Icoana Maicii Domnului ”Eleovritissa” de la Vatopedi

Icoana Maicii Domnului "Elaiovrytissa", adica "Izvoratoarea de ulei", sau "Docheiarissa", adica "cea din crama", este una dintre icoanele facatoare de minuni ale Nascatoarei de Dumnezeu pastrate in Manastirea Vatoped, din Sfantul Munte Athos.

Sfantul Munte Athos este un loc ocrotit de Maica Domnului. Multi l-au numit „Gradina Maicii Domnului". In acest loc sfant, viata zilnica se intrepatrunde in mod obisnuit cu minunile. Fiecare calugar athonit a vazut sau a trait minuni ale Nascatoarei de Dumnezeu. Pentru minunile savarsite, icoanele Maicii Domnului, pastrate in bisericile manastirilor, sunt ferecate in aur si impodobite cu pietre si bijuterii scumpe.

Sapte icoane facatoare de minuni

Manastirea Vatoped, a doua in ierarhia manastirilor din Sfantul Munte Athos, dupa Manastirea Marea Lavra, a fost construita, asa cum ne spune traditia, de insusi Sfantul Imparat Constantin cel Mare (324-337). Fiind distrusa de imparatul Iulian Apostatul, ea a fost rectitorita de imparatul Teodosie I cel Mare (379-395), in semn de multumire catre Maica Domnului, pentru salvarea minunata a fiului sau, Arcadie.

Potrivit unei vechi legende, corabia pe care se afla tanarul Arcadie a naufragiat, iar Maica Domnului l-a salvat in chip minunat, ducandu-l in locul pe care a fost zidita mai apoi manastirea. Oamenii imparatului l-au gasit dormind sub o tufa de maracini. Aceasta legenda a dat si numele manastirii, prin unirea cuvintelor grecesti "vato" (tufa) si "paedion" (copil), care inseamna "copilul din tufis".

Istoria manastirii se impleteste cu istoria icoanelor minunate, prin care Maica Domnului a dat semne ale dragostei sale, ferind manastirea de atacurile piratilor, inmultind untdelemnul in camarile acesteia si vindecand de boli sau pedepsind indrazneala unor vietuitori din manastire, a Imparatesei Placidia sau a turcilor.

Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului care se pastreaza la Manastirea Vatoped, sapte la numar, sunt: "Vimatarissa", adica "Altarita"; "Paramythia", adica "Mangaietoarea"; "Pantanassa", adica "Vindecatoarea de cancer"; "Elaiovrytissa", adica "Izvoratoarea de untdelemn"; "Antiphonitria", adica "Impotriva glasuitoarea"; "Esphagmeni", adica "Cea Injunghiata"; "Pyrovolitheisa", adica "Cea Impuscata", aceasta din urma aflandu-se deasupra portii de intrare in manastire.

Icoana Maicii Domnului "Izvoratoarea de untdelemn" - Elaiovrytissa

Aceasta icoana veche a Maicii Domnului, pictata in secolul al XIV-lea, se afla astazi in crama Manastirii Vatoped. Este o icoana de mici dimensiuni: 28 cm inaltime si 22 cm latime. Un dreptcredincios mirean, avand evlavie mare la aceasta icoana, a ferecat-o cu o imbracaminte din argint, astfel ca icoana pare mai mare decat este de fapt. Deasupra ei, spre aducere aminte de o insemnata minune, sta scris: "Imnultirea uleiului". Icoana este cinstita, in mod special, in Vinerea din Saptamana Luminata.

O minunea savarsita de Maica Domnului a dat numele acestei icoane din camara. Cuviosul Ghenadie din Vatoped se afla pe atunci in slujba de chelar, el fiind responsabil cu gestionarea alimentelor. Zilele fiind grele in acea perioada, uleiul din manastire s-a imputinat foarte mult. Cuviosul a mers la parintele staret si l-a instiintat despre situatia uleiului. Totodata, el l-a sfatuit pe staret sa nu mai foloseasca ulei la bucatarie si masa, pentru a ajunge la aprinderea candelelor din Sfantul Altar.

Staretul nu a primit sfatul Cuviosului Ghenadie, iar uleiul a fost folosit in continuare ca si pana atunci. Cuviosul Ghenadie a facut ascultare de staret, cunoscand puterea ascultarii si a smereniei. Intre timp, staretul s-a rugat mult Maicii Domnului, sa nu-i lipseasca pe calugarii din obstea sa de putinele alimente necesare traiului in manastire.

Intr-o zi, cand chelarul Ghenadie a pornit spre magazie, pentru a lua ultima masura de ulei din butoi, el a ramas uimit cand a vazut butoaiele pline cu ulei, iar uleiul umpland pivinita, pana aproape de usa. Deasupra butoaielor se afla inca de pe atunci o icoana veche a Maicii Domnului. Aceasta icoana, numita mai apoi "Elaiovrytissa", adica "Izvoratoarea de ulei", raspandeste si astazi o frumoasa mireasma de mir. Pentru ca icoana a ramas in pivnita manastirii, ea a fost numita si "Docheiarissa", adica "cea din crama".

Teodor Danalache