Sfânta muceniţă Teodosia din Constantinopol care a pătimit pentru icoana lui Hristos în vremea împăratului Leon al III-lea Isaurul (+730) Icoana Maicii Domnului numită Aflarea moaștelor Cuviosului Iov de la Anzersk (2000) Sfânta muceniţă Teodosia fecioara din Tyr, care a pătimit în Cezareea Palestinei în timpul împăratului Dioclețian (+ 308) Sfinții Procopie și Ioan cei nebuni pentru Hristos din Ustiug Sfântul Ierarh Luca al Crimeii (1961)
Stil vechi
29 Mai

Marți

Stil nou
11 Iunie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Sfântul Ierarh Luca al Crimeii (1961). Sfântul Ioan cel nebun întru Hristos şi făcător de minuni din Ustiug (+1494). Sfânta muceniţă Teodosia fecioara din Tyr, care a pătimit în Cezareea Palestinei în timpul împăratului Dioclețian (+ 308). Sfânta muceniţă Teodosia din Constantinopol care a pătimit pentru icoana lui Hristos în vremea împăratului Leon al III-lea Isaurul (+730). Sfântul Sfințit Mucenic Olivian, episcopul cetăţii Aneu din Efes (+305). Aflarea moaștelor Cuviosului Iov de la Anzersk (2000). Sfântul Ierarh Alexandru, arhiepiscopul Alexandriei, unul din Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic (+326). Sfinții Mucenici: un bărbat şi soţia sa, care s-au săvârşit zdrobindu-li-se oasele cu toiegele. Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: protodiaconul Ioan și binecredinciosul creștin Andrei (Trofimov), care au pătimit în timpul regimului comunist (+1938). Sfinții Mucenici: Restitut, împreună pătimuitor cu Sfântul Mucenic Crispul din Spania, Andrei din Hios, care s-a săvârşit de sabie și Ioan Tesaloniceanul, care a mărturisit în Smirna şi care s-a săvârşit de sabie (+1465 și +1802). Sfântul Ierarh Maximin, episcop de Treviso în Germania (+349). Sfinții Mucenici: Chiril, Primol, Venust, Alexandru, Carel pruncul, Tredentie, Finod, Gisin și Jodunda, care au pătimit la Cezareea Capadociei (+259). Sfântul Mucenic Restitut, care a pătimit la Roma în timpul împăratului Diocleţian, și a Sfinților Mucenici: Macedonie, Simforie şi Calist (+299 și +303). Sfinții Mucenici: Sisinie, Martirie şi Alexandru din Capadocia, ucenicii Sfântului Ambrozie de Milano, care au pătimit la Sanzeno în Italia (+397). Sfânta Cuvioasă Buryan, prinţesă din Irlanda, iar mai târziu pustnică la Cornwall în Anglia, și a Sfinților şi drepţilor: Ioan şi Maria din Ustiug în Rusia (V, XIII). Sfântul Ierarh Maxim, episcop de Verona, și a Sfinților Cuvioși: Ieremia Sihastrul și Elefterie din Italia (VI, VIII). Sfinții Cuvioși: Votus, Felix şi Ioan, nevoitori în Munții Pirinei și Ioan de Atares, pustnic din Spania (+750). Sfântul Ierarh Gerald, episcop de Mâcon în Franţa, și a Sfântului Cuvios Ulric, monah la Mănăstirea Einsiedeln din Elveţia (+927 și +978). Sfântul Mucenic Constantin al XII-lea, ultimul împărat bizantin, ucis de către turci (+1453). Sfântul Cuvios Ioan, nebun pentru Hristos şi făcător de minuni din Ustiug în Rusia, și Sfântul Sfințit Mucenic Teodor, episcop de Vârşeţ în Serbia (+1494 și +1594). Pomenirea celor 318 Sfinţi Părinţi de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325), care au surpat pe ereticul Arie. Icoana Maicii Domnului numită "Chezașa celor păcătoși".
File pateric

PENTRU AVVA ARSENIE

Zis-a avva Daniil : ne-a povestit noua avva Arsenie ca pentru el, desi poate chiar el era. Ca sezand un batran in chilia sa i-a venit un glas zicand : vino si iti voi arata lucrurile oamenilor. Si sculandu-se, a iesit si l-a dus pe el intr-ul loc si i-a aratat un arap taind lemne si facand o sarcina mare si acela se ispitea sa o ridice, dar nu putea. Si in loc de a mai lua dintr-ansa, el mergand mai taia lemne si adaoga peste sarcina. Si aceasta o facea vreme indelungata si mergand putin mi inainte, iarasi i-au aratat lui un om stand langa un lac si scotand apa dintr-ansul si turnand-o intr-un jgheab gaurit, din care curgea iarasi in lac. Si i-a zis lui iarasi : vino sa-ti arat alta : si a vazut o biserica si doi oameni calari pe cai tinand o prajina de-a curmezisul, unul impotriva altuia. Si voiau sa intre prin usa si nu puteau, pentru ca era prajina de-a curmezisul si nu s-a smerit nici unul pe sine inapoia celuilalt, ca sa intoarca prajina de-a dreptul si pentru aceasta au ramas afara de usa. Si batranul a zis : acestia sunt oamenii care poarta cu mandrie cumpana, ca si cum ar fi a dreptatii si nu s-au smerit ca sa se indrepteze pe sine si sa calatoreasca pe calea cea smerita a lui Hristos. Pentru aceasta si raman afara de Imparatia lui Dumnezeu. Iar cel ce taia lemne, este omul cel intru multe pacate, care in loc de a se pocai, adaoga alte faradelegi, intru pacatele sale. Si cel ce scotea apa, este omul cel care face lucruru bune, dar pentru ca are intru dansele amestecare rea, cu aceasta a prapadit si lucrurile cele bune ale sale. Deci tot omul trebuie sa fie treaz la lucrurile sale, ca sa nu se osteneasca in desert.

 

Pilda zilei

Care este cel mai mare rău din lume

Sfântul Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, cel mai mare orator al Bisericii, a combătut cu multă energie învăţăturile eretice. Din această cauză a ajuns în conflict şi cu împăratul Arcadius. Odată, sfătuindu-se împăratul cu sfetnicii săi cum s-ar putea răzbuna pe episcop, unul l-a îndrumat: „Confiscă-i averile“; altul: „Pune-l la închisoare“; al treilea: „Trimite-l în exil“; al patrulea: „Ucide-l“; al cincilea însă îi zise: „Toţi greşiţi, aceste mijloace nu sunt potrivite pentru a te răzbuna pe acest episcop. Cunosc un mijloc de a-l face cu adevărat nefericit: siliţi-l să păcătuiască, căci acest om de nimic nu se teme mai mult ca de păcat“.

Şi într-adevăr, cel mai mare rău pe lume este păcatul, fiindcă nimic nu poate face pe om veşnic nefericit, nici sărăcia, nici boala, nici durerea, decât numai păcatul. (Grigorie Comşa, O mie de pilde)

Rugaciunea Zilei

Rugaciunea de Marţi

Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată. Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe înainte Mergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală iubirea Lui.

Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele, şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Proorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc, până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să mă duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale.

Amin.

Biblia intr-un an

PSALMUL 55:
Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor, pentru poporul ce se departase de la cele sfinte. Cand l-au prins pe el cei de alt neam in Gat.

1. Miluieste-ma, Doamne, ca m-a necajit omul; toata ziua razboindu-se m-a necajit.
2. Calcatu-m-au vrajmasii mei toata ziua, ca multi sunt cei ce se lupta cu mine, din inaltime.
3. Ziua cand ma voi teme, voi nadajdui in Tine.
4. In Dumnezeu voi lauda toate cuvintele mele toata ziua; in Dumnezeu am nadajduit, nu ma voi teme : Ce-mi va face mie omul ?
5. Toata ziua cuvintele mele au urat, impotriva mea toate gandurile lor sunt spre rau.
6. Locui-vor langa mine si se vor ascunde; si vor pazi calcaiul meu, ca si cum ar cauta sufletul meu.
7. Pentru nimic nu-i vei mantui pe ei; in manie popoare vei sfarama, Dumnezeule.
8. Viata mea am spus-o Tie; pune lacrimile mele inaintea Ta, dupa fagaduinta Ta.
9. Intoarce-se-vor vrajmasii mei inapoi, in orice zi Te voi chema. Iata, am cunoscut ca Dumnezeul meu esti Tu.
10. In Dumnezeu voi lauda graiul, in Dumnezeu voi lauda cuvantul;
11. In Dumnezeu am nadajduit, nu ma vol teme: Ce-in7i va face mie omul ?
12. In mine sunt, Dumnezeule fagaduintele pe care le vol aduce laudei Tale,
13. Ca ai izbavit sufletul meu de la moarte, picioarele mele de alunecare, ca bine sa plac inaintea lui Dumnezeu, in lumina celor vii.

PSALMUL 56:
Un psalm al lui David, mai-marelui cantaretilor. Sa nu strici! Cand a fugit de la fata lui Saul in pestera.

1. Miluieste-ma, Dumnezeule, miluieste-ma, ca spre Tine a nadajduit sufletul meu
2. Si in umbra aripilor Tale voi nadajdui, pana ce va trece faradelegea.
3. Striga-voi catre Dumnezeul cel Preainalt, Dumnezeul, Care mi-a facut bine.
4. Trimis-a din cer si m-a mantuit, dat-a spre ocara pe cei ce ma necajesc pe mine.
s. Trimis-a Dumnezeu mila Sa si adevarul Sau si a izbavit sufletul meu din mijlocul puilor de lei. Adormit-am tulburat.
6. Fiii oamenilor, dintii lor sunt arme si sageti si limba lor sabie ascutita.
7. Inalta-Te peste ceruri, Dumnezeule, si peste tot pamantul slava Ta !
8. Curse au gatit sub picioarele mele si au impilat sufletul meu;
9. Sapat-au inaintea mea groapa si au cazut in ea.
10. Gata este inima mea, Dumnezeule, gata este inima mea ! Canta-voi si voi lauda slava mea.
11. Desteapta-te slava mea ! Desteapta-te psaltire si alauta ! Destepta-ma-voi dimineata.
12. Lauda-Te-voi intre popoare, Doamne, canta-voi Tie intre neamuri.
13. Ca s-a marit pana la cer mila Ta si pana la nori adevarul Tau.
14. Inalta-Te peste ceruri, Dumnezeule, si peste tot pamantul slava Ta !

PSALMUL 57:
Un psalm al lui David, mai-marelui cantaretilor. Sa nu strici!

1. De graiti intr-adevar dreptate, drept judecati, fii ai oamenilor.
2. Pentru ca in inima faradelege lucrati pe pamant, nedreptate mainile voastre impletesc.
3. Instrainatu-s-au pacatosii de la nastere, ratacit-au din pantece, grait-au minciuni.
4. Mania lor dupa asemanarea sarpelui, ca a unei vipere surde, care-si astupa urechile ei,
5. Care nu va auzi glasul descantatoarelor, al vrajitorului care vrajeste cu iscusinta.
6. Dumnezeu va zdrobi dintii lor in gura lor; maselele leilor le-a sfaramat Domnul.
7. De nimic se vor face, ca apa care trece; intinde-va arcul Sau pana ce vor slabi.
8. Ca ceara ce se topeste vor fi nimiciti; a cazut foc peste ei si n-au vazut soarele.
9. Inainte ca spinii vostri sa se aprinda, ca pe niste vii intru manie ii va inghiti pe ei.
10. Veseli-se-va dreptul cand va vedea razbunarea impotriva necredinciosilor; mainile lui le va spala in sangele pacatosului.
11. Si va zice omul : ” Da, este rasplata pentru cel drept ! Da, este Dumnezeu, Care ii judeca pe ei in viata !”

PSALMUL 58:

Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor. Cand a trimis Saul si a pazit casa lui, ca sa-l omoare pe el.

1. Scoate-ma de la vrajmasii mei, Dumnezeule,si de cei ce se scoala impotriva mea, izbaveste-ma.
2. Izbaveste-ma de cei ce lucreaza faradelegea si de barbatii varsarilor de sange ma izbaveste.
3. Ca iata au vanat sufletul meu, statut-au impotriva mea cei tari.
4. Nici faradelegea si nici pacatul meu nu sunt pricina, Doamne. Fara de nelegiuire am alergat si m-am indreptat spre Tine;
5. Scoala-Te, intru intampinarea mea si vezi. Si Tu, Doamne, Dumnezeul puterilor, Dumnezeul lui Israel,
6. Ia aminte sa cercetezi toate neamurile; sa nu Te milostivesti de toti cei ce lucreaza faradelegea.
7. Intoarce-se-vor spre seara si vor flamanzi ca un caine si vor inconjura cetatea.
8. Iata, vor striga cu gura lor si sabie in buzele lor, ca cine i-a auzit ?
9. Si Tu, Doamne, vei rade de ei, vei face de nimic toate neamurile.
10. Puterea mea in Tine o voi pazi, ca Tu, Dumnezeule, sprijinitorul meu esti. Dumnezeul meu, mila Ta ma va intampina;
11. Dumnezeu imi va arata infrangerea dusmanilor mei.
12. Sa nu-i omori pe ei, ca nu cumva sa uite legea Ta;
13. Risipeste-i pe ei cu puterea Ta si doboara-i pe ei, aparatorul meu, Doamne.
14. Pacatul gurii lor, cuvantul buzelor lor, sa se prinda intru mandria lor si de blestemul si minciuna lor se va duce vestea.
15. Nimiceste-i, intru mania Ta, nimiceste-i, ca sa nu mai fie !
16. Si vor cunoaste ca Dumnezeu stapaneste pe Iacob si marginile pamantului.
17. Intoarce-se-vor spre seara si vor flamanzi ca un caine si vor inconjura cetatea.
18. Ei se vor risipi sa manance; iar de nu se vor satura, vor murmura.
19. Iar eu voi lauda puterea Ta si ma voi bucura dimineata de mila Ta.
20. Ca Te-ai facut sprijinitorul meu si scaparea mea in ziua necazului meu.
21. Ajutorul meu esti, Tie-Ti voi canta, ca Tu, Dumnezeule, sprijinitorul meu esti, Dumnezeul meu, mila mea.