Sfinții noi Mucenici Alexandru Popov, Teodor Raspolov și Nicolae Brianțev, care au pătimit în timpul regimului comunist (+1918)

Sfântul Mucenic Nicolae Brianțev s-a născut în anul 1867. El a slujit în biserica orășenească Piatnițk-Tugov a orașului Iaroslavl. Pe data de 8 iulie, 1918, părintele Nicolai a fost împușcat de către bolșevici chiar lângă biserică, pe motiv că nu le-a permis să urce puști în clopotniță, pentru a deschide focul asupra orașului.

Matușca Galina, soția parohului bisericii, Părintele Dmitrii Denisov, povestește:

- Nu știam unde este înmormântat Părintele Nicolai, și ce s-a întâmplat, în general, cu trupul său, și iată, frunzărind registrul bisericii pentru anul 1850, în care sunt înscrise cărțile bisericești, lângă o Evanghelie văd scris cu cerneală simplă, violetă: ”îngropată împreună cu trupul Părintelui Brianțev”. Și mai apoi, în cărțile metrice, am găsit și o altă înregistrare: ”Ucis pe data de 8 iulie, prohodit după cinul preoțesc pe 18 iulie. Înmormântat în cimitirul local.”

Au aflat pentru prima oară despre acest lucru și urmașii părintelui, nepotul și strănepoata sa, ce trăiesc în Iaroslavl. Sfântul Mucenic Nicolai - acum apărătorul ceresc al muntelui Tugov, dar și al întregului oraș, este proslăvit de către biserica Rusă în rândul sfinților.