Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Ţării Româneşti, înnecat de turci în râul Tungia, lângă Adrianopol, în anul 1716

Și tot în această zi facem pomenirea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Ţării Româneşti, înnecat de turci în râul Tungia, lângă Adrianopol, în anul 1716.


Vistierie de daruri, ca un pom rasadit lânga izvoarele apelor, acest trimis al lui Dumnezeu pamântului românesc din îndepartata Ivirie (Georgia), nu a îngropat nici un talant din câti i-au fost daruiti de Dumnezeu si pe toti, ca o sluga buna si credincioasa, i-a înmultit.

Însemnându-l la botez cu numele Sfântului Apostol Andrei, parintii sai, Ioan si Maria, l-au crescut în evlavie si dreapta credinta. Ocrotit fiind de Bunul Dumnezeu în robia turceasca în care a cazut, tânarul Andrei îsi arata – de timpuriu – ascutimea mintii, deprinzând cu usurinta limbile greaca, turca, slava veche, araba, iar mai târziu si limba româna. Dupa marturiile vremii, se pare ca dupa ce a scapat din robia turceasca, a trait în preajma Patriarhiei de la Constantinopol unde a învatat arta sculpturii în lemn, pictura si broderia.

Catre anul 1690, evlaviosul voievod, Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu îl aduce la Bucuresti unde, dupa ce învata mestesugul tiparului în tipografia domneasca, se muta la mânastirea Snagov unde întemeiaza o noua tipografie. A tiparit si a supravegheat cu neobosita râvna, în migaloasa îndeletnicire, scotând din tiparnitele pe care le-a îndrumat 63 de carti, din care 38 lucrate de el însusi, în dife-rite limbi: româna, greaca, araba, georgiana.

Pentru virtutile si viata sa curata, a fost ales mai întâi staret la mânastirea Snagov, apoi episcop la Râmnic si nu mult dupa aceea, mitropolit al Tarii Românesti. Cu ajutorul si harul lui Dumnezeu cel Atotputernic, cu blândete si necrutând nici o osteneala, si-a pastorit clerul, calugarii si credinciosii carora le-a ridicat noi sfinte lacasuri sau le-a preînnoit pe cele stricate de vreme. Marturie despre aceasta lucrare sta ctitoria sa, mânastirea Antim din Bucuresti, cu hramul Tuturor Sfintilor pe care, cu darurile pe care i le-a harazit Dumnezeu, a zidit-o, împodobind-o cu alese sculpturi si a înzestrat-o cu tipografie. O alta lucrare laudabila a Marelui Ierarh a fost înfiintarea de scoli pentru copiii celor saraci în care învatamântul era fara plata.

Smerit si convins fiind ca numai datorita Milostivului Dumnezeu a ajuns vas ales lucrarii dumnezeiesti, Sfântul Parinte Ierarh Antim priveghea cu osârdie si fara de lene, ziua si noaptea si în tot ceasul, pentru folosul si spasenia tuturor de obste, învatându-i si îndreptându-i pe toti cu frica lui Dumnezeu pe calea cea dreapta”. Podoaba a carturarilor si dulce graitor al întelepciunii dumnezeiesti în graiul românesc, Sfântul Ierarh Antim a adapat poporul însetat de credinta prin cuvântul sau de învatatura, lasând Bisericii noastre marele tezaur literar si teologic cuprins în Didahiile si predicile sale.

Nesocotindu-i-se toate câte cu harul lui Dumnezeu a izbândit, Sf. Ierarh Antim, pe nedrept a fost departat de toata lucrarea si ordinea arhiereasca si dezbracat de harul divin si scos din catalogul arhieresc”. Osândit a fost cu exilul si pus a fost sub paza necredinciosilor ostasi turci care, l-au chinuit foarte, pâna la moarte, prin taierea capului pe care apoi l-au aruncat în apele Tungiei, un afluent al râului Marita, în sudul Dunarii. Asa s-a savârsit de moarte muceniceasca Parintele si Mitropolitul Antim al Tarii Românesti, a carui pomenire ramâne înscrisa pentru vesnicie în cartea Bisericii si neamului românesc.

* * *

Mitropolitul Antim Ivireanul era de loc din Iviria. Parintii sai, Ioan si Maria, i-au pus din botez numele de Andrei. Ajungand din tinerete rob la turci, a stat multi ani in Constantinopol, invatind limbile greaca, araba si turca, precum si mestesugul sculpturii, al picturii si al broderiei. Prin anul 1690 este adus in Tara Romaneasca de Constantin Brincoveanu. Aici invata mestesugul tiparului de la episcopul Mitrofan, iar dupa un an se calugareste si a fort hirotonit preot. Intre anii 1696 -1701 este egumen al minastirii Snagov, tiparind 14 carti dintre care patru in limba romana, iar celelalte in limbile greaca, slavona si araba. Intre anii 1701 -1705 a condus din nou tipografia domneasca din Bucuresti, tiparind 15 carti, indeosebi carti de slujba. Intre anii 1705 -1708 a fost episcop la Rimnicu Vilcea, intemeind aici prima tipografie. Timp de trei ani a tiparit la Rimnic 10 carti, dintre care 7 in romaneste. Intre anii 1708 -1716 a fost mitropolit al Tarii Romanesti, intemeind noi tipografii si tiparind inca 19 carti, dintre care 12 carti in romaneste. In toamna anului 1716 a fost inchis, la porunca turcilor, caterisit si trimis in surghiun la Manastirea Sfanta Ecaterina din Muntele Sinai. Pe cale a fost martirizat de ostasi si aruncat in raul Tungia, langa Adrianopol.

Film documentar despre Sfântul Antim Ivireanul

Acatistul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul

Dupa inceputul obisnuit, se zice:

Condacul I

Tie Ierarhule Antim, infloritul barbat al Iviriei, rasadit peste hotare in pamantul cel bun, rod si mai mult sa aduci, si noi cinstirea noastra iti aducem:

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

Icosul I

Din parinti preacinstiti nascut, luat in robie de agareni de copil, dus la Constantinopol, harul lui HRISTOS te-a ocrotit, ca sa fii lucratorul celor sfinte, chiar in mijlocul celor potrivnici.

Bucura-te, cel ocrotit de har;

Bucura-te, cel ales de insusi HRISTOS;

Bucura-te, cel daruit cu multe daruri;

Bucura-te, ca limbile straine repede ai invatat;

Bucura-te, ca multe mestesuguri ai, deprins;

Bucura-te, ca tiparirea de carti, cel mai mult te-a atras;

Bucura-te, ca prin aceasta iubitor de invatatura sfanta te-ai aratat;

Bucura-te, ca din tinerete sufletul ti-ai sfintit;

Bucura-te, cel pecetluit de cuvantul lui HRISTOS;

Bucura-te, chip de credinciosie evanghelica;

Bucura-te, cel chemat la apostoleasca lucrare;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

Condacul al 2-lea

Prin Iconomia lui DUMNEZEU, robia ti s-a facut o si mai mare libertate, ca rascumparat de patriarhia din Constantinopol, ai crescut din plin darurile cele sfinte, in cantarea de: ALILUIA!

Icosul al 2-lea

Domnitorul Brancoveanu vazand in tine pe omul lui DUMNEZEU, ca pe o comoara in Tara Romaneasca te-a adus si cu adevarat margaritar de mare pret te-ai dovedit.

Bucura-te, samanta buna a lui HRISTOS;

Bucura-te, samanta ce pamant bun astepta;

Bucura-te, ca ai crescut chiar printre spini;

Bucura-te, ca ai rasarit chiar pe drumul calcat in picioare;

Bucura-te, minune crestina;

Bucura-te, lumina in intunericul pagan;

Bucura-te, faclie ce se pune la inaltime;

Bucura-te, vestirea celor de sus;

Bucura-te, bucuria coborata din cer;

Bucura-te, si bucuria pentru cei de pe pamant;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

Condacul al 3-lea

Chemat in Tara Romaneasca, o mare lucrare DUMNEZEU cu tine a oranduit, ca doar un mare suflet putea sa lupte cu ascunzisurile vremurilor greu incercate, in cantarea de: ALILUIA!

Icosul al 3-lea

In taina pamantului romanesc, multi sfinti au venit si multi au crescut si roduri multe au facut ca slava lui HRISTOS sa straluceasca din plin.

Bucura-te, cel chemat peste hotare;

Bucura-te, cel chemat de domnitorul romanesc;

Bucura-te, cel cu darul carturaresc inzestrat;

Bucura-te, prin acesta, al lui HRISTOS chip;

Bucura-te, al evangheliei vestitor;

Bucura-te, ca si in carti ai intiparit-o;

Bucura-te, iubitor de propovaduirea cea sfanta;

Bucura-te, cel binecuvantat de sus;

Bucura-te, ca si la slujirea bisericii ai fost ales;

Bucura-te, vrednicule de altarul cel mare;

Bucura-te, omul lui DUMNEZEU la vremuri grele;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui, HRISTOS!

Condacul al 4-lea

La "rascruce de vremi" fiind insasi lumea, de multe vrajmasii te-ai lovit, "ca roata stramba a istoriei" calca fara mila peste tot, dar tu cu darul lui HRISTOS, cele sfinte ai pazit, in cantarea de: ALILUIA!

Icosul al 4-lea

Rautatea apriga si vicleana, multe suferinte ti-a pricinuit si doar prin taria credintei ai putut pe toate sa le rabzi si din ele sa scapi neatins.

Bucura-te, corabierul iscusit de pe "marea istoriei";

Bucura-te, iscusitul inotator printre stancile abrupte;.

Bucura-te, astfel, salvatorul bisericii;

Bucura-te, credinciosie de neabatuta ortodoxie;

Bucura-te, intelepciunea cea sfanta;

Bucura-te, stricarea planurilor vrajmase;

Bucura-te, tarie printre aprigii distrugatori;

Bucura-te, tacere lucratoare;

Bucura-te, cel mereu primejduit;

Bucura-te, cel mereu nedreptatit;

Bucura-te, al lui HRISTOS lucrator de taina

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

Condacul al 5-lea

La vremuri grele si oameni mari trebuie, si tu, sfinte Antime, ai fost ales sa fii un asemenea luptator cu barbatia intreaga, in cantarea de: ALILUIA!

Icosul al 5-lea

Suferintele, primejdiile si rautatile de la tot pasul, ti-au fost povara intregii vieti, "mucenicie tacuta", dar in bucuria iubirii lui HRISTOS.

Bucura-te, iubitorule cu adevarat de DUMNEZEU;

Bucura-te, al lui HRISTOS chip de taina;

Bucura-te, al bisericii slujitor destoinic;

Bucura-te, al altarului preasfant inchinator;

Bucura-te, cinstea credintei adanc intemeiata;

Bucura-te, smerenie inaltatoare;

Bucura-te, saracie cu bogatie nepieritoare;

Bucura-te, al preasfantului duh chip de adancime;

Bucura-te, priceperea peste mintea omeneasca;

Bucura-te, viata in petrecere de taina;

Bucura-te, cu adevarat chemat la sfintenia firii;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

Condacul al 6-lea

Doar tu stii cat de greu ti-a fost "drumul Golgotei" ce a trebuit sa-l strabati, insa puterea crucii pe "masura credinciosiei" tale s-a aratat, in cantarea de: ALILUIA!

Icosul al 6-lea

Fiecare are crucea dupa "masura sa" si tie, cel de la "rascruce de vremi", o "grea cruce" ti s-a dat in lucrarea de taina, pe care cu vrednicie ai implinit-o.

Bucura-te, ierarhul cel de cinste;

Bucura-te, ierarhul pe "masura vremurilor";

Bucura-te, slujire cu multe osteneli;

Bucura-te, slujire printre temeri si nadejdi;

Bucura-te, credinciosul cel mereu dusmanit;

Bucura-te, credinciosul cel mereu prigonit;

Bucura-te, strabaterea prin "incurcaturile lumii;

Bucura-te, greaua trecere printre stapanirile rele;

Bucura-te, cernerea continua dintre bine si rau;

Bucura-te, vederea prin negurile furtunoase;

Bucura-te, omul ales pentru "vremuri grele";

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

Condacul al 7-lea

Intre temeri si nadejdi, intre primejdii si jertfiri, ti-a fost petrecerea ta, ca vrajmasia pagana pe ascuns cauta distrugerea bisericii sfinte, pe care ai oprit-o, in cantarea de: ALILUIA!

Icosul al 7-lea

Peste toate oprelistile, multe carti sfinte ai tiparit ca ai iubit cu adevarat cuvantul lui HRISTOS, facandu-te propovaduitorul sau cel ravnitor.

Bucura-te, neoprita stradanie pentru cele sfinte;

Bucura-te, ca in multe carti tiparite, insuti te-ai intiparit;

Bucura-te, prevedere peste "timpuri si vremi";

Bucura-te, ca prin tiparirea de carti, credinta ai facut-o "izvor";

Bucura-te, ca apa vie ai facut sa curga;

Bucura-te, cel chemat la lucrarea de mare taina;

Bucura-te, cel prin care HRISTOS si mai mult s-a proslavit;

Bucura-te, amintire ce nu se mai sterge;

Bucura-te, pomenire inscrisa in veri;

Bucura-te, parintele carturariei romanesti;

Bucura-te, chipul cartii vietii;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

Condacul al 8-lea

In Tara Romaneasca ai fost chemat, sa fii un mare sprijin bisericii lui HRISTOS, ca multi pe ascuns voiau s-o strice cu alte credinte straine, fara cantarea de: ALILUIA!

Icosul al 8-lea

Cata intelepciune a trebuit sa ai, sa te strecori printre vrajmasii ascunsi, printre paganeste stapaniri, sa nu fii descoperit si nici patat, in iscusinta de pricepere duhovniceasca.

Bucura-te, credinciosie de mare veghe;

Bucura-te, tacere in lucrare de taina;

Bucura-te, grija de a nu te murdari cu cele ale pacatosilor;

Bucura-te, grija pentru pastrarea celor sfinte;

Bucura-te, mergere printre prapastiile abrupte ale vremurilor;

Bucura-te, petrecerea doar in griji si temeri;

Bucura-te, ca prin iubirea de DUMNEZEU prin toate ai trecut;

Bucura-te, ca si tie dar de biruinta ti-a dat;

Bucura-te, ca prin credinta doar biserica ai slujit;

Bucura-te, ca prin HRISTOS tarie ai avut;

Bucura-te, ca prin HRISTOS, neabatut ai ramas;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

Condacul al 9-lea

In Bucuresti, la Snagov, Ramnicu Valcea, Targoviste, peste tot "tiparnite" ai semanat, "samanta de carte sfanta" sa creasca in pamantul cel bun, facandu-te astfel urmatorul apostolesc, in cantarea de: ALILUIA!

Icosul al 9-lea

Inzestrat cu dar de sus, si limba romaneasca ai deprins si in "grairi sfinte" ai intiparit-o sa fie vestirea lui HRISTOS peste veacuri la nesfarsit

Bucura-te, si infierea romaneasca;

Bucura-te, si inrudirea cu acest pamant;

Bucura-te, si inrudirea duhovniceasca;

Bucura-te, intalnirea de inima, prin HRISTOS;

Bucura-te, intalnirea de adanc, prin SFANTUL DUH;

Bucura-te, intalnirea cea peste hotare;

Bucura-te, iubirea ce urca spre vesnicie;

Bucura-te, grai de vestire;

Bucura-te, grai de chemare;

Bucura-te, tainicul lucrator al celor sfinte;

Bucura-te, om de cinste si de pretuire;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

Condacul al 10-lea

O, cate amaraciuni ai gustat, ca unii cautau sa te momeasca la faradelegile lor, iar altii sa te defaime si sa te prinda in invinuiri mincinoase, dar tu ca printre "furci" ai trecut in cantarea de: ALILUIA!.

Icosul al 10-lea

Ca un carmaci cu mare iscusinta te-ai aratat, ca printre toate rautatile biserica lui HRISTOS ai strecurat-o, si stapanirile viclene nu au putut s-o supuna dupa voile lor.

Bucura-te, dar al bisericii lui HRISTOS;

Bucura-te, slujitor de aleasa demnitate;

Bucura-te, slujire de fiu, nu de sluga;

Bucura-te, slujire de iubire, nu de stapanire;

Bucura-te, fiu vrednic de parinteasca binecuvantare;

Bucura-te, ca tu insuti ai castigat chipul de parinte

Bucura-te, cel de acum, printre sfintii nostri parinti;

Bucura-te, parinte de credinciosie ortodoxa;

Bucura-te, al apostolestii invataturi urmator;

Bucura-te, cel neabatut de nici o inselare;

Bucura-te, icoana in zugravire romaneasca;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

Condacul al 11-lea

Venit in Tara Romaneasca, Fiul ei te-ai facut, si in inrudirea cea sfanta de neam ai intrat si asa in sfintenia romaneasca de acum esti, parintele nostru de-aproape, in cantarea de: ALILUIA!

Icosul al 11-lea

Ca si odinioara, Sfinte Antime, de rautatile ascunse ale viclenelor stapaniri ne ocroteste si ne scapa, ca si de cele patimase si ale duhurilor rele, ce necontenit ne bantuiesc.

Bucura-te, jertfa pentru prinosul de sus;

Bucura-te, daruire pentru darul vesniciei;

Bucura-te, ca suferinta pentru cele sfinte ai indurat;

Bucura-te, ca chinurile celor rai ai primit;

Bucura-te, ca suspinul de acum ti-a trecut;

Bucura-te, ca lacrimile de acum ti s-au oprit;

Bucura-te, chin si amar duse pana la capat;

Bucura-te, ca prin toate acestea credinta ti s-a probat;

Bucura-te, ca aur te-ai dovedit;

Bucura-te, ca prin focul lumii ai trecut;

Bucura-te, ca te-ai aratat si mai infrumusetat;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

Condacul al 12-lea

Scos din scaunul mitropoliei romanesti, prin uneltirile pagane si mincinoase, la manastirea Sinai ai fost exilat considerat ca o primejdie pentru acei "lupi rapitori", fara cantarea de: ALILUIA!

Icosul al 12-lea

Dar ostasii agareni, care te duceau in exil, muceniceste te-au omorat, prin inecarea in raul Tungia si asa viata cea de "Mucenicie tacuta si in Mucenicie de Sange" ti s-a facut, prin care vesnicia ai castigat

Bucura-te, Antime, nume al sfinteniei noastre romanesti;

Bucura-te, Antime, nume de cinste, in biserica noastra;

Bucura-te, carturar, cuvios si mucenic;

Bucura-te, arhiereu si slujitor credincios;

Bucura-te, marire si smerenie in unire;

Bucura-te, fiu ajuns si el la chipul de parinte;

Bucura-te, de acum pomenire printre sfintii nostri parinti;

Bucura-te, parinte la care si noi alergam in nevoi;

Bucura-te, brate de parinte preaiubitoare;

Bucura-te, iubire de parinte pentru toti primitoare;

Bucura-te, icoana zugravita din pamant si neam romanesc;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

Condacul al 13-lea

O, Sfinte Ierarhe Antime, din tinerete si pana la moartea pamanteasca un "drum mucenicesc" ai avut, dar cu darul lui HRISTOS, la implinirea cea sfanta ai ajuns, ca un adevarat slujitor de mare cinste al bisericii, si asa fii si noua intaritor in dreapta credinta, sa cantam: ALILUIA!

(Acest condac se repeta de trei ori)  

Se citeste apoi din nou Icosul 1.

(dupa Cuviosul GHELASIE de la FRASINEI)