Cuviosul Isidor de la Rostov (Rusia), cel nebun pentru Hristos, făcătorul de minuni (+1474) Sfântul Sfințit Mucenic Terapont, Episcopul Ciprului (+305) Sfântul Mucenic Isidor din Hios Icoană sec. XX, Grecia, Cuviosul Nichita, episcopul Novgorodului (1108) Sfântul Ierarh Leontie, Patriarhul Ierusalimului, făcătorul de minuni (+1175)
Stil vechi
14 Mai

Luni

Stil nou
27 Mai
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Sfântul Mucenic Isidor din Hios, care era cu neamul din Alexandria Egiptului și care s-a săvârşit prin sabie în insula Hios (251). Cuviosul Nichita, episcopul Novgorodului (1108). Sfântul Ierarh Leontie, Patriarhul Ierusalimului, făcătorul de minuni (+1175). Cuviosul Isidor de la Rostov (Rusia), cel nebun pentru Hristos, făcătorul de minuni (+1474). Sfântul Sfințit Mucenic Terapont, Episcopul Ciprului (+305). Sfântul Mucenic Alexandru din Conducheli. Sfinții Mucenici: Alexandru, Varvar şi Acolut din Hermopolis. Sfântul Mucenic Marcu Criteanul, care s-a săvârşit prin sabie la Smirna (+1643). Sfântul Mucenic Ioan Bulgarul din Sumena (+1802). Sfintele Muceniţe: Iusta, Iustina şi Enedina, care au pătimit în Sardinia în timpul împăratului Adrian (+130). Sfântul Mucenic Maxim, care a pătimit în vremea împăratului Deciu (+250). Sfântul Mucenic Pontie din Cimiez-Nice în Franţa (+258). Sfântul Ierarh Aprunculus, episcop de Langres și de Clermont în Franţa (+488). Sfântul Ierarh Bonifatie, episcop de Ferentino-Lazio în Italia (VI). Sfântul Ierarh Pomponie, episcop de Napoli în Italia (+536). Sfântul Ierarh Carthage, episcop de Lismore în Irlanda (+637). Sfântul Ierarh Erembert, episcop de Toulouse în Franţa (+672). Sfântul Ierarh Pascal I, episcopul Romei și mărturisitor al dreptei credinţe în faţa iconoclasmului (+824). Sfântul Enddwyn din Scoţia. Sfântul Ierarh Tuto, episcop în Germania (+930). Sfântul Cuvios Andrei, egumen la Tobolsk în Rusia (+1820). Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: ieromonahul Matei Mărturisitorul și protoiereul Petru (Rojdestvin), care au pătimit în timpul regimului comunist (+1927 și +1939). Prăznuirea Icoanei Maicii Domnului din Iaroslav (1823).
File pateric

Pentru avva Antonie

Un frate, dupa ce s-a lepadat de lume si a impartit averile sale saracilor, tinand putine pentru sine, a mers la avva Antonie. Si de aceasta instiintandu-se batranul, a zis lui : de voiesti sa te faci calugar, mergi in satul acela si cumpara carne, si pune-o imprejurul trupului tau gol si asa vino aici. Si facand fratele asa, cainii si pasarile ii rupeau trupul lui. Si venind el la batarnul, il intreba, de a facut cum l-a sfatuit. Iar acela, aratandu-i trupul lui rupt, sfantul Antonie i-a zis : cei ce se leapada de lume si voiesc sa aiba bani, asa fiind luptati de draci, se rup.

Unui frate odata i s-a intamplat ispita in chinovia lui avva Ilie si gonit fiind de acolo, s-a dus in munte la avva Antonie si ramanand fratele la dansul, l-a trimis la chinovie, de unde venise. Iar cei din chinovie vazandu-l, iarasi l-au gonit. Iar el s-a intors la avva Antonie, zicand : n-au voit sa ma primeasca, parinte. Deci l-a trimis batranul inapoi, zicand : o corabie s-a spart in mijlocul noianului si a prapadit povara si cu osteneala a scapat la uscat. Iar voi cele scapate la uscat voiti sa le inecati. Iar ei auzind ca avva Antonie l-a trimis, indata l-a primit.

Pilda zilei

Despre rostul canonului

Doi soţi au venit la duhovnicul lor:

– Părinte, în fiecare zi facem canonul de rugăciune pe care ni l-aţi dat, şi metaniile, şi închinăciunile.

– Dar în restul zilei vă gândiţi la Dumnezeu?

– Nu, ne este de ajuns canonul.

– Rostul canonului este de a vă apropia de Dumnezeu, de a-I cere să vă acopere cu mila Sa şi să vă dea putere să înfruntaţi ispitele. Dar dacă în restul timpului trăiţi ca nişte păgâni, fără să Îi faceţi lui Dumnezeu loc în viaţa voastră, fără să Îi cereţi să vă lumineze la fiecare pas mai important pe care îl faceţi, unde mai e credinţa voastră? Trebuie să trăiţi ca nişte creştini în toată vremea, nu numai când vă faceţi pravila. (Danion Vasile - Patericul mirenilor)

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Luni

O, Veșnice Dumnezeule, Doamne Iisuse Hristoase, cu adancă și mare smerenie a inimii mele, cunosc și mărturisesc că gresesc in toate zilele, dumnezeieștii tale dragoste. Pentru acesta astazi, ca este luni și începutul săptămânii, cer să-mi lași toate păcatele și să mi le ierti, rugându-mă cu smerenie milostivirii Tale, celei mari, să-mi dai har, ca sa pun început bun, să port grijă și să ostenesc pentru sufletul meu, pentru care ai petrecut atatea osteneli și ispite la Sfânta Ta răstignire, ca să mântuiești zidirea Ta.

Și te rog, Dumnezeul meu și Ziditorul meu, să mă îndreptezi de astăzi înainte spre bine, pâna la sfârșitul vieții mele, întru cinstea și mărirea împărației Tale și pentru mântuirea mea.

O, Doamne! Astazi îți dau sufletul și trupul meu și vointa mea, rugându-Te să fie voia Ta în mine precum îți place. Dă-mi îngaduiala să pot răbda și mă pedepseste aici întru acesta lume, dupa mila Ta, iar nu în cealalta viața.

Și iartă pe cei vii și pe cei morți după rugăciunile Sfintei Tale Biserici și mă învrednicește pe mine și pe ceilalți să ne bucurăm de mărirea ta în Rai. La acesta pun mijlocitor pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic:
O, cerești slujitori și slugi ale lui Dumnezeu! păzitori ai oamenilor și vrajmași ai duhurilor rele, ma închin vouă, fericite duhuri, și mă bucur de marirea voastră, căci pururea stați neadormiți întru voințele Dumnezeului nostru cu multă grijă și credința; voi pururea căutați și nu dormiți, pururea slujiți și nu osteniți, pururea luptați și pururea biruiți și nu este alta grija voastră, făra numai să departați pe cel rău de la zidirea lui Dumnezeu.
O, binecuvântați păzitori ai oamenilor! mă închin vouă și vă mulțumesc pentru ajutorul cel de toate zilele ce ne dați, pentru povățuirea ce ne faceți, pentru darul ce-l cereți adesea de la Dumnezeu pentru noi și deosebi vă binecuvântez pentru grija ce aveți de mine, nevrednicul și păcătosul. O, Sfinte îngere, păzitorul sufletului meu, și voi Sfinților Arhangheli Mihaile și Gavrile, nu vă scârbiți de mine, nici mă lăsati pustiu, ci mă paziți ziua si noaptea până îmi voi da cu pocăința sufletul în mâinile lui Dumnezeu, Ziditorul meu, măcar ca eu nu va ascult, nici primesc luminările și povățuirile ce îmi faceți pentru folosul meu.

Înca vă rog să aveți grija sufletului meu și să opriți puterea vrăjmașului, pentru ca să nu mai gresesc de acum înaintea Dumnezeului meu; și mă învredniciți să vă vad la moartea mea și să stati împrejurul meu și să duceți în ceruri sufletul meu ca să se închine măririi lui Dumnezeu și sa vada bucuria Sfinților Lui pentru ca să am pricina să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut-o pentru mine și să vă spun binele vostru cu glas neîncetat în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

Psalmi

PSALMUL 5

Al lui David.

l. Graiurile mele asculta-le, Doamne! Intelege strigarea mea!

2. Ia aminte la glasul rugaciunii mele, Imparatul meu si Dumnezeul meu, caci catre Tine, ma voi ruga, Doamne!

3. Dimineata vei auzi glasul meu; dimineata voi sta inaintea Ta si ma vei vedea.

4. Ca Tu esti Dumnezeu, Care nu voiesti faradelegea, nici nu va locui langa Tine cel ce vicleneste.

5. Nu vor sta calcatorii de lege in preajma ochilor Tai. Urat-ai pe toti cei ce lucreaza fara de lege.

6. Pierde-vei pe toti cei ce graiesc minciuna; pe ucigas si pe viclean il uraste Domnul.

7. Iar eu, intru multimea milei Tale, voi intra in casa Ta, inchina-ma-voi spre sfant locasul Tau, intru frica Ta.

8. Doamne, povatuieste-ma intru dreptatea Ta din pricina dusmanilor mei! Indrepteaza inaintea mea calea Ta.

9. Ca nu este in gura lor adevar, inima lor este desarta; groapa deschisa grumazul lor, cu limbile lor viclenesc.

10. Judeca-i pe ei, Dumnezeule; sa cada din sfaturile lor; dupa multimea nelegiuirilor lor, alunga-i pe ei, ca Te-au amarat, Doamne,

11. si sa se veseleasca toti cei ce nadajduiesc intru Tine; in veac se vor bucura si le vei fi lor salas si se vor lauda cu Tine toti cei ce iubesc numele Tau.

12. Ca Tu vei binecuvanta pe cel drept, Doamne, caci cu arma bunei voiri ne-ai incununat pe noi.

PSALMUL 6

Al lui David.

1. Doamne, nu cu mania Ta sa ma mustri pe mine, nici cu urgia Ta sa ma certi.

2. Miluieste-ma, Doamne, ca neputincios sunt; vindeca-ma, Doamne, ca s-au tulburat oasele mele;

3. Si sufletul meu s-a tulburat foarte si Tu, Doamne, pana cand?

4. Intoarce-Te, Doamne; izbaveste sufletul meu, mantuieste-ma, pentru mila Ta.

5. Ca nu este intru moarte cel ce Te pomeneste pe Tine. Si in iad cine Te va lauda pe Tine?

6. Ostenit-am intru suspinul meu, spala-voi in fiecare noapte patul meu, cu lacrimile mele asternutul meu voi uda.

7. Tulburatu-s-a de suparare ochiul meu, imbatranit-am intre toti vrajmasii mei.

8. Departati-va de la mine toti cei ce lucrati faradelegea, ca a auzit Domnul glasul plangerii mele.

9. Auzit-a Domnul cererea mea, Domnul rugaciunea mea a primit.

10. Sa se rusineze si sa se tulbure foarte toti vrajmasii mei; sa se intoarca si sa se rusineze foarte degrab.

PSALMUL 7

Al lui David.

l. Doamne, Dumnezeul meu, in Tine am nadajduit. Mantuieste-ma de toti cei ce ma prigonesc si ma izbaveste,

2. Ca nu cumva sa rapeasca sufletul meu ca un leu, nefiind cine sa ma izbaveasca, nici cine sa ma mantuiasca.

3. Doamne, Dumnezeul meu, de am facut aceasta, de este nedreptate in mainile mele,

4. De am rasplatit cu rau celor ce mi-au facut mie rau si de am jefuit pe vrajmasii mei fara temei,

5. Sa prigoneasca vrajmasul sufletul meu si sa-l prinda, sa calce la pamant viata mea si marirea mea in tarana sa o aseze.

6. Scoala-Te, Doamne, intru mania Ta, inalta-Te pana la hotarele vrajmasilor mei; scoala-Te, Doamne, Dumnezeul meu, cu porunca cu care ai poruncit

7. Si adunare de popoare Te va inconjura si peste ea la inaltime Te intoarce.

8. Domnul va judeca pe popoare; judeca-ma, Doamne, dupa dreptatea mea si dupa nevinovatia mea.

9. Sfarseasca-se rautatea pacatosilor si intareste pe cel drept, Cel ce cerci inimile si rarunchii, Dumnezeule drepte.

10. Ajutorul meu de la Dumnezeu, Cel ce mantuieste pe cei drepti la inima.

11. Dumnezeu este judecator drept, tare si indelung-rabdator si nu se manie in fiecare zi.

12. De nu va veti intoarce, sabia Sa o va luci, arcul Sau l-a incordat si l-a pregatit

13. Si in el a gatit unelte de moarte; sagetile Lui pentru cei ce ard le-a lucrat.

14. Iata a poftit nedreptatea, a zamislit silnicia si a nascut nelegiuirea.

15. Groapa a sapat si a adancit-o si va cadea in groapa pe care a facut-o.

16. Sa se intoarca nedreptatea lui pe capul lui si pe crestetul lui silnicia lui sa se coboare.

17. Lauda-voi pe Domnul dupa dreptatea Lui si voi canta numele Domnului Celui Preainalt.