Sfinţii Mucenici: Epictet preotul şi Astion monahul din Pont, care au pătimit la Halmiris în Dobrogea, în vremea împăratului Dioclețian (IV)

Și tot în această zi facem pomenirea Sfinţilor Mucenici: Epictet preotul şi Astion monahul din Pont, care au pătimit la Halmiris în Dobrogea, în vremea împăratului Dioclețian (secolul al IV-lea).


 

Acesti doi sfinti martiri erau originari din Asia Mica, probabil dintr-un oras al Frigiei. Epictet s-a nascut din parinti crestini si a invatat de mic carte, fiind foarte ravnitor pentru cunoasterea Sfintei Evanghelii. Apoi, dorind sa slujeasca toata viata lui Hristos, a parasit casa parintilor sai si s-a facut calugar in una din manastirile Frigiei.

Pentru sfintenia vietii sale, fericitul Epictet s-a invrednicit de darul preotiei si a devenit un neobosit propovaduitor al Evangheliei lui Hristos in patria sa, convertind la crestinism si botezand in numele Preasfintei Treimi multi locuitori frigieni. Printre cei convertiti a fost si un tanar ales, anume Astion, fiul unui magistrat numit Alexandru. Urmand dascalului si parintelui sau duhovnicesc, fericitul Astion a luat jugul cel bun al lui Hristos, facandu-se calugar, probabil, in aceeasi manastire, asa cum marturisesc actele martirice.

Datorita persecutiei lui Diocletian (284-305), in jurul anului 290, fericitii Epictet preotul si Astion monahul si-au parasit patria lor si, ravnind sa marturiseasca pe Hristos, s-au stabilit in Scitia Mica (Dobrogea), in orasul Halmyris (Almiridensis), numit si Salmorus, situat pe bratul de sud al Dunarii. Aici au propovaduit cu mult curaj Evanghelia lui Hristos, convertind la crestinism un mare numar de pagani.

Auzind de aceasta, guvernatorul Latronianus a dat porunca sa inchida in temnita la Halmyris pe fericitii marturisitori Epictet preotul si Astion monahul, chinuindu-i cumplit pentru a se lepada de Hristos. Vazand insa barbatia si taria credintei lor, guvernatorul a poruncit sa li se taie capetele de catre Vigilantius, unul din judecatorii celor doi martiri. Martiriul Sfintilor Epictet si Astion a avut loc la Halmyris, intr-o zi de 8 iulie, cand li se face pomenirea in intreaga Biserica crestina in fiecare an. In "Acta Sanctorum Julii", t. II (29), Parisiis et Romae, 1867, p. 540-551, ca si in celelalte acte martirice, sunt numiti "De Sanctis Epicteto presbytero et Astione monacho martyribus Almiridensibus (Halmyris) in Scythia".

Parintii tanarului mucenic Astion monahul, Alexandru si Marcelina, pornind in cautarea fiului lor, au ajuns pana la Halmyris. Aici, auzind de mucenicia Sfantului Astion, au fost convertiti la credinta in adevaratul Dumnezeu de preotul Bonosus, fiind botezati de episcopul de Tomis, Evanghelicus, in a paisprezecea zi de la mucenicia Sfintilor Epictet si Astion.