Cuviosul Roman din Antiohia Siriei (V) Icoana Maicii Domnului „a Semnului” din Novgorod Icoana Maicii Domnului „a Semnului” (a Rădăcinii din Kursk) Sfântul Andrei din Simbirsk (Ulianovsk, Rusia), cel nebun întru Hristos (+1841) Sfântul Vsevolod-Gavriil, cneaz de Pskov, făcătorul de minuni. Aflarea moaștelor. (+1192) Icoana Maicii Domnului „Țarskoe Selo” Icoana Maicii Domnului „Abalatsk” Sfântul Marele Mucenic Iacov Persul, care a pătimit în Persia în timpul împăratului Izdigherd (+420) Ierarh Iacov, arhiepiscop de Rostov și făcător de minuni din Rusia (+1392) Icoana Maicii Domnului „Serafim Ponetaevski” Icoana Maicii Domnului „Korchemnaya”
Stil vechi
27 Noiembrie

Duminică

Stil nou
10 Decembrie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Postul Crăciunului. Dezlegare la pește
Duminica XXVII după Rusalii, a Sfinților Strămoși după trup ai Domnului nostru Iisus Hristos. Sfântul Marele Mucenic Iacov Persul, care a pătimit în Persia în timpul împăratului Izdigherd (+420). Sfântul Cuvios Paladie din Tesalonic, Alexandria (VI-VII). Sfinții 17 Preacuvioşi Mucenici din India (IV). Sfântul Vsevolod-Gavriil, cneaz de Pskov, făcătorul de minuni. Aflarea moaștelor. (+1192). Ierarh Iacov, arhiepiscop de Rostov și făcător de minuni din Rusia (+1392). Sfântul Andrei din Simbirsk (Ulianovsk, Rusia), cel nebun întru Hristos (+1841). Cuviosul Roman din Antiohia Siriei (V). Sfântul Cuvios Pinufrie din Egipt (IV). Sfântul Cuvios Natanail din Egipt (IV). Sfântul Ierarh Congar, episcop de Somerset. Sfântul Ierarh Fergus, episcop de Glamis. Icoana Maicii Domnului „Serafim Ponetaevski”. Icoana Maicii Domnului „Korchemnaya”. Icoana Maicii Domnului „Țarskoe Selo”. Icoana Maicii Domnului „Abalatsk”. Icoana Maicii Domnului „a Semnului” (a Rădăcinii din Kursk). Icoana Maicii Domnului „a Semnului” din Novgorod. Sfântul Mucenic Laverie din Saponara în Italia. Sfântul Cuvios Moise din Faran, pustnic în Palestina. Sfântul Cuvios Roman, făcător de minuni din Muntele Silpius în Cilicia (+1400). Sfântul Maxim de Riez (+ 460). Sfântul Cuvios Severin, monah la Paris în Franţa (VI). Sfântul Ierarh Virgil, episcop de Salzburg în Austria (+784). Sfântul Cuvios Grigorie Sinaitul (+1346). Sfântul Ierarh Teodosie, patriarh de Târnovo în Bulgaria, ucenicul Sfântului Grigorie Sinaitul (+1363). Sfântul Cuvios Diodor, nevoitor la Muntele „Sfântul Gheorghe” din Onega în Rusia (+1633). Sfinţii Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: arhiepiscopul Nicolae de Vladimir, arhimandritul Cronid, preoţii: Vasile (Socolov), Boris (Ivanovski), Nicolae (Andreev), Alexie (Speranski), Ioan (Glazkov), Serghie (Amanov), Nicolae (Pokrovski), Serghie (Brednikov), Teodor (Dorofeev), Ioan (Hrustalev), monahii: Ioasa (Boev), Cronid (Liubimov), Alexie (Gavrin), Apolo (Fedoseev), Xenofont (Bondarenko), Nicolae (Saltîkov) şi Ioan (Emilianov), care au pătimit în timpul regimului comunist (+1937).
File pateric

Un bărbat i-a spus fratelui său, care se pregătea să se căsătorească: 
- Dacă sotia te va jigni, nu-i scoate ochii. Fiindcă de la o jignire se poate ajunge la ceartă, de la ceartă se poate ajunge la scandal si de aici, în timp, la divort.

Zis-a un bătrân: "De se va întâmpla între tine si altul cuvânt de scârbă si va tăgădui cuvântul, nu-l atâta zicând că ai spus. Fiindcă se întoarce si zice: "Asa am zis si ce?". Si se face mare vrajbă. Ci si tu lasă cuvântul si se face mare pace". (7-379)

Pilda zilei

Ce va face omul ca să câştige fapte bune?

Un frate l-a întrebat pe un bătrân, zicând:

- Avvo, ce va face omul ca să câştige fapte bune?

Bătrânul i-a răspuns:

- Acel care doreşte şi voieşte să înveţe vreun meşteşug toate lucrurile le lasă şi numai spre acel meşteşug se sileşte şi se supune, se smereşte învăţătorului său, negândindu-se la alte lucruri, până ce prin multă silinţă şi răbdare învaţă acel meşteşug. Aşa şi călugărul, de nu va lăsa toată grija şi gâlceava lumească şi nu se va osândi şi se va smeri pe sine, socotindu-se mai păcătos decât toţi oamenii, nu va putea câştiga fapte bune; iar de se va smeri pe sine la toate lucrurile, atunci singure de la sine vor fi bunătăţile cu dânsul şi vor fi tari.

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Duminică

De vreme ce ziua duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om; pentru acesta, iubitorule de oameni, Doamne, mă închin Ție, și-Ți multumesc foarte pentru darurile cele mari ce ai făcut tuturor zidirilor Tale. Cu adevărat se bucură și se veselește inima mea, când stau și cuget ca numai Tu singur ești Dumnezeu Sfânt, înțelept, milostiv, purtător de grijă, bun, puternic, necuprins și în puține cuvinte nu-Ți lipsește vreo bunatate sau vreo mărire. Mă bucur cu asemenea că tu ești Dumnezeu în trei fețe: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Să se tulbure, Doamne, toți cei ce se închina la alți dumnezei, ca nu este alt dumnezeu afara de Tine. Pentru acesta fă să sporeasca creștinii în slava și bunătate, de vreme ce ei numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu Adevărat și Te mărturisesc și Ți se închina și-Ti slujesc pururea cu toata inima și puterea. O, Părinte Sfinte! miluiește-ne! O, Binecuvantate Fiule al lui Dumnezeu, mântuiește-ne de iad! O, Duhule Sfinte, dă-ne darul Tau și acoperămânul Tău!

Așa Doamne și Ziditorul meu, ascultă rugăciunile și cererile sufletului meu cel păcătos și dă-mi mie, smeritul și nevrednicul, darul Tău, ca să cinstesc astăzi această Duminică, dupa porunca Ta și după porunca Bisericii Tale și maicii noastre. Dăruiește-mi pocaința adevărata, pentru ca să-mi plâng păcatele ce am făcut împotriva Împarației Tale și împotriva sufletului meu, și a vecinului meu. Te rog, mult milostive Doamne, să uiți de azi înainte greșelile mele cele multe. După mulțimea milelor Tale, multumesc din toată inima pentru atâtea bunătăți ce-mi trimiți în toate zilele și mai vârtos pentru înoirea sufletului meu, pentru rabdarea Ta cea mare, că nu mai pedepsit după mulțimea păcatelor mele ci mă îngăduiesti și-mi astepți pocăința, ca un iertător, bun și milostiv. Încă mă rog, Doamne Iisuse Hristose, să-mi dai har, ca să petrec bine și crestinește întru acesta săptămna, făra de a-Ți greși cu gândul, cu voința, cu cuvântul, cu fapta, întru mărirea și cinstirea buneivestiri a Maicii Tale și a învierii Tale celei de a treia zi și a venirii Duhului Tău cel Sfant asupra Apostolilor. Deosebi, înca, mă rog întru acesta rugăciune a mea pentru tot sufletul creștinesc cel scârbit și dosâdit, ca să se învrednicească milei și ajutorului Tău. Iar pentru Sfintele patimi și moartea Ta cea mărita, dumirește pe păcătoși să se cunoască pe sine și să se căiasca de pacatele lor, să se îndepărteze prin mărturisire, să urască pacatele lor, și să se lase de ele și să se afle gata și cuminecați, cu inima curată, in ceasul morții lor; și-i învrednicește pe toți și pe cei vii și pe cei morți, veșniciei Tale Împarății; răscumpără-i pe ei și pe noi cu Preasfânt Sângele Tău; înviaza-ne cu învierea Ta; suie-ne la cer cu înaltarea Ta, pentru ca să Te mărim în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

1 Timotei 4-6

Capitolul 4
1.     Dar Duhul grăieşte lămurit că, în vremurile cele de apoi, unii se vor depărta de la credinţă, luând aminte la duhurile cele înşelătoare şi la învăţăturile demonilor, 
2.     Prin făţărnicia unor mincinoşi, care sunt înfieraţi în cugetul lor. 
3.     Aceştia opresc de la căsătorie şi de la unele bucate, pe care Dumnezeu le-a făcut, spre gustare cu mulţumire, pentru cei credincioşi şi pentru cei ce au cunoscut adevărul, 
4.     Pentru că orice făptură a lui Dumnezeu este bună şi nimic nu este de lepădat, dacă se ia cu mulţumire; 
5.     Căci se sfinţeşte prin cuvântul lui Dumnezeu şi prin rugăciune. 
6.     Punându-le înaintea fraţilor acestea, vei fi bun slujitor al lui Hristos Iisus, hrănindu-te cu cuvintele credinţei şi ale bunei învăţături căreia ai urmat; 
7.     Iar de basmele cele lumeşti şi băbeşti, fereşte-te şi deprinde-te cu dreapta credinţă. 
8.     Căci deprinderea trupească la puţin foloseşte, dar dreapta credinţă spre toate este de folos, având făgăduinţa vieţii de acum şi a celei ce va să vină. 
9.     Vrednic de credinţă este acest cuvânt şi vrednic de toată primirea, 
10.     Fiindcă pentru aceasta ne şi ostenim şi suntem ocărâţi şi ne luptăm, căci ne-am pus nădejdea în Dumnezeul cel viu, Care este Mântuitorul tuturor oamenilor, mai ales al credincioşilor. 
11.     Acestea să le porunceşti şi să-i înveţi. 
12.     Nimeni să nu dispreţuiască tinereţile tale, ci fă-te pildă credincioşilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa, cu curăţia. 
13.     Până voi veni eu, ia aminte la citit, la îndemnat, la învăţătură. 
14.     Nu fi nepăsător faţă de harul care este întru tine, care ţi s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preoţilor. 
15.     Cugetă la acestea, ţine-te de acestea, ca propăşirea ta să fie vădită tuturor. 
16.     Ia aminte la tine însuţi şi la învăţătură; stăruie în acestea, căci, făcând aceasta, şi pe tine te vei mântui şi pe cei care te ascultă.  

Capitolul 5
1.     Pe cel bătrân să nu-l înfrunţi, ci să-l îndemni ca pe un părinte; pe cei tineri, ca pe fraţi. 
2.     Pe femeile bătrâne îndeamnă-le ca pe nişte mame, pe cele tinere ca pe surori, în toată curăţia. 
3.     Pe văduve cinsteşte-le, dar pe cele cu adevărat văduve. 
4.     Dacă vreo văduvă are copii sau nepoţi, aceştia să se înveţe să cinstească mai întâi casa lor şi să dea răsplătire părinţilor, pentru că lucrul acesta este bun şi primit înaintea lui Dumnezeu. 
5.     Cea cu adevărat văduvă şi rămasă singură are nădejdea în Dumnezeu şi stăruieşte în cereri şi în rugăciuni, noaptea şi ziua. 
6.     Iar cea care trăieşte în desfătări, deşi e vie, e moartă. 
7.     Şi acestea porunceşte-le, ca ele să fie fără de prihană. 
8.     Dacă însă cineva nu poartă grijă de ai săi şi mai ales de casnicii săi, s-a lepădat de credinţă şi este mai rău decât un necredincios. 
9.     Să fie înscrisă între văduve cea care nu are mai puţin de şaizeci de ani şi a fost femeia unui singur bărbat; 
10.     Dacă are mărturie de fapte bune: dacă a crescut copii, dacă a fost primitoare de străini, dacă a spălat picioarele sfinţilor, dacă a venit în ajutorul celor strâmtoraţi, dacă s-a ţinut stăruitor de tot ce este lucru bun. 
11.     Iar de văduvele tinere fereşte-te. Căci, atunci când poftele le îndepărtează de Hristos, vor să se mărite. 
12.     Şi îşi agonisesc osândă, fiindcă şi-au călcat credinţa cea dintâi. 
13.     Dar în acelaşi timp se învaţă să fie leneşe, cutreierând casele, şi nu numai leneşe, ci şi guralive şi iscoditoare, grăind cele ce nu se cuvin. 
14.     Vreau deci ca văduvele tinere să se mărite, să aibă copii, să-şi vadă de case, şi să nu dea potrivnicului nici un prilej de ocară. 
15.     Căci unele s-au şi abătut, ca să se ducă după satana. 
16.     Dacă vreun credincios sau vreo credincioasă are în casă văduve, să aibă grija lor, ca Biserica să nu fie împovărată, ci să poată ajuta pe cele cu adevărat văduve. 
17.     Preoţii, care îşi ţin bine dregătoria, să se învrednicească de îndoită cinste, mai ales cei care se ostenesc cu cuvântul şi cu învăţătura. 
18.     Pentru că Scriptura zice: "Să nu legi gura boului care treieră", şi: "Vrednic este lucrătorul de plata sa". 
19.     Pâră împotriva preotului să nu primeşti, fără numai de la doi sau trei martori. 
20.     Pe cei ce păcătuiesc mustră-i de faţă cu toţi, ca şi ceilalţi să aibă teamă. 
21.     Te îndemn stăruitor înaintea lui Dumnezeu şi a lui Iisus Hristos şi a îngerilor aleşi, ca să păzeşti acestea, fără a lua o hotărâre dinainte, nefăcând nimic cu părtinire. 
22.     Nu-ţi pune mâinile degrabă pe nimeni, nici nu te face părtaş la păcatele altora. Păstrează-te curat. 
23.     De acum nu bea numai apă, ci foloseşte puţin vin, pentru stomacul tău şi pentru desele tale slăbiciuni. 
24.     Păcatele unor oameni sunt vădite, mergând înaintea lor la judecată, ale altora însă vin în urma lor. 
25.     Tot aşa şi faptele cele bune sunt vădite, şi cele ce nu sunt altfel nu se pot ascunde.  

Capitolul 6
1.     Cei ce se găsesc sub jugul robiei să socotească pe stăpânii lor vrednici de toată cinstea, ca să nu fie hulite numele şi învăţătura lui Dumnezeu. 
2.     Iar cei ce au stăpâni credincioşi să nu-i dispreţuiască, sub cuvânt că sunt fraţi; ci mai mult să-i slujească, fiindcă primitorii bunei lor slujiri sunt credincioşi şi iubiţi. Acestea învaţă-i şi porunceşte-le. 
3.     Iar de învaţă cineva altă învăţătură şi nu se ţine de cuvintele cele sănătoase ale Domnului nostru Iisus Hristos şi de învăţătura cea după dreapta credinţă, 
4.     Acela e un îngâmfat, care nu ştie nimic, suferind de boala discuţiilor şi a certurilor de cuvinte, din care pornesc: ceartă, pizmă, defăimări, bănuieli viclene, 
5.     Gâlcevi necurmate ale oamenilor stricaţi la minte şi lipsiţi de adevăr, care socotesc că evlavia este un mijloc de câştig. Depărtează-te de unii ca aceştia. 
6.     Şi, în adevăr, evlavia este mare câştig, dar atunci când ea se îndestulează cu ce are. 
7.     Pentru că noi n-am adus nimic în lume, tot aşa cum nici nu putem să scoatem ceva din ea afară; 
8.     Ci, având hrană şi îmbrăcăminte cu acestea vom fi îndestulaţi. 
9.     Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită şi în cursă şi în multe pofte nebuneşti şi vătămătoare, ca unele care cufundă pe oameni în ruină şi în pierzare. 
10.     Că iubirea de argint este rădăcina tuturor relelor şi cei ce au poftit-o cu înfocare au rătăcit de la credinţă, şi s-au străpuns cu multe dureri. 
11.     Dar tu, o, omule al lui Dumnezeu, fugi de acestea şi urmează dreptatea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blândeţea. 
12.     Luptă-te lupta cea bună a credinţei, cucereşte viaţa veşnică la care ai fost chemat şi pentru care ai dat bună mărturie înaintea multor martori. 
13.     Îţi poruncesc înaintea lui Dumnezeu, Cel ce aduce toate la viaţă, şi înaintea lui Iisus Hristos, Cel ce, în faţa lui Ponţiu Pilat, a mărturisit mărturisirea cea bună: 
14.     Să păzeşti porunca fără pată, fără vină, până la arătarea Domnului nostru Iisus Hristos, 
15.     Pe care, la timpul cuvenit, o va arăta fericitul şi singurul Stăpânitor, Împăratul împăraţilor şi Domnul domnilor, 
16.     Cel ce singur are nemurire şi locuieşte întru lumină neapropiată; pe Care nu L-a văzut nimeni dintre oameni, nici nu poate să-L vadă; a Căruia este cinstea şi puterea veşnică! Amin. 
17.     Celor bogaţi în veacul de acum porunceşte-le să nu se semeţească, nici să-şi pună nădejdea în bogăţia cea nestatornică, ci în Dumnezeul cel viu, Care ne dă cu belşug toate, spre îndulcirea noastră, 
18.     Să facă ce e bine, să se înavuţească în fapte bune, să fie darnici, să fie cu inimă largă, 
19.     Agonisindu-şi lor bună temelie în veacul viitor, ca să dobândească, cu adevărat, viaţa veşnică. 
20.     O, Timotei, păzeşte comoara ce ţi s-a încredinţat, depărtându-te de vorbirile deşarte şi lumeşti şi de împotrivirile ştiinţei mincinoase, 
21.     Pe care unii, mărturisind-o, au rătăcit de la credinţă. Harul fie cu tine! Amin.