Sfântul Sfințit Mucenic Ipolit, episcopul Romei, şi cei dimpreună cu dânsul, care au pătimit la Ostia în Italia (+269) Sfântul Mucenic Teodor Hagiul, Militineul, care a pătimit în insula Lesvos și care s-a săvârşit prin sugrumare (+1784) Sfântul Cuvios Zinon Postitorul de la Pecerska (XIV) Icoana Maicii Domnului din Tinos sau Prințesa Cicladelor Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur, mari dascăli și învățători ai lumii (IV, V) Sfânta Cuvioasă Pelaghia (Serebrennikova), nebună pentru Hristos de la Mănăstirea Diveevo din Rusia (+1884)
Stil vechi
30 Ianuarie

Miercuri

Stil nou
12 Februarie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur, mari dascăli și învățători ai lumii (IV, V). Sfântul Sfințit Mucenic Ipolit, episcopul Romei, şi cei dimpreună cu dânsul, care au pătimit la Ostia în Italia (+269). Sfântul Mucenic Teofil cel Nou din Constantinopol, care s-a săvârşit prin sabie (+787). Sfânta Muceniță Martina, fecioară din Roma, care a pătimit în timpul împăratului Alexandru Sever (+226). Sfântul Cuvios Zinon, pustnic din Antiohia, ucenicul Sfântului Ierarh Vasile cel Mare (+414). Sfântul Cuvios Petru, care a fost mai întâi țarul Bulgariei, iar mai târziu s-a făcut monah (+967). Sfântul Mucenic Teodor Hagiul, Militineul, care a pătimit în insula Lesvos și care s-a săvârşit prin sugrumare (+1784). Sfânta Cuvioasă Pelaghia (Serebrennikova), nebună pentru Hristos de la Mănăstirea Diveevo din Rusia (+1884). Sfântul Cuvios Zinon Postitorul de la Pecerska (XIV). Sfânta Muceniță Martina, fecioară din Roma, care a pătimit în timpul împăratului Alexandru Sever (+226). Sfânta Sabina de la Lodi în Italia (+311). Sfântul Ierarh Felix al IV-lea Mărturisitorul, episcopul Romei (+530). Sfânta Cuvioasă Adelgonda, soţia regelui Clovis al II-lea și ctitoră la Maubeuge în Olanda (+680). Sfânta Cuvioasă Bathilda, regina Franţei (+680). Sfântul Ierarh Armentarie, episcop de Pavia în Italia (+711). Sfântul Mucenic Dimitrie din Sliven (+1841). Sfinţii Noi Mucenici din Rusia: preotul Vladimir (Hrișcenovici)(+1933) și binecredincioșii creștini: Ştefan (Nalivaiko)(+1945), Pavel, Dimitrie şi Eugen, care au pătimit în timpul regimului comunist (XX). Icoana Maicii Domnului din Tinos sau Prințesa Cicladelor.
File pateric

Mântuirea este cu putință și în bogăție, și în sărăcie. Sărăcia în sine nu mântuiește, dar poți avea milioane, cu inima la Domnul, și să te mântuiești.

De exemplu Filaret cel Milostiv avea o avere enormă, dar prin ea și-a dobândit Împărăția Cerească ajutând celor săraci și în nevoi. Avraam a fost și el foarte bogat: bogăția lui în acele timpuri consta în mulțime de turme, însă aceasta nu l-a împiedicat să se mântuiască.

E cu putință să te lipești de bani și în sărăcie și să te pierzi. Spre exemplu, stătea odată un cerșetor în drum și răbda frigul și foamea, numai să agonisească niște bănuți. A câștigat vreo patruzeci-cincizeci de ruble și a murit. Și a mers sufletul lui în iad, pentru că și l-a lipit de bani și nu de Dumnezeu. (Cuviosul Varsanufie)

Pilda zilei

La un bătrân călugăr, a venit într-o zi un tânăr pentru a se spovedi şi a-i cere sfat. Din vorbă în vorbă, tânărul îi spuse:
- Părinte, sunt destul de rău. Aş vrea să mă schimb, dar nu pot. Îmi pierd uşor răbdarea. Atunci când mă enervez, vorbesc urât şi multe altele. Am încercat să mă schimb, dar nu am putut. Totuşi, eu sper că după ce voi mai creşte, voi putea să mă schimb, nu-i aşa?
- Nu, i-a răspuns bătrânul. Vino cu mine!
L-a dus pe tânăr în spatele chiliei, unde începea pădurea, şi i-a spus:
- Vezi acest vlăstar, ştii ce este?
- Da, părinte, un puiet de brad.
- Smulge-l!
Tânărul a scos brăduţul imediat. Mergând mai departe, călugărul s-a oprit lângă un brăduţ ceva mai înalt, aproape cât un om.
- Acum, scoate-l pe acesta.
S-a muncit băiatul cu pomişorul acela, dar cu puţin efort a reuşit până la urmă să-l scoată. Arătându-i un brad ceva mai mare, călugărul i-a mai spus:
- Smulge-l acum pe acela.
- Dar e destul de mare, nu pot singur.
- Du-te şi mai cheamă pe cineva.
Întorcându-se tânărul cu încă doi flăcăi, au tras ce-au tras de pom şi, cu multă greutate, au reuşit, în sfârşit, să-l scoată.
- Acum scoateţi bradul falnic de acolo.
- Părinte, dar acela este un copac mare şi bătrân. Nu am putea niciodată să-l smulgem din rădăcini, chiar de-am fi şi o sută de oameni.
- Acum vezi, fiule ? Ai înţeles că şi relele apucături din suflet sunt la fel? Orice viciu sau orice neputinţă pare, la început, inofensivă şi fără mare importanţă, dar, cu timpul, ea prinde rădăcini, creşte şi pune stăpânire din ce în ce mai mult pe sufletul tău. Cât este încă mică, o poţi scoate şi singur. Mai târziu, însă, vei avea nevoie de ajutor, dar fereşte-te să laşi răul să ţi se cuibărească adânc în suflet, căci atunci nimeni nu va mai putea să ţi-l scoată. Nu amâna niciodată să-ţi faci curăţenie în suflet şi în viaţă, căci mai târziu, va fi cu mult mai greu.

"Degeaba tăiem crengile păcatului în afara noastră, dacă în noi rămân rădăcinile care vor creşte din nou".

Rugaciunea Zilei

Rugaciunea de Miercuri

Doamne Atotputernice și Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peșteră și ai fost vândut cu treizeci de arginți de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoșii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primește, Doamne, această mică a mea rugăciune, și umilita a mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat, și mă amărăsc pentru ca Te-am supărat fără de număr. La Tine, Prea Bunule Mântuitor, am toată speranța, și cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura și de mine acum, ca să mă mântuiești de chinurile cele de veci, și să mă învrednicești Împărăției Tale.

Nu Te depărta de la mine Doamne, și ajută-mi, ca în toate sa fac voia Ta, și să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici sa Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioși în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea pacătoasa să-Ti spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi și eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ți fie păcatele...

Amin.