Aflarea moaștelor Sfântului Daniel al Moscovei (1652)

  Sfantului print Daniel (1261- 4 martie 1303) i s-a dedicat, la 4 septembrie 1997, un monument, aflat In piata Tilskaya din Moscova. Ulterior, In preajma s-a construit si o bisericuta cu hramul cunoscutului si iubitului Sfant rus.

   Cu toate acestea, au existat perioade Insemnate de timp In care memoria Sfantului Daniel al Moscovei s-a estompat pana la uitare. Si anume, la sfarsitul sec. XV, putini ar fi putut indica locul mormantului Sfantului Daniel, datorita faptului ca acesta, Inaintea mortii, si-a exprimat dorinta de a fi Ingropat ca simplu monah In cimitirul manastirii Sfantului Daniel Stilitul, ctitorita de el Insusi – prima manastire a Moscovei.

   S-ar fi cuvenit ca printul Daniel, calugarit Inaintea mortii, sa aiba un loc de veci In incinta bisericii manastirii, numai ca el, din modestie, a refuzat. In timpul tarului Ivan III (1462 – 1505), unui tanar din suita acestuia i s-a aratat chiar Sfantul print Daniel, zicandu-i: „Sunt Daniel, printul Moscovei, fost stapanitor al acestor locuri. Chiar daca tarul m-a uitat, Dumnezeu nu m-a uitat”. Tanarul a transmis mesajul catre tar, hotarandu-se savarsirea de slujbe de pomenire atat ale Sfantului, cat si ale tuturor Inaintasilor de vita domneasca.

   A fost doar un Inceput al descoperirilor legate de Sfantul Daniel. Mai multe minuni, In special vindecari de boli, s-au petrecut la mormantul sau, iar despre una dintre ele, a fiului unui negustor bogat, a fost informat si tarul Ivan cel Groaznic. Impresionat, el a renovat manastirea, i-a daruit un clopot si a stabilit efectuarea de procesiuni anuale la mormantul Sfantului, unde mitropolitul Moscovei sa slujeasca panihida In sobor.

   In anul 1652 s-au descoperit sfintele moaste Intregi ale printului – calugar Daniel, urmand canonizarea acestuia si mutarea sfintelor moaste In biserica Sfintilor Parinti de la sinodul VII ecumenic, la 30 august.

   Ctitor al manastirii cu hramul patronului sau, al Sfantului Daniel Stalpnicul (11 decembrie), printul Daniel al Moscovei a fost al patrulea fiu al Sfantului Alexandru Nevsky (comemorat atat la 30 august, cat si la 23 noiembrie), si a dreptcredincioasei Vassa. Primind principatul Moscovei ca mostenire, aproape neInsemnat ca putere si Intindere In sec. XIII, Daniel s-a ghidat dupa principiile pastrarii fricii de Dumnezeu, asigurarii prosperitatii supusilor sai si cel al cultivarii de relatii pasnice cu ceilalti printi rusi, fapt rar si foarte apreciat atat la nivel Inalt, cat si de popor. De aceea, de multe ori a evitat varsarea de sange Intre frati, iar Dumnezeu l-a binecuvantat prin extinderea puterii principatului Moscovei In vremea sa, fara lupte de cucerire. Nepotul lui Daniel, print de Pereiaslav – Zalesk, neavand urmasi, i-a Incredintat In 1302 conducerea tinutului sau lui Daniel. Printul Daniel nu a mutat capitala de la Moscova In Pereiaslav, desi acesta din urma era un principat puternic si bine garnizonat, asa Incat Moscova a devenit primul principat rus, iar fiul lui Daniel a primit titlul de „mare print”. De atunci a Inceput unificarea pamanturilor ruse sub o singura putere, pe cale prioritar diplomatica.

   Din 1987, manastirea Sfantului Daniel este sediul Patriarhiei Moscovei. Ea cuprinde un ansamblu de 18 clopote, celebru In lume. Ele au fost colectionate de-a lungul mai multor sute de ani. Cel mai mare cantareste aproximativ 12 tone, fiind executat In anul 1890. Al doilea este de 6 tone, fiind din 1904. Alte doua sunt de circa 2 tone, unul din 1790 si unul din 1907. Pe langa clopotele mari, exista zece clopote mici, de cate 30 kg fiecare. Unul dintre clopotele mici dateaza din 1682, donatie a tarului Teodor Alexeevici. Ultimele patru clopote sunt cele mai mici, de 16, 13, 12 si 10 kg. Ansamblul clopotelor de la manastirea Danilov este cunoscut nu numai pentru vechimea sau numarul acestora, ci mai ales prin armonia sunetelor lor.
   In timpul regimului sovietic, moastele Sfantului Daniel au fost pierdute, iar manastirea distrusa. Dar In 1986 o parte dintre acestea au fost returnate manastirii reconstruite, de catre mitropolitul Teodosie de Washington.

   Sfantul Daniel al Moscovei, print care a primit marea schima, este sarbatorit la 4/17 martie, data trecerii sale la cele vesnice, si la 30 august/12 septembrie, momentul primei mutari a moastelor sale – in sinaxarele ortodoxe rusesti.