Sfântul Ierarh Ambrozie, Episcopul Mediolanului (Milanului, din Italia) și scriitor bisericesc (+397) Sfântul Cuvios Nil de la Stolobensk, făcătorul de minuni (+1554) Sfânta Muceniță Filofteia fecioara de la Curtea de Argeş (România), care era cu neamul din Târnovo în Bulgaria și care a primit moarte mucenicească din partea tatălui său (+1060) Sfântul Cuvios Antonie de la râul Siya din Arhanghelsk (Rusia)(+1556) Sfântul Cuvios Ioan Postitorul de la Lavra Peșterilor din Kiev (XII) Icoana Maicii Domnului din Vladimir-Seligersk
Stil vechi
7 Decembrie

Sâmbătă

Stil nou
20 Decembrie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Postul Crăciunului. Dezlegare la pește
Sfântul Ierarh Ambrozie, Episcopul Mediolanului (Milanului, din Italia) și scriitor bisericesc (+397). Sfântul Cuvios Nil de la Stolobensk, făcătorul de minuni (+1554). Sfânta Muceniță Filofteia fecioara de la Curtea de Argeş (România), care era cu neamul din Târnovo în Bulgaria și care a primit moarte mucenicească din partea tatălui său (+1060). Sfântul Cuvios Părintelе nostru Pavel monahul (cel Ascultător) din insula Cipru. Sfântul Cuvios Grigorie Isihastul, ctitorul Mănăstirii Sfântul Nicolae din Sfântul Munte Athos, ucenicul Sfântului Grigorie Sinaitul (+1405). Sfântul Cuvios Antonie de la râul Siya din Arhanghelsk (Rusia)(+1556). Sfântul Cuvios Ioan Postitorul de la Lavra Peșterilor din Kiev (XII). Sfântul Mucenic Atinodor din Mesopotamia (apr. 304). Sfinții 300 Mucenici din Karhido în Africa, care s-au săvârșit prin sabie (V). Sfinţii Mucenici din Vlaherna: Prisc, care s-a săvârşit prin înfometare, Martin, care s-a săvârșit fiind tăiat cu securea şi Nicolae, care s-a săvârşit prin foc. Sfinții Mucenici: Neofit, care s-a săvârșit fiind înecat în mare, și Dometie, care s-a săvârşit prin sabie. Sfinții Mucenici: Isidor, Achepsima şi Leon, care s-au săvârşit prin foc. Sfinții Mucenici: Gain şi Gaie. Sfântul Cuvios Ammun din pustia Nitria în Egipt. Sfinții Mucenici: 60 de preoţi, care continuau să vorbească, deşi li s-au tăiat limbile, 2 preoţi, care au fost tăiaţi cu ferăstrăul, și alții neştiuţi la număr, care au fost arşi de vii în biserică. Pomenirea unei Sfinte Mucenițe din Roma, care a fost ucisă de către de arieni . Sfântul Cuvios Grigorie de la Gornje în Serbia. Sfântul Cuvios Ignatie, nevoitor lângă Vlaherna în Constantinopol. Sfântul Cuvios Ioan Postitorul din Palestina. Sfântul Ierarh Urban, episcop de Teano în Italia (+356). Sfânta Cuvioasă Vassa, stareţă la Ierusalim (V). Sfântul Cuvios Gherasim din Eubeea în Grecia (+1346). Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: episcopul Ambrozie de Kamenets, protoiereul Serghie (Galkovskii) și Andronic (Barsukov)(+1917), ieromonahul Galaction (Ubronovici-Novicov), preoții: Antonie (Popov)(+1918), Serghie (Goloșceapov), Mihail (Uspenski), Serghie (Uspenski), Mihail, Serghie(+1932), diaconii: Nichifor (Litvinov) și Nichifor, monahii Galaction și Gurie (Samoilov), binecredinciosul creștin Ioan (Demidov)(+1937) și preoții Petru (Crestov) şi Vasile (Mirojin)(+1941), care au pătimit în timpul regimului comunist. Icoana Maicii Domnului din Vladimir-Seligersk.
File pateric

Când mirii s-au întors din "luna de miere", care a durat câteva zile, nasul i-a spus finului:
- Dacă o vezi pe sotia ta că face vreo greseală, ori că ridică vocea la tine, ori face cine stie ce altceva, că îsi pierde timpul în fata televizorului sau că e prea preocupată de cum arată, gândeste-te bine dacă tu crezi sau nu că o poti îndrepta. Dacă tu crezi că o poti ajuta, atunci dă-i sfatul de care are nevoie, dar dacă nu, mai bine taci. Pentru că dacă îi faci observatie numai pentru a o răni si pentru a-i demonstra că esti mai bun decât ea, atunci tu singur vei face aceeasi prostie, sau altele mai mari, până ce vei ajunge de râsul lumii. Sau până ce îti vei întelege greseala si îti vei da seama de slăbiciunile tale.

Zis-a un bătrân: "De vrei să vorbesti de greseala si păcatul vreunui frate, socoteste că de vei crede că îl vei îndrepta pe el, sau îl vei folosi pe altul, atunci să grăiesti, iar în alt chip de vei vorbi, adică cu răutate, numai ca să-l mustri si să-i descoperi, să-i arăti greseala si păcatul lui înaintea altora, să stii că nu o să scapi de dumnezeiasca certare, ci si tu singur în aceeasi greseală si păcat sau într-altul mai rău vei cădea, părăsindu-te ajutorul lui Dumnezeu, si de altii fiind mustrat, te vei rusina".

Pilda zilei

    Salvatorul

    La marginea unui râu, un ţăran rău voia cu orice chip să scape de câinele său, deşi acesta era un animal bun şi recunoscător. Luându-l în braţe, l-a aruncat în apă, crezând că animalul se va îneca şi astfel va scăpa de el. Însă, bietul câine a înotat cu greu până la mal, după care s-a aşezat cuminte la picioarele stăpânului său. Acesta, supărat că nu reuşise, l-a împins înapoi în apă, dar câinele a ieşit iar. De-a dreptul furios, ţăranul a ridicat din nou animalul în braţe, dar vrând să-l arunce cât mai departe, a alunecat pe malul noroios şi s-a prăvălit cu tot cu câine în apă. Neştiind să înoate, a început să ţipe şi să se zbată. Când să se ducă cu totul la fund, a simţit cum cineva îl apucă de gulerul hainei şi îl trage încet spre mal. Scos din apă mai mult mort decât viu, ud tot şi speriat, omul a înţeles că i-a scăpat viaţa tocmai câinele pe care încercase să îl omoare. Ruşinea i-a cuprins sufletul. I-a mulţumit lui Dumnezeu că au scăpat amândoi cu viaţă, după care şi-a mângâiat cu recunoştinţă câinele atât de credincios şi au plecat împreună spre sat. În sinea sa, omul a jurat să nu mai dorească niciodată răul cuiva.

    Faptele săvârşite de oameni sunt de trei feluri: conform firii, mai prejos de fire şi mai presus de fire. Firească este pacea, împotriva firii este duşmănia şi mai presus de fire, sunt iertarea şi binele dezinteresat. (Sfântul Atanasie cel Mare)

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de sâmbătă

Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sânt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în rai.

Îngroapă păcatele mele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi, către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui, ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru că prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutorul, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire, şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci.

Amin.

Biblia intr-un an

1 Petru 1,2

Capitolul 1
1.     Petru, apostol al lui Iisus Hristos, către cei ce trăiesc împrăştiaţi printre străini, în Pont, în Galatia, în Capadocia, în Asia şi în Bitinia,
2.     Aleşi după cea mai dinainte ştiinţă a lui Dumnezeu-Tatăl, şi prin sfinţirea de către Duhul, spre ascultare şi stropirea cu sângele lui Iisus Hristos: har vouă şi pacea să se înmulţească!
3.     Binecuvântat fie Dumnezeu şi Tatăl Domnului nostru Iisus Hristos, Care, după mare mila Sa, prin învierea lui Iisus Hristos din morţi, ne-a născut din nou, spre nădejde vie,
4.     Spre moştenire nestricăcioasă şi neîntinată şi neveştejită, păstrată în ceruri pentru voi,
5.     Cei ce sunteţi păziţi cu puterea lui Dumnezeu, prin credinţă, spre mântuire, gata să se dea pe faţă în vremea de apoi.
6.     Întru aceasta vă bucuraţi, măcar că acum ar trebui să fiţi trişti, încercaţi fiind de multe feluri de ispite pentru puţină vreme,
7.     Pentru ca credinţa voastră încercată, mult mai de preţ decât aurul cel pieritor, dar lămurit prin foc, să fie găsită spre laudă şi spre slavă şi spre cinste, la arătarea lui Iisus Hristos.
8.     Pe El, fără să-L fi văzut, Îl iubiţi; întru El, deşi acum nu-L vedeţi, voi credeţi şi vă bucuraţi cu bucurie negrăită şi preamărită,
9.     Dobândind răsplata credinţei voastre, mântuirea sufletelor.
10.     Această mântuire au căutat-o cu stăruinţă şi au cercetat-o cu de-amănuntul proorocii, care au proorocit despre harul ce avea să vină la voi.
11.     Cercetând în care şi în ce fel de vreme le arăta Duhul lui Hristos, Care era întru ei, când le mărturisea de mai înainte despre patimile lui Hristos şi despre măririle cele de după ele,
12.     Lor le-a fost descoperit că nu pentru ei înşişi, ci pentru voi slujeau ei aceste lucruri, care acum vi s-au vestit prin cei ce, întru Duhul Sfânt trimis din cer, v-au propovăduit Evanghelia, spre care şi îngerii doresc să privească.
13.     Pentru aceea, încingând mijloacele cugetului vostru, trezindu-vă, nădăjduiţi desăvârşit în harul care vi se va da vouă, la arătarea lui Iisus Hristos.
14.     Ca fii ascultători, nu vă potriviţi poftelor de mai înainte, din vremea neştiinţei voastre,
15.     Ci, după Sfântul Care v-a chemat pe voi, fiţi şi voi înşivă sfinţi în toată petrecerea vieţii.
16.     Că scris este: "Fiţi sfinţi, pentru că Eu sunt Sfânt".
17.     Şi dacă chemaţi Tată pe Cel ce judecă cu nepărtinire, după lucrul fiecăruia, petreceţi în frică zilele vremelniciei voastre,
18.     Ştiind că nu cu lucruri stricăcioase, cu argint sau cu aur, aţi fost răscumpăraţi din viaţa voastră deşartă, lăsată de la părinţi,
19.     Ci cu scumpul sânge al lui Hristos, ca al unui miel nevinovat şi neprihănit,
20.     Care a fost cunoscut mai dinainte de întemeierea lumii, dar Care S-a arătat, în anii cei mai de pe urmă, pentru voi,
21.     Cei ce prin El aţi crezut în Dumnezeu, Care L-a înviat pe El din morţi, şi I-a dat Lui slavă, ca să vă fie credinţa şi nădejdea voastră în Dumnezeu.
22.     Curăţindu-vă sufletele prin ascultarea de adevăr, spre nefăţarnică iubire de fraţi, iubiţi-vă unul pe altul, din toată inima, cu toată stăruinţa,
23.     Fiind născuţi din nou nu din sămânţă stricăcioasă, ci din nestricăcioasă, prin cuvântul lui Dumnezeu cel viu şi care rămâne în veac.
24.     Pentru că tot trupul este ca iarba şi toată slava lui ca floarea ierbii: uscatu-s-a iarba şi floarea a căzut,
25.     Iar cuvântul Domnului rămâne în veac. Şi acesta este cuvântul, care vi s-a binevestit.  

Capitolul 2
1.     Deci, lepădând toată răutatea şi tot vicleşugul şi făţărniciile şi pizmele şi toate clevetirile,
2.     Ca nişte prunci de curând născuţi, să doriţi laptele cel duhovnicesc şi neprefăcut, ca prin el să creşteţi spre mântuire,
3.     De vreme ce aţi gustat şi aţi văzut că bun este Domnul.
4.     Apropiaţi-vă de El, piatra cea vie, de oameni într-adevăr neluată în seamă, dar la Dumnezeu aleasă şi de preţ;
5.     Şi voi înşivă, ca pietre vii, zidiţi-vă drept casă duhovnicească, preoţie sfântă, ca să aduceţi jertfe duhovniceşti, bine-plăcute lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos;
6.     Pentru că scris este în Scriptură: "Iată, pun în Sion Piatra din capul unghiului, aleasă, de mare preţ, şi cel ce va crede în ea nu se va ruşina".
7.     Pentru voi, deci, care credeţi, (Piatra) este cinstea; iar pentru cei ce nu cred, piatra pe care n-au băgat-o în seamă ziditorii, aceasta a ajuns să fie în capul unghiului,
8.     Şi piatră de poticnire şi stâncă de sminteală, de care se poticnesc, fiindcă n-au dat ascultare cuvântului, spre care au şi fost puşi.
9.     Iar voi sunteţi seminţie aleasă, preoţie împărătească, neam sfânt, popor agonisit de Dumnezeu, ca să vestiţi în lume bunătăţile Celui ce v-a chemat din întuneric, la lumina Sa cea minunată,
10.     Voi care odinioară nu eraţi popor, iar acum sunteţi poporul lui Dumnezeu; voi care odinioară n-aveaţi parte de milă, iar acum sunteţi miluiţi.
11.     Iubiţilor, vă îndemn ca pe nişte străini ce sunteţi şi călători aici pe pământ, să vă feriţi de poftele cele trupeşti care se războiesc împotriva sufletului.
12.     Purtaţi-vă cu cinste între neamuri, ca în ceea ce ei acum vă bârfesc ca pe nişte făcători de rele, privind ei mai de aproape faptele voastre cele bune, să preamărească pe Dumnezeu, în ziua când îi va cerceta.
13.     Supuneţi-vă, pentru Domnul, oricărei orânduiri omeneşti, fie împăratului, ca înalt stăpânitor,
14.     Fie dregătorilor, ca unora ce sunt trimişi de el, spre pedepsirea făcătorilor de rele şi spre lauda făcătorilor de bine;
15.     Căci aşa este voia lui Dumnezeu, ca voi, prin faptele voastre cele bune, să închideţi gura oamenilor fără minte şi fără cunoştinţă.
16.     Trăiţi ca oamenii liberi, dar nu ca şi cum aţi avea libertatea drept acoperământ al răutăţii, ci ca robi ai lui Dumnezeu.
17.     Daţi tuturor cinste, iubiţi frăţia, temeţi-vă de Dumnezeu, cinstiţi pe împărat.
18.     Slugilor, supuneţi-vă stăpânilor voştri, cu toată frica, nu numai celor buni şi blânzi, ci şi celor urâcioşi.
19.     Căci aceasta este plăcut lui Dumnezeu, să sufere cineva întristări, pe nedrept, cu gândul la El.
20.     Căci, ce laudă este dacă, pentru greşeală, primiţi bătaie întru răbdare? Iar dacă, pentru binele făcut, veţi pătimi şi veţi răbda, aceasta este plăcut lui Dumnezeu.
21.     Căci spre aceasta aţi fost chemaţi, că şi Hristos a pătimit pentru voi, lăsându-vă pildă, ca să păşiţi pe urmele Lui,
22.     Care n-a săvârşit nici un păcat, nici s-a aflat vicleşug în gura Lui,
23.     Şi Care, ocărât fiind, nu răspundea cu ocară; suferind, nu ameninţa, ci Se lăsa în ştirea Celui ce judecă cu dreptate.
24.     El a purtat păcatele noastre, în trupul Său, pe lemn, pentru ca noi, murind faţă de păcate, să vieţuim dreptăţii: cu a Cărui rană v-aţi vindecat.
25.     Căci eraţi ca nişte oi rătăcite, dar v-aţi întors acum la Păstorul şi la Păzitorul sufletelor voastre.