Sfântul Ierarh Gherman, Patriarhul Constantinopolului, apărător al Sfintelor Icoane (+742) Sfântul Sfințit Mucenic Ermoghen, Patriarhul Moscovei și întregii Rusii (1612) Sfântul Ierarh Epifanie, Arhiepiscopul Constanţianei din insula Cipru (+403) Cuviosul Dionisie de la Radonej în Rusia (+1633)
Stil vechi
12 Mai

Sâmbătă

Stil nou
25 Mai
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Sfântul Ierarh Epifanie, Arhiepiscopul Constanţianei din insula Cipru (+403). Sfântul Ierarh Gherman, Patriarhul Constantinopolului, apărător al Sfintelor Icoane (+742). Sfântul Sfințit Mucenic Ermoghen, Patriarhul Moscovei și întregii Rusii (1612). Cuviosul Dionisie de la Radonej în Rusia (+1633). Sfântul Mucenic Ioan Valahul, care a pătimit pentru credința creștină la Constantinopol (+1662). Sfinții Mucenici: Nereu şi Achilin (I). Sfintele Muceniţe: Eufrosina şi Teodora, care au pătimit în timpul împăratului Domițian (I). Sfinții Mucenici: Pancratie şi Dionisie, rudenia sa, care au pătimit la Roma (+304). Sfântul Diomna din Irlanda, învăţătorul Sfântului Declan de Ardmore (V). Sfântul Cuvios Filip, doctor fără de arginţi, din Agira în Sicilia Italiei (V). Sfântul Ierarh Polivie din insula Cipru, episcop de Rinokyr în Egipt (V). Sfântul Ierarh Sabin, arhiepiscop de Cipru (V). Sfânta Cuvioasă Rictrude, întemeietoarea Mănăstirii Marchiennes din Franţa (VII). Sfântul Ierarh Modoald, episcop de Trier în Germania (+640). Sfântul Cuvios Gherman, întemeietorul Mănăstirii Icosifinisa din Macedonia (IX). Sfântul Ierarh Etelhard, arhiepiscop de Canterbury în Anglia (+805). Sfântul Cuvios Teodor din Chitera (+922). Sfântul Ierarh Eftimie al II-lea, patriarhul Ierusalimului (+1223). Sfântul Mucenic Ioan din Serres în Macedonia (XVI). Sfântul Cuvios Antonie, arhimandrit în Lavra Sfântul Serghie din Moscova (+1633 și +1877). Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: Atanasia (+1931), stareţa Mănăstirii Smolensk de lângă Moscova, preotul Petru (Popov) (+1937), și Eudochia (Martișkina) (+1938) care au pătimit în timpul regimului comunist.
File pateric

Pentru avva Antonie

Un frate a zis lui avva Antonie : Roaga-te pentru mine ! Zis-a lui batranul : nici eu nu te miluiesc, ,nici Dumnezeu, daca tu insuti nu te vei sili si nu te vei ruga lui Dumnezeu.

Au mers odata niste batrani la avva Antonie si era avva Iosif cu dansii. Si vrand batranul ( Antonie ) sa-i cerceteze pe ei, a pus inainte un cuvant din Scriptura si a inceput de la cei mai mici a intreba care este cuvantul acesta si fiecare zicea dupa puterea sa. Iar batranul zicea fiecaruia : inca n-ai aflat. Mai pe urma de toti a zis catre avva Iosif : tu cum zici ca este cuvantul acesta ? Raspuns-a : Nu stiu. Deci a zis avva Antonie : cu adevarat a aflat calea, caci a zis nu stiu.

Pilda zilei

Copilul, model pentru adulţi

În timp ce un tată citea din Apocalipsă cuvintele Domnului: "Iată stau la uşă şi bat”, copilul acestuia a fugit spre uşă. Tatăl i-a zis:

- Unde te duci?

- Mă duc să-I deschid Domnului, răspunse copilul.
O astfel de credinţă ar trebui să avem şi noi când citim şi auzim cuvântul Domnului.

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de sâmbătă

Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sânt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în rai.

Îngroapă păcatele mele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi, către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui, ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru că prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutorul, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire, şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci.

Amin.

Biblia intr-un an

Cartea lui Iov

CAPITOLUL 42
Umilirea si indreptarea lui Iov.

l. Si Iov a raspuns Domnului zicand:
2. “Stiu ca poti sa faci orice si ca nu este nici un gand care sa nu ajunga pentru Tine fapta.
3. Cine cuteaza, ai zis Tu, sa barfeasca planurile Mele, din lipsa de intelepciune? Cu adevarat, am vorbit fara sa inteleg despre lucruri prea minunate pentru mine si nu stiam.
4. Asculta - ai spus Tu iar - si Eu voi vorbi, te voi intreba si tu Imi vei da lamuriri.
5. Din spusele unora si altora auzisem despre Tine, dar acum ochiul meu Te-a vazut.
6. Pentru aceea, ma urgisesc eu pe mine insumi si ma pocaiesc in praf si in cenusa”.
7. Iar dupa ce Domnul a rostit aceste cuvinte catre Iov, a grait catre Elifaz din Teman: “Mania Mea arde impotriva ta si impotriva celor doi prieteni ai tai, pentru ca n-ati vorbit de Mine asa de drept, precum a vorbit robul Meu Iov.
8. Acum deci luati sapte vitei si sapte berbeci si duceti-va la robul Meu Iov si aduceti-le, pentru voi, ardere de tot; iar robul Meu Iov sa se roage pentru voi; din dragoste pentru el, voi fi ingaduitor, ca sa nu Ma port cu voi dupa nebunia voastra, intrucat n-ati vorbit despre Mine asa de drept cum a vorbit robul Meu Iov”.
9. Astfel Elifaz din Teman, Bildad din Suah si Tofar din Naamat, s-au dus si au facut cum le spusese Domnul, si Domnul a primit rugaciunea lui Iov.
10. Si Domnul l-a pus pe Iov iarasi in starea lui de la inceput, dupa ce s-a rugat pentru prieteni, si i-a intors indoit tot ce avusese mai inainte.
11. Si toti fratii si toate surorile si toti prietenii lui de alta data au venit sa-l cerceteze, au mancat paine in casa lui, l-au compatimit, l-au mangaiat de toate nenorocirile pe care le slobozise Domnul asupra lui si fiecare i-a dat cate un chesita si cate un inel de aur.
12. Si Dumnezeu a binecuvantat sfarsitul vietii lui Iov mai bogat decat inceputul ei, si el a strans paisprezece mii de oi, sase mii de camile, o mie de perechi de boi si o mie de asine.
13. Si a avut sapte fii si trei fiice.
14. Celei dintai i-a pus numele Iemima, celei de a doua, Chetia si celei de a treia, Cheren-Hapuc.
15. Iar in toata tara nu se gaseau femei atat de frumoase ca fetele lui Iov, si tatal lor le-a facut partase la mostenire, langa fratii lor.
16. Si Iov a mai trait dupa aceea o suta patruzeci de ani si a vazut pe fiii sai si pe fiii fiilor sai, pana la al patrulea neam.
17. Si Iov a murit batran si incarcat de zile.