Sfântul Cuvios Macarie cel Mare sau Egipteanul, scriitor filocalic (+390) Aflarea Moaștelor Sfântului Ierarh Sava de la Storojevo, Zvenigorod (Rusia) (1652) Sfânta Muceniță Eufrasia din Nicomidia, fecioara, care s-a săvârşit prin sabie (+303) Sfântul Cuvios Macarie Alexandrinul, preot și nevoitor la Kellia în Egipt (+394) Sfântul Ierarh Marcu, Mitropolitul Efesului (1457) Cuviosul Antonie, stâlpnicul de la Martkop, din Iviria (VI) Sfântul Macarie diaconul, de la Pecerska, din Peșterile din Depărtare (XIII-XIV) Sfântul Arsenie, Arhiepiscopul Cherchirei (Corfu) care în pace s-a săvârşit (+959) Sfântul Macarie Postitorul de la Pecerska, din Peșterile din Apropiere (XII) Sfântul Cuvios Macarie Romanul din Novgorod în Rusia (+1550)
Stil vechi
19 Ianuarie

Sâmbătă

Stil nou
1 Februarie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Sfântul Cuvios Macarie cel Mare sau Egipteanul, scriitor filocalic (+390). Aflarea Moaștelor Sfântului Ierarh Sava de la Storojevo, Zvenigorod (Rusia) (1652). Sfânta Muceniță Eufrasia din Nicomidia, fecioara, care s-a săvârşit prin sabie (+303). Sfântul Cuvios Macarie Alexandrinul, preot și nevoitor la Kellia în Egipt (+394). Sfântul Ierarh Marcu, Mitropolitul Efesului (1457). Cuviosul Antonie, stâlpnicul de la Martkop, din Iviria (VI) . Sfântul Cuvios Teodor, cel Nebun pentru Hristos din Novgorod în Rusia (+1392). Sfântul Cuvios Macarie Romanul din Novgorod în Rusia (+1550). Sfântul Arsenie, Arhiepiscopul Cherchirei (Corfu) care în pace s-a săvârşit (+959). Sfântul Macarie Postitorul de la Pecerska, din Peșterile din Apropiere (XII). Sfântul Macarie diaconul, de la Pecerska, din Peșterile din Depărtare (XIII-XIV). Sfântul Cuvios Mărturisitor Meletie Valisiatul din Muntele Galisiului (+1286). Pomenirea aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Grigorie Teologul (+389) în biserica Sfinţilor Apostoli din Constantinopol în anul 950. Amintirea minunii din Niceea, când Sfântul Ierarh Vasile cel Mare a deschis prin rugăciune uşile bisericii şi a încredințat-o ortodocşilor. Sfinții Mucenici: Marius, soţia sa, Marta, şi fiii lor: Audifax şi Avacum, care au pătimit pe via Cornelia din Roma în vremea împăratului Claudiu al II-lea Gotul (+270). Sfântul Ierarh Amonie, episcop de Tortona-Piemonte în Italia. Sfinții Mucenici: Claudiu și Pavel. Sfântul Ierarh Bassano, episcop de Lodi în Italia (IV). Sfântul Cuvios Antonie, pustnic la Martomqophi în Georgia (VI). Sfântul Breward de Cornwall şi Insulele Channel în Marea Britanie (VI). Sfântul Ierarh Catelie, episcop de Campania în Italia (+617). Sfântul Ierarh Remi, episcop de Rouen în Franţa (+772). Sfântul Mucenic Antonie din Rawah în Egipt (VIII). Sfinţii Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: preoţii: Petru (Skipetrov)(+1918) şi Nicolae (Vostorgov)(+1930), care au pătimit în timpul regimului comunist. Sfântul Ierarh Marcu Eugenicul, mitropolitul Efesului şi singurul mărturisitor al Ortodoxiei la sinodul unionist de la Ferrara-Florența (+1444).
File pateric

O femeie care era profesoară a venit nervoasă de la scoală. Se certase cu directoarea, care îi ceruse să pună note mari unui elev foarte slab la învătătură. Femeia nu a acceptat asa ceva. Când a intrat în casă, a început să se răstească la sotul ei. Acesta tăcea si nu o contrazicea. La un moment dat, femeia a început să îl certe că nu cumpărase fructe pentru copii.
Bărbatul simti că i se urcă sângele în cap. De dimineată, femeia îi spusese că va cumpăra ea fructe, dar, din cauza supărării, uitase. Bărbatul vru să tipe la ea, dar îsi aduse aminte că duhovnicul îl sfătuise să spună "Doamne miluieste" ori de câte ori era ispitit de mânie. Spuse o dată rugăciunea, dar nu se simti mai linistit. Mai repetă de câteva ori rugăciunea si până la urmă se linisti.
Când i-a trecut supărarea, sotia si-a adus aminte cum au stat lucrurile. A venit la el si l-a luat în brate:
- Iartă-mă, am spus, că iau eu fructe. Iartă-mă.
- Te iert, cum să nu te iert, spuse sotul, mângâindu-i părul.
Noaptea sotia a visat încă o dată discutia cu sotul ei. A văzut că, atunci când ea tipa la el, un drac venea din ce în ce mai aproape de el. Îl văzu pe sot cum a început să se roage si diavolul a plecat imediat.
Când s-a sculat, i-a zis:
- Nu am stiut că te-ai rugat aseară când tipam la tine. O să încerc să mă rog si eu când o să mai fiu ispitită de mânie…

Un frate oarecare s-a mâniat pe alt frate si, stând la rugăciune, cerea de la Dumnezeu răbdare si să ia de la dânsul, fără de ispită, acea mânie. Rugându-se astfel, a văzut ca un fum iesind din gura lui si îndată i-a trecut mânia. 

Pilda zilei

Eu știu unde este apă adâncă... - Pilda numărul 18 

Pe o corabie ce străbătea oceanul, călătorea cândva un om cam nervos de felul lui.
Într-o zi, îl tortură următoarea idee: Ce ar fi dacă la un moment dat corabia ar suferi un naufragiu? Se sui pe bord unde, plimbându-se îngândurat în sus și în jos, îl întâlni pe căpitan:
-Sunt în apele acestea stânci? Îl întrebă.
-Da, domnule! Răspunse căpitanul.
-Știi dumneata unde sunt stâncile? Întrebă iarăși.
-Nu, aceasta nu o știu...
Frica omului deveni și mai mare:
-Ce, nu știi aceasta și totuși este așa de liniștit?
În orice moment ne putem izbi de una din aceste stânci și suntem pierduți!
Vorbele acestea nu-l scoaseră din sărite pe căpitan, care cunoștea drumul, și care ripostă zâmbind:
-Știu unde este apă adâncă...
Asemenea și noi! Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, este Calea, Adevărul și Viața; El este Cel care ne călăuzește, pe drumul cel mai drept, curat și frumos, spre Rai.
Cei care în viața lor se călăuzesc după învățături greșite și au ca avatar pe întemeietorii de religii proprii, nu vor ajunge la limanul cel ceresc printre prietenii lui Dumnezeu.

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de sâmbătă

Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sânt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în rai.

Îngroapă păcatele mele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi, către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui, ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru că prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutorul, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire, şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci.

Amin.