Vechea tradiție spune că icoana Maicii Domnului ”A Sfântului Ioan Damaschin” a fost pictată de către protoiereul Ioan Damaskin, care a trăit în secolul al VII-lea. Lucrarea a fost făcută în semn de recunoștință Împărătesei Cerești pentru vindecarea miraculoasă. Maica Domnului a vindecat mâna lui Ioan care a fost tăiată de către iconoclaști (n.r iconoclaști = spărgători de icoane, eretici din sec. VIII care atacau cultul imaginilor sacre). Locul aflării icoanei nu se cunoaște până în prezent.
În schitul Ghetsimani, din apropierea Mănăstirii Sfânta Treime - Sfântul Serghie (n.r situată lângă oraşul Sergiyev Posad, Rusia) în biserica de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, pe peretele din stânga al sfântului locaș se află o icoană a Maicii Domnului „De la Iordan”. Aceasta a fost dăruită Mitropolitului Moscovei Filaret de către unul din enoriași. Se spune că icoana Maicii Domnului „De la Iordan” s-a aflat cândva în chilia protoiereului Ioan Damaschin și, probabil, aceasta și este adevărata icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului ”A Sfântului Ioan Damaschin” sau o copie exactă a acesteia.
În unele gravuri se menționează o altă icoană a Maicii Domnului ”A Sfântului Ioan Damaschin” care a fost adusă în orașul Damasc în anul 732 pe 9 februarie. Locul aflării acestei icoane este, la fel, necunoscut. În apropierea Damascului, în Mănăstirea Saidnaya se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Saidnaya” (Doamna Noastră). Timpul apariției acestei icoane este necunoscut, și este greu de spus dacă aceasta este de fapt icoana Maicii Domnului „A Sfântului Ioan Damaschin”.
Sursa: http://azbyka.ru/days/ikona-damaskinskaja
Traducere: Alina Marin