Sfântul Uroş, Regele Serbiei (+1367) Sfântul Prooroc Avacum (sec. VII î. Hr) Duminica XXVI după Cincizecime (Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina) Sfântul Cuvios Părintele nostru Atanasie din Peșterile din depărtare de la Pecerska (+1176) Sfânta Muceniță Miropia din Efes, care a pătimit în Hios (+251) Sfântul Iesei, Episcop de Țilkansk (Georgia)(VI) Sfântul Mucenic Aviv cel Nou, care s-a săvârşit prin foc
Stil vechi
2 Decembrie

Duminică

Stil nou
15 Decembrie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Postul Crăciunului. Dezlegare la pește
Duminica XXVI după Cincizecime (Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina). Sfântul Prooroc Avacum (sec. VII î. Hr). Sfinții Cuvioși: Ioan, Iraclemon, Andrei şi Teofil, pustnici din Egipt (IV). Sfântul Cuvios Părintele nostru Atanasie din Peșterile din depărtare de la Pecerska (+1176). Sfânta Muceniță Miropia din Efes, care a pătimit în Hios (+251). Sfântul Uroş, Regele Serbiei (+1367). Sfântul Iesei, Episcop de Țilkansk (Georgia)(VI). Sfântul Mucenic Aviv cel Nou, care s-a săvârşit prin foc. Sfântul Cuvios Chiril Filoteul (XI). Sfinți Sfințiți Mucenici: preotul Eusebie, diaconul Marcel, Ipolit, Aulina, Marta, Maxim, Neon, Aurelia ADRIAS și Maria, care au pătimit la Roma în timpul împăratului Valerian (+256). Sfântul Ierarh Evasie, episcop de Brescia în Italia. Sfântul Mucenic Ponțian, dimpreună cu alți 4 Mucenici care au pătimit la Roma (+259). Sfânta Muceniță Viviana din Roma (+ 363). Sfântul Ierarh Avițianus, episcop de Rouen în Franţa (IV). Sfântul Ierarh Petru Hrisologul, episcop de Ravenna în Italia și scriitor bisericesc (+449). Sfântul Ierarh Lup, episcop de Verona în Italia (VI). Sfântul Ierarh Iesei, episcop de Tsilkani în Georgia (VI). Sfântul Moise Mărturisitorul. Sfânta Elena, regina Serbiei (+1376). Sfântul Cuvios Ioanichie de la Devic în Serbia (+1430). Sfântul Cuvios Porfirie Kapsokalivitul, tămăduitorul și înainte-văzătorul, care s-a săvârșit cu pace în anul 1991. Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: Alexie, arhiepiscop de Velikoustiuj, preoţii: Matei (Alexandrov)(+1921), Dimitrie (Blagoveșcenski), Ioan (Derjavin), Teodor (Alexinski), Nicolae (Zabolotski) şi Nicolae (Safonov), monahii: Serghie (Kudreavțev), Constantin (Nekrasov), Ioan (Dneprovski), Serghie (Felițân), Pavel (Poneatski), Nicolai (Vinogradski), Cosma (Magda), Vladimir (Proferansov), Margareta (Zakaciurina), Tamara (Provorkina), Antonina (Stepanova), Danacte (Kalașnikov), Fevronia, Vera (Grafova)(+1932), Maria (Juravleova) şi Matroana (Koniuhova)(+1937) și binecredincioșii creștini: Boris (Uspenskii)(+1942) și Maria (Țeitlin)(+1938), care au pătimit în timpul regimului comunist.
File pateric

Doi bătrâni, un sot si sotia sa, s-au îmbolnăvit de o boală foarte grea. Zăceau amândoi în pat, ducând boala fără să crâcnească. Într-o zi, însă, venind să îi spovedească si să îi împărtăsească, asa cum făcea în fiecare lună, înainte să sune la usă, părintele îl auzi pe bărbat înjurând si blestemând.
- Ce s-a întâmplat cu el, cum de s-a schimbat asa?
- Părinte, acum câteva zile ne-am certat rău. După ce ne-am certat, boala fiecăruia a devenit mai greu de suportat. Eu mi-am dat seama că Dumnezeu pedepseste răutatea noastră si am vrut să facem pace. Dar el nu a vrut să mă ierte. Si de atunci nu mai poate suporta durerile. Pe mine durerile m-au lăsat.
- Până nu vrea să vă iertati unul pe altul nu îl pot împărtăsi, si nici dezlegare de păcate nu îi pot da. Dacă el crede că e mai important să tină supărarea, să stie că dacă nu te iartă pe tine nu va fi nici el iertat de Dumnezeu.

În timpul prigoanelor, când prigoneau si omorau pe crestini pentru credinta în Hristos, au prins si pe doi frati călugări să-i muncească si i-au aruncat în temnită până a doua zi, ca a doua zi să-i scoată, să-i muncească si să-i omoare. Acesti doi frati aveau vrajbă si pizmă între dânsii. Fiind deci ei în temnită aruncati, bătuti si munciti, unul umilindu-se cu inima a zis celuilalt: "Frate, iată mâine ne vor scoate la judecata lor si ne vor munci si ne vor omorî si vom merge către Domnul. Pentru aceea, dar, vrajba si pizma ce a fost si este si acum între noi se cade să o lăsăm, să ne împăcăm, să ne iertăm unul pe altul, mai înainte de moartea noastră, ca să luăm, curati fiind, muncile si moartea pentru credinta si dragostea lui Hristos, si asa ne vom învrednici a lua cununile mucenicesti din mâinile lui Hristos si vom fi primiti în ceata mucenicilor". Acestea zicând, i-a făcut metanie după obiceiul călugăresc, grăind: "Iartă-mă, frate, ca să fii si tu iertat de mine si de Dumnezeu!". Iar acela, fiind biruit de vrăjmăsească pizmă, n-a vrut nicidecum să-l ierte.
Iar a doua zi, dacă s-a făcut ziuă, i-au scos pe ei din temnită, ca să-i taie. Atunci, cel care n-a vrut să se împace si să ierte pe fratele său, văzând că vor să-l taie, înspăimântându-se, s-a lepădat de Hristos; iar pe cel de lângă el, crezând [acesta] în numele Domnului, l-au tăiat. Pe cel ce s-a lepădat de Hristos, l-a întrebat: "Pentru ce ieri nu te-ai lepădat de Hristos? Ca să nu te fi chinuit?". Răspuns-a lui acela: "Când L-am lăsat eu pe Dumnezeul meu si nu m-am împăcat cu fratele meu, atunci si pe mine m-a lăsat si m-a părăsit ajutorul Lui si, rămânând gol de Dânsul, m-am lepădat de Hristos". 

Pilda zilei

    Viaţa lui Varnava anahoretul

    În peştera sfântului râu Iordan era un anahoret, numit Varnava. Într-o zi s-a pogorât la Iordan ca să bea apă şi i s-a înfipt un spin în picior, dar a rămas cu spinul în picior şi nu primea să-l vadă doctorul. Piciorul i-a putrezit şi a fost silit să-şi ia un turn în Mănăstirea Turnuri-lor.

    Piciorul însă putrezind din ce în ce mai mult, tuturor celor care veneau la el le spunea:

    - Cu cât suferă mai mult omul din afară, cu atât înfloreşte cel dinăuntru.

    După ce s-a suit avva Varnava anahoretul din peştera lui în lavra Turnurilor şi după ce a stat acolo câtva timp, a mers în peştera lui un alt anahoret. Când a intrat acesta în peşteră a văzut un înger a lui Dumnezeu stând pe altarul care-l făcuse în peşteră bătrânul şi-l sfinţise.

    Şi a zis anahoretul către înger:

    - Ce faci aici?

    - Sunt îngerul lui Dumnezeu, îi răspunde îngerul, şi de când s-a sfinţit altarul, mie mi s-a încredinţat de Dumnezeu.  

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Duminică

De vreme ce ziua duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om; pentru acesta, iubitorule de oameni, Doamne, mă închin Ție, și-Ți multumesc foarte pentru darurile cele mari ce ai făcut tuturor zidirilor Tale. Cu adevărat se bucură și se veselește inima mea, când stau și cuget ca numai Tu singur ești Dumnezeu Sfânt, înțelept, milostiv, purtător de grijă, bun, puternic, necuprins și în puține cuvinte nu-Ți lipsește vreo bunatate sau vreo mărire. Mă bucur cu asemenea că tu ești Dumnezeu în trei fețe: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Să se tulbure, Doamne, toți cei ce se închina la alți dumnezei, ca nu este alt dumnezeu afara de Tine. Pentru acesta fă să sporeasca creștinii în slava și bunătate, de vreme ce ei numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu Adevărat și Te mărturisesc și Ți se închina și-Ti slujesc pururea cu toata inima și puterea. O, Părinte Sfinte! miluiește-ne! O, Binecuvantate Fiule al lui Dumnezeu, mântuiește-ne de iad! O, Duhule Sfinte, dă-ne darul Tau și acoperămânul Tău!

Așa Doamne și Ziditorul meu, ascultă rugăciunile și cererile sufletului meu cel păcătos și dă-mi mie, smeritul și nevrednicul, darul Tău, ca să cinstesc astăzi această Duminică, dupa porunca Ta și după porunca Bisericii Tale și maicii noastre. Dăruiește-mi pocaința adevărata, pentru ca să-mi plâng păcatele ce am făcut împotriva Împarației Tale și împotriva sufletului meu, și a vecinului meu. Te rog, mult milostive Doamne, să uiți de azi înainte greșelile mele cele multe. După mulțimea milelor Tale, multumesc din toată inima pentru atâtea bunătăți ce-mi trimiți în toate zilele și mai vârtos pentru înoirea sufletului meu, pentru rabdarea Ta cea mare, că nu mai pedepsit după mulțimea păcatelor mele ci mă îngăduiesti și-mi astepți pocăința, ca un iertător, bun și milostiv. Încă mă rog, Doamne Iisuse Hristose, să-mi dai har, ca să petrec bine și crestinește întru acesta săptămna, făra de a-Ți greși cu gândul, cu voința, cu cuvântul, cu fapta, întru mărirea și cinstirea buneivestiri a Maicii Tale și a învierii Tale celei de a treia zi și a venirii Duhului Tău cel Sfant asupra Apostolilor. Deosebi, înca, mă rog întru acesta rugăciune a mea pentru tot sufletul creștinesc cel scârbit și dosâdit, ca să se învrednicească milei și ajutorului Tău. Iar pentru Sfintele patimi și moartea Ta cea mărita, dumirește pe păcătoși să se cunoască pe sine și să se căiasca de pacatele lor, să se îndepărteze prin mărturisire, să urască pacatele lor, și să se lase de ele și să se afle gata și cuminecați, cu inima curată, in ceasul morții lor; și-i învrednicește pe toți și pe cei vii și pe cei morți, veșniciei Tale Împarății; răscumpără-i pe ei și pe noi cu Preasfânt Sângele Tău; înviaza-ne cu învierea Ta; suie-ne la cer cu înaltarea Ta, pentru ca să Te mărim în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

    Evrei 5-7

Capitolul 5
1.     Căci orice arhiereu, fiind luat dintre oameni, este pus pentru oameni, spre cele către Dumnezeu, ca să aducă daruri şi jertfe pentru păcate;
2.     El poate să fie îngăduitor cu cei neştiutori şi rătăciţi, de vreme ce şi el este cuprins de slăbiciune.
3.     Din această pricină dator este, precum pentru popor, aşa şi pentru sine să jertfească pentru păcate.
4.     Şi nimeni nu-şi ia singur cinstea aceasta, ci dacă este chemat de Dumnezeu după cum şi Aaron.
5.     Aşa şi Hristos nu S-a preaslăvit pe Sine însuşi, ca să Se facă arhiereu, ci Cel ce a grăit către El: "Fiul Meu eşti Tu, Eu astăzi Te-am născut".
6.     În alt loc se zice: "Tu eşti Preot în veac după rânduiala lui Melchisedec".
7.     El, în zilele trupului Său, a adus, cu strigăt şi cu lacrimi, cereri şi rugăciuni către Cel ce putea să-L mântuiască din moarte şi auzit a fost pentru evlavia Sa,
8.     Şi deşi era Fiu, a învăţat ascultarea din cele ce a pătimit,
9.     Şi desăvârşindu-Se, S-a făcut tuturor celor ce-L ascultă pricină de mântuire veşnică.
10.     Iar de Dumnezeu a fost numit: Arhiereu după rânduiala lui Melchisedec.
11.     În privinţa aceasta avem mult de vorbit şi lucruri grele de tâlcuit, de vreme ce v-aţi făcut greoi la auzit.
12.     Căci voi, care de multă vreme s-ar fi cuvenit să fiţi învăţători, aveţi iarăşi trebuinţă ca cineva să vă înveţe cele dintâi începuturi ale cuvintelor lui Dumnezeu şi aţi ajuns să aveţi nevoie de lapte, nu de hrană tare.
13.     Pentru că oricine se hrăneşte cu lapte este nepriceput în cuvântul dreptăţii, de vreme ce este prunc.
14.     Iar hrana tare este pentru cei desăvârşiţi, care au prin obişnuinţă simţurile învăţate să deosebească binele şi răul.  

Capitolul 6
1.     De aceea, lăsând cuvântul de început despre Hristos, să ne ridicăm spre ceea ce este desăvârşit, fără să mai punem din nou temelia învăţăturii despre pocăinţa de faptele moarte şi despre credinţa în Dumnezeu,
2.     A învăţăturii despre botezuri, despre punerea mâinilor, despre învierea morţilor şi despre judecata veşnică.
3.     Şi aceasta vom face-o cu voia lui Dumnezeu.
4.     Căci este cu neputinţă pentru cei ce s-au luminat odată şi au gustat darul cel ceresc şi părtaşi s-au făcut Duhului Sfânt,
5.     Şi au gustat cuvântul cel bun al lui Dumnezeu şi puterile veacului viitor,
6.     Cu neputinţă este pentru ei, dacă au căzut, să se înnoiască iarăşi spre pocăinţă, fiindcă ei răstignesc loruşi, a doua oară, pe Fiul lui Dumnezeu şi-L fac de batjocură.
7.     Ţarina, când absoarbe ploaia ce se coboară adeseori asupra ei şi rodeşte iarba folositoare celor pentru care a fost muncită, primeşte binecuvântarea de la Dumnezeu;
8.     Dar dacă aduce spini şi ciulini, se face netrebnică şi blestemul îi stă aproape iar la urmă focul o aşteaptă.
9.     Despre voi, iubiţilor, deşi vorbim astfel, suntem încredinţaţi de lucruri mai bune şi aducătoare de mântuire.
10.     Căci Dumnezeu nu este nedrept, ca să uite lucrul vostru şi dragostea pe care aţi arătat-o pentru numele Lui, voi, care aţi slujit şi slujiţi sfinţilor.
11.     Dorind dar, ca fiecare dintre voi să arate aceeaşi râvnă spre adeverirea nădejdii, până la sfârşit,
12.     Ca să nu fiţi greoi, ci următori ai celor ce, prin credinţă şi îndelungă-răbdare, moştenesc făgăduinţele.
13.     Căci Dumnezeu, când a dat făgăduinţă lui Avraam, de vreme ce n-avea pe nimeni mai mare, pe care să Se jure, S-a jurat pe Sine însuşi,
14.     Zicând: "Cu adevărat, binecuvântând te voi binecuvânta, şi înmulţind te voi înmulţi".
15.     Şi aşa, având Avraam îndelungă-răbdare, a dobândit făgăduinţa.
16.     Pentru că oamenii se jură pe cel ce e mai mare şi jurământul e la ei o chezăşie şi sfârşitul oricărei neînţelegeri.
17.     În aceasta, Dumnezeu voind să arate şi mai mult, moştenitorilor făgăduinţei, nestrămutarea hotărârii Sale, a pus la mijloc jurământul:
18.     Ca prin două fapte nestrămutate - făgăduinţa şi jurământul - în care e cu neputinţă ca Dumnezeu să fi minţit, noi, cei ce căutăm scăpare, să avem îndemn puternic ca să ţinem nădejdea pusă înainte,
19.     Pe care o avem ca o ancoră a sufletului, neclintită şi tare, intrând dincolo de catapeteasmă,
20.     Unde Iisus a intrat pentru noi ca înaintemergător, fiind făcut Arhiereu în veac, după rânduiala lui Melchisedec.  

Capitolul 7
1.     Căci acest Melchisedec, rege al Salemului, preot al lui Dumnezeu cel Preaînalt, care a întâmpinat pe Avraam, pe când se întorcea de la nimicirea regilor şi l-a binecuvântat,
2.     Căruia Avraam i-a dat şi zeciuială din toate, se tâlcuieşte mai întâi: rege al dreptăţii, apoi şi rege al Salemului, adică rege al păcii,
3.     Fără tată, fără mamă, fără spiţă de neam, neavând nici început al zilelor, nici sfârşit al vieţii, ci, asemănat fiind Fiului lui Dumnezeu, el rămâne preot pururea.
4.     Vedeţi, dar, cât de mare e acesta, căruia chiar patriarhul Avraam i-a dat zeciuială din prada de război.
5.     Şi cei dintre fiii lui Levi, care primesc preoţia, au poruncă după lege, ca să ia zeciuială de la popor, adică de la fraţii lor, măcar că şi aceştia au ieşit din coapsele lui Avraam;
6.     Iar Melchisedec, care nu-şi trage neamul din ei, a primit zeciuială de la Avraam şi pe Avraam, care avea făgăduinţele, l-a binecuvântat.
7.     Fără de nici o îndoială, cel mai mic ia binecuvântare de la cel mai mare.
8.     Şi aici iau zeciuială nişte oameni muritori, pe când dincolo, unul care e dovedit că este viu.
9.     Şi ca să spun aşa, prin Avraam, a dat zeciuială şi Levi, cel ce lua zeciuială,
10.     Fiindcă el era încă în coapsele lui Avraam, când l-a întâmpinat Melchisedec.
11.     Dacă deci desăvârşirea ar fi fost prin preoţia Leviţilor (căci legea s-a dat poporului pe temeiul preoţiei lor), ce nevoie mai era să se ridice un alt preot după rânduiala lui Melchisedec, şi să nu se zică după rânduiala lui Aaron?
12.     Iar dacă preoţia s-a schimbat urmează numaidecât şi schimbarea Legii.
13.     Căci Acela, despre Care se spun acestea, îşi ia obârşia dintr-o altă seminţie, de unde nimeni n-a slujit altarului,
14.     Ştiut fiind că Domnul nostru a răsărit din Iuda, iar despre seminţia acestora, cu privire la preoţi, Moise n-a vorbit nimic.
15.     Apoi este lucru şi mai lămurit că, dacă se ridică un alt preot după asemănarea lui Melchisedec,
16.     El s-a făcut nu după legea unei porunci trupeşti, ci cu puterea unei vieţi nepieritoare,
17.     Căci se mărturiseşte: "Tu eşti Preot în veac, după rânduiala lui Melchisedec".
18.     Astfel, porunca dată întâi se desfiinţează, pentru neputinţa şi nefolosul ei;
19.     Căci Legea n-a desăvârşit nimic, iar în locul ei îşi face cale o nădejde mai bună, prin care ne apropiem de Dumnezeu.
20.     Ci încă a fost la mijloc şi un jurământ, căci pe când aceia s-au făcut preoţi fără de jurământ,
21.     El S-a făcut cu jurământul Celui ce I-a grăit: "Juratu-S-a Domnul şi nu Se va căi: Tu eşti Preot în veac, după rânduiala lui Melchisedec".
22.     Cu aceasta, Iisus S-a făcut chezaşul unui mai bun testament.
23.     Apoi acolo s-a ridicat un şir de preoţi, fiindcă moartea îi împiedica să dăinuiască.
24.     Aici însă, Iisus, prin aceea că rămâne în veac, are o preoţie netrecătoare (veşnică).
25.     Pentru aceasta, şi poate să mântuiască desăvârşit pe cei ce se apropie prin El de Dumnezeu, căci pururea e viu ca să mijlocească pentru ei.
26.     Un astfel de Arhiereu se cuvenea să avem: sfânt, fără de răutate, fără de pată, osebit de cei păcătoşi, şi fiind mai presus decât cerurile.
27.     El nu are nevoie să aducă zilnic jertfe, ca arhiereii: întâi pentru păcatele lor, apoi pentru ale poporului, căci El a făcut aceasta o dată pentru totdeauna, aducându-Se jertfă pe Sine însuşi.
28.     Căci Legea pune ca arhierei oameni care au slăbiciune, pe când cuvântul jurământului, venit în urma Legii, pune pe Fiul, desăvârşit în veacul veacului.