Sfântul Cuvios Eleazar, întemeietorul Schitului Troiţko-Anzerk de la Solovăţ în Rusia (+1657)

Pomenirea Sfântului Cuvios Eleazar, întemeietorul Schitului Troiţko-Anzerk de la Solovăţ în Rusia (+ 1657)


Sfantul Eleazar din Anzersk este praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 13/26 ianuarie.

Insulele Solovetsky (Solovki) constituie un arhipelag in golful Onega, din Marea Alba, Rusia. Cele sase insule ale arhipelagului se intind pe o suprafata de 347 kilometri patrati. Dintre cele sase insule, cea mai mare este insula Solovki (Solovetsky), pe care se afla Manastirea Solovki, iar urmatoarea este insula Anzer (Anzersky). Din punct de vedere administrativ, insulele sunt incorporate in districtul Solovetsky, regiunea Arkhangelsk, Rusia. In acest loc se poate ajunge si cu avionul, aterizand pe aeroportul Solovki.

Sfantul Eleazar din Insula Anzersk - Solovki

Sfantul Eleazar s-a nascut in orasul Kozelsk, in familia negustorului Severiukov. Cu binecuvantarea parintilor sai, pe cand era foarte tanar, sfantul a mers in Manastirea Solovki. Aceasta manastire, construita pe la inceputul secolului al XV-lea, se afla pe cea mai mare insula din arhipelag.

Tanarul a fost tuns in monahism de catre Sfantul Irinarh, staretul manastirii, praznuit in ziua de 17 iulie. Avand inca de mic darul de a sculpta in lemn, in manastire, Sfantul Eleazar si-a desavarsit acest talent, lucrand cu multa jertfire de sine la impodobirea catapetesmei bisericii celei mari, inchinata Schimbarii la Fata.

In anul 1612, cu binecuvantarea egumenului sau, Sfantul Eleazar a mers in insula Anzersk, spre a trai pustniceste. Pentru a putea supravietui pe insula pustie, sfantul cioplea in lemn diverse obiecte casnice, precum cani, castroane si linguri, pe care, mai apoi, le lasa intr-un loc mai inalt de pe mal, insotite de rugamintea de a dobandi alimente. Astfel, cand pescarii treceau prin acel loc, ei luau obiectele si ii lasau sfantului diverse alimente. Mai mult, pescarii erau adesea binecuvantati cu prinderea de mult peste.

In anul 1616, pustnicul Eleazar a fost randuit schimonah. In scurt timp, in jurul sfantului s-au adunat mai multi ucenici, dornici si ei de viata pustniceasca. Astfel, sfantul s-a vazut nevoit sa construiasca o mica biserica si sa organizeze un schit, urmand toate vechile reguli monahale.

Chiliile monahilor se aflau la mare distanta una de cealalta, iar la biserica se adunau doar pentru a savarsi Sfanta Liturghie, in zilele de sambata si duminica, precum si la sarbatori. Intre ucenicii Sfantului Eleazar s-a numarat si ieromonahul Nicon, care, mai tarziu, va fi randuit patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Tarul Mihail (1613-1645), afland despre viata imbunatatita a Sfantului Eleazar, l-a chemat pe acesta in Moscova, spre a se folosi duhovniceste. Cu aceasta ocazie, sfantul i-a descoperit ca va naste un fiu. La randul sau, tarul i-a daruit sfantului numeroase daruri de bani si materiale de constructie. Cu acestea, sfantul a construit pe insula Anzersk o frumoasa biserica, din piatra, inchinata Sfintei Treimi, precum si un complex monahal.

Sfantul Eleazar tinea foarte mult la carti. De la acest cuvios barbat ne-a ramas scrierea "Gradina cu flori", in care sunt adunate felurite fapte si cuvinte de invatatura, si un comentariu la regulile monahale.

Sfantul Eleazar a trecut la cele vesnice la adanci batraneti, cunoscandu-si mai dinainte sfarsitul. Nu se stie cati ani a trait acest sfant, insa se stie ca pe insula Anzersk s-a nevoit vreme de patruzeci de ani.

Teodor Danalache