Sfântul Sfințit Mucenic Eusebie, episcop de Samosata în Tracia (+379)

A fost episcop in cetatea Samosata-- care se afla sub ascultarea Patriarhiei din Antiohia-- de la anul 361 pana la anul 380. In vremea in care Evsevie a fost inaltat in scaunul de Episcop, stapanea imparatul Constantiu, fiul drept-credinciosului imparat Constantin Cel Mare; acesta n-a vroit sa urmeze in credinta tatalui sau, ci a lunecat de la marturisirea credintei celei adevarate, imbratisand mincinoasele invataturi ale ereticului Arie, cel care fusese osandit de cei 318 Sfinti Parinti, adunati in intaiul sobor a toata lumea crestina la anul 325, in cetatea Niceea. Si fiind multi dintre ucenicii ereticului aceluia in scaune de Episcopi si bucurandu-se de sprijinul imparatului, prigoneau pe acei pastori ai turmei, care aparau cu indrasneala dreapta credinta. Atunci s-a aratat Evsevie episcopul pastor adevarat, care s-a dovedit statornic si neinfricat in raspandirea dreptei credinte, ostenindu-se fara odihna spre a indemna pe crestini sa nu se lase amagiti de vorbele inselatoare ale ereticilor. Facandu-se sobor pentru alegere de patriarh in scaunul Antiohiei, episcopul Evsevie a sprijinit pe Sfantul Meletie, caci cunostea dreapta lui credinta; iar ereticii arieni, socotind ca lesne il vor indupleca, prin acea inaltare in scaun patriarhicesc, sa primeasca ratacirea lor, si-au unit glasurile si-au ales pe Sfantul Meletie patriarh. Au intocmit si hrisov despre alegerea aceea, iscalind cu totii, spre adeverire, ca a fost voia tuturora; iar hrisovul l-au incredintat spre pastrare lui Evsevie.

Dar viclenele uneltiri ale ereticilor n-au izbandit, caci Sfantul Meletie a inceput a propovadui credinta cea dreapta, aratand tuturor inselaciunea invataturilor ereticesti. Pentru aceea, arienii s-au grabit si l-au alungat pe Meletie, la 30 de zile de la inscaunarea sa. Apoi, amintindu-si de inscrisul ce se afla la episcopul Evsevie din Samosata si temandu-se sa nu fie vreodata osanditi ca au coborat din scaun, fara vina, pe acela pe care singuri il alesesera,-- au rugat pe imparatul Constantiu sa ia cu puterea sa imparateasca, scrisoarea aceea de la Evsevie; dar episcopul s-a aratat neinduplecat, spunand ca nu o poate da decat atunci cand i-ar cere-o toti cei ce i-au incredintat-o. Sub domnia imparatului Iulian Apostatul-- adica cel lepadat de credinta,--Evsevie a avut multe necazuri si osteneli de indurat; caci in afara de tulburarea ce o aduceau Bisericii ereticii arieni, se ridicase acuma iarasi glasul vechilor inchinatori la idoli, pe care insusi imparatul ii sprijinea. Plin de ravna pentru slijirea lui Hristos, Evsevie a imbracat in taina haine ostasesti si a cutreerat cetatile si satele din Siria, Fenicia si Palestina, intarind in sufletele crestinilor credinta cea adevarata.

La anul 365, sobor de Episcopi s-au adunat in cetatea Antiohiei, si cu totii au intarit invatatura cea adevarata a Bisericii, asa cum fusese statornicita de intaiul sobor de la Niceea. Cu fatarnicie au primit atunci si Episcopii arieni acea hotarare; dar dupa moartea imparatului Jovian, iarasi s-au intors la ereticestile invataturi. Din porunca imparatului Valens, Evsevie a fost osandit sa paraseasca scaunul de episcop din Samosata si sa mearga in surghiun in Tracia. Vestea acestei nedrepte osandiri a facut mare tulburare in poporul cetatii, care iubea si cinstea pe episcopul sau; s-a ridicat multime mare si a vroit sa impiedice implinirea poruncii imparatesti.

Dar bunul episcop, nevrand sa se face varsare de sange, din pricina sa, i-a indemnat pe toti sa ramana in liniste, punandu-si nadejdea in Dumnezeu, care toate bine le chiverniseste. Ereticii au asezat in locul lui, pe un anume Evnomie, ca Episcop al Samosatei; dar poporul nu a vrut sa aiba nici o impartasire cu dansul. La anul 379, Evsevie s-a intors din surghiun si calatorea iarasi invatand si indreptand cu intelepciune. Intr-una din aceste apostolicesti calatorii, si-a aflat moarte de mucenic, fiind ucis de eretici.

Troparul Sfinţitului Mucenic Eusebie, glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ar aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţă răbdând până la sânge, sfinţite Mucenice Eusebie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfinţitului Mucenic Eusebie, glasul al 4-lea

Petrecând întru sfinţenie cu dreaptă credinţă, şi trecând calea muceniciei, ai stins jertfele cele idoleşti, sfinţite Eusebie; ci ca unul ce ai îndrăznire către Hristos Dumnezeu, roagă-L ca să mântuiască sufletele noastre.