Sfântul Ierarh Metodie, arhiepiscopul Moraviei (885) Sfântul Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului (582) Sâmbăta Mare Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium în Panonia (304) Sfântul Nou Mucenic Ghenadie de la Mănăstirea Dionisiu din Muntele Athos (1818) Sfinții Sfinţiţi Noi Mucenici din Rusia: preoţii: Ioan (Boikov) şi Iacov (Boikov) și Sevastian (Fomin) Mărturisitorul, bătrânul de la Optina şi Karaganda (+1934, +1943 şi +1966)
Stil vechi
6 Aprilie

Sâmbătă

Stil nou
19 Aprilie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Postul Paștelui. Post negru
Sâmbăta Mare. Sfântul Ierarh Metodie, arhiepiscopul Moraviei (885). Sfântul Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului (582). Sfânta Cuvioasă Platonida diaconița din Nisibe (308). Sfântul Nou Mucenic Ghenadie de la Mănăstirea Dionisiu din Muntele Athos (1818). Cei 120 Mucenici din Persia, care s-au săvârşit prin foc (344-347). Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium în Panonia (304). Sfinții Sfinţiţi Noi Mucenici din Rusia: preoţii: Ioan (Boikov) şi Iacov (Boikov) și Sevastian (Fomin) Mărturisitorul, bătrânul de la Optina şi Karaganda (+1934, +1943 şi +1966). Sfinții 2 Mucenici din Ascalon, care s-au săvârşit fiind îngropaţi în pământ până la brâu.. Sfinţii Cuvioşi: Grigorie, nevoitor lângă Mănăstirea Marea Lavră din Sfântul Munte Athos, şi Grigorie Sinaitul, nevoitor în Muntele Sinai şi Sfântul Munte Athos şi scriitor filocalic (+1308 şi +1346). Sfinții Sfinţiţi Mucenici: Ieremia şi Arhilaos (Arhilie) preotul (III). Sfinții Mucenici: Florentie, Geminian şi Satur, care au pătimit la Sirmium în Panonia (IV). Sfintele Muceniţe: Rufina, Moderata și Romana şi a Sfântului Mucenic Secundus, dimpreună cu şapte însoţitori ai săi din Sirmium (IV). Sfânta Muceniţă Celestina, fecioara, din Metz (Franţa), şi Sfânta Cuvioasă Vriena, egumena unei mănăstiri de călugărițe din Siria (+ 300 şi + 318). Sfintele Cuvioase: Tomaida şi Ieria din Siria şi a Sfântului Mucenic Marcelin, dregător împărătesc, care a pătimit în nordul Africii (+320 şi +413). Sfinţii Cuvioşi: Ulched din Anglia, întemeietorul Mănăstirii Kinnity din Irlanda, Amand, conte de Brescia în Italia, iar apoi monah la Mănăstirea Welshpool, şi Brychan, prinţ de Brecon în Ţara Galilor (VI). Sfinţii Cuvioşi: Winebald, stareţ la Saint-Loup-de-Troyes, şi Genard, monah la Fontenelle în Franţa (+650 şi +720). Sfinții Cuvioşi Mucenici: Filaret şi Ilie, monahi ucişi de musulmani la Palermo în Italia (+831). Sfinţii Ierarhi: Berchan, episcop de Kirkwall în Scoţia, Prudenție, episcop de Troyes în Franţa, şi Metodie, arhiepiscop de Moravia, cel întocmai cu Apostolii şi luminătorul slavilor (+840, +861 şi +885). Sfântul Notker cântăreţul din Elveţia şi a Sfântului Ierarh Elstan, episcop de Ramsbury în Anglia (+912 şi +981). Sfântul Mucenic Nicolae din insula Lesbos (+1463). Sfinții Mucenici: Manuil, Teodor, Gheorghe, Mihail și Gheorghe din Samotracia (+1835). Sfinții Noi Mucenici din Rusia Petru (Jukov) și Prohor (Mihailov) (+1918).
File pateric

    PENTRU AVVA VENIAMIN

    1) Se povestea pentru avva Veniamin, ca daca ne-am pogorit de la secere la schit, ne-au adus nous de la Alexandria, dar, cate un vas de untdelemn lipit cu ipsos la gura. Si daca a venit iarasi vremea secerisului, orice prisosea, fratii aduceau la biserica. Iar eu vasul meu nu l-am destupat, ci cu undreaua gaurindu-l, am gustat putin; si avea inim lea, cum ca mare lucru am facut. Si daca au adus fratii vasele lor astupate la gura cu ipsos, iar al meu era gaurit, m-am aflat de rusine, ca si cum as fi curvit.

    2) Zis-a avva Veniamin, preotul chiliilor, ca ne-am dus in schit la un batran si am voit sa-i dam putintel untdelemn. Si ne zice noua : iata unde sade vasul cel mic, care mi l-ati adus mai inainte cu trei ani; cum l-ati pus, asa a ramas. Si auzind noi, ne-ain minunat de petrecerea batranului.

    3) Acestasi a zis, ca ne-am dus la alt batran si ne-a oprit pe noi la el sa mancam si punandu-ne noua ulei de rafane ( 1 ), am zis lui : parinte, pune-ne noua putin ulei mai bun ! Iar el auzind si-a facut cruce, zicand : de este alt ulei, afara de acesta, nu stiu eu.

    (1) Ulei de seminte de ridichi.

    4) Avva Veniamin, cand avea sa moara, a zis fiilor sai: acestea faceti si puteti si va mantuiti. Totdeauna bucurati-va, neincetat va rugati, pentru toate multumiti !

    5) Acestasi a zis: pe calea cea imparateasca sa umblati si milele sa numarati si sa nu defaimati !

Pilda zilei

Sabia și coiful

Regele Carol al V-lea al Frantei a vrut sa incerce vrednicia si intelepciunea fiului sau. Astfel, intr-o zi oarecare, el aseza doua mese intr-o camera din palatul sau. Pe una dintre ele, el a asezat sceptrul si coroana, iar pe cealalta a pus o sabie si un coif.

Dupa aceasta, el si-a chemat fiul si i-a zis:

- Alege din acestea doua: sau sabia, sau coroana.

Privind fiul spre cele doua mese, spre sabie si spre coroana, el a ales in cele din urma sabia si coiful.

Vazand aceasta, imparatul s-a bucurat, insa a si intrebat:

- De ce ai ales sabia si coiful ?

Fiul sau i-a raspuns, zicand:

- Cu sabia si cu coiful voi cuceri coroana si sceptrul.

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de sâmbătă

Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sânt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în rai.

Îngroapă păcatele mele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi, către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui, ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru că prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutorul, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire, şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci.

Amin.