Sfântul Cuvios Isaachie I, arhimandrit și stareț la Optina, care s-a săvârșit cu pace în anul 1894

Și tot în această zi facem pomenirea Sfântului Cuvios Isaachie I, arhimandrit și stareț la Optina, care s-a săvârșit cu pace în anul 1894.


Parintele Isaachie de la Optina este unul dintre Cuviosii care s-au nevoit duhovniceste si au sfintit pamantul Manastirii Optina, din Rusia. Nascut in data de 31 mai 1810, in orasul Kursk, si trecut la cele vesnice in data de 22 august 1894, acest cuvios barbat a fost ucenicul Cuviosilor Macarie si Ambrozie, conducand Sihastria Optina mai bine de treizeci de ani.

Manastirea Optina este una dintre cele mai mari si renumite manastiri de calugari din intreg Rasaritul Ortodox. Aceasta se afla in Rusia Centrala, la aproximativ 130 de kilometri de Moscova si la mica distanta de localitatea Kozelsk. Ea este considerata a fi centrul spiritualitatii Bisericii Ortodoxe Ruse, inca din secolul al XIX-lea. Obstea acestei manastiri a dat lumii multi sfinti cuviosi parinti.

Sfantul Isaachie I de la Optina

Ivan Ivanovici Antimonov, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in data de 31 mai 1810, in orasul Kursk. Parintii sai, negustori de meserie, erau cunoscuti in tot orasul pentru credinta si evlavia lor, precum si pentru milostenia sincera de care dadeau dovada.

Fiind dator sa-si ajute tatal in negustoria sa, tanarul Ivan a petrecut in sanul familiei pana la varsta de treizeci si sase de ani, cand, odata cu intrarea in monahism a fratelui sau mai mare, Mihail, a luat si el calea manastirii. Astfel, in anul 1847, viitorul parinte Isaachie pasea smerit pe poarta Sihastriei Optina. Odata primit in obste, fratele Ivan a fost randuit langa Cuviosul Macarie.

Ca ascultare, noul vietuitor al obstii a fost randuit mai intai la ingrijirea albinelor si in bucataria de la trapeza, iar mai apoi la cantarea din biserica si la legarea cartilor. In anul 1851, dupa patru ani de ascultare, el a fost numit rasofor, iar mai apoi, in anul 1854, a primit si mantia calugareasca.

Inca dintru inceput, Cuviosul Isaachie a fost foarte aspru cu sine, straduindu-se sa-si curateasca mintea de orice gand strain, sa privegheze si sa nevoiasta dupa masura data lui de Dumnezeu. Desi s-a impotrivit cu multa hotarare, ascultand de parintele sau, in anul 1855, a primit hirotonia intru ierodiacon, iar in anul 1858, pe cea intru ieromonah. Primind aceasta cinste, cuviosul a devenit si mai sever cu sine insusi.

In anul 1860, cunoscand ca sfarsitul ii este aproape, Cuviosul Macarie l-a trimis pe Cuviosul Isaachie la staretul Ambrozie, spre a-i fi ucenic. In anul 1862, dupa trecerea la cele vesnice a Cuviosului Macarie, ucenicului sau, Isaachie, i-a fost incredintata conducerea sihastriei, slujire pe care a indeplinit-o cu toata inima vreme de peste treizeci de ani.

In vremea staretului Isaachie au fost finalizate multe lucrari incepute inainte de venirea sa, precum: construirea bisericii inchinate Tuturor Sfintilor, din noul cimitir; asezarea unei noi catapetesme, in catedrala mare; biserica cea mare este repictata; se construieste o noua bolnita si se amenajeaza o farmacie; se construieste un pangar mare, pentru carti; se termina de construit apeductul si se ridica o noua cladire pentru arhondaric; se cumpara noi pasuni si se reamenajeaza gradinile si livezile manastirii; construieste o fabrica de lumanari etc. Intr-un cucant, in vremea Cuviosului Isaachie, Sihastria Optina devine cea mai infloritoare manastire din Rusia.

In anul 1885, el a fost ridicat la rangul de arhimandrit. Cu toate acestea, el nu savarsea nici o lucrare fara sa primeasca mai intai binecuvantarea staretului sau, sezand in genunchi langa Cuviosul Ambrozie. Cand staretul Ambrozie a plecat in manastirea din Samordino, ucenicul sau, Isaachie, a inceput sa simta crucea necazurilor. S-a imbolnavit si, in taina, a fost randuit in schima cea mare.

Dupa ce staretul Ambrozie a trecut la cele vesnice, mai multi vietuitori din obste au inceput sa vorbeasca despre incapacitatea Cuviosului Isaachie de a mai conduce manastirea. Chiar si asa, cei mai multi au ramas de partea lui, sprijinindu-l pana in ultimele clipe de batranete. Inainte de a trece la cele vesnice, cuviosul le-a spus ucenicilor sai: "Iubiti-L pe Dumnezeu si pe cei din jur, iubiti Biserica lui Dumnezeu. In slujba bisericeasca, in rugaciune, sa nu cautati bunuri pamantesti, ci binele ceresc. Aici, in aceasta sfanta manastire, unde ati pus inceput vietii monahale, sa va sfarsiti zilele voastre." Sfantul Cuvios Isaachie a trecut la cele vesnice in ziua de 22 august 1894.

"O, preaslaviti drepti ai lui Hristos, Cuviosilor Parinti si Stareti, Moise, Antonie, Isaachie, Ilarion, Anatolie; Iosif si al doilea Isaachie, Leon, Macarie, Ambrozie, Varsanufie, al doilea Anatolie, Nectarie si Nicon, ca sapte stalpi si sapte luminatori ati stralucit in Sihastria de la Optina! Auziti aceasta rugaciune a noastra si pogorati-ne de la Hristos dar de smerenie si pomenire a mortii, sa ne izbaveasca cu harul Sau de tot raul si sa ne invredniceasca de sfarsit crestinesc pe toti care ii cantam Lui: Aliluia!"

Teodor Danalache