Aflarea Moaștelor Sfântului Ierarh Sava de la Storojevo, Zvenigorod (Rusia) (1652)

Sfantul Sava de Storojevo este unul dintre primii ucenici ai Sfantului Serghie de Radonej. Sfantul staret Sava a trecut la cele vesnice in ziua de 3 decembrie 1407, fiind inmormantat in manastirea inchinata Maicii Domnului, ctitorita de el insusi, in apropiere de localitatea Zvenigorod, Rusia.

Sfantul Sava de Storojevo a fost canonizat in anul 1547, fiind praznuit de Biserica Ortodoxa in zilele de 3/16 decembrie (ziua trecerii la cele vesnice), 19 ianuarie/1 februarie (aflarea cinstitelor sale Moaste, in anul 1652) si 10/23 august (aducerea cinstitelor sale Moaste, in anul 1998). Cinstitele sale Moaste se afla in Manastirea Sfantul Sava de Storojevo, din localitatea Zvenigorod.

Sfantul Sava de Storojevo

Sfantul Sava a fost unul dintre primii ucenici ai Sfantului Serghie de Radonej, el petrecandu-si aproape toata viata in Lavra Sfanta Treime, intemeiata de duhovnicul sau. In anul 1391, trecand la cele vesnice Sfantul Serghie, conducerea lavrei a fost preluata de Cuviosul Nicon, praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 17 noiembrie. Dorind a petrece in isihie, noul staret s-a retras intr-o chilie smerita, lasand conducerea manastirii in seama Sfantului Sava, care era foarte iubit de obste.

In anul 1398, printul Yuri Dimitrievici, care devenise ucenic al Sfantului Sava, din dorinta de a-l avea mai aproape de dansul, i-a cerut acestuia sa vina in localitatea Zvenigorod si sa intemeieze o manastire, pe un deal impadurit din apropiere, numit "Storojevo". Iubitor de liniste fiind, asemenea parintelui sau, Sfantul Sava a incredintat altuia slujirea de staret si a venit in localitatea Zvenigorod, unde s-a asezat pe dealul amintit.

Pentru prima data, localitatea Zvenigorod este mentionata documentar in anul 1338. Localitatea s-a dezvoltat insa mai ales spre sfarsitul secolului al XIV-lea, cand Dimitrie Donskoy a daruit conducerea asupra acestui loc fiului sau, Yuri.

Cu ajutorul printului Yuri, pe dealul Storojevo, Sfantul Sava a ridicat o biserica de lemn inchinata Nasterii Maicii Domnului. Mai apoi, intre anii 1405-1407, cei doi vor inalta minunata Biserica Nasterea Maicii Domnului, din caramida si piatra. Aceasta biserica este un exemplar fidel al arhitecturii de Vladimir-Suzdal, avand o singura cupola, sprijinita pe patru coloane.

Manastirea inchinata Nasterii Maicii Domnului, care poarta insa numele ctitorului ei (Manastirea Sfantul Sava de Storojevo), este o manastire ortodoxa aflata astazi la o distanta de numai 40 de kilometri de Moscova, pe malul stang al raului Moskva.

Printul Yuri Dimitrievici a daruit manastirii de langa Zvenigorod multe daruri si mosii, iar pe locuitorii din Zvenigorod i-a delegat spre a fi judecati de Sfantul Cuvios Sava, exceptie facand cazurile de omor, care erau judecate de judecatorii din localitate.

In scurt timp, mai multi iubitori de nevointe s-au strans in jurul Sfantului Sava, pe dealul Storojevo. Vreme de aproape zece ani, sfantul a fost staretul noii obsti, intemeiata cu multa dragoste si cu multa rugaciune. In ultimii ani ai vietii sale, Sfantul Sava s-a retras intr-un bordei sapat in pamant, unde s-a nevoit pana in ultimul ceas. Astazi, pe locul bordeiului sfantului, se afla zidita bisericuta unui schit.

Sfantul staret Sava a trecut la cele vesnice in ziua de 3 decembrie 1407, fiind inmormantat in partea dreapta a bisericii principale, inchinata Nasterii Maicii Domnului. El a fost canonizat in anul 1547, fiind praznuit in zilele de 3 decembrie, 19 ianuarie (aflarea cinstitelor sale Moaste, in anul 1652) si 10 august (aducerea inapoi a cinstitelor sale Moaste, in anul 1998).

Intr-o scrisoare din anul 1539, Cuviosul Sava este numit "facator-de-minuni". Tarul rus Alexis Mihailovici il venera pe Sfantul Sava in mod special, mergand adesea (pe jos) la manastirea acestuia. Potrivit traditiei locale, Cuviosul Sava l-a salvat pe tarul rus din furia unui urs feroce.

"Viata Sfantului Sava", compusa in secolul al XVI-lea, marturiseste cum, pe la sfarsitul secolului al XV-lea (1480-1490), sfantul i-a aparut Cuviosului Dionisie, cel de-al patrulea egumen al manastirii de langa Zvenigorod, si i-a spus: "Dionisie! Trezeste-te si zugraveste-mi icoana!" Cand cuviosul l-a intrebat pe sfant cine este, acesta a spus: "Eu sunt Sava, ctitorul acestui loc sfant." Deoarece nevoitorul Dionisie nu avea de unde sa-l cunoasca personal pe Sfantul Sava, acesta a mers la cuviosul Avacum, care l-a cunoscut personal pe sfant, in tineretea sa. Cand a ajuns la acesta, cuviosul a descris chipul celui care i-a aparut in vedenie, iar cuviosul Avacum l-a incredintat ca acela era Sfantul Sava. Abia dupa aceasta, cuviosul Dionisie s-a incredintat ca vedenia a fost reala si dumnezeiasca, purcezand la zugravirea sfintei icoane.

Incepand cu sfarsitul secolului al XVII-lea, manastirea de langa Zvenigorod a intrat intr-o perioada de declin. In primavara anului 1918, bolsevicii au jefuit manastirea, afectand multe dintre cladirile si patrimoniul acesteia, iar calugarii au fost alungati. Abia in anul 1985 manastirea a fost redeschisa, fiind inchinata Manastirii Danilov, din Moscova. Mai tarziu, in anul 1998, cinstitele Moaste ale Sfantului Sava de Storojevo au fost aduse inapoi, in manastirea de langa Zvenigorod.

Teodor Danalache