Preacuvioasa Apolinaria, fiica unui dregător din Roma, care în chipul monahicesc bărbătesc s-a nevoit sub numele de Dorotei (+470)

Întru aceastã zi, pomenirea Preacuvioasei Apolinaria, cea de la curte, care în chip bãrbãtesc s-a nevoit (+470).       


Pururea pomenita Apolinaria a trait pe vremea imparatului Leon cel Mare (457-474), fiinca a lui Antemie, care era randuit de imparat sa fie ocarmuitor Romei. Apolinaria covarsea cu frumusetea si cu intelepciunea pe multe femei ale acelei vremi. Si in tanara varsta e a ei, a dorit fecioria si se ruga lui Dumnezeu, ziua si noaptea, ca sa-si castige dorinta ei, adica sa ramana fecioara pana la moarte. Pentru aceasta s-a rugat de parintii sai, sa-i dea voie sa se duca la Ierusalim. Si, castigandu-si voia si luand, fericita, slugi si slujnice, asemenea si aur si argint si haine scumpe, s-a dus la sfanta cetate si acolo le-a impartit toate pe la saraci . Iar, dupa ce s-a inchinat Sfintelor Locuri, a slobozit pe robi si pe roabe, oprind cu sine numai un batran si un famen. Pe acestia luandu-i, a pornit sa mearga la Alexandria. Si, ajungand la un loc ses, a hotarat sa stea acolo, ca sa se odihneasca putin de osteneala caii.

       Si, dupa ce oamenii sai au adormit, atunci de trei ori Fericita, parasind totul, a fugit, pe ascuns, si a intrat in lunca ce se afla acolo, unde a ramas multi ani, atata incat pielea trupului ei s-a facut vartoasa, din cauza muscaturilor tantarilor. Apoi, s-a dus la un schit, unde erau multi sfinti parinti, spunand ca este famen si ca se numeste Dorotei. Iar cuviosul Macarie, ce se afla acolo, a primit-o pe ea si i-a dat chilie, intru care inchizandu-se, de trei ori Fericita se ruga lui Dumnezeu, ziua si noaptea.Insa tatal sau Antemie avea si alta fiica, mult patimind de duh necurat si, pentru aceasta, a trimis-o la parintii schitului, ca sa o vindece; iar despre fiica lui, Apolinaria, a obosit cautand-o si mai mult nu mai intreba de ea. Deci, parintii au trimis pe cea indracita la sora ei, care se arata ca se numeste Dorotei. Si in putine zile, tanara bolnava s-a slobozit de drac si a fost trimisa de parinti la tatal ei, sanatoasa. Insa, dupa catava vreme, a inceput tanara a parea ca ar fi insarcinata, iar tatal ei, socotind ca a ramas grea de la Dorotei, a trimis indata calareti grabnici si l-au adus pe el inaintea sa.

       Atunci Sfanta aratandu-se prin oarecare semne, ca este fiica lui Antemie, i-a facut pe toti sa se minuneze si sa se inficoseze si, mai ales, pentru minunea ce se facuse chiar cu sora ei. Dupa aceasta, ramanand putine zile cu parintii sai, s-a intors la chilia sa, fara sa afle cineva de ceea ce se facuse. Iar, dupa sfarsitul ei, s-a cunoscut, de monahi, ca este femeie, de care lucru toti s-au inspaimantat si s-au indemnat sa multumeasca lui Dumnezeu.