Aflarea moaștelor Sfântului Chiril de la Lacul Nou, Novgorod, Rusia (1649) Sfântul Mucenic Ieron din Meletina, dimpreună cu alți 33 de Mucenici, care au mărturisit împreună cu dânsul (III) Sfântul Cuvios Lazăr, făcătorul de minuni, din Muntele Galisiului (+1054) Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei, și cele 7 fecioare împreună cu el (+303) Icoana Maicii Domnului „a Bucuriei” (Vzigranie) Sfântul Cuvios Zosima, egumen la Vorbozomsk în Rusia (+1550)
Stil vechi
7 Noiembrie

Duminică

Stil nou
20 Noiembrie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Sfântul Mucenic Ieron din Meletina, dimpreună cu alți 33 de Mucenici, care au mărturisit împreună cu dânsul (III). Sfântul Cuvios Lazăr, făcătorul de minuni, din Muntele Galisiului (+1054). Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei, și cele 7 fecioare împreună cu el (+303). Sfinţii Mucenici: Auct, Tavrion şi Tesalonichi (Thessalonika), fiica unui slujitor idolesc. Sfinții Mucenici: Melasip, Casina, soţia sa, şi Antonie, fiul lor, din Asia Mică, care s-au săvârșit prin sabie în timpul împăratului Iulian Apostatul (+363). Sfântul Cuvios Zosima, egumen la Vorbozomsk în Rusia (+1550). Aflarea moaștelor Sfântului Chiril de la Lacul Nou, Novgorod, Rusia (1649). Sfântul Mucenic Atinodor. Sfântul Mucenic Alexandru din Tesalonic (+ 305). Sfântul Mucenic Grigorie, fratele Sfântului Grigorie, făcătorul de minuni. Sfântul Ierarh Prosdochimie, primul episcop de Padova în Italia, ucenicul Sfântului Apostol Petru (+100). Sfântul Ierarh Ruf, episcop de Metz în Franţa (IV). Sfinții 40 de Mucenici copii, care au crezut în Hristos văzând martiriul Sfinților Melasip, Casina şi Antonie (+363). Sfântul Mucenic Amarat din Alpi în Franţa (+407). Sfântul Ierarh Herculan, episcop de Perugia în Italia (+547). Sfântul Cuvios Congat, monah din Anglia (VI). Sfântul Ierarh Wilibrord, primul episcop de Utrecht și apostolul Olandei (+739). Sfinţii Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: mitropoliții: Chiril de Kazan și Iosif de Petrograd, arhiepiscopul Serghie de Eletsk, preoţii: Mihail (Adamontov), Alexandru (Ilinski), Mihail (Gusev), Alexandru (Kurmîșski), Pavel (Borisoglebski), Vasile (Krasnov), Paulin (Stavropolev)(+1937), Nicolae (Troițki), Alexie, Mihail, Alexandru și Nicolae, diaconii: Ioan (Moșkov) şi Veniamin (Vladimirski) şi binecredincioșii creștini: Nicolae (Filipov), Elisabeta (Sidorova) și Gheorghe (Iurinev)(+1937), care au pătimit în timpul regimului comunist. Icoana Maicii Domnului „a Bucuriei” (Vzigranie) .
Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Duminică

De vreme ce ziua duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om; pentru acesta, iubitorule de oameni, Doamne, mă închin Ție, și-Ți multumesc foarte pentru darurile cele mari ce ai făcut tuturor zidirilor Tale. Cu adevărat se bucură și se veselește inima mea, când stau și cuget ca numai Tu singur ești Dumnezeu Sfânt, înțelept, milostiv, purtător de grijă, bun, puternic, necuprins și în puține cuvinte nu-Ți lipsește vreo bunatate sau vreo mărire. Mă bucur cu asemenea că tu ești Dumnezeu în trei fețe: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Să se tulbure, Doamne, toți cei ce se închina la alți dumnezei, ca nu este alt dumnezeu afara de Tine. Pentru acesta fă să sporeasca creștinii în slava și bunătate, de vreme ce ei numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu Adevărat și Te mărturisesc și Ți se închina și-Ti slujesc pururea cu toata inima și puterea. O, Părinte Sfinte! miluiește-ne! O, Binecuvantate Fiule al lui Dumnezeu, mântuiește-ne de iad! O, Duhule Sfinte, dă-ne darul Tau și acoperămânul Tău!

Așa Doamne și Ziditorul meu, ascultă rugăciunile și cererile sufletului meu cel păcătos și dă-mi mie, smeritul și nevrednicul, darul Tău, ca să cinstesc astăzi această Duminică, dupa porunca Ta și după porunca Bisericii Tale și maicii noastre. Dăruiește-mi pocaința adevărata, pentru ca să-mi plâng păcatele ce am făcut împotriva Împarației Tale și împotriva sufletului meu, și a vecinului meu. Te rog, mult milostive Doamne, să uiți de azi înainte greșelile mele cele multe. După mulțimea milelor Tale, multumesc din toată inima pentru atâtea bunătăți ce-mi trimiți în toate zilele și mai vârtos pentru înoirea sufletului meu, pentru rabdarea Ta cea mare, că nu mai pedepsit după mulțimea păcatelor mele ci mă îngăduiesti și-mi astepți pocăința, ca un iertător, bun și milostiv. Încă mă rog, Doamne Iisuse Hristose, să-mi dai har, ca să petrec bine și crestinește întru acesta săptămna, făra de a-Ți greși cu gândul, cu voința, cu cuvântul, cu fapta, întru mărirea și cinstirea buneivestiri a Maicii Tale și a învierii Tale celei de a treia zi și a venirii Duhului Tău cel Sfant asupra Apostolilor. Deosebi, înca, mă rog întru acesta rugăciune a mea pentru tot sufletul creștinesc cel scârbit și dosâdit, ca să se învrednicească milei și ajutorului Tău. Iar pentru Sfintele patimi și moartea Ta cea mărita, dumirește pe păcătoși să se cunoască pe sine și să se căiasca de pacatele lor, să se îndepărteze prin mărturisire, să urască pacatele lor, și să se lase de ele și să se afle gata și cuminecați, cu inima curată, in ceasul morții lor; și-i învrednicește pe toți și pe cei vii și pe cei morți, veșniciei Tale Împarății; răscumpără-i pe ei și pe noi cu Preasfânt Sângele Tău; înviaza-ne cu învierea Ta; suie-ne la cer cu înaltarea Ta, pentru ca să Te mărim în vecii vecilor.

Amin.