Sfântul Ierarh Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului, care a slujit un timp la biserica „Sfântul  Nicolae” din Galați și ale cărui sfinte moaște se află la Harkov în Ucraina (+1654) Pomenirea aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare, patriarhul Alexandriei (+373), la Constantinopol (1654) Mutarea moaștelor Sfinților Mucenici, cneji ai Rusiei, Boris și Gleb, numiți din botez Roman și David (907) Icoana Maicii Domnului din Vutivan Sfântul Boris I, țarul Bulgariei, cel întocmai cu Apostolii, care din Sfântul Botez s-a numit Mihail (+907) Sfinții Mucenici din Frigia: Esper (Hesperus) și soția lui, Zoi (Zoe), și fiii lor, Chiriac şi Teodul (+124) Icoana Maicii Domnului din Putivl, Rusia (1635)
Stil vechi
2 Mai

Sâmbătă

Stil nou
15 Mai
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Pomenirea aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare, patriarhul Alexandriei (+373), la Constantinopol (1654). Mutarea moaștelor Sfinților Mucenici, cneji ai Rusiei, Boris și Gleb, numiți din botez Roman și David (907). Sfântul Ierarh Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului, care a slujit un timp la biserica „Sfântul Nicolae” din Galați și ale cărui sfinte moaște se află la Harkov în Ucraina (+1654). Sfinții Mucenici din Frigia: Esper (Hesperus) și soția lui, Zoi (Zoe), și fiii lor, Chiriac şi Teodul (+124). Sfântul Cuvios Iordan, făcătorul de minuni. Sfântul Mucenic Leon, care a mărturisit la Rimini în Italia (IV). Sfântul Sfințit Mucenic Felix, diacon din Sevilia în Spania. Sfântul Ierarh Valentin, episcop de Genoa în Italia (+307). Sfântul Boris I, țarul Bulgariei, cel întocmai cu Apostolii, care din Sfântul Botez s-a numit Mihail (+907). Sfântul Neachtain din Irlanda (V). Sfântul Mucenic Gherman, propovăduitor la Normandia în Franţa (+480). Sfinţii Sfințiți Mucenici: Vindemialis, Eugen şi Longhin, episcopi în nordul Africii (+485). Sfântul Cuvios Walbert, stareţul Mănăstirii Luxeuil din Franţa (+665). Sfântul Cuvios Ultan din Irlanda, stareţ la Fosses în Franţa (+686). Sfântul Cuvios Bertin cel Tânăr, monah la Sithin în Franţa (+699). Sfântul Cuvios Gennys, monah din Anglia. Sfântul Ierarh Sava, episcop de Dafnusia în Bitinia. Sfânta Cuvioasă Muceniţă Wiborada, care a pustnicit lângă Mănăstirea Sfântul Gal din Elveția (+925). Sfântul Mucenic Gheorghe Ungurul, fratele Sfântului Moise Ungurul de la Pecerska (+1015). Sfântul Cuvios Atanasie de la Syandem şi Valaam în Rusia (+1550). Sfântul Cuvios Vasile, nebun pentru Hristos din Kadom în Rusia (+1848). Icoana Maicii Domnului din Putivl, Rusia (1635). Icoana Maicii Domnului din Vutivan.
File pateric

Inauntru pazeste-te, afara pazeste-te

Avva Pimen a povestit ca, odata, un frate l-a intrebat pe avva Simon: Daca ies din chilie si dau peste un frate care se distreaza, si ma distrez si eu cu dansul; apoi dau peste unul care rade, si rad si eu cu dansul, cand intru iar in chilie, nu-mi mai gasesc pacea dinainte. Batranul ii zice: Cum, dupa ce iesi din chilie si dai peste unul care rade, si razi si tu cu el, dai peste unii care sporovaiesc si sporovaiesti si tu, cand te intorci in chilie ai vrea sa fii cum erai mai inainte?. Fratele intreaba: Si atunci?. Batranul ii zice: Inauntru pazeste-te, afara pazeste-te.

 

Pilda zilei

Suflet intunecat

Intr-o iarna grea, un calugar a plecat din manastire spre satul de la poalele muntelui, sa vada de sanatatea unui copil pe care boala il tintuise la pat. La marginea padurii, a gasit, cazut in zapada, un cerb mort de foame si frig, dar si-a continuat drumul. Ajuns in casa baiatului, l-a chemat pe tatal acestuia si i-a spus:

- Am gasit, nu departe de aici, un cerb pe care frigul si foamea l-au rapus. Haide sa il iei si veti avea hrana pentru o vreme!

Bucuros, omul i-a multumit calugarului si l-a urmat la locul cu pricina. Langa cerbul mort, insa, zacea acum un lup, care, gasind intre timp animalul, il devorase. Nestiind sa se opreasca la timp, manat doar de o lacomie exagerata, lupul mancase mult mai mult decat i-ar fi trebuit si decat ar fi avut nevoie. Acum zacea mort, ucis de propria lui lacomie.

Vazand toate acestea, calugarul ii spuse taranului:

- Vezi tu, unii sunt asemenea cerbului, rapusi de griji si nevoi, de lipsuri si greutati. Sufletul lor se intuneca si ingheata in atatea necazuri. Acestia uita de Dumnezeu si de cele sfinte, furati de viata grea pe care o traiesc, cand doar credinta le-ar mai putea incalzi sufletul. Numai dragostea si mila lui Dumnezeu ii pot intari; nu trebuie decat sa le caute. Insa, altii - vai de aceia! - sunt asemenea lupului. Au ce le trebuie, au chiar mai mult decat le-ar trebui si, cu toate acestea, sunt si ei morti sufleteste. Traiesc doar pentru ei, cand ar putea sa dea si altora. Sufletul lor este inghetat de egoism, intunecat de lacomie. Vai de ei, caci pacatul lor este cu atat mai mare! Sa fii coplesit de greutati este o neputinta, insa sa fii doborat de placeri este o rusine! La Judecata ce va veni curand, va fi rau de sufletul ingenunchiat de greutati, dar va fi vai si amar de sufletul ingenunchiat de placeri.

Ispitele sunt de doua feluri: sau stramtorile vietii incearca inimile, vadind rabdarea lor, sau belsugul vietii devine iarasi chip de ispita. E la fel de greu, atat sa-ti pastrezi sufletul neinjosit de greutati, cat si sa nu ti-l jignesti in situatii inalte.

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de sâmbătă

Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sânt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în rai.

Îngroapă păcatele mele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi, către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui, ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru că prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutorul, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire, şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci.

Amin.

Biblia intr-un an

Cartea lui Iov

CAPITOLUL 8
Bildad mustra pe Iov.

1. Atunci Bildad din Suah a raspuns si a zis:
2. “Pana cand vei tot vorbi astfel de lucruri si cuvintele din gura ta vor izvori ca vijelia?
3. Dumnezeu o sa incovoaie ce e drept? Cel Atotputernic o sa strambe El dreptatea?
4. Daca feciorii tai au pacatuit fata de El, El i-a lasat sa se prabuseasca sub povara nelegiuirii lor.
S. Dar tu daca vii la Dumnezeu, daca te rogi de Cel Atotputernic,
6. Daca esti nevinovat si fara pata, atunci de buna seama ca va veghea asupra ta si va cladi la loc casa dreptatii tale
7. Si starea ta cea veche va fi nimica toata, atat de mult vei fi deasupra in starea ta cea noua.
8. Intreaba pe cei care au fost inaintea noastra si ia aminte la cele traite si patite de parinti.
9. Caci noi suntem de ieri si nu stim nimic, caci zilele noastre pe pamant nu sunt decat o umbra.
10. Ei iti vor da invatatura, ei iti vor grai si din inima lor iti vor cuvanta unele ca acestea:
11. Oare papura creste fara balta si rogozul fara umezeala?
12. Pe cand inca este in floare si nu este taiat, el se usuca, mai inainte decat orice buruiana.
13. Tot asa se intampla cu toti aceia care uita pe Dumnezeu si asa se vestejeste nadejdea celui nelegiuit.
14. Increderea lui e spulberata si bizuinta lui este o panza de paianjen.
15. Se sprijina pe casa sa, dar ea nu se tine; se agata de ea, dar casa se pravale.
16. Sta plin de suc in fata soarelui si in gradina unde este isi intinde vlastarii;
17. Radacinile lui se impletesc cu pietrele si se infig in adancul stancilor.
18. Daca il smulgi din loc, locul il tagaduieste: Nu te-am vazut niciodata!
19. Iata-l acum putred, pe carare, si din pamant rasar alti vlastari.
20. Dumnezeu nu dispretuieste pe cel desavarsit si nu ia de mana pe raufacatori.
21. Gura ta va fi plina inca o data de rasete si buzele tale de veselie.
22. Cei ce te urasc se vor invesmanta in rusine si cortul celor rai va pieri!”