Sfântul Cuvios Părintele nostru Ştefan cel Nou, mărturisitor din Constantinopol (+766) Sfântul Mucenic Irinarh, dimpreună cu 2 Mucenici copii şi cele dimpreună cu dânsul şapte sfinte femei (+303) Sfântului Ierarh Teodor, Arhiepiscop de Rostov în Rusia, fratele Sfântului Serghie de la Radonej (+1395)
Stil vechi
28 Noiembrie

Miercuri

Stil nou
11 Decembrie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Postul Crăciunului. Post aspru
Sfântul Cuvios Părintele nostru Ştefan cel Nou, mărturisitor din Constantinopol (+766). Sfântul Mucenic Irinarh, dimpreună cu 2 Mucenici copii şi cele dimpreună cu dânsul şapte sfinte femei (+303). Sfinții Mucenici care au pătimit pentru Sfintele Icoane împreună cu Sfântul Ştefan cel Nou: Vasile, Ioan, Ştefan, Grigorie şi Grigorie, dimpreună cu sute de ostaşi ai împăratului Constantin Copronim, care s-au făcut monahi şi au mărturisit pentru Sfintele Icoane împreună cu Sfântul Ștefan (+741-775). Sfântului Ierarh Teodor, Arhiepiscop de Rostov în Rusia, fratele Sfântului Serghie de la Radonej (+1395). Sfântul Cuvios Mucenic Andrei, monah la Vlaherne, care a pătimit pentru Sfintele Icoane. Sfântul Mucenic Petru, care s-a săvârşit fiind bătut pentru Sfintele Icoane. Sfânta Muceniță Ana, care s-a săvârşit fiind bătută deoarece se tânguia văzând suferințele Sfântului Ştefan cel Nou (+766). Sfântul Mucenic Acachie, preotul care l-a botezat pe Sfântul Irinarh (+303). Sfântul Mucenic Ruf din Roma, care a pătimit în vremea împăratului Dioclețian (+304). Sfinții Mucenici din Cilicia: episcopii: Timotei şi Teodor, preoţii: Petru, Serghie, Ioan, Teodor și Nichifor, diaconii: Vasile şi Toma și monahii: Ierotei, Hariton, Daniel, Socrat, Comasie, Eusebie şi Etimasie, care au pătimit în vremea împăratului Iulian Apostatul (+361). Sfintele Mucenițe: Juthwara din Cornwall în Anglia și Iluminata, fecioară din Todi în Italia (IV). Sfântul Ierarh Teodor, episcop în Armenia (VI). Sfântul Mucenic Mauriciu, evlaviosul împărat, dimpreună cu cei 6 fii ai săi, asasinați de împăratul Foca Tiranul (+602). Pomenirea unui sfințit mărturisitor căruia i s-a tăiat nasul și care mai târziu a ajuns episcop al Hazariei. Sfânta Oda, fecioară din Brabant în Olanda (+726). Sfinții Ierarhi: Grigorie al III-lea, episcopul Romei, mărturisitor al credinţei ortodoxe în faţa iconoclasmului, și Ipolit, episcop de Saint-Cloud în Franţa (+743 și +775). Sfântul Mucenic Hristu din Constantinopol (+1748). Sfinţii Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: mitropolitul Serafim (Ciciagov) de Sankt-Petersburg (+1937), ieromonahii: Alexie (Veselovsk), Alexie (Smirnov), Vasile (Zavgorodnego), Cuvioșii Mucenici Rafail (Tiupin), Vichentie (Nicolski), Petru și Mucenița Anisia (Maslanov)(+1937). Mucenița Parascheva (Fedorov)(+1938), preotul Nicolae (Krîlov)(+1941), care au pătimit în timpul regimului comunist. Aflarea moaștelor Cuviosului Mărturisitor Serghie (Srebreanschii)(2000).
Rugaciunea Zilei

Rugaciunea de Miercuri

Doamne Atotputernice și Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peșteră și ai fost vândut cu treizeci de arginți de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoșii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primește, Doamne, această mică a mea rugăciune, și umilita a mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat, și mă amărăsc pentru ca Te-am supărat fără de număr. La Tine, Prea Bunule Mântuitor, am toată speranța, și cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura și de mine acum, ca să mă mântuiești de chinurile cele de veci, și să mă învrednicești Împărăției Tale.

Nu Te depărta de la mine Doamne, și ajută-mi, ca în toate sa fac voia Ta, și să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici sa Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioși în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea pacătoasa să-Ti spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi și eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ți fie păcatele...

Amin.