Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian, episcopul Cartaginei (258) Sfântul Ierarh Ghenadie, patriarhul Constantinopolului (+471) Așezarea în Sfânta raclă a Cinstitului brâu al Preasfintei de Dumnezeu Născătoarei în cinstita ei casă din Halcopratia unde a fost adus de la episcopia Zilas, în zilele împăratului Iustinian (530)
Stil vechi
31 August

Miercuri

Stil nou
13 Septembrie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Dezlegare la ulei
Așezarea în Sfânta raclă a Cinstitului brâu al Preasfintei de Dumnezeu Născătoarei în cinstita ei casă din Halcopratia unde a fost adus de la episcopia Zilas, în zilele împăratului Iustinian (530). Sfântul Ierarh Ghenadie, patriarhul Constantinopolului (+471). Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian, episcopul Cartaginei (258). Sfinții Mucenici: Fileort și Diadoh. Sfintele 7 Muceniţe, fecioare din Gaza, care s-au săvârşit prin sabie. Sfinţii Mucenici: Mina, Faust, Andrei şi Iraclie. Sfinţii 4 Mucenici din Perga Pamfiliei, care s-au săvârşit fiind siliţi a alerga pe cărbuni aprinşi . Sfinţii 366 Mucenici din Nicomidia, care s-au săvârşit prin sabie. Sfântul Mucenic Caesidie şi cei dimpreună cu dânsul, care au pătimit în Italia (III). Sfinţii Mucenici: Mavrentie, Urban, Avu, Maternian şi Vincențiu de la Fossombrone în Italia (III). Sfântul Ierarh Sir, episcop de Padova în Italia (III). Sfinţii Mucenici: Robustian şi Marcu, cinstiţi la Milano în Italia. Sfântul Mucenic Primian de la Spoleto în Italia (III-IV). Sfântul Ierarh Paulin, episcop de Trier în Germania (+358). Sfântul Ierarh Optat, episcop de Auxerre în Franţa (+530). Sfântul Cuvios Barbolen de la Bobbio în Italia (+640). Sfânta Cuvioasă Eanswythe, care a fost mai întâi prințesă, apoi stareţă la Folkestone în Anglia (+640). Sfântul Ierarh Edan, episcop de Lindisfarne în Anglia (+ 651). Sfintele Cuvioase: Cuthburga şi Coenburga, egumenele Mănăstirii Wimborne din Anglia (VIII). Sfântul Ierarh Ioan, mitropolit de Kiev (+1089). Sfinţii Noi Mucenici din Jasenovac în Serbia (+1941-1945). Sfinţii Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: preotul Alexandru (Liubimov) și diaconul Vladimir (Dvinskii)(+1918), Preoții Mihail (Kosuhin) și Miron (Rjepik)(+1937), și binecredinciosul creștin Dimitrie (Smirnov)(+1938), care au pătimit în timpul regimului comunist. Sfântul Ierarh Ghenadie Scolarius, patriarhul Constantinopolului, ale cărui sfinte moaște se află la Mănăstirea Putna (+1372).
Rugaciunea Zilei

Rugaciunea de Miercuri

Doamne Atotputernice și Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peșteră și ai fost vândut cu treizeci de arginți de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoșii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primește, Doamne, această mică a mea rugăciune, și umilita a mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat, și mă amărăsc pentru ca Te-am supărat fără de număr. La Tine, Prea Bunule Mântuitor, am toată speranța, și cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura și de mine acum, ca să mă mântuiești de chinurile cele de veci, și să mă învrednicești Împărăției Tale.

Nu Te depărta de la mine Doamne, și ajută-mi, ca în toate sa fac voia Ta, și să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici sa Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioși în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea pacătoasa să-Ti spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi și eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ți fie păcatele...

Amin.