Închinarea Cinstitelor Lanţuri ale Sfântului Apostol Petru Sfântul și Dreptul Cuvios Maxim, cel Nebun întru Hristos, din Totma (Vologda, Rusia)(+1650)
Stil vechi
16 Ianuarie

Luni

Stil nou
29 Ianuarie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Închinarea Cinstitelor Lanţuri ale Sfântului Apostol Petru. Sfântul și Dreptul Cuvios Maxim, cel Nebun întru Hristos, din Totma (Vologda, Rusia)(+1650). Sfântul Mucenic Danact citeţul din Avlona Iliricului (Albania de astăzi) care s-a săvârşit prin sabie (II). Sfinţii Mucenici şi fraţi Pevsip, Elasip, Mesip şi bunica lor, Sfânta Muceniță Neonila (Leonilla), din Capadocia, şi cei împreună cu dînşii care au pătimit în Galia în vremea împăratului Marc Aureliu (+180). Sfântul Sfințit Mucenic Damaschin din Gabrovo în Bulgaria, preot la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos, care s-a săvârșit prin sugrumare (+1771). Sfântului Cuvios Mucenic Romil din Vidin în Bulgaria, nevoitor la Mănăstirea Ravaniţa din Serbia, care a pătimit împreună cu însoţitorii săi, Sfinții: Nestor, Martinie, Danul, Sisoe, Grigorie şi Zosima, monahi din Sfântul Munte Athos și de la Mănăstirea Ravaniţa din Serbia (+1375). Sfânta Priscila din Roma, care a slujit sfinților mucenici (I). Sfinții Sfințiți Mucenici: Marin preotul şi Ştefan diaconul din Brescia în Italia (+138). Sfinții Mucenici: Neon şi Turvon, împreună pătimitori cu Sfântul Mucenic Pevsip (+180). Sfânta Muceniță Iunila din Capadocia, care a pătimit împreună cu Sfânta Muceniță Neonilla, și Sfântul Mucenic Simforian, fiul Sfântului Faust din Galia, care s-a săvârșit prin sabie (II). Sfinții Mucenici: Anan şi Marius, Onorie, dimpreună cu alţi 13 Mucenici care au pătimit împreună cu dânsul și 9 Mucenici soldaţi, care au pătimit pe via Corneliana din Roma. Sfântul Cuvios Benign preotul, ucenicul Sfântului Policarp al Smirnei (III). Sfântul Iacob din Tarentaise și a Sfântului Ierarh Honoratus, arhiepiscop de Arles și întemeietorul Mănăstirii Lerins din Galia (+429). Sfânta Cuvioasă Liberata fecioara din Pavia în Italia, sora Sfântului Ierarh Epifanie de Pavia (VI). Sfinții Ierarhi: Onorat, episcop de Fondi în Italia, și Fulgentie, episcop de Eciya în Spania (VI-VII). Sfântului Mucenic Sighebert, regele Angliei de Est, și Sfântul Cuvios Fursey, misionar în Irlanda, luminătorul Angliei de Est și întemeietorul Mănăstirii Lagny din Franţa (+ 635, +650). Sfinții Ierarhi: Tițian, episcop şi mărturisitor la Oderzo, și Valeriu, episcop de Sorrente în Italia (VII). Sfântul Mucenic Nicolae din Mitilene (+1771). Sfântul Sfințit Nou Mucenic din Rusia: preotul Ioan (Pettaia), care a pătimit în timpul regimului comunist (+1919).
File pateric

La părintele Ilarion a venit un om care făcea spiritism:
- Părinte, cineva mi-a spus că spiritismul este de la draci. Asa este sau nu este asa?
- De ce mă întrebi, frate?
- Vă întreb, părinte, că multe lucruri duhovnicesti mi-au spus duhurile, si nu pot să cred că toate sunt de la diavol. Mi-au spus să mă rog, să postesc, să merg la biserică…
- Tocmai de aceea ti-au spus asta, ca să crezi că sunt arătări dumnezeiesti. Multi dintre cei care au astfel de vedenii sunt convinsi că prin ele le vorbeste Dumnezeu. Ei merg la biserică, se roagă si postesc, fără ca pentru asta să aibă plată. Ei sunt convinsi că învătătura lor e mai înaltă decât cea a Bisericii, si primesc din cuvintele preotilor numai ce le convine. Dumnezeu nu vorbeste în contradictoriu: nu poate spune prin Biserică una si prin spirite alta. Nu există două adevăruri. Chiar dacă spiritele îti spun si lucruri adevărate, fac asta pentru a te însela mai usor. Dar nu te lăsa păcălit de vicleniile lor.
Omul a plecat de la biserică înteleptit. Cuvintele părintelui, desi erau simple, îl lămuriseră. În timp ce îl asculta pe părinte, simtea că vorbele acestuia sunt adevărate. De atunci a părăsit pentru totdeauna practicile spiritiste.

Oarecari frati s-au dus la avva Antonie ca să-i vestească lui nălucirile pe care le vedeau si să se învete de la dânsul de sunt adevărate sau de la draci. Si aveau ei un măgar care a murit pe cale. Deci, după ce au venit la bătrânul, apucând el mai înainte, le-a zis lor: "Cum a murit măgarul pe cale?".
Au zis lui: "De unde stii, avvo?". Iar el le-a zis lor: "Dracii mi-au arătat". Si ei i-au zis: "Noi pentru aceasta am venit, ca să te întrebăm, că vedem năluciri si de multe ori se fac adevărate. Nu cumva ne înselăm?". Si i-a încredintat pe ei bătrânul, din pilda măgarului, că de la draci sunt.

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Luni

O, Veșnice Dumnezeule, Doamne Iisuse Hristoase, cu adancă și mare smerenie a inimii mele, cunosc și mărturisesc că gresesc in toate zilele, dumnezeieștii tale dragoste. Pentru acesta astazi, ca este luni și începutul săptămânii, cer să-mi lași toate păcatele și să mi le ierti, rugându-mă cu smerenie milostivirii Tale, celei mari, să-mi dai har, ca sa pun început bun, să port grijă și să ostenesc pentru sufletul meu, pentru care ai petrecut atatea osteneli și ispite la Sfânta Ta răstignire, ca să mântuiești zidirea Ta.

Și te rog, Dumnezeul meu și Ziditorul meu, să mă îndreptezi de astăzi înainte spre bine, pâna la sfârșitul vieții mele, întru cinstea și mărirea împărației Tale și pentru mântuirea mea.

O, Doamne! Astazi îți dau sufletul și trupul meu și vointa mea, rugându-Te să fie voia Ta în mine precum îți place. Dă-mi îngaduiala să pot răbda și mă pedepseste aici întru acesta lume, dupa mila Ta, iar nu în cealalta viața.

Și iartă pe cei vii și pe cei morți după rugăciunile Sfintei Tale Biserici și mă învrednicește pe mine și pe ceilalți să ne bucurăm de mărirea ta în Rai. La acesta pun mijlocitor pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic:
O, cerești slujitori și slugi ale lui Dumnezeu! păzitori ai oamenilor și vrajmași ai duhurilor rele, ma închin vouă, fericite duhuri, și mă bucur de marirea voastră, căci pururea stați neadormiți întru voințele Dumnezeului nostru cu multă grijă și credința; voi pururea căutați și nu dormiți, pururea slujiți și nu osteniți, pururea luptați și pururea biruiți și nu este alta grija voastră, făra numai să departați pe cel rău de la zidirea lui Dumnezeu.
O, binecuvântați păzitori ai oamenilor! mă închin vouă și vă mulțumesc pentru ajutorul cel de toate zilele ce ne dați, pentru povățuirea ce ne faceți, pentru darul ce-l cereți adesea de la Dumnezeu pentru noi și deosebi vă binecuvântez pentru grija ce aveți de mine, nevrednicul și păcătosul. O, Sfinte îngere, păzitorul sufletului meu, și voi Sfinților Arhangheli Mihaile și Gavrile, nu vă scârbiți de mine, nici mă lăsati pustiu, ci mă paziți ziua si noaptea până îmi voi da cu pocăința sufletul în mâinile lui Dumnezeu, Ziditorul meu, măcar ca eu nu va ascult, nici primesc luminările și povățuirile ce îmi faceți pentru folosul meu.

Înca vă rog să aveți grija sufletului meu și să opriți puterea vrăjmașului, pentru ca să nu mai gresesc de acum înaintea Dumnezeului meu; și mă învredniciți să vă vad la moartea mea și să stati împrejurul meu și să duceți în ceruri sufletul meu ca să se închine măririi lui Dumnezeu și sa vada bucuria Sfinților Lui pentru ca să am pricina să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut-o pentru mine și să vă spun binele vostru cu glas neîncetat în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

Leviticul 4-6