Pomenirea Sfântului Cuvios Ierarh Petru al II-lea, episcopul Sevastiei Armeniei și fratele Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareii Capadociei (+ 387)
Sfântul Petru a fost fratele Sfântului Vasile cel Mare, al zecelea și cel din urmă fiu al părinților săi. Un rol important în educația Sfântului Petru a fost jucat de către sora sa cea mai mare, Macrina. Ea i-a dat cea mai înaltă educație, învățând cugetul său de mic cu Cuvântul Domnului. Datorită îngrijirii Macrinei, tânărul a ajuns la o asemenea înălțime a faptelor bune încât, după cuvintele fratelui său, ”în viața sa de mai târziu el a fost, după cum se pare, nu mai prejos de Vasile cel Mare, după desăvârșirea faptelor sale bune”. Când Petru a ajuns la vârsta cuvenită, Vasile, care devenise episcop de Cezareea Cappadociei, l-a așezat prezbiter. Mai apoi, Sfântul Petru a fost ales episcop al Sevastiei Armeniei. În chip de episcop el a fost prezent la cel de-al Doilea Sinod Ecumenic, împotriva lui Macedonie, care a avut loc în Constantinopol în anul 381. S-a săvârșit la sfârșitul secolului al IV-lea.
***
Sfântul Petru a fost cel mai mic copil din familia retorului Vasile, originar din provincia Pont. Mama Sfântului Petru, Emilia, era din Cezarea Capadociei. Viitorul Episcop al Sevastiei era unul din cei 10 fraţi, dintre care trei vor fi episcopi: Vasile, Petru de Sevasta, Grigorie de Nyssa; cinci vor fi monahi: cei trei dinainte, plus Naucratios şi Macrina cea tânără; vor fi şase sfinţi în familia mare: Sfânta Macrina cea Bătrână, Sfânta Emilia (mama lui), Sfântul Vasile, Sfântul Grigorie de Nyssa, Sfântul Petru şi Sfânta Macrina cea Tânără. Bunica Macrina a crescut pe copii în duh creştin, împreună cu mama lor, Emilia, şi sora lor, Macrina cea Tânără. Sfântul Petru a intrat în obştea mănăstirii fratelui său Vasile şi i-a urmat ca egumen în anul 362. În anul 380 a fost ales Episcop al Sevastiei în locul lui Eustaţie. În anul 381 a participat la Sinodul al II-lea Ecumenic din Constantinopol. A trecut la cele veşnice în anul 387.
sursa: basilica.ro