a pătimit la Rousson în Belgia, și Sfinții Cuvioși Mucenici: Roman din Galatia, monah în Bitinia, și Benedict din Szkalka, care a pustnicit în Muntele Zabor din Ungaria (+ 680, + 700, + 780 și + 1012). Sfinții Ierarhi: Zosima, episcop de Kumurdo în Georgia, și Panaret, episcop de Pafos în Cipru, și Sfântul Cuvios Nichifor din insula Hios (sec. XVIII, XIX). Sfânta Cuvioasă Isidora cea nebună pentru Hristos, nevoitoare în mănăstirea de fecioare a Tavenisioţilor din Egipt (+370).
File pateric

Pentru Avva Antonie

Sfantul avva Antonie, sezand odata in pustie, a venit in lenevie si in multa intunecare de ganduri si zicea catre Dumnezeu : Doamne, voi sa ma mantuiesc si nu ma lasa gandurile. Ce voi face in scarba mea? Cum ma voi mantui?

Si, sculandu-se putin, a iesit afara si a vazut odata pe cineva ca pe sine sezand si impletind o funie, apoi sculandu-se de la lucru si rugandu-se, si iarasi sezandsi impletind funia; apoi iarasi sculandu-se la rugaciune. Acesta era ingerul Domnului, trimis spre indreptarea si intarirea lui Antonie.

Si a auzit pe inger zicand : asa fa si te mantuieste. Iar el auzind aceasta, a luat multa bucurie si indrazneala si facand asa se mantuia.

Pilda zilei

Intarzierea in casatorie

Un preot l-a intrebat pe un tanar necasatorit:

- Tinere cati ani ai?

- 34 de ani, a grait tanarul.

- Si cand te casatoresti?

- Cat mai repede, a raspuns el.

- Si atunci, ce mai astepti? intreaba preotul.

- Pai, deocamdata, caut fata ideala.

- Si, ai gasit-o?

- Da!

- Si atunci, ce mai stai?

Cu putina rusine, tanarul raspunse:

- Pai si ea cauta baiatul ideal.

 

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de sâmbătă

Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sânt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în rai.

Îngroapă păcatele mele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi, către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui, ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru că prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutorul, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire, şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci.

Amin.