Icoana Maicii Domnului din Ierusalim este prăznuită pe 12/25 octombrie, 13/26 noiembrie și în sâmbăta a cincea din Postul Mare.
Icoana Maicii Domnului din Ierusalim (alta decât Icoana Maicii Domnului „Ierosolymitissa” de la Mormântul Maicii Domnului - Ghetsimani) a fost pictată conform tradiției de Sfântul Evanghelist Luca după cincisprezece ani de la Înălțarea Domnului în Ghetsimani.
În anul 463, icoana a fost mutată la Constantinopol de către împăratul Leon I, și așezată în Biserica Izvorul Tămăduirii. Armata bizantină a purtat Icoana Maicii Domnului din Ierusalim în lupta atunci când sciții au invadat Constantinopolul.
În 988, icoana a fost mutată la Korsun, fiind oferită Sfântului Cneaz Vladimir. Când locuitorii Novgorodului s-au creștinat, Sfântul Vladimir le-a dăruit această icoană.
Țarul Ivan cel Groaznic a cucerit Novgorodul, și în anul 1571 a mutat Icoana Maicii Domnului în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Moscova.
În timpul invaziei napoleoniene din 1812, icoana originală a fost furată de francezi și dusă în Catedrala Notre Dame din Paris.
În Catedrala Adormirii Maicii Domnului a fost așezată o copie identică a Icoanei Maicii Domnului din Ierusalim. Copia icoanei are zugrăviți pe margine pe Sfinții Apostoli și Mucenici.