Sfântul Ierarh Gherman, Patriarhul Constantinopolului, apărător al Sfintelor Icoane (+742) Sfântul Sfințit Mucenic Ermoghen, Patriarhul Moscovei și întregii Rusii (1612) Sfântul Ierarh Epifanie, Arhiepiscopul Constanţianei din insula Cipru (+403) Cuviosul Dionisie de la Radonej în Rusia (+1633) Înălțarea Domnului
Stil vechi
12 Mai

Joi

Stil nou
25 Mai
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Înălțarea Domnului. Sfântul Ierarh Epifanie, Arhiepiscopul Constanţianei din insula Cipru (+403). Sfântul Ierarh Gherman, Patriarhul Constantinopolului, apărător al Sfintelor Icoane (+742). Sfântul Sfințit Mucenic Ermoghen, Patriarhul Moscovei și întregii Rusii (1612). Cuviosul Dionisie de la Radonej în Rusia (+1633). Sfântul Mucenic Ioan Valahul, care a pătimit pentru credința creștină la Constantinopol (+1662). Sfinții Mucenici: Nereu şi Achilin (I). Sfintele Muceniţe: Eufrosina şi Teodora, care au pătimit în timpul împăratului Domițian (I). Sfinții Mucenici: Pancratie şi Dionisie, rudenia sa, care au pătimit la Roma (+304). Sfântul Diomna din Irlanda, învăţătorul Sfântului Declan de Ardmore (V). Sfântul Cuvios Filip, doctor fără de arginţi, din Agira în Sicilia Italiei (V). Sfântul Ierarh Polivie din insula Cipru, episcop de Rinokyr în Egipt (V). Sfântul Ierarh Sabin, arhiepiscop de Cipru (V). Sfânta Cuvioasă Rictrude, întemeietoarea Mănăstirii Marchiennes din Franţa (VII). Sfântul Ierarh Modoald, episcop de Trier în Germania (+640). Sfântul Cuvios Gherman, întemeietorul Mănăstirii Icosifinisa din Macedonia (IX). Sfântul Ierarh Etelhard, arhiepiscop de Canterbury în Anglia (+805). Sfântul Cuvios Teodor din Chitera (+922). Sfântul Ierarh Eftimie al II-lea, patriarhul Ierusalimului (+1223). Sfântul Mucenic Ioan din Serres în Macedonia (XVI). Sfântul Cuvios Antonie, arhimandrit în Lavra Sfântul Serghie din Moscova (+1633 și +1877). Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: Atanasia (+1931), stareţa Mănăstirii Smolensk de lângă Moscova, preotul Petru (Popov) (+1937), și Eudochia (Martișkina) (+1938) care au pătimit în timpul regimului comunist.
File pateric

Pentru avva Antonie

Un frate a zis lui avva Antonie : Roaga-te pentru mine ! Zis-a lui batranul : nici eu nu te miluiesc, ,nici Dumnezeu, daca tu insuti nu te vei sili si nu te vei ruga lui Dumnezeu.

Au mers odata niste batrani la avva Antonie si era avva Iosif cu dansii. Si vrand batranul ( Antonie ) sa-i cerceteze pe ei, a pus inainte un cuvant din Scriptura si a inceput de la cei mai mici a intreba care este cuvantul acesta si fiecare zicea dupa puterea sa. Iar batranul zicea fiecaruia : inca n-ai aflat. Mai pe urma de toti a zis catre avva Iosif : tu cum zici ca este cuvantul acesta ? Raspuns-a : Nu stiu. Deci a zis avva Antonie : cu adevarat a aflat calea, caci a zis nu stiu.

Pilda zilei

Copilul, model pentru adulţi

În timp ce un tată citea din Apocalipsă cuvintele Domnului: "Iată stau la uşă şi bat”, copilul acestuia a fugit spre uşă. Tatăl i-a zis:

- Unde te duci?

- Mă duc să-I deschid Domnului, răspunse copilul.
O astfel de credinţă ar trebui să avem şi noi când citim şi auzim cuvântul Domnului.

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de joi

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor, şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: 'Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sânt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre.' Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit.

Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nici o frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt.

Amin.

Biblia intr-un an

Cartea lui Iov

CAPITOLUL 42
Umilirea si indreptarea lui Iov.

l. Si Iov a raspuns Domnului zicand:
2. “Stiu ca poti sa faci orice si ca nu este nici un gand care sa nu ajunga pentru Tine fapta.
3. Cine cuteaza, ai zis Tu, sa barfeasca planurile Mele, din lipsa de intelepciune? Cu adevarat, am vorbit fara sa inteleg despre lucruri prea minunate pentru mine si nu stiam.
4. Asculta - ai spus Tu iar - si Eu voi vorbi, te voi intreba si tu Imi vei da lamuriri.
5. Din spusele unora si altora auzisem despre Tine, dar acum ochiul meu Te-a vazut.
6. Pentru aceea, ma urgisesc eu pe mine insumi si ma pocaiesc in praf si in cenusa”.
7. Iar dupa ce Domnul a rostit aceste cuvinte catre Iov, a grait catre Elifaz din Teman: “Mania Mea arde impotriva ta si impotriva celor doi prieteni ai tai, pentru ca n-ati vorbit de Mine asa de drept, precum a vorbit robul Meu Iov.
8. Acum deci luati sapte vitei si sapte berbeci si duceti-va la robul Meu Iov si aduceti-le, pentru voi, ardere de tot; iar robul Meu Iov sa se roage pentru voi; din dragoste pentru el, voi fi ingaduitor, ca sa nu Ma port cu voi dupa nebunia voastra, intrucat n-ati vorbit despre Mine asa de drept cum a vorbit robul Meu Iov”.
9. Astfel Elifaz din Teman, Bildad din Suah si Tofar din Naamat, s-au dus si au facut cum le spusese Domnul, si Domnul a primit rugaciunea lui Iov.
10. Si Domnul l-a pus pe Iov iarasi in starea lui de la inceput, dupa ce s-a rugat pentru prieteni, si i-a intors indoit tot ce avusese mai inainte.
11. Si toti fratii si toate surorile si toti prietenii lui de alta data au venit sa-l cerceteze, au mancat paine in casa lui, l-au compatimit, l-au mangaiat de toate nenorocirile pe care le slobozise Domnul asupra lui si fiecare i-a dat cate un chesita si cate un inel de aur.
12. Si Dumnezeu a binecuvantat sfarsitul vietii lui Iov mai bogat decat inceputul ei, si el a strans paisprezece mii de oi, sase mii de camile, o mie de perechi de boi si o mie de asine.
13. Si a avut sapte fii si trei fiice.
14. Celei dintai i-a pus numele Iemima, celei de a doua, Chetia si celei de a treia, Cheren-Hapuc.
15. Iar in toata tara nu se gaseau femei atat de frumoase ca fetele lui Iov, si tatal lor le-a facut partase la mostenire, langa fratii lor.
16. Si Iov a mai trait dupa aceea o suta patruzeci de ani si a vazut pe fiii sai si pe fiii fiilor sai, pana la al patrulea neam.
17. Si Iov a murit batran si incarcat de zile.