Sfântul Ierarh Atanasie cel Mare, luptător împotriva arianismului (+373) Sfinții Cuvioși Chiril și Maria de la Radonej, schimnicii, părinţii Sfântului Serghie de la Radonej (+1337) Sfântul Ierarh Chiril, patriarhul Alexandriei, luptător împotriva novaţionismului şi nestorianismului (+444) Sfântul Cuvios Atanasie de la Valaam în Rusia, ucenicul Sfântului Alexandru de Svir și ctitorul Mănăstirii Siandemsk (Vologda)(+1550) Sfântul Cuvios Marcian din Cir (Cirene, Libia de astăzi)(apr. 388)
Stil vechi
18 Ianuarie

Luni

Stil nou
31 Ianuarie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Sfântul Ierarh Atanasie cel Mare, luptător împotriva arianismului (+373). Sfântul Ierarh Chiril, patriarhul Alexandriei, luptător împotriva novaţionismului şi nestorianismului (+444). Sfânta Muceniță Xenia, care s-a săvârşit prin foc. Sfinții Cuvioși Chiril și Maria de la Radonej, schimnicii, părinţii Sfântului Serghie de la Radonej (+1337). Sfântul Cuvios Ierarh Maxim Brancovici, mitropolitul Ţării Româneşti, care era sârb de neam, și care s-a săvârșit cu pace în anul 1516. Sfântul Cuvios Atanasie de la Valaam în Rusia, ucenicul Sfântului Alexandru de Svir și ctitorul Mănăstirii Siandemsk (Vologda)(+1550). Sfântul Cuvios Atanasie, nebun pentru Hristos din Navoloțk în Rusia (XVI-XVII). Sfântul Cuvios Marcian din Cir (Cirene, Libia de astăzi)(apr. 388). Sfinții Mucenici: Asterie, Fortunat, Zenon, Zosima, Menelapiu, Dedal şi Valens, care au pătimit la Ostia în Italia (+269). Sfinții Mucenici: Archeleia, Tecla şi Suzana din Salermo în Italia, care au pătimit în timpul împăratului Dioclețian (+293). Sfinții Mucenici: Teodula, Boețiu și Eladie, care s-au săvârșit prin sabie, Evagrie și Macarie, care s-au săvârșit fiind arși într-un cuptor la Anazarve în Cilicia. Sfânta Muceniță Prisca, fecioară din Roma (II). Sfântul Cuvios Silvan din Palestina (IV). Sfântul Ierarh Venardie, episcop de Clermont în Franţa (+423). Sfintele Cuvioase: Faustia şi Liberata, sora sa, întemeietoarele unei mănăstiri la Como-Lombardia în Italia (+581). Sfântul Leobard din Marmontier-Tours în Galia (VI). Sfântul Ninnid din Irlanda (VI). Sfântul Cuvios Leobard, ucenicul Sfântului Colomban, întemeietorul primei mănăstiri din Alsacia în Italia (+618). Sfântul Mucenic Ulfrid, încreştinătorul Suediei (+1028). Sfântul Cuvios Efrem cel Tânăr din Georgia (+1101). Sfântul Ierarh Ioachim, patriarh de Târnovo în Bulgaria (+1248). Sfântul Cuvios Alexie, ieromonah din Teklati în Georgia (+1923). Sfinţii Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: preoţii: Mihail (Kargopolov)(+1919), Vladimir (Zubkovici), Nicolae (Krasovskii), Serghie (Lebedev) și Alexandru (Rusinov)(+1938), care au pătimit în timpul regimului comunist.
File pateric

Fiul unui preot s-a îndrăgostit de o tânără penticostală foarte frumoasă si foarte bogată. Fără voia tatălui său, el s-a căsătorit cu fata, după ce mai întâi s-a lepădat de credinta ortodoxă.
Pentru fapta sa, diavolul l-a răsplătit în multe feluri. Nu numai că l-a ajutat să facă rost de multi bani, ba încă i se mai si arăta si îi spunea anumite lucruri despre altii. Iar el, crezând că Îi vorbeste Însusi Domnul, era tare multumit de sporirea sa.
Tatăl său se ruga mult pentru întoarcerea acestuia în Biserică. Dar, văzând că fiul său nu vrea nici măcar să vină să îl vadă, într-o duminică după-masa s-a hotărât să meargă la el si să stea de vorbă.
Înainte ca tatăl să ajungă la casa fiului său, acestuia i s-a arătat iarăsi diavolul în chipul Domnului Iisus Hristos si i-a spus:
- Stii ce a făcut Avraam când Dumnezeu i-a poruncit să îsi înjunghie fiul?
- Da, Doamne, s-a dus să facă ceea ce Îi poruncise Domnul.
- S-a gândit să îsi crute fiul?
- Nu, Doamne, a vrut să îl omoare, dar până la urmă copilul a rămas în viată.
- Si tu esti în fata mea mai mare decât tatăl tău, închinătorul la icoanele care sunt idoli. Iată, a venit clipa să se arate credinta ta. Să iei toporul si să îl lovesti în cap. Dacă voi vrea eu, si tatăl tău va rămâne în viată.
- Da, Doamne, asa voi face.
Când a intrat în casa fiului său, după ce si-a salutat fiul, preotul s-a rugat în gând pentru întoarcerea tuturor ereticilor la adevărul luminii lui Hristos. Nici nu a apucat să termine rugăciunea, că a fost lovit în cap cu toporul.
- Să te ierte Dumnezeu, a apucat să îi spună preotul, în timp ce sângele îi curgea siroaie.
Imaginea tatălui său plin de sânge l-a făcut să îsi dea seama de greseala pe care o făcuse. Dragostea pe care o simtea în ochii tatălui său i-a atins inima. Dar era prea târziu. Preotul murise: primise moarte mucenicească.

Un frate oarecare, când a părăsit lumea si a venit în pustie să se călugărească, având un copilas, l-a luat cu sine si venind în pustie s-a călugărit si îsi tinea si copilasul cu dânsul. Acestui frate adeseori i se arăta diavolul în chilie, în chip de înger luminat, si îi spunea multe lucruri nestiute precum si despre cele viitoare. I le spunea lui si se izbândeau si erau asa, se împlineau toate cum i le spunea, până s-a încredintat bine cum că este îngerul lui Dumnezeu trimis la dânsul ca să-l învete si să-l povătuiască spre lucrurile si faptele cele folositoare si plăcute lui Dumnezeu.
Deci, odată a început a-i povesti lui si a-i spune despre patriarhul Avraam, cum i-a poruncit Dumnezeu să-l junghie pe Isaac, fiul său cel iubit, jertfă bine primită lui Dumnezeu. Despre aceasta auzind Avraam, nimic n-a cârtit, ci îndată l-a luat pe Isaac, fiul său cel iubit, si l-a dus fără nici o milă să-l junghie după poruncă si pentru acest lucru l-a blagoslovit Dumnezeu pe Avraam si l-a făcut mare si slăvit. "Deci si tu fă acum acest lucru bine primit si foarte iubit lui Dumnezeu, mai vârtos decât toate bunătătile lumii. Ia-ti fiul acesta si-l du la cutare loc, si-l înjunghie acolo cu cutitul si asa vei fi blagoslovit de Dumnezeu si mai mult vei fi slăvit decât Avraam în zilele acestea!"
Însă el, nepricepând si necunoscând viclesugul vrăjmasului, a făcut asa cum acesta i-a zis lui. L-a luat pe copilul său si l-a dus la locul unde i-a zis lui vicleanul vrăjmas si scotând cutitul l-a ascutit si apucând copilul si vrând să-l pună la pământ cu fata în sus, să-l junghie. Copilul fiind priceput, a cunoscut ce vrea să-i facă tatăl său si, smucindu-se din mâinile lui, a fugit si asa a scăpat.

Pilda zilei

Încredere 

Un om călătorea pe un drum de ţară, împreună cu soţia sa. Obosiţi de atâta mers şi văzând că îi prinde noaptea pe drum, cei doi călători au vrut să tragă la un han. Dar hangiul, om rău, a refuzat să-i primească, spunându-le că nu mai are camere libere. Nevasta omului s-a arătat nemulţumită.
- Ei, lasă, femeie, a încercat să o liniştească omul, lasă, că ştie Dumnezeu ce e mai bine!
- Mai, omule, zise atunci femeia sa, dar ce poate fi bine când, uite! - nu avem unde sta peste noapte?!
În sfârşit, au plecat mai departe şi, spre bucuria lor, au întâlnit un ţăran, om sărac, dar bun la suflet. Văzând că i-a prins noaptea pe drum, ţăranul i-a primit cu drag în căsuţa lui.
Dar a doua zi dimineaţa, când au vrut să plece mai departe, ţăranul le-a dat o veste uluitoare celor doi călători: peste noapte, hanul fusese atacat de hoţi, care îi jefuiseră pe toţi călătorii.
- Vezi, i-a mai spus omul femeii - trebuie să avem încredere în felul în care Dumnezeu le rânduieşte pe toate. Ţii minte ce ţi-am spus aseară? "Lasă, ştie Dumnezeu ce e mai bine".

"Fără nicio îndoială că Dumnezeu rânduieşte faptele noastre mai bine decât am putea-o face noi înşine".

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Luni

O, Veșnice Dumnezeule, Doamne Iisuse Hristoase, cu adancă și mare smerenie a inimii mele, cunosc și mărturisesc că gresesc in toate zilele, dumnezeieștii tale dragoste. Pentru acesta astazi, ca este luni și începutul săptămânii, cer să-mi lași toate păcatele și să mi le ierti, rugându-mă cu smerenie milostivirii Tale, celei mari, să-mi dai har, ca sa pun început bun, să port grijă și să ostenesc pentru sufletul meu, pentru care ai petrecut atatea osteneli și ispite la Sfânta Ta răstignire, ca să mântuiești zidirea Ta.

Și te rog, Dumnezeul meu și Ziditorul meu, să mă îndreptezi de astăzi înainte spre bine, pâna la sfârșitul vieții mele, întru cinstea și mărirea împărației Tale și pentru mântuirea mea.

O, Doamne! Astazi îți dau sufletul și trupul meu și vointa mea, rugându-Te să fie voia Ta în mine precum îți place. Dă-mi îngaduiala să pot răbda și mă pedepseste aici întru acesta lume, dupa mila Ta, iar nu în cealalta viața.

Și iartă pe cei vii și pe cei morți după rugăciunile Sfintei Tale Biserici și mă învrednicește pe mine și pe ceilalți să ne bucurăm de mărirea ta în Rai. La acesta pun mijlocitor pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic:
O, cerești slujitori și slugi ale lui Dumnezeu! păzitori ai oamenilor și vrajmași ai duhurilor rele, ma închin vouă, fericite duhuri, și mă bucur de marirea voastră, căci pururea stați neadormiți întru voințele Dumnezeului nostru cu multă grijă și credința; voi pururea căutați și nu dormiți, pururea slujiți și nu osteniți, pururea luptați și pururea biruiți și nu este alta grija voastră, făra numai să departați pe cel rău de la zidirea lui Dumnezeu.
O, binecuvântați păzitori ai oamenilor! mă închin vouă și vă mulțumesc pentru ajutorul cel de toate zilele ce ne dați, pentru povățuirea ce ne faceți, pentru darul ce-l cereți adesea de la Dumnezeu pentru noi și deosebi vă binecuvântez pentru grija ce aveți de mine, nevrednicul și păcătosul. O, Sfinte îngere, păzitorul sufletului meu, și voi Sfinților Arhangheli Mihaile și Gavrile, nu vă scârbiți de mine, nici mă lăsati pustiu, ci mă paziți ziua si noaptea până îmi voi da cu pocăința sufletul în mâinile lui Dumnezeu, Ziditorul meu, măcar ca eu nu va ascult, nici primesc luminările și povățuirile ce îmi faceți pentru folosul meu.

Înca vă rog să aveți grija sufletului meu și să opriți puterea vrăjmașului, pentru ca să nu mai gresesc de acum înaintea Dumnezeului meu; și mă învredniciți să vă vad la moartea mea și să stati împrejurul meu și să duceți în ceruri sufletul meu ca să se închine măririi lui Dumnezeu și sa vada bucuria Sfinților Lui pentru ca să am pricina să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut-o pentru mine și să vă spun binele vostru cu glas neîncetat în vecii vecilor.

Amin.