Sfântul Nou-Mucenic Ioan Bulgarul (1784)

Sfântul Nou Mucenic Ioan s-a născut în Bulgaria în anul 1765. Pe când era doar un copil, Ioan îşi petrecea mult timp cu musulmanii şi, încet-încet, a renunţat la Hristos, urmând credinţa musulmană.

Dar mai târziu, pe când avea şaisprezece ani, căindu-se amarnic pentru greşeala sa, Sfântul Ioan, ca atâţia alţii, a fugit la Sfântul Muntele Athos unde a intrat în Marea Lavră. Acolo a rămas trei ani, slujind unui stareţ care avea o mână înţepenită.

Însă pacea şi liniştea Sfântului Munte nu au izbutit să-i alunge tristeţea ce-i apăsa inima din pricina lepădării sale de Iisus Hristos. Astfel, cu binecuvântare de la duhovnic, el s-a hotărât să plece la Constantinopol şi să mărturisească public pe Hristos, chiar să-şi verse sângele pentru a spăla păcatul apostaziei de care se simţea vinovat.

Tânărul călugăr s-a îmbrăcat ca un turc, lucru care nu i se permite unui creştin să facă şi, ajungând în Constantinopol, s-a dus direct în biserica Sfânta Sofia (preschimbată în moschee de către Mahomed Cuceritorul, după cucerirea Constantinopolului în 1453). În faţa musulmanilor şi-a făcut semnul Sfintei Cruci şi a început să spună rugăciuni creştine. Apoi a mărturisit cum el s-a născut creştin dar a căzut în rătăcire şi s-a depărtat de credinţa lui Hristos. Cu glas tare a spus cum că vrea în acel moment să se lepede de falsa credinţă musulmană şi să se întoarcă din nou la Hristos.

Auzind aceste cuvinte, turcii au înnebunit de mânie, l-au prins pe Ioan şi l-au dus la cadiu. Acesta a încercat să-l înduplece pe tânărul creştin să-şi lepede credinţa în Hristos şi să se întoarcă la credinţa musulmană. Însă Sfântul Ioan a răspuns: „Fără Hristos, nu există mântuire.”

Agarenii furioşi l-au târât pe sfânt în curtea bisericii Sfânta Sofia unde i-au tăiat capul. În acest fel, Sfântul Ioan a primit cununa muceniciei pe 5 martie 1784, la vârsta de 19 ani.

Troparul Sfântului Nou-Mucenic Ioan Bulgarul

Înălţimea pocăinţei tuturor ai arătat fericite,

Şi ai alergat spre mărturisirea celor mărite,

Cununa muceniciei luând de la Hristos pentru nevoinţă,

Întăreşte-mă şi pe mine cu rugăciunea ta întru credinţă.