Icoana Maicioi Domnului de la Ciuhlomsk, Galicia Sfântul Cuvios Nichita, episcopul Calcedonului și apărător al Sfintelor Icoane în vremea împăratului Leon al III-lea Armeanul (IX) Sfântul Ierarh Ignatie, episcopul Rostovului  (1288) Sfântul Sfințit Mucenic Eutihie, Episcopul Melitiniei (I) Sfânta Cuvioasă Elena, monahie de la Mănăstirea Diveevo din Rusia (+1832) Sfântul Mucenic Eladie episcop în East în Anglia (VII)
Stil vechi
28 Mai

Luni

Stil nou
10 Iunie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Sfântul Cuvios Nichita, episcopul Calcedonului și apărător al Sfintelor Icoane în vremea împăratului Leon al III-lea Armeanul (IX). Sfântul Ierarh Ignatie, episcopul Rostovului (1288). Sfântul Sfințit Mucenic Eutihie, Episcopul Melitiniei (I). Sfânta Cuvioasă Elena, monahie de la Mănăstirea Diveevo din Rusia (+1832). Sfântul Mucenic Eladie episcop în East în Anglia (VII). Sfânta Muceniță Eliconida (244). Sfântul Ierarh Gherontie, mitropolitul Moscovei și a întregii Rusii (1489). Sfânta Muceniță Eliconida din Tesalonic, care a pătimit la Corint (+244). Sfinții Mucenici: Crescent, Pavel, Dioscorid şi Eladie, care au pătimit la Roma (+326). Sfântul Mucenic Dafni, împreună pătimitor cu Sfânta Muceniță Eliconida (+244). Sfinții Mucenici: Emil, Felix, Priam şi Lucian, care au pătimit în Sardinia. Sfântul Sfințit Mucenic Arsenie, mitropolit de Bereea în Macedonia. Sfântul Ierarh Alexandru, episcop de Tesalonic în Grecia (IV). Sfântul Mucenic Caraun, care a pătimit la Chartres în Franţa (V). Sfântul Ierarh Senator, arhiepiscop de Milan în Italia (+480). Sfântul Ierarh Gherontie, mitropolitul Moscovei în Rusia (+1489). Sfinții Ierarhi: Iustus, episcop de Urgell în Catalania din Spania, și Gherman, episcop de Paris în Franţa (+527 și +576). Sfinții Cuvioși: Nichita şi Ignatie, mărturisitori şi apărători ai Sfintelor Icoane în vremea împăratului Leon al III-lea Armeanul (IX). Sfântul Cuvios William, întemeietorul monahismului la Gellone în Franţa (+812). Sfântul Ierarh Podius, episcop de Florenţa în Italia (+1002). Sfântul Cuvios Mucenic Sofronie, monah din Bulgaria, care a fost tăiat de către tâlhari (+1510). Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: preotul Nicolae (Aristov), schimonahul Dionisie (Petușkov) (+1933), monahii: Macarie (Morjov), Rodion și Iraclie (Moteaha)(+1936) și binecredincioșii creștini: Petru (Iudin) şi Ignatie (Marcov) (+1931) și Cuvioasa Muceniță Ermoghena (Kadomțeva) (+1942), care au pătimit în timpul regimului comunist.. Sfântul Cuvios Andrei cel nebun pentru Hristos, nevoitor din Constantinopol, care s-a săvârşit cu pace în anul 911.. Icoanele Maicii Domnului de la Niceea (304) și de la Ciuhlomsk (1350).
File pateric

PENTRU AVVA ARSENIE

Sezand odata avva Arsenie in partile cele de jos si suparandu-se acolo, a socotit sa lase chilia, si neluand nimic dintr-ansa, asa s-a dus catre ucenicii sai faraniti Alexandru si Zoil. Si a facut asa. Si lui Zoil i-a zis : vino cu mine pana la rau si imi cauta o corabie care sa mearga la Alexandria si asa intorcandu-te si tu, plutind cu corabia la fratele tau ! Iar Zoil tulburandu-se pentru cuvantul acesta, a tacut. Si asa s-au despartit unii de altii. Deci s-a pogorat batranul spre partile Alexandriei si s-a bolnavit de boala mare. Iar insotitorii lui au zis intre dansii : nu cumva vreunul din noi a scarbit pe batranul si pentru aceasta s-a despartit de noi ? Si n-au aflat intre dansii nimic, nici ca nu l-au ascultat pe dansul candva. Iar dupa ce s-a insanatosit batranul a zis : sa ma duc la parintii mei. Si asa venind cu corabia inapoi, a mers la piatra unde erau slujitorii lui. Si fiind el aproape de rau, venind o copila etiopiana, s-a atins de cojocul lui. Iar batranul a certat-o pe ea. Dar copila i-a zis lui : de esti calugar, du-te la munte ! Iar batranul umilindu-se de cuvantul acesta, zicea intru sine : Arsenie, de esti calugar, du-te la munte ! Si intre acestea au venit la dansul Alexandru si Zoil si cazand ei la picioarele lui, s-a aruncat si batranul jos si au plans catestrei. Si a zis batranul : nu ati auzit ca m-am imbolnavit ? Si i-au zis lui : am auzit. Si zicea batranul : si pentru ce nu ati venit sa ma vedeti ? Si i-a zis lui avva Alexandru : pentru ca despartirea ta de noi nu a fost placuta si multi nu s-au folosit, zicand ca de nu ar fi calcat cuvantul batranului nu s-ar fi despartit de dansii. Zis-a batranul lor : iarasi dar vor zice oamenii ca nu a aflat porumbita odihna picioarelor sale si s-a intors la Noe in corabie. Si asa s-au mangaiat ei si a petrecut cu dansii pana la sfarsitul sau

Pilda zilei

Cea mai valoroasă comoară

O istorioară spune că doi călători, rătăcind în deşert, ajunseră în primejdia de a muri de foame şi sete. Deodată, în zare se iveşte un palmier, iar lângă el, urmele unor foşti popositori pe aici. O traistă plină cu ceva rămăsese de la ei. O desfăşurară repede în nădejdea că vor găsi în ea ceva hrană. Dar, vai, în ea era numai aur, iar aurul nu le putea ajuta. Cei doi muriră lângă el. Aşa se întâmplă şi în pustiul acestei lumi. Lumea aceasta nu are hrană pentru suflet. E un deşert mare fără apă şi fără pâine sufletească. Vai, câte suflete mor de foame şi de sete lângă bogăţiile şi averile cele trecătoare. A te îmbogăţi în Dumnezeu este cea mai frumoasă comoară. (Grigorie COMŞA, O mie de pilde)

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Luni

O, Veșnice Dumnezeule, Doamne Iisuse Hristoase, cu adancă și mare smerenie a inimii mele, cunosc și mărturisesc că gresesc in toate zilele, dumnezeieștii tale dragoste. Pentru acesta astazi, ca este luni și începutul săptămânii, cer să-mi lași toate păcatele și să mi le ierti, rugându-mă cu smerenie milostivirii Tale, celei mari, să-mi dai har, ca sa pun început bun, să port grijă și să ostenesc pentru sufletul meu, pentru care ai petrecut atatea osteneli și ispite la Sfânta Ta răstignire, ca să mântuiești zidirea Ta.

Și te rog, Dumnezeul meu și Ziditorul meu, să mă îndreptezi de astăzi înainte spre bine, pâna la sfârșitul vieții mele, întru cinstea și mărirea împărației Tale și pentru mântuirea mea.

O, Doamne! Astazi îți dau sufletul și trupul meu și vointa mea, rugându-Te să fie voia Ta în mine precum îți place. Dă-mi îngaduiala să pot răbda și mă pedepseste aici întru acesta lume, dupa mila Ta, iar nu în cealalta viața.

Și iartă pe cei vii și pe cei morți după rugăciunile Sfintei Tale Biserici și mă învrednicește pe mine și pe ceilalți să ne bucurăm de mărirea ta în Rai. La acesta pun mijlocitor pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic:
O, cerești slujitori și slugi ale lui Dumnezeu! păzitori ai oamenilor și vrajmași ai duhurilor rele, ma închin vouă, fericite duhuri, și mă bucur de marirea voastră, căci pururea stați neadormiți întru voințele Dumnezeului nostru cu multă grijă și credința; voi pururea căutați și nu dormiți, pururea slujiți și nu osteniți, pururea luptați și pururea biruiți și nu este alta grija voastră, făra numai să departați pe cel rău de la zidirea lui Dumnezeu.
O, binecuvântați păzitori ai oamenilor! mă închin vouă și vă mulțumesc pentru ajutorul cel de toate zilele ce ne dați, pentru povățuirea ce ne faceți, pentru darul ce-l cereți adesea de la Dumnezeu pentru noi și deosebi vă binecuvântez pentru grija ce aveți de mine, nevrednicul și păcătosul. O, Sfinte îngere, păzitorul sufletului meu, și voi Sfinților Arhangheli Mihaile și Gavrile, nu vă scârbiți de mine, nici mă lăsati pustiu, ci mă paziți ziua si noaptea până îmi voi da cu pocăința sufletul în mâinile lui Dumnezeu, Ziditorul meu, măcar ca eu nu va ascult, nici primesc luminările și povățuirile ce îmi faceți pentru folosul meu.

Înca vă rog să aveți grija sufletului meu și să opriți puterea vrăjmașului, pentru ca să nu mai gresesc de acum înaintea Dumnezeului meu; și mă învredniciți să vă vad la moartea mea și să stati împrejurul meu și să duceți în ceruri sufletul meu ca să se închine măririi lui Dumnezeu și sa vada bucuria Sfinților Lui pentru ca să am pricina să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut-o pentru mine și să vă spun binele vostru cu glas neîncetat în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

Psalmul 50:
Mai-marelui cantaretilor, un psalm al lui David, cand a venit profetul Natan, ca sa-l mustre pentru femeia lui Urie.


1. Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta,
2. Si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea.
3. Mai vartos ma spala de faradelegea mea, si de pacatul meu ma curateste.
4. Ca faradelegea mea eu o cunosc, si pacatul meu inaintea mea este pururea.
5. Tie Unuia am gresit, si rau inaintea Ta am facut, asa incat drept esti Tu intru cuvintele Tale si biruitor cand vei judeca Tu.
6. Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea.
7. Ca iata adevarul ai iubit, cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale Mi-ai aratat mie.
8. Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati, spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi.
9. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite.
10. Intoarce fata Ta de la pacatele mele, si toate faradelegile mele sterge-le.
11. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule, si Duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele.
12. Nu ma lepada de la fata Ta, si Duhul Tau cel Sfant nu-L lua de la mine.
13. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale, si cu Duh stapanitor ma intareste.
14. Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale, si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce.
15. Izbaveste-ma de varsarea de sange Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta.
16. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta.
17. Ca de-ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi.
18. Jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi.
19. Fa bine, Doamne, intru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului.
20. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul tau vitei.

Psalmul 51:
Mai-marelui cantaretilor, un psalm al lui David, cand a venit Doig Idumeul si a vestit lui Saul si l-a zis : venit-a David in casa lui Abimelec.


1. Ce te falesti intru rautate, puternice ? Faradelege toata ziua, nedreptate a vorbit limba ta; ca un brici ascutit a facut viclesug.
2. Iubit-ai rautatea mai mult decat bunatatea, nedreptatea mai mult decat a grai dreptatea.
3. Iubit-ai toate cuvintele pierzarii, limba vicleana !
4. Pentru aceasta Dumnezeu te va dobori pina in sfarsit, te va smulge si te va muta din locasul tau si radacina ta din pamantul celor vii.
5. Vedea-vor dreptii si se vor teme, si de el vor rade si vor zice : " Iata omul care nu si-a pus pe Dumnezeu ajutorul lui,
6. Ci a nadajduit in multimea bogatiei sale si s-a intarit intru desertaciunea sa ".
7. Dar eu, ca un maslin roditor in casa lui Dumnezeu am nadajduit in mila lui Dumnezeu, in veac si in veacul veacului.
8. Slavi-Te-voi in veac, ca ai facut aceasta si voi astepta numele Tau, ca bun este inaintea cuviosilor Tai.

Psalmul 52:
Un psalm al lui David, mai-marelui cantaretilor, pentru maelet, un instrument muzical; un psalm al priceperii.


1. Zis-a cel nebun intru inima sa : " Nu este Dumnezeu !"
2. Stricatu-s-au si urati s-au facut intru faradelegi. Nu este cel ce face bine.
3. Domnul din cer a privit peste fiii oamenilor, sa vada de este cel ce intelege, sau cel ce cauta pe Dumnezeu.
4. Toti s-au abatut, impremna netrebnici s-au facut; nu este cel ce face bine, nu este pana la unul.
5. Oare, nu vor cunoaste, toti cei ce lucreaza faradelegea ? Cei ce mananca pe poporul meu cum mananca painea,
6. Pe Domnul nu L-au chemat. Acolo s-au temut de frica, unde nu era frica,
7. Ca Dumnezeu a risipit oasele celor ce plac oamenilor; rusinatu-s-au, ca Dumnezeu i-a urgisit pe ei.
8. Cine va da din Sion mantuirea lui Israel ? Cand va intoarce Domnul pe cei robiti ai poporului Sau, bucura-se-va Iacob si se va veseli Israel.

Psalmul 53:
Un psalm al lui David, mai-marelui cantaretilor, pentru instrumente cu coarde; un psalm al priceperii. Cind au venit zefeii si au zis lui Saul: Iata, oare, nu s-a ascuns David la noi?


1. Dumnezeule, intru numele Tau mantuieste-ma si intru puterea Ta ma judeca.
2. Dumnezeule, auzi rugaciunea mea, ia aminte cuvintele gurii mele.
3. Ca strainii s-au ridicat impotriva mea si cei tari au cautat sufletul meu si n-au pus pe Dumnezeu inaintea lor.
4. Ca iata, Dumnezeu ajuta mie si Domnul este sprijinitorul sufletului meu.
5. Intoarce-va cele rele vrajmasilor mei; cu adevarul Tau ii vei pierde pe ei.
6. De bunavoie voi jertfi Tie; lauda-voi numele Tau, Doamne, ca este bun,
7. Ca din tot necazul m-ai izbavit si spre vrajmasii mei a privit ochiul meu.

Psalmul 54:
Un psalm al lui David, mai-marelui cantaretilor, pentru instrumente cu coarde, un psalm al priceperii.


1. Auzi, Dumnezeule, rugaciunea mea si nu trece cu vederea ruga mea.
2. Ia aminte spre mine si ma asculta; mahnitu-m-am intru nelinistea mea si m-am tulburat de glasul vrajmasuiui si de necazul pacatosului.
3. Ca a abatut asupra mea faradelege si intru manie m-a vrajmasit.
4. Inima mea s-a tulburat intru mine si frica mortii a cazut peste mine;
S. Teama si cutremur au venit asupra mea si m-a acoperit intunericul.
6. Si am zis : " Cine-mi va da mie aripi ca de porumbel, ca sa zbor si sa ma odihnesc ? "
7. Iata m-as indeparta fugind si m-as salaslui in pustie.
8. Asteptat-am pe Dumnezeu, Cel ce ma mantuieste de putinatatea sufletului si de vifor.
9. Nimiceste-i, Doamne, si imparte limbile lor ca am vazut faradelege si dezbinare in cetate.
10. Ziua si noaptea o va inconjura pe ea peste zidurile ei; faradelege si osteneala in mijlocul ei si nedreptate ;
11. Si n-a lipsit din ulitele ei camata si viclesug.
12. Ca de m-ar fi ocarat vrajmasul, as fi rabdat,
13. Si daca cel ce ma uraste s-ar fi falit impotriva mea, m-as fi ascuns de el.
14. Iar tu, omule, asemenea mie, capetenia mea si cunoscutul meu,
15. Care impreuna cu mine te-ai indulcit de mancari, in casa lui Dumnezeu am umblat in acelasi gand !
16. Sa vina moartea peste ei si sa se coboare in iad de vii,
17 Ca viclesug este in locasurile lor, in mijlocul lor.
18. Iar eu, catre Dumnezeu am strigat si Domnul ma auzit pe mine.
19. Seara si dimineata si la amiezi spune-voi, voi vesti si va auzi glasul meu.
20. Izbavi-va cu pace sufletul meu de cei ce se apropie de mine, ca multi erau impotriva mea.
21. Auzi-va Dumnezeu si-i va smeri pe ei, Cel ce este mai inainte de veci.
22. Ca nu este in ei indreptare si nu s-au temut de Dumnezeu. Intins-au mainile lor impotriva aliatilor lor,
23. Intinat-au legamantul Lui. Risipiti au fost de mania fetei Lui si s-au apropiat inimile lor;
24. Muiatu-s-au cuvintele lor mai mult decat untdelemnul, dar ele sunt sageti.
25. Arunca spre Domnul grija ta, si El te va hrani; nu va da in veac clatinare dreptului.
26. Iar Tu, Dumnezeule, ii vei cobori pe ei in groapa stricaciunii.
27. Barbatii varsatori de sange si vicleni nu vor ajunge la jumatatea zilelor lor; iar eu voi nadajdui spre Tine, Doamne.