La părintele Ioan a venit Adrian, un student la Teologie. În loc să îi ceară un cuvânt de folos, el a început să îi spună părintelui cât de necesar este ca oamenii să tină post negru vinerea, cât de greu dar folositor este ca oamenii să rostească rugăciunea inimii, cât de bine este să existe familii crestine. După ce a terminat lista de sfaturi, a început să îi pună părintelui întrebări legate de culmile vietuirii duhovnicesti.
- Nu stiu să îti vorbesc despre asa ceva. Despre asta au învătat sfintii, pentru că trăiau cele despre care scriau.
- Spuneti-mi măcar ce ati citit, dacă v-a interesat acest subiect.
Văzându-l atât de mândru, părintele îl asculta în tăcere. Tânărul vroia să pară cât mai întelept în ochii părintelui.
Acesta l-a întrebat:
- Si în fata lui Dumnezeu, tot asa vii?
- Ce vreti să spuneti?
- Ai venit la mine pentru prima dată. Nu ai vrut să fii folosit de cuvintele mele, ci ai vrut să mă convingi de întelepciunea ta. Calea asta nu Îi place lui Dumnezeu. Apoi ai vrut să vezi dacă stiu să îti vorbesc despre taine care depăsesc întelegerea noastră. Dar credinta noastră nu e filosofie, nu cel care e doar o enciclopedie teologică dobândeste raiul, ci raiul îl dobândeste numai cel care trăieste credinta.
- Bine, părinte, bine, atunci o să mai vin altă dată, ca să mai vorbim
Adrian a plecat deceptionat. În timp ce stătea în statia de autobuz, l-a văzut pe un prieten de-al său care se îndrepta spre biserică.
- Ce faci aici?
- Ce să fac, am fost la părintele Ioan.
- Si eu tot la el mă duc.
- Si, îti place? Mie mi s-a părut că faima pe care o are e cam exagerată. În ce priveste teologia, cam schiopătează. În loc să îmi răspundă la întrebări, a încercat să se eschiveze, să îmi vorbească despre importanta trăirii crestine, de parcă eu nu as întelege acest subiect. Cred că stiu mai multă teologie decât el.
- Spui asta pentru că nu îl cunosti. Mie îmi este duhovnic. Am avut odată niste nelămuriri legate de o lucrare de seminar. M-a uimit cât de bine cunoaste scrierile Sfintilor Părinti.
- Atunci mie de ce nu a vrut să îmi răspundă la întrebări?
- El nu răspunde decât la întrebările care îl ajută pe om să se schimbe în bine. Spune că se umple lumea de teologi, în timp ce adevăratii crestini se cam împutinează.
- Mi-a venit masina, trebuie să plec, mai vorbim, spuse Adrian, suindu-se în autobuz.
Dar, cum rămase singur, începu să înteleagă câtă dreptate avea părintele Ioan. El îsi dorise până atunci din tot sufletul să ajungă un mare teolog. Dar nu îsi dorise la fel de mult să ajungă un bun crestin.
Coborî la prima statie si o luă înapoi pe jos. Se întâlni iar cu prietenul său:
- Ce faci, Adriane, ai uitat ceva?
- Da, răspunse Adrian. Am uitat să pun întrebările potrivite
S-a dus odată un frate din părtile lui avva Pimen în străinătate. Si a ajuns acolo la un pustnic (care era milostiv si multi veneau la dânsul). Si i-a vestit lui fratele cele despre avva Pimen. Si, auzind fapta lui cea bună, a dorit să-l vadă. Deci, întorcându-se fratele în Egipt, după câtăva vreme a venit pustnicul din străinătate în Egipt la fratele cel ce venise la el (că îi spusese lui unde petrece). Si văzându-l acela, s-a mirat si s-a bucurat foarte. Si a zis pustnicul: "Fii bun si du-mă la avva Pimen!". Si, luându-l, a venit la avva Pimen si i-a vestit cele despre dânsul zicând: "Mare om este si multă dragoste si cinste are la locul lui si i-am vestit lui despre tine si, dorind să te vadă, a venit".
Deci l-a primit pe el cu bucurie si, sărutându-se unul cu altul, au sezut. Si a început cel străin a vorbi din Scriptură locuri duhovnicesti si ceresti. Si si-a întors avva Pimen fata lui si nu i-a dat răspuns. Si văzând că nu vorbeste cu dânsul, mâhnindu-se a iesit. Si i-a zis fratelui celui ce l-a adus pe el: "În zadar am făcut toată călătoria aceasta, că am venit la bătrânul si iată că nici a vorbi cu mine nu voieste". Si a intrat fratele la avva Pimen si i-a zis: "Avvo, pentru tine a venit acest om mare, având atâta slavă la locul lui. Pentru ce n-ai vorbit cu dânsul?". I-a zis lui bătrânul: "Acesta dintre cei de sus este si cele ceresti grăieste, iar eu dintre cei de jos sunt si cele pământesti vorbesc. De mi-ar fi grăit despre patimi ale sufletului, i-as fi răspuns; iar dacă pentru lucruri ceresti [vrea să vorbim], eu aceasta nu stiu".
Deci iesind fratele, i-a zis: "Bătrânul nu vorbeste degrabă din Scriptură, ci dacă cineva îi va grăi lui despre patimile sufletului, îi răspunde". Iar el, umilindu-se, a intrat la bătrânul si a zis către dânsul: "Ce voi face avvo, că mă stăpânesc patimile sufletului?". Si a luat aminte la dânsul bătrânul, bucurându-se. Si a zis: "Acum bine ai venit. Deschide-ti gura ta pentru acestea si o voi umple de bunătăti". Iar el, mult folosindu-se, zicea: "Cu adevărat aceasta este calea cea adevărată". Si multumind lui Dumnezeu, s-a întors la locul său bucuros căci cu astfel de sfânt s-a învrednicit a se întâlni. (8-166)