Cuviosul Isidor de la Rostov (Rusia), cel nebun pentru Hristos, făcătorul de minuni (+1474) Sfântul Sfințit Mucenic Terapont, Episcopul Ciprului (+305) Sfântul Mucenic Isidor din Hios Icoană sec. XX, Grecia, Cuviosul Nichita, episcopul Novgorodului (1108) Sfântul Ierarh Leontie, Patriarhul Ierusalimului, făcătorul de minuni (+1175)
Stil vechi
14 Mai

Sâmbătă

Stil nou
27 Mai
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Sfântul Mucenic Isidor din Hios, care era cu neamul din Alexandria Egiptului și care s-a săvârşit prin sabie în insula Hios (251). Cuviosul Nichita, episcopul Novgorodului (1108). Sfântul Ierarh Leontie, Patriarhul Ierusalimului, făcătorul de minuni (+1175). Cuviosul Isidor de la Rostov (Rusia), cel nebun pentru Hristos, făcătorul de minuni (+1474). Sfântul Sfințit Mucenic Terapont, Episcopul Ciprului (+305). Sfântul Mucenic Alexandru din Conducheli. Sfinții Mucenici: Alexandru, Varvar şi Acolut din Hermopolis. Sfântul Mucenic Marcu Criteanul, care s-a săvârşit prin sabie la Smirna (+1643). Sfântul Mucenic Ioan Bulgarul din Sumena (+1802). Sfintele Muceniţe: Iusta, Iustina şi Enedina, care au pătimit în Sardinia în timpul împăratului Adrian (+130). Sfântul Mucenic Maxim, care a pătimit în vremea împăratului Deciu (+250). Sfântul Mucenic Pontie din Cimiez-Nice în Franţa (+258). Sfântul Ierarh Aprunculus, episcop de Langres și de Clermont în Franţa (+488). Sfântul Ierarh Bonifatie, episcop de Ferentino-Lazio în Italia (VI). Sfântul Ierarh Pomponie, episcop de Napoli în Italia (+536). Sfântul Ierarh Carthage, episcop de Lismore în Irlanda (+637). Sfântul Ierarh Erembert, episcop de Toulouse în Franţa (+672). Sfântul Ierarh Pascal I, episcopul Romei și mărturisitor al dreptei credinţe în faţa iconoclasmului (+824). Sfântul Enddwyn din Scoţia. Sfântul Ierarh Tuto, episcop în Germania (+930). Sfântul Cuvios Andrei, egumen la Tobolsk în Rusia (+1820). Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: ieromonahul Matei Mărturisitorul și protoiereul Petru (Rojdestvin), care au pătimit în timpul regimului comunist (+1927 și +1939). Prăznuirea Icoanei Maicii Domnului din Iaroslav (1823).
File pateric

Pentru avva Antonie

Un frate, dupa ce s-a lepadat de lume si a impartit averile sale saracilor, tinand putine pentru sine, a mers la avva Antonie. Si de aceasta instiintandu-se batranul, a zis lui : de voiesti sa te faci calugar, mergi in satul acela si cumpara carne, si pune-o imprejurul trupului tau gol si asa vino aici. Si facand fratele asa, cainii si pasarile ii rupeau trupul lui. Si venind el la batarnul, il intreba, de a facut cum l-a sfatuit. Iar acela, aratandu-i trupul lui rupt, sfantul Antonie i-a zis : cei ce se leapada de lume si voiesc sa aiba bani, asa fiind luptati de draci, se rup.

Unui frate odata i s-a intamplat ispita in chinovia lui avva Ilie si gonit fiind de acolo, s-a dus in munte la avva Antonie si ramanand fratele la dansul, l-a trimis la chinovie, de unde venise. Iar cei din chinovie vazandu-l, iarasi l-au gonit. Iar el s-a intors la avva Antonie, zicand : n-au voit sa ma primeasca, parinte. Deci l-a trimis batranul inapoi, zicand : o corabie s-a spart in mijlocul noianului si a prapadit povara si cu osteneala a scapat la uscat. Iar voi cele scapate la uscat voiti sa le inecati. Iar ei auzind ca avva Antonie l-a trimis, indata l-a primit.

Pilda zilei

Despre rostul canonului

Doi soţi au venit la duhovnicul lor:

– Părinte, în fiecare zi facem canonul de rugăciune pe care ni l-aţi dat, şi metaniile, şi închinăciunile.

– Dar în restul zilei vă gândiţi la Dumnezeu?

– Nu, ne este de ajuns canonul.

– Rostul canonului este de a vă apropia de Dumnezeu, de a-I cere să vă acopere cu mila Sa şi să vă dea putere să înfruntaţi ispitele. Dar dacă în restul timpului trăiţi ca nişte păgâni, fără să Îi faceţi lui Dumnezeu loc în viaţa voastră, fără să Îi cereţi să vă lumineze la fiecare pas mai important pe care îl faceţi, unde mai e credinţa voastră? Trebuie să trăiţi ca nişte creştini în toată vremea, nu numai când vă faceţi pravila. (Danion Vasile - Patericul mirenilor)

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de sâmbătă

Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sânt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în rai.

Îngroapă păcatele mele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi, către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui, ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru că prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutorul, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire, şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci.

Amin.

Biblia intr-un an

Psalmi

PSALMUL 5

Al lui David.

l. Graiurile mele asculta-le, Doamne! Intelege strigarea mea!

2. Ia aminte la glasul rugaciunii mele, Imparatul meu si Dumnezeul meu, caci catre Tine, ma voi ruga, Doamne!

3. Dimineata vei auzi glasul meu; dimineata voi sta inaintea Ta si ma vei vedea.

4. Ca Tu esti Dumnezeu, Care nu voiesti faradelegea, nici nu va locui langa Tine cel ce vicleneste.

5. Nu vor sta calcatorii de lege in preajma ochilor Tai. Urat-ai pe toti cei ce lucreaza fara de lege.

6. Pierde-vei pe toti cei ce graiesc minciuna; pe ucigas si pe viclean il uraste Domnul.

7. Iar eu, intru multimea milei Tale, voi intra in casa Ta, inchina-ma-voi spre sfant locasul Tau, intru frica Ta.

8. Doamne, povatuieste-ma intru dreptatea Ta din pricina dusmanilor mei! Indrepteaza inaintea mea calea Ta.

9. Ca nu este in gura lor adevar, inima lor este desarta; groapa deschisa grumazul lor, cu limbile lor viclenesc.

10. Judeca-i pe ei, Dumnezeule; sa cada din sfaturile lor; dupa multimea nelegiuirilor lor, alunga-i pe ei, ca Te-au amarat, Doamne,

11. si sa se veseleasca toti cei ce nadajduiesc intru Tine; in veac se vor bucura si le vei fi lor salas si se vor lauda cu Tine toti cei ce iubesc numele Tau.

12. Ca Tu vei binecuvanta pe cel drept, Doamne, caci cu arma bunei voiri ne-ai incununat pe noi.

PSALMUL 6

Al lui David.

1. Doamne, nu cu mania Ta sa ma mustri pe mine, nici cu urgia Ta sa ma certi.

2. Miluieste-ma, Doamne, ca neputincios sunt; vindeca-ma, Doamne, ca s-au tulburat oasele mele;

3. Si sufletul meu s-a tulburat foarte si Tu, Doamne, pana cand?

4. Intoarce-Te, Doamne; izbaveste sufletul meu, mantuieste-ma, pentru mila Ta.

5. Ca nu este intru moarte cel ce Te pomeneste pe Tine. Si in iad cine Te va lauda pe Tine?

6. Ostenit-am intru suspinul meu, spala-voi in fiecare noapte patul meu, cu lacrimile mele asternutul meu voi uda.

7. Tulburatu-s-a de suparare ochiul meu, imbatranit-am intre toti vrajmasii mei.

8. Departati-va de la mine toti cei ce lucrati faradelegea, ca a auzit Domnul glasul plangerii mele.

9. Auzit-a Domnul cererea mea, Domnul rugaciunea mea a primit.

10. Sa se rusineze si sa se tulbure foarte toti vrajmasii mei; sa se intoarca si sa se rusineze foarte degrab.

PSALMUL 7

Al lui David.

l. Doamne, Dumnezeul meu, in Tine am nadajduit. Mantuieste-ma de toti cei ce ma prigonesc si ma izbaveste,

2. Ca nu cumva sa rapeasca sufletul meu ca un leu, nefiind cine sa ma izbaveasca, nici cine sa ma mantuiasca.

3. Doamne, Dumnezeul meu, de am facut aceasta, de este nedreptate in mainile mele,

4. De am rasplatit cu rau celor ce mi-au facut mie rau si de am jefuit pe vrajmasii mei fara temei,

5. Sa prigoneasca vrajmasul sufletul meu si sa-l prinda, sa calce la pamant viata mea si marirea mea in tarana sa o aseze.

6. Scoala-Te, Doamne, intru mania Ta, inalta-Te pana la hotarele vrajmasilor mei; scoala-Te, Doamne, Dumnezeul meu, cu porunca cu care ai poruncit

7. Si adunare de popoare Te va inconjura si peste ea la inaltime Te intoarce.

8. Domnul va judeca pe popoare; judeca-ma, Doamne, dupa dreptatea mea si dupa nevinovatia mea.

9. Sfarseasca-se rautatea pacatosilor si intareste pe cel drept, Cel ce cerci inimile si rarunchii, Dumnezeule drepte.

10. Ajutorul meu de la Dumnezeu, Cel ce mantuieste pe cei drepti la inima.

11. Dumnezeu este judecator drept, tare si indelung-rabdator si nu se manie in fiecare zi.

12. De nu va veti intoarce, sabia Sa o va luci, arcul Sau l-a incordat si l-a pregatit

13. Si in el a gatit unelte de moarte; sagetile Lui pentru cei ce ard le-a lucrat.

14. Iata a poftit nedreptatea, a zamislit silnicia si a nascut nelegiuirea.

15. Groapa a sapat si a adancit-o si va cadea in groapa pe care a facut-o.

16. Sa se intoarca nedreptatea lui pe capul lui si pe crestetul lui silnicia lui sa se coboare.

17. Lauda-voi pe Domnul dupa dreptatea Lui si voi canta numele Domnului Celui Preainalt.