Sfinții Împărați întocmai cu Apostolii și primii împărați creștini Constantin (337) și maica sa Elena (327)
Stil vechi
21 Mai

Vineri

Stil nou
3 Iunie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Dezlegare la pește
Sfinții Împărați întocmai cu Apostolii și primii împărați creștini Constantin (337) și maica sa Elena (327). Sfântul Cuvios Mucenic Pahomie, care a mărturisit la Usac în Filadelfia şi care s-a săvârşit prin sabie și a Sfântului Mucenic Mihail (+1730 și +1752). Prăznuirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Vladimirskaia” din Rusia (1521). Sfânta Muceniță Iulia din Cartagina, care a pătimit în insula Corsica (III). Sfântul Mucenic Ascla din Tebaida Egiptului (+287). Sfinții Cuvioși Părinţi: Nichita, Ioan şi Iosif, ctitorii „Mănăstirii Noi” din Hios, care s-au săvârşit cu pace (+1050). Sfânta Muceniță Martiria din Ravenna în Italia. Sfinții Mucenici: Timotei, Polie şi Eutihie diaconii, care au pătimit în Mauritania în timpul împăratului Diocleţian (IV). Sfinții Sfințiți Mucenici: episcopul Valens și cei 3 tineri, care au pătimit împreună cu dânsul la Auxerre în Franța. Sfântul Cuvios Mucenic Secundus şi cei dimpreună cu dânsul, care au pătimit la Alexandria în Egipt (+356). Sfântul Cuvios Barrfoin din Irlanda (V). Sfântul Cuvios Ospiciu din Trier în Germania, pustnic la Nisa în Franţa (+581). Sfântul Cuvios Gollen, monah la Langollen în Anglia (VII). Sfânta Cuvioasă Isberga, monahie la Aire în Franţa, ocrotitoarea oraşului Artois (+800). Sfântul Cuvios Mucenic Ageran, nevoitor la Mănăstirea Beze din Franţa (+888). Sfântul Sfințit Mucenic Hristofor, patriarhul Antiohiei (+966). Sfântul Ierarh Theobald, arhiepiscop de Vienne în Franţa (+1001). Sfântul Cuvios Constantin Yaroslav şi fiii săi, Sfinții Cuvioși: Mihail şi Teodor, prinţi de Cernigov şi făcători de minuni din Murom în Rusia (XII). Sfinții Ierarhi: Chiril, episcop de Rostov, și Vasile, episcop de Ryazan în Rusia (+1262 și +1295). Sfânta Cuvioasă Elena, sora Sfântului Ştefan de la Deciani din Serbia (+1350). Sfinții Cuvioși: Casian Grecul, monah la Uglici, și Agapit, egumen la Markushev-Vologda în Rusia (+1504 și +1584). Soborul Tuturor Sfinţilor din Karelia în Rusia. Aflarea moaștelor Fericitului Andrei din Simbirsk (1998).
File pateric

PENTRU AVVA ARSENIE

Zicea avva Arsenie : calugarul strain in tara straina sa nu se amestece intru nimic si atunci va avea odihna.

Zis-a avva Marcu catre avva Arsenie : pentru ce fugi de noi ? Zis-a lui batranul : Dumnezeu stie, ca va iubesc pe voi, dar nu pot sa fiu si cu oamenii si cu Dumnezeu. Cele de sus, mii si milioane, au numai o voie, iar oamenii au multe voi. Deci nu pot sa las pe Dumnezeu si sa vin intru petrecere cu oamenii.

Spunea avva Daniil pentru avva Arsenie, ca toata noaptea petrecea priveghind si cand voia sa doarma dimineata pentru nevoia firii, zicea somnului : vino, rob rau; si atipea putin, sezand si indata se scula.

Zis-a avva Arsenie, ca de ajuns este calugarului sa doarma un ceas, de este nevoitor.

Spuneau batarnii, ca s-au dat oarecand la Schit putine smochine uscate si ca unele ce erau de nimc, nu i-au trimis lui avva Arsenie, ca sa nu se para ca il ocarasc. Iar batranul auzind, n-a venit la biserica, zicand : m-ati despartit pe mine, nedandu-mi binecuvantarea pe care a trimis-o Dumnezeu fratilor si de care nu am fost vrednic sa ma impartasesc. Si au auzit toti si s-au folosit de smerenia batranului. Si mergand preotul, i-a dus lui smochinele, si l-au adus pe el la biserica cu bucurie.

 

Pilda zilei

Cum te poţi apropia de desăvârşire

Sfântul Antonie zise odată către un călugăr:

- Tu trebuie să sporeşti încă mult întru frica lui Dumnezeu, deoarece îţi lipseşte încă foarte mult până la desăvârşire.

Apoi îl conduse la o piatră şi-i zise:

- Ocărăşte piatra aceasta şi bate-o întruna.

Călugărul făcu aşa, iar Antonie îl întrebă dacă i-a răspuns ceva piatra. Călugărul răspunse negativ.

- Aşa trebuie să înduri şi tu toate nedreptăţile, fără a le lua în seamă. Abia atunci te vei apropia de desăvârşire. (Grigorie Comşa, O mie de pilde)

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de vineri

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sânt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

Mă rog însă Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti.

Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa: Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului. Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis uşa raiului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!

Si fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă. De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc, că neputincios sânt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneţ; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

PSALMUL 27:
Al lui David

1. Catre Tine, Doamne, am strigat, Dumnezeul meu, ia aminte ! Ca de nu ma vei auzi, ma voi asemana cu cei care se pogoara in groapa.
2. Asculta glasul rugaciuniii mele cand ma rog catre Tine, cand ridic mainile mele catre locasul Tau cel sfant.
3. Sa nu tragi cu cei pacatosi sufletul meu, si cu cei ce lucreaza nedreptate sa nu ma pierzi;
4. Cu cei ce graiesc pace catre aproapele lor, dar cele rele sunt in inimile lor.
5. Da-le lor dupa faptele lor si dupa viclesugul gandului lor.
6. Dupa lucrul mainilor lor, da-le lor; rasplateste-i dupa faptele lor.
7. Ca n-au inteles lucrarile Domnuluisi faptele mainilor Lui; ii vei darama si nu ii vei zidi.
8. Binecuvantat este Domnul, ca a auzit glasul rugaciunii mele.
9. Domnul este ajutorul si aparatorul meu; in El a nadajduit inima mea si mi-a ajutat.
10. Saltat-a inima mea si cu cantari de lauda Il preamaresc.
11. Domnul este intarirea poporului Sau si aparator mantuirilor Unsului sau.
12. Mantuieste poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta; paste-i pe ei si-i ridica pana in veac.

PSALMUL 28:
Un psalm al lui David la scoaterea Cortului

1. Aduceti Domnului, fii ai lui Dumnezeu, aduceti Domnului mieil oilor, aduceti Domnului slava si cinste;
2. Aduceti Domnului slava numelui Sau; inchinati-va Domnului in curtea cea sfanta a Lui.
3. Glasul Domnului peste ape; Dumnezeul slavei a tunat; Domnul peste ape multe.
4. Glasul Donmului intru tarie, glasul Domnului intru mare cuviinta.
5. Glasul Domnului, cel ce sfarama cedrii si va zdrobi Domnul cedrii Libanului.
6. Si-l va faramita pe ei ca pe vitelul Libanului, iar cel iubit ca puiul de rinocer.
7. Glasul Domnului, cel ce varsa para focului.
8. Glasul Domnului, cel ce cutremura pustiul, si va cutremura Domnul pustiul Cadesului.
9. Glasul Domnului cel ce indoaie cedrii si va descoperi dumbravile si in locasul Lui, fiecare va spune : Slava !
10. Domnul va imparati peste potop si va sedea Domnul Imparat in veac.
11. Domnul tarie poporului Sau va da, Domnul va binecuvinta pe poporul Sau cu pace.

PSALMUL 29:
Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor pentru sfintirea casei

1. Inalta-Te-voi, Doamne, ca m-ai ridicat si n-ai veselit pe vrajmasul meu impotriva mea.
2. Doamne, Dumnezeul meu, strigat-am catre Tine si m-ai vindecat.
3. Doamne, scos-ai din iad sufletul meu, mantuitu-m-ai de cel ce se coboara in groapa.
4. Cantati Domnului cei cuviosi ai Lui si laudati pomenirea sfinteniei Lui.
5. Ca iutime este intru mania Lui si viata intru voia Lui; seara se va salaslui plangerea, iar dimineata bucuria.
6. Iar eu am zis intru indestularea mea : ” Nu ma voi clatina in veac !”
7. Doamne, intru voia Ta, dat-ai frumusetii mele putere; dar cand ti-ai intors fata Ta, eu m-am tulburat.
8. Catre Tine, Doamne, voi striga si catre Dumnezeul meu ma voi ruga.
9. Ce folos ai de sangele meu de ma pogor in stricaciune ? Oare, Te va lauda pe Tine tarana, sau va vesti adevarul Tau ?
10. Auzit-a Domnul si m-a miluit; Domnul a fost ajutorul meu !
11 Schimbat-ai plangerea mea intru bucurie, rupt-ai sacul meu si m-ai incins cu veselie,
12. Ca slava mea sa-Ti cante Tie si sa nu ma mahnesc; Doamne, Dumnezeul meu, in veac Te voi lauda !