Icoana Maicii Domnului din Ostrobramsk - Vilnius (Ostrobramskaya) Sfântul Mucenic Ardalion comediantul sau mimul, care s-a săvârşit prin foc în vremea împăratului Maximian (305-311) Sfântul Ierarh Martin I Mărturisitorul, episcopul Romei, şi Sfinții  Ierarhi: Serghie, Pir şi Teodor, care au suferit împreună cu dânsul pentru dreapta credinţă (+ 655) Sfinţii Mucenici din Litva, Antonie, Ioan şi Eustatie care au pătimit la Vilnius în Lituania (1347) Icoana Maicii Domnului din Vilna/Vilnius
Stil vechi
14 Aprilie

Miercuri

Stil nou
27 Aprilie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Sfântul Ierarh Martin I Mărturisitorul, episcopul Romei, şi Sfinții Ierarhi: Serghie, Pir şi Teodor, care au suferit împreună cu dânsul pentru dreapta credinţă (+ 655). Sfinţii Mucenici din Litva, Antonie, Ioan şi Eustatie care au pătimit la Vilnius în Lituania (1347). Sfântul Mucenic Ardalion comediantul sau mimul, care s-a săvârşit prin foc în vremea împăratului Maximian (305-311). Sfinții 1000 de Mucenici din Persia și Sfântul Mucenic Azat Eunucul (apr. 341). Sfântul Ierarh Vahile, episcop de Corint (II). Sfinții Mucenici: Tiburtie, Valerian, Maxim, Chiriac, Dioclețian, Simfronie şi Dochim, care au pătimit la Roma (III). Sfânta Muceniţă Domnina şi cei dimpreună cu dânsa, care au pătimit la Terni în Italia (+273). Sfântul Mucenic Maxim din Legiunea Tebană, care a pătimit la Milano în Italia (+297). Sfântul Ierarh Chiriac, episcopul Ierusalimului (IV). Sfântul Sfințit Mucenic Procul, episcop de Terni în Italia (+306). Sfântul Ierarh Tassach, episcop de Raholp în Irlanda (V). Sfântul Abundie copistul din Roma (+564). Sfântul Ierarh Lambert, episcop de Lyon în Franţa (+688). Sfântul Cuvios Mucenic Hristofor, musulman convertit la Ortodoxie care s-a nevoit în Lavra Sfântului Sava din Palestina (+797). Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: preotul Alexandru (Orlov) și binecredinciosul creștin Serghie, dimpreună cu însoţitorii săi de la Nijni-Novgorod, care au pătimit în timpul regimului comunist (+1918 și +1941). Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului și nevoitor la Lavra Pecerska din Kiev, unde a adormit cu pace în anul 1724. Icoana Maicii Domnului din Vilna/Vilnius. Icoana Maicii Domnului din Ostrobramsk - Vilnius (Ostrobramskaya).
Rugaciunea Zilei

Rugaciunea de Miercuri

Doamne Atotputernice și Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peșteră și ai fost vândut cu treizeci de arginți de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoșii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primește, Doamne, această mică a mea rugăciune, și umilita a mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat, și mă amărăsc pentru ca Te-am supărat fără de număr. La Tine, Prea Bunule Mântuitor, am toată speranța, și cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura și de mine acum, ca să mă mântuiești de chinurile cele de veci, și să mă învrednicești Împărăției Tale.

Nu Te depărta de la mine Doamne, și ajută-mi, ca în toate sa fac voia Ta, și să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici sa Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioși în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea pacătoasa să-Ti spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi și eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ți fie păcatele...

Amin.