Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și  Filip de la Niculițel, Tulcea (IV) Sfânta Sofia pustnică la Ain din Tracia (XI) Sfintele Cuvioase: Maria şi Marta, surorile lui Lazăr, care s-au săvârşit cu pace, și a Sfinților Mucenici: Frontasie, Severin, Severian şi Silvan din Franţa (I) Sfântul Ierarh Mitrofan, patriarhul Constantinopolului (+326) Cuviosul Zosima din Cicilia (VI)
Stil vechi
4 Iunie

Luni

Stil nou
17 Iunie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Sfântul Ierarh Mitrofan, patriarhul Constantinopolului (+326). Cuviosul Zosima din Cicilia (VI). Sfântul Mucenic Concordie din Roma, prezbiterul (apr. 175). Sfinţii Mucenici Frontasie, Severian şi Silan (I). Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, Tulcea (IV). Sfânta Sofia pustnică la Ain din Tracia (XI). Sfintele Cuvioase: Maria şi Marta, surorile lui Lazăr, care s-au săvârşit cu pace, și a Sfinților Mucenici: Frontasie, Severin, Severian şi Silvan din Franţa (I). Sfinții 32 de Mucenici, care au pătimit la Niculiţel în Dobrogea (+320). Sfântul Cuvios Mucenic Ioan, egumenul Mănăstirii Monagriei, care s-a săvârşit fiind băgat într-un sac şi aruncat în mare. Sfântul Cuvios Alonie din Pustia Egiptului, care s-a săvârşit cu pace (V). Sfinții Sfințiți Mucenici: Clatius, episcop de Brescia în Italia, și Astius, episcop de Dyrrachium în Macedonia (+68 și +110). Sfântul Ierarh Tit, episcop de Byzanț (III). Sfinții Mucenici: Ater, Pict şi Dacian, care au pătimit la Roma, Rustul, Saturnin și Iulia, dimpreună cu alți 10 Mucenici care au pătimit în Sicilia, și Concordie, care a pătimit la Spoleto în Italia (+175). Sfinții Mucenici: Rutil şi cei dimpreună cu dânsul, care au pătimit la Sabaria în Panonia, Quirinius, care a pătimit la Tivoli, lângă Roma, și Saturnina fecioara din Germania, care a pătimit lângă Arras în Franţa. Sfântul Sfințit Mucenic Quirinus, episcop de Siscia în Croaţia, și a Sfântului Ierarh Optat, episcop de Milevis în Numidia (+308 și +387). Sfintele Cuvioase: Ninnoc, stareţă în Anglia, Buriana, pustnică la Cornwall, și Breaca din Irlanda, nevoitoare la Cornwall în Anglia (VI). Sfinții Cuvioși: Petroc, întemeietorul Mănăstirea Padstow, şi cei dimpreună cu dânsul: Cruidan, Dagan şi Medan de la Mănăstirea Cornwall din Anglia (VI). Sfinții Ierarhi: Zosima din Cilicia, pustnic în Sinai, iar apoi episcop de Babilon în Egipt, Alexandru, episcop de Verona în Italia, și Eadfrid, episcop de Lindisfarne în Anglia (VIII). Sfinții Cuvioși: Aldegrin, monah la Cluny, și Elsiar, monah la Lavedan în Franţa (+939 și +1050). Sfinții Cuvioși: Eleazar, Nazarie şi Eumenie, făcătorii de minuni din Oloneț, și Metodie, egumen la Peşnoşka în Rusia și ucenicul Sfântului Serghie de la Radonej (XIV, XV). Sfinții Sfințiți Noi Mucenici: arhiepiscopul Vasile de Cernigov și preotul Petru (Beleaev) din Rusia (+ 1918), mitropolitul Ioanichie de Muntenegru şi episcopul Sava de Gornji-Karlovac din Serbia (+1941), care au pătimit în timpul regimurilor comuniste .
File pateric

PENTRU AVVA ARSENIE

Povestit-a iarasi avva Daniil pentru avva Arsenie, ca odata el a chemat pe parintii mei, adica pe avva Alexandru si pe Zoil si smerindu-se pe sine, a zis: fiindca dracii se lupta cu mine si nu stiu de ma fura in somn, deci in noaptea aceasta osteniti-va cu mine si paziti-ma, daca dormitez la priveghere. Si au sezut unul de-a dreapta lui si altul de-a stanga, de cu seara, pastrand tacere. Si spuneau parintii mei - zice avva Daniii - ca noi am adormit si nu ne-am sculat si nu l-am simtit pe el, daca dormiteaza. Si catre dimineata - Dumnezeu stie, de la sine a facut ca sa socotim ca a dormit, sau cu adevarat firea somnului a venit - a suflat trei suflaturi si indata s-a sculat, zicand: am dormit cu adevarat? lar noi am raspuns: nu stim!

Au venit odata oarecari batrani la avva Arsenie si Mult l-au rugat ca sa se intalneasca cu dansul. Iar el le-a deschis lor. Si l-au rugat pe el sa le spuna lor cuvant pentru cei ce se linistesc si cu nimeni nu se intalnesc. Si le-a zis lor batranul: cand fecioara este in casa tatalui sau, multi vor sa se logodeasca cu dansa. Iar dupa ce va lua barbat, nu place tuturora; unii o defaima, iar altii o lauda si n-are cinste asa multa ca intai cand era ascunsa ! Asa si cele ale sufletului: dupa ce se vor vadi, nu pot sa incredinteze pe toti.

 

Pilda zilei

Într-o casă prea mare Dumnezeu se simte stingher

O familie care construise o casă mare, după planuri extrem de sofisticate, a mers la părintele Iustin pentru o binecuvântare, să mulțumească lui Dumnezeu pentru izbândă. Oamenii au stat la ușă câteva ceasuri bune, au mai vorbit cu alți pelerini, au avut timp să se gândească la sine, să-ți facă ordine în gândurile răvășite de zbuciumul vieții cotidiene. După această penitență și după o discuție de un sfert de oră cu părintele, oamenii au ieșit afară modificați de simplitatea dialogului, a stării pe care o câștigaseră. Și zise femeia, cea care luptase cel mai mult pentru a realiza o casă voluminoasă, cu multe niveluri, cu multe camere:

-  Cum poate un om să stea într-o cameră așa de mică și toată țară să vrea să vină să-l vadă….! Noi am făcut o casă imensă, și nu ne trece pragu mai nimeni, să ne vadă, să ne salute….! Cred că noi am construit casa înainte de a ne descoperi de noi înșine, de a ne descoperi dimensiunea noastră umană…. !

Extras din  Cu părintele Iustin Pârvu despre moarte, jertfă și iubire , Adrian Alui Gheorghe

 

 

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Luni

O, Veșnice Dumnezeule, Doamne Iisuse Hristoase, cu adancă și mare smerenie a inimii mele, cunosc și mărturisesc că gresesc in toate zilele, dumnezeieștii tale dragoste. Pentru acesta astazi, ca este luni și începutul săptămânii, cer să-mi lași toate păcatele și să mi le ierti, rugându-mă cu smerenie milostivirii Tale, celei mari, să-mi dai har, ca sa pun început bun, să port grijă și să ostenesc pentru sufletul meu, pentru care ai petrecut atatea osteneli și ispite la Sfânta Ta răstignire, ca să mântuiești zidirea Ta.

Și te rog, Dumnezeul meu și Ziditorul meu, să mă îndreptezi de astăzi înainte spre bine, pâna la sfârșitul vieții mele, întru cinstea și mărirea împărației Tale și pentru mântuirea mea.

O, Doamne! Astazi îți dau sufletul și trupul meu și vointa mea, rugându-Te să fie voia Ta în mine precum îți place. Dă-mi îngaduiala să pot răbda și mă pedepseste aici întru acesta lume, dupa mila Ta, iar nu în cealalta viața.

Și iartă pe cei vii și pe cei morți după rugăciunile Sfintei Tale Biserici și mă învrednicește pe mine și pe ceilalți să ne bucurăm de mărirea ta în Rai. La acesta pun mijlocitor pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic:
O, cerești slujitori și slugi ale lui Dumnezeu! păzitori ai oamenilor și vrajmași ai duhurilor rele, ma închin vouă, fericite duhuri, și mă bucur de marirea voastră, căci pururea stați neadormiți întru voințele Dumnezeului nostru cu multă grijă și credința; voi pururea căutați și nu dormiți, pururea slujiți și nu osteniți, pururea luptați și pururea biruiți și nu este alta grija voastră, făra numai să departați pe cel rău de la zidirea lui Dumnezeu.
O, binecuvântați păzitori ai oamenilor! mă închin vouă și vă mulțumesc pentru ajutorul cel de toate zilele ce ne dați, pentru povățuirea ce ne faceți, pentru darul ce-l cereți adesea de la Dumnezeu pentru noi și deosebi vă binecuvântez pentru grija ce aveți de mine, nevrednicul și păcătosul. O, Sfinte îngere, păzitorul sufletului meu, și voi Sfinților Arhangheli Mihaile și Gavrile, nu vă scârbiți de mine, nici mă lăsati pustiu, ci mă paziți ziua si noaptea până îmi voi da cu pocăința sufletul în mâinile lui Dumnezeu, Ziditorul meu, măcar ca eu nu va ascult, nici primesc luminările și povățuirile ce îmi faceți pentru folosul meu.

Înca vă rog să aveți grija sufletului meu și să opriți puterea vrăjmașului, pentru ca să nu mai gresesc de acum înaintea Dumnezeului meu; și mă învredniciți să vă vad la moartea mea și să stati împrejurul meu și să duceți în ceruri sufletul meu ca să se închine măririi lui Dumnezeu și sa vada bucuria Sfinților Lui pentru ca să am pricina să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut-o pentru mine și să vă spun binele vostru cu glas neîncetat în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

PSAMUL 76:
Un psalm al lui Asaf; mai-marelui cantaretilor. Pentru Iditum.

1. Cu glasul meu catre Domnul am strigat, cu glasul meu catre Dumnezeu, si a cautat spre mine.
2. In ziua necazului meu pe Dumnezeu am cautat; chiar si noaptea mainile mele stau intinse inaintea Lui si n-am slabit; sufletul n-a vrut sa se mangaie.
3. Adusu-mi-am aminte de Dumnezeu si m-am cutremurat; gandit-am si a slabit duhul meu.
4. Ochii mei au luat-o inainte, treji ; tulburatu-m-am si n-am grait.
5. Gandit-am la zilele cele de demult si de anii cei vesnici mi-am adus aminte si cugetam;
6. Noaptea in inima mea gandeam si se framanta duhul meu zicand :
7. Oare, in veci ma va lepada Domnul si nu va mai binevoi in mine ?
8. Oare, pana in sfarsit ma va lipsi de mila Lui, din neam in neam ?
9. Oare, va uita sa Se milostiveasca Dumnezeu ? Sau va inchide in mainile Lui indurarile Sale ?
10. Si am zis : Acum am inceput sa inteleg; aceasta este schimbarea dreptei Celui Preainalt.
11. Adusu-mi-am aminte de lucrurile Domnului si-mi voi aduce aminte de minunile Tale, dintru inceput.
12. Si voi cugeta la toate lucrurile Tale si la faptele Tale ma voi gandi.
13. Dumnezeule, in sfintenie este calea ta. Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru ? Tu esti Dumnezeu, Care faci minuni !
14. Cunoscuta ai facut intre popoare puterea Ta. Izbavit-ai cu bratul Tau poporul Tau, pe fiii lui Iacob si ai lui Iosif.
15. Vazutu-Te-au apele, Dumnezeule, vazutu-Te-au apele si s-au spaimantat si s-au tulburat adancurile.
16. Glas au dat norii ca sagetile Tale trec.
17. Glasul tunetului Tau in vartej, luminat-au fulgerele Tale lumea, clatinatu-s-a si s-a cutremurat pamantul.
18. In mare este calea Ta si cararile Tale in ape multe si urmele Tale nu se vor cunoaste.
19. Povatuit-ai ca pe niste oi pe poporul Tau, cu mana lui Moise si a lui Aaron.

PSAMUL 77:
Un psalm al lui Asaf. Al intelegerii.

1. Luati aminte, poporul meu, la legea mea, plecati urechile voastre spre graiurile gurii mele.
2. Deschide-voi in pilde gura mea, spune-voi cele ce au fost dintru inceput,
3. Cate am auzit si am cunoscut si cate parintii nostri ne-au invatat.
4. Nu s-au ascuns de la fiii lor, din neam in neam,
5. Vestind laudele Domnului si puterile Lui si minunile pe, care le-a facut.
6. Si a ridicat marturie in Iacob si lege a pus in Israel.
7. Cate a poruncit parintilor nostri ca sa le arate pe ele fiilor lor, ca sa le cunoasca neamul ce va sa vina,
8. Fiii ce se vor naste si se vor ridica si le vor vesti fiilor lor,
9. Ca sa-si puna in Dumnezeu nadejdea lor si sa nu uite binefacerile lui Dumnezeu si poruncile Lui sa le tina,
10. Ca sa nu fie ca parintii lor neam indaratnic si razvratit,
11. Neam care nu si-a indreptat inima sa si nu si-a incredintat lui Dumnezeu duhul sau.
12. Fiii lui Efraim, arcasi inarmati, intors-au spatele, in zi de razboi.
13. N-au pazit legamantul lui Dumnezeu si in legea Lui n-au vrut sa umble.
14. Si au uitat facerile Lui de bine, si minunile Lui, pe care le-a aratat lor,
15. Minunile pe care le-a facut inaintea parintilor lor, in pamantul Egiptului, in campia Taneos.
16. Despicat-a marea si i-a trecut pe ei; statut-au apele ca un zid;
17. Povatuitu-i-a pe ei cu nor ziua, si toata noaptea cu lumini de foc;
18. Despicat-a piatra in pustie si i-a adapat pe ei cu bogatie de apa.
19. Scos-a apa din piatra si au curs apele ca niste rauri.
20. Dar ei inca au gresit inaintea Lui, amarat-au pe Cel Preainalt, in loc fara de apa.
21. Si au ispitit pe Dumnezeu in inimile lor, cerand mancare sufletelor lor.
22. Si au grait impotriva lui Dumnezeu, si au zis : ” Va putea, oare, Dumnezeu sa gateasca masa in pustie ?”
23. – Pentru ca a lovit piatra si au curs ape si piraiele s-au umplut de apa -.
24. -”Oare, va putea da si paine, sau va putea intinde masa poporului sau ?
25. Pentru aceasta a auzit Domnul si S-a maniat, si foc s-a aprins peste Iacob si manie s-a suit peste Israel.
26. Caci n-au crezut in Dumnezeu, nici n-au nadajduit in izbavirea Lui.
27. Si a poruncit norilor de deasupra si usile cerului le-a deschis
28. Si a plouat peste ei mana de mancare si paine cereasca le-a dat lor.
29. Paine ingereasca a mancat omul; bucate le-a trimis lor din destul.
30. Poruncit-a El, din cer, vant dinspre rasarit si a adus cu puterea Lui vint dinspre miazazi.
31. Si a plouat peste ei, ca pulberea, carnuri si ca nisipul marii, pasari zburatoare.
32. Si au cazut in mijlocul taberii lor, imprejurul corturilor lor.
33. Si au mancat si s-au saturat foarte si pofta lor si-au implinit-o.
34. Nimic nu le lipsea din cele ce pofteau si mancarea le era inca in gura lor,
35. Cand mania lui Dumnezeu s-a ridicat peste ei si a ucis pe cei satui ai lor si pe cei alesi ai lui Israel i-a doborat.
36. Cu toate acestea inca au mai pacatuit si n-au crezut in minunile Lui.
37. Si s-au stins intru desertaciune zilele lor si anii lor degrab.
38. Cand ii ucidea pe ei, il cautau si se intorceau si reveneau la Dumnezeu.
39. Si si-au adus aminte ca Dumnezeu este ajutorul lor si Dumnezeul cel Preainalt este izbavitorul lor.
40. Dar L-au inselat pe El, cu gura lor, si cu limba lor L-au mintit.
41. In inima lor n-au fost drepti cu El, nici n-au crezut in legamantul Lui.
42. Iar El este indurator, va curati pacatele si nu-i va nimici;
43. Isi va intoarce de multe ori mania Lui si nu va aprinde toata urgia Lui.
44. Si-a adus aminte ca trup sunt ei, suflare ce trece si nu se mai intoarce.
45. De cate ori L-au amarat in pustie, L-au maniat in pamant fara de apa ?
46. Si s-au intors si au ispitit pe Dumnezeu si pe Sfantul lui Israel L-au intaratat.
47. Nu si-au adus aminte de bratul Lui, de ziua in care i-a izbavit pe ei din mana asupritorului.
48. Ca a facut in Egipt semnele Lui si minunile Lui in campia Taneos :
49. El a prefacut in sange raurile lor si apele lor, ca sa nu bea.
50. El a trimis asupra lor tauni si i-a mancat pe el; si broaste, si i-a prapadit pe ei.
51. Dat-a stricaciunii rodul lor si ostenelile lor, lalcustelor.
52. Batut-a cu grindina via lor si duzii lor cu piatra.
53. Dat-a grindinii dobitoacele lor si averea lor, focului.
54. Trimis-a asupra lor urgia maiei Lui; manie, urgie si necaz trimis-a prin ingeri nimicitori.
55. Facut-a cale maniei Lui; n-a crutat de moarte sufletele lor si dobitoacele lor mortii le-a dat.
56. Lovit-a pe toti cei intai-nascuti din Egipt, parga ostenelilor lor, in locasurile lui Ham.
57. Ridicat-a ca pe niste oi pe poporul Sau si l-a dus pe el, ca pe o turma, in pustie.
58. Povatuitu-i-a pe ei cu nadejde si nu s-au infricosat si pe vrajmasii lor i-a acoperit marea.
59. Dusu-i-a pe ei la hotarul sfinteniei Lul, muntele pe care l-a dobandit dreapta Lui.
60. Izgonit-a dinaintea lor neamuri si le-a dat lor prin sorti pamantul de mostenire.
61. Si a asezat in corturile lor semintiile lui Israel.
62. Dar ei au ispitit si au amarat pe Dumnezeul cel Preainalt si poruncile Lui nu le-a pazit.
63. Si s-au intors si au calcat legamantul ca si parintii lor, intorsu-s-au ca un arc stramb.
64. Si L-au maniat pe El cu inaltimile lor, si cu idolii lor L-au intaratat pe El.
65. Auzit-a Dumnezeu si s-a maniat si a urgisit foarte pe Israel.
66. A lepadat cortul Sau din Silo, locasul Lui, in care a locuit printre oameni.
67. Si a robit taria lor si frumusetea lor a dat-o in mainile vrajmasului.
68. Si a dat sabiei pe poporul Sau si de mostenirea Lui n-a tinut seama.
69. Pe tinerii lor i-a mistult focul si fecioarele lor n-au fost inconjurate cu cinste.
70. Preotii lor de sabie au cazut si vaduvele lor nu vor plange.
71. Si S-a desteptat Domnul ca cel ce doarme, ca un viteaz ametit de vin,
72. Si a lovit din spate pe vrajmasii Sai; ocaraa vesnica le-a dat lor.
73. Si a lepadat cortul lui Iosif si semintia lui Efraim n-a ales-o;
74. Ci a ales semintia lui luda, Muntele Sion, pe care l-a iubit.
75. Si a zidit locasul Sau cel sfant, ca inaltimea cerului; pe pamamt l-a intemeiat pe el in veac.
76. Si a ales pe David, robul Sau, si l-a luat pe el de la turmele oilor.
77. De langa oile ce pasc l-a luat pe el, ca sa pasca pe Iacob, poporul Sau, si pe Israel, mostenirea Sa.
78. Si i-a pascut pe ei intru nerautatea inimii lui si intru priceperea mainii lui i-a povatuit pe ei.