Cuviosul Eufrosin și ucenicul său Serapion din Pscov (1481) Sfântul Ierarh Ahile, Episcopul Larisei şi făcătorul de minuni (+330) Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, nevoitor la Tabenisi în Egipt și întemeietor al vieţii monahale de obşte (+346) Sfântul Ierarh Isaia, Episcopul Rostovului şi făcătorul de minuni (+1090)
Stil vechi
15 Mai

Vineri

Stil nou
28 Mai
Ziua precedentă
Ziua următoare
Dezlegare la pește
Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, nevoitor la Tabenisi în Egipt și întemeietor al vieţii monahale de obşte (+346). Sfântul Ierarh Isaia, Episcopul Rostovului şi făcătorul de minuni (+1090). Cuviosul Eufrosin și ucenicul său Serapion din Pscov (1481). Sfântul Ierarh Ahile, Episcopul Larisei şi făcătorul de minuni (+330). Sfântul Mucenic Varvar, izvorâtorul de mir, care mai înainte a fost tâlhar în Lucania (IX). Sfinții Hrisant şi Fortunat, preoţi hirotoniţi de Sfântul Ierarh Sirie, primul episcop de Pavia în Italia, și a Sfinților Mucenici: Torcat, Ctesifon, Secund, Indaletie, Cecilie, Isihie şi Eufrasie, ucenicii Sfinților Apostoli şi luminătorii Spaniei (I). Sfântul Ierarh Dimidrien, episcop de Verona în Italia, și Sfinții Mucenici: Casie, Victorin, Maxim şi cei dimpreună cu dânşii, care au pătimit la Clermont în Franţa (III). Sfinții Sfințiți Mucenici: episcopul Simpliciu şi Rosula, care au pătimit la Terranova în Sardinia Italiei (+304). Sfinții Mucenici: Bonin, Soterie şi Paulin, care au pătimit la Pavia și a Sfântului Sfințit Mucenic Eutihie preotul, care a pătimit la Soriano în Italia (+310). Sfânta Cuvioasă Cesarea, pustnică la Otranto în Italia, Sfintele Muceniţe: Chirila şi Sofia, fecioare din Roma, și Sfântul Domnin, diacon la Piacenza în Italia (+443). Sfinții Cuvioși: Columban, stareţul Mănăstirii Oughaval din Irlanda, și Ilarie, pustnic şi întemeietor al Mănăstirii Sant'Ilaro din Italia (VI). Sfânta Muceniță Dymphna din Irlanda, care a pătimit la Geel în Belgia, și Sfântul Cuvios Waldalenus, întemeietorul Mănăstirii Beze din Franţa (VII). Sfinții Cuvioși: Berchtun, stareţ la Beverley în Anglia (+735), Rupert şi Betrha, mama sa, pustnici la Bingen în Germania (IX), și Sfântul Hallvard, ocrotitorul oraşului Oslo din Norvegia (+1043). Sfântul Cuvios Isaia, făcător de minuni de la Pecerska (+1115). Sfinții Cuvioși: Panighirie, făcătorul de minuni din Malunta în insula Cipru, și Andrei Pustnicul din Epir (XIII). Sfinții Cuvioși: Pahomie şi Silvan din Nerekhta în Rusia (+1384). Sfântul Mucenic Dimitrie, prinţul Moscovei și făcătorul de minuni (+1591), și Sfinții Cuvioși: Macarie, arhimandrit din Altai, și Areta de Verkhoturye şi Valaam în Rusia (+1874 și +1903). Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: arhiepiscopii: Pahomie de Cernigov și Averchie de Jitomir, dimpreună cu tatăl lor, preotul Nicolae, și binecredinciosul creștin Vladimir, care au pătimit în timpul regimului comunist (+1936, 1937 și +1938). Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei, cel care a înnoit Mănăstirea Putna și care bine nevoindu-se s-a săvârșit cu pace (+1778).
File pateric

Pentru avva Antonie

A zis avva Antonie : socotesc ca trupul are miscare fireasca amestecata cu el, dar nu lucreaza de nu va voi sufletul, ci numai insemneaza in trup nepatimasa miscare. Este inca si alta miscare ce sta intru a hrani si a ingrasa trupul cu mancari si cu bauturi, din care fierbinteala sangelui zadaraste trupul spre lucrare. Pentru aceasta si zice Apostolul : nu va imbatati cu vin intru care este curvia.

Pilda zilei

Despre respectul faţă de părinţi

Deţinuţii unei temniţe din Viena, legaţi în lanţuri, lucrau pe o stradă. Într-o zi, un student s-a îndreptat spre unul dintre deţinuţi şi l-a sărutat. Ministrul de pe atunci, baronul Kressel, a observat şi l-a chemat imediat pe tânăr şi l-a întrebat:

- Cum se poate să fii atât de prietenos cu un criminal?

Tânărul a roşit şi a răspuns:

- Acela este tatăl meu.

Atunci ministrul i-a zis:

- Asta e altceva. Te respect, fiul meu, că şi în cazul acesta ştii să stimezi pe tatăl tău.

Apoi i-a aprobat tânărului un ajutor anual pentru studii. (Grigorie COMŞA, O mie de pilde)

 

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de vineri

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sânt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

Mă rog însă Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti.

Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa: Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului. Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis uşa raiului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!

Si fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă. De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc, că neputincios sânt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneţ; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

Psalmi

PSALMUL 8

1. Doamne, Dumnezeul nostru, cat de minunat este numele Tau in tot pamantul ! Ca s-a inaltat slava Ta mai presus de ceruri.
2. Din gura pruncilor si a celor ce sug ai savarsit lauda, pentru vrajmasii Tai, ca sa amutesti pe vrajmas si pe razbunator.
3. Cand privesc cerurile, lucrul mainilor Tale, luna si stelele pe care Tu le-ai intemeiat, imi zic :
4. Ce este omul ca-Ti amintesti de el ? Sau fiul omului ca-l cercetezi pe el ?
5. Micsoratu-l-ai pe dansul cu putin fata de ingeri, cu slava si cu cinste l-ai incununat pe el.
6. Pusu-l-ai pe dansul peste lucrul mainilor Tale, toate le-ai supus sub picioarele lui.
7. Oile si boii, toate; inca si dobitoacele campului;
8. Pasarile cerului si pestii marii, cei ce strabat cararile marilor.
9. Doamne, Dumnezeul nostru, cat de minunat este numele Tau in tot pamantul!