Sfântul Mucenic Trifon din Lampsac în Frigia, care a pătimit în Siria în timpul împăratului Gordian și care s-a săvârșit prin sabie (+250) Sfintele Mucenițe: Perpetua și Felicitas din Cartagina, dimpreună cu cei 7 fii ai săi şi cu Sfinții Mucenici: Satir, Revcat, Satornil și Secund, care au pătimit în timpul împăratului Septimiu Sever (+203) Sfântul Cuvios Petru din Galatia, pustnic lângă Antiohia în Siria (+403) Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Socola, Iași, România, aflată astăzi la Catedrala Mitropolitană din Iași
Stil vechi
1 Februarie

Miercuri

Stil nou
14 Februarie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Dezlegare la pește
Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Sfântul Mucenic Trifon din Lampsac în Frigia, care a pătimit în Siria în timpul împăratului Gordian și care s-a săvârșit prin sabie (+250). Sfintele Mucenițe: Perpetua și Felicitas din Cartagina, dimpreună cu cei 7 fii ai săi şi cu Sfinții Mucenici: Satir, Revcat, Satornil și Secund, care au pătimit în timpul împăratului Septimiu Sever (+203). Sfântul Cuvios Vendimian, pustnic din Misia, ucenicul Sfântului Auxenţiu din Muntele Oscia în Bitinia (Turcia de astăzi)(+512). Sfântul Cuvios Petru din Galatia, pustnic lângă Antiohia în Siria (+403). Sfântul Nou Mucenic Atanasie Naupliotul (din Grecia), care s-a săvârșit în chinuri cumplite, fiind tăiat în bucăți (+1755). Sfântul Mucenic Carion, care s-a săvârșit tăindu-i-se limba. Sfântul Cuvios Timotei Mărturisitorul. Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul, arhiepiscopul Tesalonicului (+871). Sfântul Mucenic Tion, împreună cu cei 2 fii ai săi, care s-au săvârşit prin sabie. Sfinții Sfințiți Mucenici: Sever, episcopul Ravenei și mărturisitor în Italia, dimpreună cu soţia sa, Vincenția, şi fiica lor, Inochentia (+ 348). Sfântul Ierarh Iolat, episcop de Armagh în Irlanda (+480). Sfântul Cuvios Seiriol, egumen la Penmon, și Sfânta Cuvioasă Brigit, întemeietoarea Mănăstirii Kildare din Irlanda (VI). Sfântul Mucenic Ilie cel Nou din Damasc (+779). Sfântul Mucenic Nil, căruia i s-a tăiat capul de către arabi în Damasc (+779). Sfinții Cuvioși Mărturisitori: David, Simeon și Gheorghe din insula Mitilene (VIII, IX). Sfântul Urs, preot la Aosta în Italia, care a mărturisit pentru sfintele icoane (IX). Sfântul Ierarh Trifon, episcop de Rostov în Rusia (+1468). Sfântul Mucenic Rizcala din Tripoli în Italia (+1477). Sfântul Cuvios Trifon din Pecenga şi Kola în Rusia (+1583). Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: preotul Nicolae (Mezențev)(+1938) și binecredinciosul creștin Petru (+1918), care au pătimit în timpul regimului comunist. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Socola, Iași, România, aflată astăzi la Catedrala Mitropolitană din Iași.
Rugaciunea Zilei

Rugaciunea de Miercuri

Doamne Atotputernice și Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peșteră și ai fost vândut cu treizeci de arginți de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoșii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primește, Doamne, această mică a mea rugăciune, și umilita a mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat, și mă amărăsc pentru ca Te-am supărat fără de număr. La Tine, Prea Bunule Mântuitor, am toată speranța, și cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura și de mine acum, ca să mă mântuiești de chinurile cele de veci, și să mă învrednicești Împărăției Tale.

Nu Te depărta de la mine Doamne, și ajută-mi, ca în toate sa fac voia Ta, și să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici sa Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioși în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea pacătoasa să-Ti spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi și eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ți fie păcatele...

Amin.