Aflarea Moaștelor Sfântului Tihon (Belavin) Mitropolitul Moscovei și al întregii Rusii (1992)

Sfantul Tihon, patriarhul Moscovei si luminatorul Americii de Nord, dupa cum este cunoscut, s-a nascut in ziua de 19 ianuarie 1865, in localitatea Toropet, aflata in apropiere de Pskov, in Rusia, si a trecut la cele vesnice in ziua de 25 martie 1925, in Moscova.

Mai intai a fost episcop misionar, pentru imigrantii ortodocsi care au plecat in America de Nord, iar mai apoi, din anul 1917, a fost patriarh al Moscovei. Deoarece s-a impotrivit categoric ateismului si crimelor in masa, savarsite de autoritatile comuniste, se crede ca Sfantul Tihon a trecut la cele vesnice inainte de vreme, in conditii neclare.

Sfantul Tihon, patriarhul Moscovei

Vasile Ivanovici Belavin, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in data de 19 ianuarie 1865, in familia preotului din satul Toropet, aflat in apropiere de Pskov, in Rusia. Dupa ce a terminat clasele primare, la scoala catehetica locala, tanarul Vasile a mers la seminarul teologic din Pskov. Mai apoi, la varsta de 19 ani, s-a inscris la Academia Teologica din Sankt Petersburg. In anii studentiei, el era poreclit "patriarhul".

In anul 1888, pe cand avea numai 23 de ani, dupa terminarea studiilor, Vasile a fost numit profesor la seminarul teologic din Pskov. Mai apoi, in anul 1891, el a imbratisat viata monahala, fiind numit Tihon, in cinstea Sfantului Tihon din Zadonsk. Dupa ce a fost hirotonit preot, parintele Tihon a predat cativa ani in seminariile teologice din Kholm si Kazan.

In anul 1897, pe cand avea numai 32 de ani, fiind deja arhimandrit, parintele Tihon a fost hirotonit episcop de Liublin si vicar al eparhiei din Kholm. In acea vreme, Polonia se afla sub conducerea rusilor. Dupa aproape un an, Sfantul Ierarh Tihon a fost numit episcop al insulelor Aleutine si al Alaskai. Aceasta eparhie cuprindea Alaska, Canada si toate statele din America.

Cand a ajuns in New York, in data de 12 decembrie 1898, Sfantul Tihon era singurul episcop ortodox de pe continent. Timp de noua ani, Sfantul Tihon a infiintat numeroase parohii, straduindu-se mult in privinta unitatii crestinilor ortodocsi, indiferent de nationalitatea lor.

Biserica Ortodoxa din America trebuia sa fie de sine statatoare, drept pentru care Sfantul Tihon a infiintat primul seminar teologic din America, in orasul Minneapolis, precum si prima manastire ortodoxa, in orasul South Canaan, din Pennsylvania. Primul episcop hirotonit pentru America, la cererea Sfantului Tihon, a fost Sfantul Rafail Hawaweeny, care a fost numit episcop vicar de Brooklin.

In anul 1904, slujbele savarsite in Catedrala din San Francisco erau tinute in limba engleza. In anul 1905, sediul eparhiei s-a mutat, din San Francisco, la New York. In anul 1906, sfantul a tiparit o carte de slujbe in limba engleza. In acelasi an, el a fost numit arhiepiscop. Mai apoi, in anul 1907, sfantul a intrunit si organizat primul Sinod al Bisericii Ortodoxe din America, in orasul Mayfield, din Pennsylvania.

Indata dupa Sinod, in februarie 1907, dupa noua ani de slujire misionara, arhiepiscopul Tihon a fost mutat in eparhia Iaroslav, unde a slujit vreme de sapte ani. Dupa aceea, in anul 1914, inainte de izbucnirea Primului Razboi Mondial, sfantul a fost numit episcop de Vilnius, in Polonia (astazi, in Lituania), unde a slujit vreme de trei ani.

In anul 1917, arhiepiscopul Tihon a fost ales aproape in unanimitate si numit mitropolit al Moscovei. In calitate de mitropolit al Moscovei, el a condus Sinodul Bisericii Ruse, intrunit in anii 1917-1918, pentru a reface Patriarhia Moscovei, desfiintata de tarul Petru cel Mare, in anul 1700. Din cei trei candidati, in scaunul de patriarh a fost ales mitropolitul Tihon.

Inscaunarea noului patriarh a avut loc in ziua de 21 noiembrie 1917, in Catedrala Adormirii Maicii Domnului, din Kremlin, al carei tron patriarhal nu mai fusese ocupat de peste doua sute de ani. Cu aceasta ocazie, el a spus: "De acum inainte, datoria mea este sa port grija de toate bisericile din Rusia si sa mor zilnic in slujba lor. Fie ca Cel ce mi-a daruit aceasta mare raspundere sa-mi acorde si dumnezeiescul Sau ajutor, precum si atotputernicele Sale binecuvantari."

Autoritatile comuniste aveau o tot mai mare putere asupra institutiilor si populatiei din Rusia. Teroarea se raspandea rapid. Intrunirile si dezbaterile Sinodul Bisericii Ortodoxe a toata Rusia au fost iarasi intrerupte. Sfantul Tihon a denuntat dintru inceput toate abuzurile comunistilor, cerand populatiei sa se supuna tuturor acelor ordine care nu incalcau dogmele Bisericii Ortodoxe.

Patriarhul se impotrivea comunistilor in masura in care cresteau abuzurile acestora, precum crimele, furturile din biserici si asupririle de tot felul. Intre timp, tot mai multi credinciosi, preoti si monahi erau arestati, torturati si exilati pentru vina de a se impotrivi revolutiei. Dupa ce tarul a fost asasinat, impreuna cu toata familia lui, Sfantul Tihon s-a vazut singurul in masura sa mai poate vorbi poporului rus.

Intr-un cuvant scris, patriarhul spunea celor aflati la putere: "Veniti-va in fire, nebunilor, si puneti capat luptelor voastre sangeroase. Nu numai ca savarsiti fapte de mare cruzime, ci insasi lucrarile diavolului, care va osandesc la flacarile gheenei, pe lumea cealalta, lasand in urma voastra un blestem cumplit asupra urmasilor vostri." Iar credinciosilor, sfantul le spunea: "Daca trebuie sa patimim mucenicia, pentru Hristos si dreapta credinta, noi va chemam, iubiti copii ai Bisericii, sa patimiti aceasta mucenicie impreuna cu noi."

Vladimir Ilici Lenin, liderul politic al acelor vremuri, s-a temut sa-l aresteze si sa-l omoare pe patriarh, pentru ca poporul sa nu-l socoteasca mucenic sau sa-l canonizeze. Episcopii, monahii si preotii care au parasit Rusia au format "Biserica Ortodoxa Rusa din afara granitelor Rusiei". Sfantul Tihon a refuzat plecarea din tara si nu a incuviintat intru totul actiunile celor ce doreau ca el sa plece din Rusia macar pentru o vreme.

Intre timp, comunistii au format o noua administratie bisericeasca, cunoscuta ca "Biserica Reformata". Aceasta era, de fapt, un grup alcatuit pentru a submina si distruge adevarata Biserica Ortodoxa. Clericii-agenti savarseau o intriga dupa alta, cu scopul de a-l demoraliza pe patriarh si a-l discredita in fata poporului.

In primavara anului 1922, Partidul Comunist i-a stabilit domiciliu fortat patriarhului Tihon, pentru "crima" de a se fi opus "rechizitiei" averilor bisericesti, pentru a "usura" foametea poporului. Aceasta rechizitie nu era, insa, decat un furt deghizat al obiectelor de cult pretioase. In cele din urma, patriarhul a fost eliberat din domiciliul sau fortat. Guvernul comunist a avut grija ca lucrarea patriarhului Tihon sa fie dispretuita si impedicata permanent. Astfel, sfantul spunea ca mai bine sta in inchisoare, decat sa fie lasat "liber", insa incapabil de a face ceva.

La inceputul anului 1925, patriarhul Tihon a fost internat intr-un spital particular, unde a stat trei luni. In tot acest timp, el a suferit mai multe crize cardiace, inflamatii ale rinichilor, scleroza si astm bronsic. Cand si-a revenit, Sfantul Tihon a inceput din nou sa slujeasca sfintele slujbe, in bisericile care mai ramasesera dechise in Moscova.

In primavara, insa, starea sanatatii i s-a inrautatit brusc, iar in urma unei extractii dentare, o infectie i-a cuprins gatul. Mai apoi, in noaptea de 25 martie, sfantul a fost vizitat de un episcop-agent al comunistilor, cu care a avut o discutie aprinsa. Imediat, patriarhul Tihon a inceput sa se simta tot mai rau. Astfel, in ziua de 25 martie 1925, cu putin inainte de miezul noptii, in urma unei injectii cu morfina, "pentru a-I usura durerile", patriarhul a trecut la cele vesnice, la varsta de 60 de ani. Se crede ca moartea a survenit intr-un mod misterios, ea fiind pusa pe seama comunistilor.

In data de 19 octombrie 1981, Sfantul Tihon a fost preacinstit in randul noilor martiri si marturisitori care au patimit in vremea regimului comunist ateu. Mai apoi, in ziua de 10 octombrie 1989, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat pe patriarhul Tihon, numindu-l "Luminator al Americii de Nord si duhovnic al Moscovei".

Se credea ca cinstitele sale Moaste s-au pierdut definitiv, insa, in ziua de 19 februarie 1992, acestea au fost aflate intr-un loc ascuns din Manastirea Donskoy, aproape neatinse de stricaciune. In ziua de 5 aprilie 1992, ele au fost asezate in biserica manastirii, aproape de Sfantul Altar. O icoana si o parte din Moastele Sfantului Tihon al Moscovei se afla in Manastirea Sfantul Tihon de Zadonsk, din orasul South Canaan, din Pennsylvania (America).

Teodor Danalache