Ajunul Nașterii Domnului Sfânta Muceniță Eugenia din Roma
Stil vechi
24 Decembrie

Luni

Stil nou
6 Ianuarie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Postul Crăciunului. Post aspru
Ajunul Nașterii Domnului. Sfântul Cuvios Nicolae ostașul din Grecia (+811). Sfinta Cuvioasă Muceniță Eugenia, fiica guvernatorului Romei, care s-a săvârşit prin înjunghiere în vremea împăratului Comod și cei împreună cu dânsa, Sfinții Mucenici: Vasilisa din Egipt, Claudia, Eugenia, mama Sfintei Mucenițe Eugenia, Filip, tatăl Sfintei Eugenia, care a fost guvernator al Romei și Sfinții Cuvioși Mucenici: Protasie şi Iachint eunucii, slujitorii Sfintei Eugenia, care cu toții s-au săvârşit prin sabie (+262). Sfinții Mucenici: Sossie şi Theoclie. Sfânta Tarsila fecioara, rudă după trul cu Sfântul Grigorie Dialogul (+550). Sfântul Mucenic Ahaic, care s-a săvârşit prin sabie. Sfântul Cuvios Antioh din Ancira Galatiei, monah în Țara Sfântă (+635). Sfântul Cuvios Vitimion, nevoitor la Sketis în Egipt (V). Sfântul Cuvios Afrodisie din Palestina, ucenicul Sfântului Sava cel Sfințit (VI). Sfântul Ierarh Damasie I, episcopul Romei, care a înlocuit limba greacă cu latina în slujirea liturgică la Roma (+384). Sfântul Cuvios Grat. Sfântul Mucenic Ahmed Caligraful, care s-a săvârșit prin sabie la Constantinopol (+1682). Sfânta Adalsentis, fiica Sfintei Cuvioase Rictrude din Franţa (VII). Sfântul Ierarh Delfinie, episcop de Bordeaux în Franţa (+404). Sfântul Ierarh Venerandie, episcop de Clermont în Franţa (+423). Sfântul Cuvios Moșua (+657). Sfinţii Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: arhimandritul Inochentie (Beda)(+1928) și protoiereul Serghie (Mecev)(+1942), care au pătimit în timpul regimului comunist.
File pateric

 Un duhovnic a auzit că sotul unei femei se roagă foarte mult si a cerut să vorbească cu el.
- Cum e, chiar asa cum spune sotia dumneavoastră, vă rugati chiar tot timpul? De mult voiam să stăm de vorbă.
- Prea târziu. Înainte mă rugam si câteva ore în fiecare zi. Dar acum, de când a născut sotia, si cel mic plânge des, e cam gălăgie în casă. Mă cam enervez. E, de fapt mă enervez tare, uneori îmi pare rău că am făcut copilul, căci mă împiedică la rugăciune.
Părintele i-a spus:
- Înseamnă că drumul pe care mergi e gresit. Degeaba te laudă sotia. Cine e sporit în viata duhovnicească nu se enervează din astfel de motive. Si eu am copii - cinci copii, dar, chiar dacă mă deranjează uneori la rugăciune, asta nu îmi stârneste mânia. Copiii sunt copii. Când rugăciunea ta îti va aduce liniste în suflet, abia atunci să stii că esti pe drumul cel bun. Până atunci, să stii că bati pasul pe loc.

Un călugăr a fost lăudat de frati către avva Antonie. Iar el, când a mers la dânsul, l-a ispitit de suferă necinstea. Si, aflându-l că nu suferă, i-a zis lui: "Esti asemenea unui oras care pe dinainte este împodobit, iar pe dinapoi este jefuit de tâlhari". (17-10)

Pilda zilei

Avem si pleoape

Un ucenic al unui invatator renumit s-a facut vinovat de o greseala grava. Lumea se astepta ca invatatorul sa-i se dea o pedeapsa exemplara.

Pentru ca ucenicul nu a primit nicio pedeapsa, o persoana i-a spus invatatorului:

- A trecut o luna si nu s-a intamplat nimic. Nu putem ignora ceea ce s-a petrecut. La urma urmei, Dumnezeu ne-a dat ochi.

- E drept, i-a raspuns invatatorul, dar ne-a dat si pleoape.

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Luni

O, Veșnice Dumnezeule, Doamne Iisuse Hristoase, cu adancă și mare smerenie a inimii mele, cunosc și mărturisesc că gresesc in toate zilele, dumnezeieștii tale dragoste. Pentru acesta astazi, ca este luni și începutul săptămânii, cer să-mi lași toate păcatele și să mi le ierti, rugându-mă cu smerenie milostivirii Tale, celei mari, să-mi dai har, ca sa pun început bun, să port grijă și să ostenesc pentru sufletul meu, pentru care ai petrecut atatea osteneli și ispite la Sfânta Ta răstignire, ca să mântuiești zidirea Ta.

Și te rog, Dumnezeul meu și Ziditorul meu, să mă îndreptezi de astăzi înainte spre bine, pâna la sfârșitul vieții mele, întru cinstea și mărirea împărației Tale și pentru mântuirea mea.

O, Doamne! Astazi îți dau sufletul și trupul meu și vointa mea, rugându-Te să fie voia Ta în mine precum îți place. Dă-mi îngaduiala să pot răbda și mă pedepseste aici întru acesta lume, dupa mila Ta, iar nu în cealalta viața.

Și iartă pe cei vii și pe cei morți după rugăciunile Sfintei Tale Biserici și mă învrednicește pe mine și pe ceilalți să ne bucurăm de mărirea ta în Rai. La acesta pun mijlocitor pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic:
O, cerești slujitori și slugi ale lui Dumnezeu! păzitori ai oamenilor și vrajmași ai duhurilor rele, ma închin vouă, fericite duhuri, și mă bucur de marirea voastră, căci pururea stați neadormiți întru voințele Dumnezeului nostru cu multă grijă și credința; voi pururea căutați și nu dormiți, pururea slujiți și nu osteniți, pururea luptați și pururea biruiți și nu este alta grija voastră, făra numai să departați pe cel rău de la zidirea lui Dumnezeu.
O, binecuvântați păzitori ai oamenilor! mă închin vouă și vă mulțumesc pentru ajutorul cel de toate zilele ce ne dați, pentru povățuirea ce ne faceți, pentru darul ce-l cereți adesea de la Dumnezeu pentru noi și deosebi vă binecuvântez pentru grija ce aveți de mine, nevrednicul și păcătosul. O, Sfinte îngere, păzitorul sufletului meu, și voi Sfinților Arhangheli Mihaile și Gavrile, nu vă scârbiți de mine, nici mă lăsati pustiu, ci mă paziți ziua si noaptea până îmi voi da cu pocăința sufletul în mâinile lui Dumnezeu, Ziditorul meu, măcar ca eu nu va ascult, nici primesc luminările și povățuirile ce îmi faceți pentru folosul meu.

Înca vă rog să aveți grija sufletului meu și să opriți puterea vrăjmașului, pentru ca să nu mai gresesc de acum înaintea Dumnezeului meu; și mă învredniciți să vă vad la moartea mea și să stati împrejurul meu și să duceți în ceruri sufletul meu ca să se închine măririi lui Dumnezeu și sa vada bucuria Sfinților Lui pentru ca să am pricina să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut-o pentru mine și să vă spun binele vostru cu glas neîncetat în vecii vecilor.

Amin.