Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului, unul din cei 12 Apostoli (I)
Stil vechi
19 Iunie

Duminică

Stil nou
2 Iulie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Postul Sfinților Apostoli. Dezlegare la pește
Duminica IV după Cincizecime. Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului, unul din cei 12 Apostoli (I). Sfântul Ierarh Iov, primul patriarh al Moscovei și a toată Rusia (+1607). Sfântul Cuvios Paisie cel Mare din Egipt (+400). Sfântul Mucenic Zosima Ostaşul din Apolonia (+116). Sfântul Ierarh Ioan Maximovici, făcătorul de minuni, arhiepiscop de Shangai și San Francisco în America (+1966). Sfântul Cuvios Zinon din Egipt, ucenicul Avvei Siluan (IV). Sfântul Mucenic Asingrit, care a pătimit la Constantinopol. Sfânta Maria mironosiţa, mama Sfântului Apostol Iacob (I). Sfântul Sfințit Mucenic Anatolon, episcop de Milano în Italia (+64) . Sfântul Mucenic Ursicin Medicul, care a pătimit la Ravenna în Italia (+67). Sfântul Macarie din Petra (IV). Sfinții Sfințiți Mucenici: episcopul Gaudentie, diaconul Culmant, dimpreună cu binecredinciosul creștin Andrei şi cei 53 de Mucenici din familia sa, care au pătimit la Arezzo în Italia (+365). Sfântul Cuvios Ioan Sihastrul din Palestina (V). Sfântul Ierarh Inochentie, episcop de Le Mans în Franţa (+559). Sfântul Ierarh Deodat, episcop de Nevers în Franţa (+679). Sfântul Ierarh Hildegrin, episcop din Franţa (+827). Sfântul Sfințit Mucenic Bruno-Bonifatie, arhiepiscop de Mersburg în Germania (+1009). Sfântul Cuvios Romuald, egumen la Camaldoli-Ravenna în Italia (+1027) . Sfântul Cuvios Varlaam din Şenkursk în Rusia (+1462). Sfântul Cuvios Paisie din Bansko-Bulgaria, monah la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos, ucenicul Sfântului Cuvios Paisie Velicikovski (+1798). Sfântul Sfințit Nou Mucenic din Rusia: episcopul Partenie, care a pătimit în timpul regimului comunist (+1937).
File pateric

La o întâlnire cu tinerii din parohia sa, un duhovnic deschise vorba despre ispitele pe care le aduce televizorul. La un moment dat, unul dintre tineri, Toni, făcu referire la o emisiune religioasă pe care o vedea în fiecare săptămână:
- Nu stiu cât o să mai dureze emisiunea asta, pentru că, spre deosebire de alte emisiuni religioase, aici se prezintă fără modificări învătătura ortodoxă. Nu sunt invitati nici sectanti, nici vorbitori de alte religii. Este o emisiune cu adevărat folositoare.
- Da, spuse Bogdan, un alt tânăr, dar ai văzut si tu ce urmează după ea.
- Ce urmează? întrebă părintele.
- Urmează un talk-show moderat de o prezentatoare foarte vulgară, răspunse Bogdan.
- Tie cum ti se pare talk-show-ul?, îl întrebă părintele pe Toni.
- Nu stiu, părinte. Cum se termină emisiunea religioasă, sting televizorul si fac altceva. Sunt foarte presat de timp…
- O, de ar întelege toti crestinii cât de important este timpul. Nu ne mai întâlnim cu clipa care trece.
- Dar de unde stii, Toni, ce merită să vezi si ce nu?
- Îmi iau programul si îmi însemnez toate emisiunile care cred că merită să fie văzute.
- Si ai timp să le vezi pe toate? Nu ziceai că esti presat de timp? întrebă Bogdan.
- Nu sunt prea multe, cam trei-patru pe săptămână. Si uneori mai văd câte un film. În rest, nu mă uit la televizor.
O fată interveni în discutie:
- Asta e cea mai bună solutie. Să îti iei programul si să îti alegi ceea ce vrei să vezi. Nu are rost să stai tot timpul în fata ecranului asteptând ceva interesant.
Părintele spuse:
- Dacă omul ar sti cu adevărat ce să aleagă, ar fi bine. Numai că multi se mint singuri si stau ore întregi în fata televizorului închipuindu-si că se aleg cu vreun oarecare folos. Si de multe ori cunostintele aflate de la televizor nu ajută la nimic altceva decât la risipirea unui timp care ar putea fi folosit mai bine. Oricum, Toni face foarte bine; cum se termină emisiunea care îl interesează, stinge televizorul.
Auzindu-l pe părinte, Bogdan îsi dădu seama cât gresea. Se uita foarte mult timp la televizor si, chiar dacă uneori vedea ceva de folos, rămânea în fata ecranului si după aceea …

Odată preotul Schitului a mers la arhiepiscopul Alexandriei pentru o trebuintă bisericească. După ce s-a întors si a venit la Schit, îl întrebau fratii, zicând: "Cum ai umblat, avvo? Ce ai văzut în oras?". Răspuns-a lor: "Eu, fratilor, altă fată de om n-am văzut în cetate, decât pe arhiepiscopul". Iar ei, auzind aceasta, se minunau si, după acest cuvânt al lui, au început toti fratii foarte tare a păzi acel obicei, adică a-si păzi ochii lor de vederile nefolositoare. (16-280)

Pilda zilei

Intarzierea in casatorie

Un preot l-a intrebat pe un tanar necasatorit:

- Tinere cati ani ai?

- 34 de ani, a grait tanarul.

- Si cand te casatoresti?

- Cat mai repede, a raspuns el.

- Si atunci, ce mai astepti? intreaba preotul.

- Pai, deocamdata, caut fata ideala.

- Si, ai gasit-o?

- Da!

- Si atunci, ce mai stai?

Cu putina rusine, tanarul raspunse:

- Pai si ea cauta baiatul ideal.

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Duminică

De vreme ce ziua duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om; pentru acesta, iubitorule de oameni, Doamne, mă închin Ție, și-Ți multumesc foarte pentru darurile cele mari ce ai făcut tuturor zidirilor Tale. Cu adevărat se bucură și se veselește inima mea, când stau și cuget ca numai Tu singur ești Dumnezeu Sfânt, înțelept, milostiv, purtător de grijă, bun, puternic, necuprins și în puține cuvinte nu-Ți lipsește vreo bunatate sau vreo mărire. Mă bucur cu asemenea că tu ești Dumnezeu în trei fețe: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Să se tulbure, Doamne, toți cei ce se închina la alți dumnezei, ca nu este alt dumnezeu afara de Tine. Pentru acesta fă să sporeasca creștinii în slava și bunătate, de vreme ce ei numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu Adevărat și Te mărturisesc și Ți se închina și-Ti slujesc pururea cu toata inima și puterea. O, Părinte Sfinte! miluiește-ne! O, Binecuvantate Fiule al lui Dumnezeu, mântuiește-ne de iad! O, Duhule Sfinte, dă-ne darul Tau și acoperămânul Tău!

Așa Doamne și Ziditorul meu, ascultă rugăciunile și cererile sufletului meu cel păcătos și dă-mi mie, smeritul și nevrednicul, darul Tău, ca să cinstesc astăzi această Duminică, dupa porunca Ta și după porunca Bisericii Tale și maicii noastre. Dăruiește-mi pocaința adevărata, pentru ca să-mi plâng păcatele ce am făcut împotriva Împarației Tale și împotriva sufletului meu, și a vecinului meu. Te rog, mult milostive Doamne, să uiți de azi înainte greșelile mele cele multe. După mulțimea milelor Tale, multumesc din toată inima pentru atâtea bunătăți ce-mi trimiți în toate zilele și mai vârtos pentru înoirea sufletului meu, pentru rabdarea Ta cea mare, că nu mai pedepsit după mulțimea păcatelor mele ci mă îngăduiesti și-mi astepți pocăința, ca un iertător, bun și milostiv. Încă mă rog, Doamne Iisuse Hristose, să-mi dai har, ca să petrec bine și crestinește întru acesta săptămna, făra de a-Ți greși cu gândul, cu voința, cu cuvântul, cu fapta, întru mărirea și cinstirea buneivestiri a Maicii Tale și a învierii Tale celei de a treia zi și a venirii Duhului Tău cel Sfant asupra Apostolilor. Deosebi, înca, mă rog întru acesta rugăciune a mea pentru tot sufletul creștinesc cel scârbit și dosâdit, ca să se învrednicească milei și ajutorului Tău. Iar pentru Sfintele patimi și moartea Ta cea mărita, dumirește pe păcătoși să se cunoască pe sine și să se căiasca de pacatele lor, să se îndepărteze prin mărturisire, să urască pacatele lor, și să se lase de ele și să se afle gata și cuminecați, cu inima curată, in ceasul morții lor; și-i învrednicește pe toți și pe cei vii și pe cei morți, veșniciei Tale Împarății; răscumpără-i pe ei și pe noi cu Preasfânt Sângele Tău; înviaza-ne cu învierea Ta; suie-ne la cer cu înaltarea Ta, pentru ca să Te mărim în vecii vecilor.

Amin.