Soborul Sfinţilor, Slăviţilor şi întru tot lăudaţilor 12 Apostoli: Petru și Andrei, fratele său, Iacov şi Ioan, fiii lui Zevedeu, Iacob, fiul lui Alfeu, Filip, Iuda, Vartolomeu, Simon Zilotul, Toma, Matei şi Matia (I) Sfântul Ierarh Sofronie, Episcop de Irkutsk în Rusia (+1918) Sfântul Cuvios Petru, făcătorul de minuni din Rostovul în Rusia (+1290)
Stil vechi
30 Iunie

Miercuri

Stil nou
13 Iulie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Dezlegare la ulei
Soborul Sfinţilor, Slăviţilor şi întru tot lăudaţilor 12 Apostoli: Petru și Andrei, fratele său, Iacov şi Ioan, fiii lui Zevedeu, Iacob, fiul lui Alfeu, Filip, Iuda, Vartolomeu, Simon Zilotul, Toma, Matei şi Matia (I). Sfântul Ierarh Sofronie, Episcop de Irkutsk în Rusia (+1918). Sfântul Cuvios Petru, făcătorul de minuni din Rostovul în Rusia (+1290). Sfântul Mucenic Meliton, care s-a săvârşit de sabie. Sfântul Mucenic Petru din Sinope, care s-a săvârşit fiind târât pe pietre. Sfântul Mucenic Mihail grădinarul, care a mărturisit în Atena (+1770). Sfântul Mucenic Vasilid soldatul din Alexandria în Egipt (+202). Sfântul Ierarh Marțial, primul episcop de Limoges în Franța, dimpreună cu Sfinții: Alpinian şi Austriclinian preoții (+250). Sfânta Muceniţă Emiliana fecioara din Roma. Sfinții Sfințiți Mucenici: preotul Gaius şi ipodiaconul Leo, care au pătimit în nordul Africii. Sfânta Muceniţă Lucina din Roma. Sfântul Ostian, cinstit la Viviers în Franţa. Sfântul Ierarh Bertrand, episcop de Le Mans în Franţa (+623). Sfânta Cuvioase Clotsendis, stareţa Mănăstirii Marchiennes din Franţa (+714). Sfânta Cuvioasă Ermentrude, egumenă a Mănăstirii Nonnberg din Salzburg în Austria (+718). Sfântul Ierarh Marcian, episcop de Pampeluna în Spania (+757). Sfânta Dinara, regina Georgiei (X). Sfântul Andrei, prinţ de Bogoliubov în Rusia (+1174). Sfântul Ştefan din Omsk în Rusia (+1876). Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: arhimandritul Teoghen (Kozârev)(+1939), preotul Timotei (Petropavlovskii) și binecredincioșii creștini: Nicandru (Prusak)(+1918) și Ioan (Demidov)(+1944), care au pătimit în timpul regimului comunist. Sfântul Sfințit Nou Mucenic Milan din Serbia, care a pătimit în timpul regimului comunist (+1940). Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeţ, primul arhiepiscop al Transilvaniei (XIV).
File pateric

Un crestin de la tară a venit într-o zi la oras cu niste treburi. Duminica s-a dus la Liturghie. Primise dezlegare de la duhovnicul său să se împărtăsească. Dar, când a intrat în biserică, s-a smintit văzând că preotul ce slujea era unul care, nu cu multă vreme înainte, se dusese să facă o sfestanie la un sex-shop. Vuise toată mass-media din această cauză. Crestinul vru să plece din biserică, nevrând să fie împărtăsit de un preot nevrednic. I-a spus fratelui său că mai bine se plimbă prin parc decât să stea la slujba unui preot atât de păcătos. Fratele a iesit putin cu el afară din biserică si i-a zis:
- Tu crezi că, dacă un preot e păcătos, Liturghia slujită de el nu e valabilă? Că el nu poate săvârsi Sfintele Taine? Tu crezi că Hristos a întemeiat o Biserică în care, dacă un preot este păcătos, toată turma pe care o păstoreste să fie sortită pierzaniei? Nu. Oricât de păcătos ar fi preotul, poate săvârsi Sfintele Taine. Chiar dacă e păcătos, poate da dezlegare de păcate. E adevărat că un preot păcătos nu e o bună călăuză duhovnicească si că, dacă poti să te spovedesti la un preot cu viată sfântă, folosul va fi mult mai mare. Pentru că, desi amândoi dau dezlegare de păcate, sfaturile lor nu sunt la fel, ci sunt pe măsura jertfirii preotului. Dar acum tu trebuie să te împărtăsesti. Fă-o cu toată încrederea. Nu fi ca cei care refuză să cumpere unele produse de calitate numai pentru că ambalajul lor nu arată bine.

Un preot obisnuia să meargă la un sihastru oarecare pentru aducerea Sfintelor Taine, fiindcă el nu iesea afară. Deci a venit cineva la sihastru si l-a pârât pe preot, grăind nenumărate prihăniri asupra lui. Când preotul a venit, după obicei, pentru aducerea Sfintelor Taine, nu i-a deschis sihastrul, fiind scârbit. Atunci preotul s-a întors înapoi. Si iată glas către sihastru, grăind: "Au luat oamenii judecata Mea". Si o dată cu glasul a avut o vedenie: a văzut un put de aur si o ciutură de aur si funia de aur si apa foarte bună si limpede si a văzut un oarecare bubos ce scotea si turna. Vrând sihastrul să bea din apă, s-a sfiit si nu a băut, căci era bubos cel ce scotea apă. Si iată glas către dânsul iarăsi zicând: "Pentru ce nu bei din apă, ce pricină are bubosul ce scoate apă, că scoate si toarnă?". Venindu-si întru sine sihastrul si luând seama vedeniei, l-a chemat pe preot si l-a făcut pe el să-i slujească în continuare. (2-362)

Pilda zilei

 Căinţa păcătosului

La marginea unui râu, un ţăran rău vroia cu orice chip să scape de câinele său, deşi acesta era un animal bun şi recunoscător. Luându-l în braţe, l-a aruncat în apă, crezând că animalul se va îneca şi astfel va scăpa de el. Însă bietul câine a înotat cu greu până la mal, după care s-a aşezat cuminte la picioarele stăpânului său. Acesta, supărat că nu reuşise, l-a împins înapoi în apă, dar câinele a ieşit iar. De-a dreptul furios, ţăranul a ridicat din nou animalul în braţe, dar vrând să-l arunce cât mai departe, a alunecat pe malul noroios şi s-a prăvălit cu tot cu câine în apă. Neştiind să înoate, a început să ţipe şi să se zbată. Când să se ducă cu totul la fund, a simţit cum cineva îl apucă de gulerul hainei şi îl trage încet spre mal. Scos din apă mai mult mort decât viu, ud tot şi speriat, omul a înţeles că i-a scăpat viaţa tocmai câinele pe care încercase să îl omoare. Ruşinea i-a cuprins sufletul. I-a mulţumit lui Dumnezeu că au scăpat amândoi cu viaţă, după care şi-a mângâiat cu recunoştinţă câinele atât de credincios şi au plecat împreună spre sat. În sinea sa, omul a promis să nu mai dorească niciodată răul vreunui suflet.

“Faptele săvârşite de oameni sunt de trei feluri: conform firii, mai prejos de fire şi mai presus de fire. Firească este pacea, împotriva firii este duşmănia şi mai presus de fire, sunt iertarea şi binele dezinteresat” (Sfântul Atanasie cel Mare)

 

Rugaciunea Zilei

Rugaciunea de Miercuri

Doamne Atotputernice și Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peșteră și ai fost vândut cu treizeci de arginți de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoșii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primește, Doamne, această mică a mea rugăciune, și umilita a mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat, și mă amărăsc pentru ca Te-am supărat fără de număr. La Tine, Prea Bunule Mântuitor, am toată speranța, și cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura și de mine acum, ca să mă mântuiești de chinurile cele de veci, și să mă învrednicești Împărăției Tale.

Nu Te depărta de la mine Doamne, și ajută-mi, ca în toate sa fac voia Ta, și să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici sa Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioși în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea pacătoasa să-Ti spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi și eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ți fie păcatele...

Amin.

Biblia intr-un an

Psalmul 147
1.  Laudă, Ierusalime, pe Domnul, laudă pe Dumnezeul tău, Sioane,
2.  Că a întărit stâlpii porţilor tale, a binecuvântat pe fiii tăi, în tine.
3.  Cel ce pune la hotarele tale pace şi cu fruntea grâului te-a săturat,
4.  Cel ce trimite cuvântul Său pământului; repede aleargă cuvântul Lui;
5.  Cel ce dă zăpada ca lâna, Cel ce presară negura ca cenuşa,
6.  Cel ce aruncă gheaţa Lui, ca bucăţelele de pâine; gerul Lui cine-l va suferi?
7.  Va trimite cuvântul Lui şi le va topi; va sufla Duhul Lui şi vor curge apele.
8.  Cel ce vesteşte cuvântul Său lui Iacob, îndreptările şi judecăţile Sale lui Israel.
9.  N-a făcut aşa oricărui neam şi judecările Sale nu le-a arătat lor.

Psalmul 148
1.  Lăudaţi pe Domnul din ceruri, lăudaţi-L pe El întru cele înalte.
2.  Lăudaţi-L pe El toţi îngerii Lui, lăudaţi-L pe El toate puterile Lui.
3.  Lăudaţi-L pe El soarele şi luna, lăudaţi-L pe El toate stelele şi lumina.
4.  Lăudaţi-L pe El cerurile cerurilor şi apa cea mai presus de ceruri,
5.  Să laude numele Domnului, că El a zis şi s-au făcut, El a poruncit şi s-au zidit.
6.  Pusu-le-ai pe ele în veac şi în veacul veacului; lege le-a pus şi nu o vor trece.
7.  Lăudaţi pe Domnul toţi cei de pe pământ, balaurii şi toate adâncurile;
8.  Focul, grindina, zăpada, gheaţa, viforul, toate îndepliniţi cuvântul Lui;
9.  Munţii şi toate dealurile, pomii cei roditori şi toţi cedrii;
10.  Fiarele şi toate animalele, târâtoarele şi păsările cele zburătoare;
11.  Împăraţii pământului şi toate popoarele, căpeteniile şi toţi judecătorii pământului;
12.  Tinerii şi fecioarele, bătrânii cu tinerii,
13.  Să laude numele Domnului, că numai numele Lui s-a înălţat. Lauda Lui pe pământ şi în cer.
14.  Şi va înălţa puterea poporului Lui. Cântare tuturor cuvioşilor Lui, fiilor lui Israel, poporului ce se apropie de El.

Psalmul 149
1.  Cântaţi Domnului cântare nouă, lauda Lui în adunarea celor cuvioşi.
2.  Să se veselească Israel de Cel ce l-a făcut pe el şi fiii Sionului să se bucure de Împăratul lor.
3.  Să laude numele Lui în horă; în timpane şi în psaltire să-I cânte Lui.
4.  Că iubeşte Domnul poporul Său şi va învăţa pe cei blânzi şi-i va izbăvi.
5.  Se vor lăuda cuvioşii întru slavă şi se vor bucura în aşternuturile lor.
6.  Laudele Domnului în gura lor şi săbii cu două tăişuri în mâinile lor,
7.  Ca să se răzbune pe neamuri şi să pedepsească pe popoare,
8.  Ca să lege pe împăraţii lor în obezi şi pe cei slăviţi ai lor în cătuşe de fier,
9.  Ca să facă între dânşii judecată scrisă. Slava aceasta este a tuturor cuvioşilor Săi.

Psalmul 150
1.  Lăudaţi pe Domnul întru sfinţii Lui; lăudaţi-L pe El întru tăria puterii Lui.
2.  Lăudaţi-L pe El întru puterile Lui; lăudaţi-L pe El după mulţimea slavei Lui.
3.  Lăudaţi-L pe El în glas de trâmbiţă; lăudaţi-L pe El în psaltire şi în alăută.
4.  Lăudaţi-L pe El în timpane şi în horă; lăudaţi-L pe El în strune şi organe.
5.  Lăudaţi-L pe El în chimvale bine răsunătoare; lăudaţi-L pe El în chimvale de strigare.
6.  Toată suflarea să laude pe Domnul!

Psalmul 151
1.  Mic eram între fraţii mei şi tânăr în casa tatălui meu; păşteam oile tatălui meu.
2.  Mâinile mele au făcut harpa şi degetele mele au întocmit psaltirea.
3.  Şi cine va vesti Domnului meu? Însuşi Domnul, Însuşi va auzi.
4.  El a trimis pe îngerul Lui şi m-a luat de la oile tatălui meu şi m-a uns cu untdelemnul ungerii Lui.
5.  Fraţii mei erau buni şi mari şi nu a binevoit întru dânşii Domnul.
6.  Ieşit-am în întâmpinarea celui de alt neam şi m-a blestemat cu idolii lui.
7.  Iar eu, smulgându-i sabia, i-am taiat capul şi am ridicat ocara de pe fii lui Israel.