Pomenirea Sfinţilor Cuvioși: Ioan şi Gavriil din Georgia, viețuitori la Mănăstirea Iviru din Sfântul Munte Athos (secolul al X-lea)
Cuviosul Gavriil Iviritul
Cuviosul Gavriil era originar din Georgia și a trăit în secolul al IX-lea d. Hr. Deși se nevoia în peșteră, mai sus de granița mănăstirilor Xiropotamu și Sfântul Pantelimon din Sfântul Munte, în Marțea Luminată a anului 829 d.Hr., la îndemnul unui glas dumnezeiesc, a coborât pe plajă, unde a găsit și a scos din apă icoana Maicii Domnului, cea numită ”Portărița”, care azi se află în Biserica Adormirii Născătoarei de Dumnezeu, aproape de mănăstire, la răsărit de aceasta. Sfânta icoană fusese încredințată mării de un creștin evlavios din Niceea, ca să o scape de furia iconoclaștilor.
Cuviosul Ioan Iviritul
Cuviosul Ioan (Varasvatsé) era originar din Iviria și a trăit în secolul al X-lea d.Hr. A fost sfetnic al administratorului Georgiei, David Kuropalátu, regele Meshiei Ivirite, care avea titlu nobiliar și în Bizanț.
Dezamăgit de cele lumești, Ioan Varasvatsé a părăsit lumea, ca să se nevoiască în Olimpul Mysiei, iar mai târziu, după ce l-a primit de la Constantinopol pe tânărul său fiu, Eftimie, care fusese predat ca ostatic de ighemonul Georgiei, David, s-a dus în Sfântul Munte, unde s-a nevoit în Lavra Sfântului Athanasie împreună cu câțiva ucenici. A adormit în pace, cândva între anii 998-1003 d.Hr.