Sfântul Mucenic Neofit din Niceea Bitiniei, care s-a săvârșit prin sabie în vremea împăratului Dioclețian (IV)

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Neofit din Niceea Bitiniei, care s-a săvârșit prin sabie în vremea împăratului Dioclețian (secolul al IV-lea)


Viața pe scurt a Sfântului Sfinţit Mucenic Neofit

Neofit s-a născut la Niceea. Cu harul îmbelşugat al lui Dumnezeu, el s-a aflat făcător de minuni încă din copilărie. El a scos apă din stîncă şi a înviat-o pe mama lui moartă. O porumbiţă albă 1-a călăuzit la Muntele Olimpului [în Turcia de azi], unde a alungat un leu dintr-o peşteră penru ca acolo să locuiască el. La vîrsta de cincisprezece ani el a fost torturat la Niceea pentru credinţa în Hristos, sub împăratul Diocleţian; dar nicidecum nu s-a lepădat de El. După bătăi şi schingiuiri Neofit a fost aruncat în foc, dar Dumnezeu i-a ţinut viaţa. Apoi 1-au aşezat în faţa unui leu înfometat, dar leul s-a apropiat ca un mieluşel de Neofit. Sfântul a văzut că era leul pe care îl scosese din peştera sa din munte; 1-a mîngîiat şi 1-a trimis să locuiască înapoi acolo. Neofit a fost apoi străpuns cu o lance şi astfel s-a strămutat la locaşurile cereşti.

***

Acesta a fost din Niceea Bitiniei, fiu de parinti binecredinciosi si crestini, anume Teodor si Florentina, pe vremea împaratiei lui Diocletian (284-305) si chiar din începutul vietii sale a fost plin de darul lui Dumnezeu. Ca, de noua ani fiind, facea rugaciune cu copiii, învatând carte, si el îi depasea la învatatura. De asemenea si o porumbita venea si zbura împrejurul patului sau, pazindu-l fara prihana.

        Deci, mergând la muntele Olimpului, a intrat într-o pestera, în care intrase mai întâi porumbita, care îl calauzise, si, gonind leul ce era acolo, si-a facut locas pentru sine, fiind hranit de un dumnezeiesc înger. Ajungând el la unsprezece ani, din aratare dumnezeiasca, s-a pogorât din munte si, venind, si-a sarutat parintii, iar, murind ei si dând la saraci din averea lor, iarasi s-a întors în munte.

        Deci, împlinind el cincisprezece ani, a stat înaintea lui Dechie dregatorul, fiind povatuit la aceasta de dumnezeiescul înger. Drept aceea, pentru neînchipuita îndraznire si cutezare ce a aratat, mai întâi, a pus de l-au batut, apoi l-au bagat într-un cuptor aprins si, izbavit fiind, cu darul lui Hristos, l-au dat la fiare. Si, din toate ramânând nevatamat, a fost ucis cu sulita, de un barbar, ce s-a repezit asupra lui.

Viața pe lung a Sfântului Sfinţit Mucenic Neofit

 În cetatea Niceea din Bitinia era un om, anume Teodor, care avea soţie cu numele Florentia, amîndoi creştini temători de Dumnezeu şi păzitori cu dreapta credinţă de poruncile Lui; aceea a născut fiu parte bărbătească şi l-au numit Neofit, apoi, luminîndu-l cu Sfîntul Botez, l-au crescut creştineşte. Crescînd copilul cu anii şi cu priceperea, şi apropiindu-se de 10 ani, şi începînd a învăţa carte, s-a sălăşluit într-însul darul lui Dumnezeu, care din gura pruncilor săvîrşeşte laudă, pentru că Sfîntul Duh, unde voieşte, suflă; şi s-a făcut copilul făcător de minuni, încît avea obiceiul, cînd plecau copiii din şcoală la casele lor, acest fericit copil Neofit lua cu sine pe copiii cei săraci, cu care învăţa, şi hrana pe care la prînz o lua de la părinţi o împărţea celor de-o vîrstă cu el, iar el rămînea flămînd.

    Mergînd la poarta dinspre răsărit, a însemnat acolo cu degetul său o cruce şi se închina, rugîndu-se lui Hristos Dumnezeu, care a fost răstignit pe Cruce pentru noi; iar copiii cei săraci, împreună ucenici ai lui, săturîndu-se din prînzul lui, veneau la dînsul, unde el se ruga la poarta dinspre răsărit; şi era acolo în zid o piatră, pe care Neofit fericitul lovind-o cu mîna, ieşea apă, ca din izvor, şi beau ucenicii lui. Aceasta o făcea sfîntul prunc în toate zilele, hrănind cu prînzul pe cei de-o seamă cu el şi adăpîndu-i cu apă scoasă din piatră, cu minune. Şi-i îndemna să nu spună nimănui ceea ce se făcea, şi ei nespunînd, nimeni nu ştia în anul acela de acea facere de minuni a lui, nici părinţii lui, fără numai acei copii săraci.

    În anul al doilea, maicii lui, Florentia, care era foarte iubitoare de Dumnezeu, i s-a descoperit de la Dumnezeu în vis că fiul său scoate apă din piatră, după asemănarea lui Moise, şi adapă pe copiii cei însetaţi; iar ea sculîndu-se, se ruga lui Dumnezeu să-i arate mai cu încredinţare despre fiul ei Neofit; dar iată, a zburat din înălţimea cerului un porumbel alb, strălucind cu lumină negrăită, care şezînd pe patul lui Neofit, a vorbit către dînsul cu glas omenesc: "Sînt trimis de la Mîntuitorul, că să-ţi păzesc patul tău fără prihană".

    Auzind aceasta maică-sa, de mare spaimă a căzut moartă. Deci, s-a aflat îndată prin toată cetatea Niceei cum că Florentia, femeia lui Teodor, a murit deodată; şi s-a adunat în casa aceea mulţime de lume, bărbaţi şi femei, vecini şi cunoscuţi, şi nu înţelegeau ce i s-a întîmplat de a murit astfel. Iar Teodor, bărbatul ei, era într-acea vreme la un sat şi trimiţînd îndată după el, i-au spus despre moartea cea grabnică a soţiei lui; iar el rupîndu-şi hainele de supărare, a alergat acasă degrabă, tînguindu-se, dar în poartă întîmpinîndu-l Neofit, i-a zis: "De ce te întristezi, tată, că maica mea n-a murit, ci a adormit tare". Şi mergînd cu tatăl, a luat de mînă pe maică, zicîndu-i: "Scoală-te, maica mea, că ai dormit destul". Ea, sculîndu-se ca din somn, a cuprins pe fiul său şi l-a sărutat cu dragoste. Văzînd aceasta poporul, ce se adunase acolo, a preamărit pe Dumnezeu, iar Florentia a spus bărbatului său toate cele ce a văzut în vis şi la arătare.

    Şi într-acea vreme s-a aflat şi despre minunea aceea cum că Neofit scotea apă din piatră şi erau toţi în mare mirare, iar mulţi dintre elinii cei ce erau acolo, auzind unele ca acestea, şi mirîndu-se de darul lui Dumnezeu cel minunat care era în tînărul Neofit cel curat şi neprihănit, au crezut în Domnul nostru Iisus Hristos. Iar porumbelul acela se arăta totdeauna şezînd lîngă patul sfîntului şi vorbind omeneşte.

    Odată a zis către dînsul: "Ieşi, Neofite, din casa tatălui tău şi vino după mine"; şi sculîndu-se acest dumnezeiesc tînăr, a sărutat pe părinţii săi şi s-a dus în urma porumbelului; iar porumbelul, ducîndu-l pînă la Muntele Olimpului, a zburat dintr-o crăpătură de piatră într-o peşteră ce se afla acolo, unde sfîntul, intrînd după dînsul, a găsit un leu mare şi i-a zis: "Ieşi de aici şi caută-ţi altă peşteră, căci Domnul mi-a poruncit să locuiesc aici". Leul, auzind acestea, a lins cu limba picioarele lui şi s-a dus. Deci, locuia sfîntul în peştera leului, fiind hrănit de înger.

    După un an, prin porunca lui Dumnezeu, s-a dus iarăşi la părinţii săi, în cetatea Niceea, fiind ei aproape de sfîrşit, şi dîndu-le cea mai de pe urmă sărutare şi trimiţîndu-i înainte spre Dumnezeu, a împărţit averea ce rămăsese după dînşii la săraci, şi s-a întors iarăşi în Muntele Olimpului, la petrecerea sa; şi a stat acolo pînă ce a împlinit 15 ani de la naşterea sa, lăudînd pe Dumnezeu totdeauna ca un înger, iar hrana primind-o din mîna cea îngerească.

    Într-acea vreme împărăţeau la Răsărit şi la Apus tiranii Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305), iar în ţara Bitiniei erau ighemoni Deciu şi Uar; iar Biserica lui Hristos era prigonită prin toată lumea de păgînii închinători la idoli. Venind Deciu în cetatea Niceea, striga ca toţi cetăţenii dimprejur să se adune şi să aducă jertfe zeilor şi a fost aşezată ziua acelei necurate prăznuiri cînd veniseră în Niceea şi împăraţii din casa Bitiniei.

    Deci, cînd a sosit acel diavolesc praznic şi se aduceau jertfe idolilor de tot poporul, atunci îngerii lui Dumnezeu, luînd pe Sfîntul Neofit din Muntele Olimpului, l-au pus în mijlocul tîrgului Niceei, cu faţa preaslăvită ca a lui Moise altă dată, şi a strigat sfîntul cu mare glas: "M-am aflat celor ce nu mă cunosc şi m-am arătat celor ce nu întrebau de mine, ca să se arate rătăcirea şi înşelarea necuratei credinţe". Iar poporul care prăznuia, fiind împreună şi ighemonul Deciu, văzînd pe tînărul luminat stînd în mijlocul lor şi strigînd cu mare glas, s-a mirat şi-l întrebau cine şi de unde este. Dar el îndată a fost cunoscut de cetăţeni că este Neofit, fiul lui Teodor şi al Florentiei. Deci, ighemonul Deciu i-a poruncit să aducă jertfe împreună cu dînşii.

    Sfîntul, cu îndrăzneală deschizîndu-şi gura, a zis către dînsul: "Nelegiuitule şi băutorule de sînge, ce faci ducînd la pierzare atîtea suflete de oameni? Oare nu ştii că pentru toate acestea, care le tragi la diavoleasca jertfă, vei fi schingiuit cu înfricoşată pedeapsă şi te vei munci în veci în focul gheenei?" Ighemonul Deciu, pentru mustrarea aceea pornindu-se spre mînie, a poruncit ca, dezbrăcînd pe sfîntul tînăr, să-l spînzure de un lemn legat de mîini şi să-l bată tare cu vine de bou; apoi să-l pună în oţet amestecat cu sare. Sfîntul răbdînd cu bărbăţie, striga cu glas tare către poporul ce era de faţă, zicînd: "Bărbaţilor, cei orbiţi cu nedumnezeirea şi cuprinşi cu nevederea, pocăiţi-vă şi vă izbăviţi de întunericul acela; veniţi la adevărata lumină a lui Hristos Dumnezeu şi vă luminaţi cu Sfîntul Botez, ca să cîştigaţi viaţa cea veşnică".

    Ighemonul, auzind nişte cuvinte ca acestea ale sfîntului tînăr, s-a umplut mai mult de mînie şi a poruncit ca să-l spînzure iarăşi pe lemn şi cu unghii de fier să-i strivească oasele. Sfîntul Neofit, fiind chinuit astfel, nu zicea nimic altceva decît: "Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă"; şi stînd înaintea lui unul din sfetnicii ighemonului, i-a zis: "De ce te îndrăceşti, Neofite, împotrivindu-te poruncii împărăteşti? Făgăduieşte să aduci jertfe zeilor şi îndată vei scăpa de aceste chinuri cumplite". Sfîntul a zis: "Eu Dumnezeului ceresc Îi aduc jertfe de laudă, iar idolilor celor fără de suflet şi celor ce locuiesc într-înşii, niciodată nu mă voi închina". Şi a poruncit slujitorilor ca mai cumplit să-l strujească peste tot trupul, schimbîndu-se chinuitorii, încît i se vedeau oasele goale. Iar sfîntul, întru acele chinuri de Dumnezeu întărindu-se, cînta: De voi merge prin mijlocul umbrei morţii, nu mă voi teme de rele, căci Tu cu mine eşti, Doamne.

    Văzînd ighemonul că nimic nu sporeşte, a poruncit să înceteze a-l chinui şi să-l pogoare de pe lemn, apoi îl mîngîia, zicînd: "Văzîndu-ţi tinereţele tale şi cruţîndu-ţi sănătatea, mai mult nu te voi chinui, ci te îndemn ca să te închini zeilor noştri, că degrab se vor trimite de la împăratul doftori preaînţelepţi, care îndată vor putea să te tămăduiască de rănile acelea". Iar mucenicul a zis: "Eu am doctor pe Stăpînul meu, Domnul Iisus Hristos, pentru care rabd şi spre care nădăjduiesc". Şi a poruncit ighemonul ca să-l închidă în pivniţă legat.

    A doua zi, ighemonul a mers în palatul împărătesc şi a spus împăraţilor despre Neofit: "Pe un tînăr al unui creştin ieri legîndu-l, l-am chinuit, pentru că nu voieşte să se închine zeilor; iar el nu are grijă de chinuri, ci neîncetat cheamă pe Hristos al său". Împăratul a poruncit să-l ardă de viu pe tînăr şi nu numai pe tînărul acela, ci şi pe toţi cei ce mărturisesc pe Hristos. Şi a ieşit Deciu ighemonul din palat, iar cu dînsul era şi Uar fruntaşul, mergînd la locul ce se chema plimbarea lui Hercule. Acolo au pus chipurile împăraţilor şi a poruncit Deciu să aducă înaintea sa din temniţă pe tînărul Neofit; deci, adus fiind sfîntul, a zis către dînsul ighemonul: "Neofite, apropie-te şi jertfeşte zeului Hercule şi vei fi de toţi zeii bine primit, cum şi împăraţilor şi nouă". Iar sfîntul a zis: "Eu mă rog Dumnezeului meu Iisus Hristos, ca să mă aflu Aceluia bine primit şi iubit".

    Apoi, prin porunca chinuitorului, a aprins cuptor spre arderea Sfîntului Neofit, pe care aruncîndu-l într-însul, au astupat gura cuptorului trei zile şi trei nopţi, ca adică nici oasele ucenicului să nu rămînă, iar Sfîntul Mucenic Neofit răcorindu-se în mijlocul focului prin roua cea dumnezeiască, ca la un loc de odihnă se veselea, cîntînd: Domnul mă paşte, nimic nu-mi va lipsi. În locul păşunii, acolo m-a sălăşluit. El acolo nu s-a vătămat, precum altă dată şi cei trei tineri, care au fost aruncaţi în cuptorul Babilonului.

    După acele trei zile, slujitorii chinuitorului au mers să destupe cuptorul şi să lepede cenuşa, căci li se părea că cuptorul este stins şi mucenicul cu totul ars; dar destupîndu-l, deodată a ieşit o văpaie mare din cuptor şi a ars mulţime de păgîni, care veniseră acolo. Iar sfîntul cu glas mare a strigat: "Bine eşti cuvîntat, Doamne, Dumnezeul meu, care m-ai păzit întreg şi nebiruit în chinuri, care m-ai izbăvit de meşteşugirile chinuitorilor şi focul în rouă mi-ai prefăcut, apoi ai ars cu văpaia pe cei vrednici de văpaia cea nestinsă în veci; deci mă rog Ţie, Stăpîne, să nu mă ruşinezi pe mine, robul Tău, pînă la sfîrşit, pînă ce voi săvîrşi nevoinţa mea cu ajutorul Tău".

    Atunci a ieşit sfîntul din cuptor întreg, neavînd nici o vătămare de foc şi l-au prins pe el păgînii slujitori, care scăpaseră de arderea focului, mirîndu-se ei de o minune ca aceea; ticăloşii o numeau vrăjitorie, singuri fiind plini de vrăjile diavoleşti, pentru că îi orbise răutatea lor şi nu puteau să cunoască puterea lui Hristos. După aceasta au osîndit pe sfîntul la mîncarea fiarelor, pregătind chiar şi priveliştea şi, legînd pe sfîntul de un par, au slobozit asupră-i un urs, iar acela răcnind, mergea la sfîntul şi apropiindu-se, a stat, dar căutînd la dînsul, îndată s-a întors la locul său; deci, s-a mirat de aceasta ighemonul şi toţi cei ce veniseră la privelişte. Apoi sloboziră o ursoaică, care numai de două ori în an era adusă la privelişte, de vreme ce era foarte cumplită şi ucidea pe mulţi; aceea alergînd, s-a închinat la picioarele sfîntului, cinstind pe plăcutul lui Dumnezeu, şi s-a dus la locul ei.

    Astfel săvîrşindu-se priveliştea aceea, păstorii aduseseră la ighemon un leu foarte mare şi sălbatic, despre care ziceau: "L-am prins în pustie de cinci zile şi nu i-am dat hrană deloc". Iar ighemonul, bucurîndu-se, a poruncit să aducă pe leul acela înăuntrul priveliştii, unde sfîntul mucenic sta legat gol. Şi toţi se mirau de acel leu, căci era foarte mare şi fioros.

    Alergînd leul la sfîntul, a stat şi l-a privit, şi plecîndu-şi capul, scotea lacrimi din ochi şi lingea picioarele sfîntului, pentru că acela era leul pe care Sfîntul Neofit aflîndu-l la Muntele Olimpului, în peştera cea de piatră, l-a trimis aiurea, iar el s-a sălăşluit chiar în peştera aceluia. Deci, cunoscîndu-l sfîntul, i-a poruncit să se ducă în peştera sa cea dintîi în Olimp, pe care o lăsase sfîntul, poruncindu-i să nu vatăme neam de om niciodată; iar leul închinîndu-se mucenicului, s-a dus răcnind înfricoşat şi a sfărîmat uşile priveliştii, apoi a trecut degrabă prin popor, încît toţi se repezeau la fugă, temîndu-se de groaza fiarei; dar leul, nevătămînd pe nimeni, a fugit în pustie, la locul cel dintîi, după porunca sfîntului.

    Muncitorul, umplîndu-se de frică şi de spaimă şi neştiind ce să mai facă, a poruncit ostaşului să străpungă cu ţepi de fier tot trupul mucenicului, pînă cînd îi va ieşi duhul; şi văzînd că după toată dureroasa străpungere sfîntul nu a murit, ci sta cu vitejie şi fără frică, un barbar care sta acolo, fiind cu chip ca de fiară şi rău la obicei, acela avînd în mîini o suliţă, s-a repezit la sfîntul, l-a lovit cu suliţa în piept şi l-a străpuns. Astfel Sfîntul Mucenic Neofit, ca un miel fiind înjunghiat, şi-a dat sufletul său în mîinile Domnului, în 21 de zile ale lunii ianuarie, vieţuind de la naşterea sa 15 ani şi patru luni; iar acum moştenind viaţa cea fără de sfîrşit, slăveşte pe izvorul vieţii, Hristos Dumnezeu, Cel împreună cu Tatăl şi cu Sfîntul Duh slăvit, în veci. Amin.

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Neofit

Troparul Sfântului Mucenic Neofit, glasul al 4-lea:

Mucenicul Tău, Doamne, Neofit, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
 

Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Apa trecând-o...

Stih: Sfinte Mucenice Neofit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cunoscându-te pe tine, preafericite, că eşti mlădiţă tânără a lui Hristos, odrăslită în livada mucenicilor, care a înflorit roadele dreptei cinstiri de Dumnezeu, Sfinte Neofit, te lăudăm.

Stih: Sfinte Mucenice Neofit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Arătându-te împlinitor al cuvintelor celor Dumnezeieşti, fericite, din pruncie ai ales înţelepţeşte partea cea bună şi te-ai făcut povăţuitor celor rătăciţi.

Stih: Sfinte Mucenice Neofit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Dorind să vezi pe Hristos, Cel Ce S-a făcut Prunc pentru noi, luând Trup din Fecioară, încă de pe când erai Prunc ai dus cugetul poruncilor la desăvârşire.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Dulceaţa cunoştinţei de Dumnezeu picurând din buzele tale cele sfinţite, de Dumnezeu cugetătorule, ai îndulcit cu cuviinţă sufletele cele otrăvite de răutatea vrăjmaşului.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Născând pe Cel Ce este din fire Ziditor, ai îndumnezeit toată firea pământenilor. Pentru aceasta, în chip deosebit te mărturisim Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, Dumnezeiască Mireasă.
 

Cântarea a 3-a. Irmos: Tu eşti Întărirea celor...

Stih: Sfinte Mucenice Neofit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Închinat fiind cu totul Cuvântului Celui Preamilostiv, Duhul Cel Curat te-a păzit pe tine nebiruit.

Stih: Sfinte Mucenice Neofit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Lăudat-a pe Domnul mulţimea de popoare credincioase, văzând prin tine, mucenice, învierea din morţi a celeia ce te-a născut.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Porumbiţa care strălucea de lumină, cu glas viu te-a chemat pe tine către căile cele mântuitoare, Sfinte Mucenice Neofit.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Laudă de mulţumire îţi aduce pururea neamul omenesc, Maica lui Dumnezeu, că prin tine a moştenit Nemurirea.

Irmosul:

Tu eşti Întărirea celor ce aleargă la Tine, Doamne; Tu eşti Lumina celor din întuneric şi pe Tine Te laudă duhul meu.
 

Cântarea a 4-a. Irmos: Auzit-am, Doamne, Taina...

Stih: Sfinte Mucenice Neofit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Nevinovăţia vieţii tale şi netulburarea cugetului văzându-le, multe mulţimi au venit către Dumnezeu, mucenice mărite.

Stih: Sfinte Mucenice Neofit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

În munte ajungând, ai locuit acolo, fericite, povăţuit de Dumnezeiescul Duh. Şi hrănit fiind de înger, asemenea îngerilor te-ai arătat.

Stih: Sfinte Mucenice Neofit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Primind Dumnezeieştile Legi cele scrise, vrednicule de laudă, te-ai sârguit de le-ai împlinit pe ele, râvnind la nevoinţele muceniciei.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu dragoste ai risipit averile tale, precum ţi s-a poruncit şi le-ai dat săracilor, câştigând în locul acestora cele în veci stătătoare, fericite.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Născut-ai, Născătoare de Dumnezeu, pe Cel mai presus de toate, Care a sărăcit de bunăvoie, milostivindu-Se de sărăcia noastră.
 

Cântarea a 5-a. Irmos: Pentru ce m-ai lepădat...

Stih: Sfinte Mucenice Neofit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ajungând plin de Taine de negrăit, vrednicule de laudă, ai alergat bucurându-te, către luptele cele vitejeşti ale pătimirii, ce erau puse înainte, neînspăimântându-te de chinuri, nici de moarte, Sfinte Mucenice Neofit.

Stih: Sfinte Mucenice Neofit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Din negrăita purtare de grijă a Celui Ce îţi îndrepta căile tale, mărite, îngerii Dumnezeieşti venind, te-au tras din munte către nevoinţele muceniceşti, ca pe un alt Moise, cu faţa luminată de Dumnezeieştile Străluciri.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cuvânt viu având în inimă, Preafericite Mucenice Neofit, cu duh îndrăzneţ ai strigat către cei ce te prigoneau: însumi, fără să fiu chemat, vin acum către cei ce mă caută, ca să înfrunt slăbiciunea credinţelor voastre.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Dumnezeiasca Taină care era ascunsă mai înainte de toţi vecii, Fecioară fără prihană, a ajuns cunoscută de toate marginile lumii, prin tine, Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu Întrupându-Se şi îndumnezeind pe om, Fecioară.
 

Cântarea a 6-a. Irmos: Rugăciunea mea voi vărsa...

Stih: Sfinte Mucenice Neofit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Înălţat fiind pe lemn, preafericite, cu fierul coastele ţi s-au sfâşiat, fără de milă. Dar ai sfâşiat cu dovezile tale inima cea împietrită a amăgitorului, care îţi poruncea să jertfeşti zeilor şi să te lepezi de Dumnezeul Cel Nemuritor.

Stih: Sfinte Mucenice Neofit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Chinuit şi legat fiind, mucenice, ai împiedicat până în sfârşit înşelăciunea; şi meşteşugirile cele fără de rânduială ale vrăjmaşului cu Puterea Duhului le-ai vădit nelucrătoare; şi ai alergat către cer, unde stai înaintea lui Hristos, purtând cunună.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Încântat ai fost de Frumuseţile Stăpânului şi te-ai lipit de Dânsul, strigând: Cuvinte al lui Dumnezeu, pentru Tine, Care Te-ai jertfit de bunăvoie, eu mă jertfesc, urmând în chip vădit, Cinstitelor şi Dumnezeieştilor Tale Patimi.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Arătatu-te-ai scaun prea­luminat al Împăratului Ceresc, Fecioară, întru care voind S-a odihnit cu Trupul şi a ridicat osteneala noastră cea multă şi a aşezat pe om pe Tronul Cel Părintesc, precum a binevoit.

Irmosul:

Rugăciunea mea voi vărsa către Domnul şi Lui Îi voi spune necazurile mele; că s-a umplut sufletul meu de răutăţi şi viaţa mea de iad s-a apropiat. Şi ca Iona mă rog: Dumnezeule, din stricăciune scoate-mă.
 

Cântarea a 7-a. Irmos: Tinerii iudei în cuptor...

Stih: Sfinte Mucenice Neofit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cuptor viu arzător făcând nelegiuitul, întru acela te-a închis pe tine, trei zile; dar nicidecum nu te-ai aprins, Sfinte Neofit, strigând: Dumnezeule, bine eşti cuvântat.

Stih: Sfinte Mucenice Neofit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Când stăteai în mijlocul văpăii, fericite, glas de cântări se auzea în chip minunat; că roua lui Dumnezeu te răcorea, mucenice, strigând: Doamne, Dumnezeule, bine eşti cuvântat.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Lucrul ce s-a făcut cu tine, a fost o minune preamare, înspăimântând tot cugetul. Că focul nicidecum nu te-a ars, cugetătorule de Dumnezeu, ci vărsându-se a ars pe moştenitorii focului.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Arătatu-te-ai mai presus decât îngerii, născând pe Îngerul de mare sfat, Născătoare de Dumnezeu, Curată, Căruia cu toţii strigăm: bine eşti cuvântat, Doamne Dumnezeule, în veci.
 

Cântarea a 8-a. Irmos: De şapte ori mai mult...

Stih: Sfinte Mucenice Neofit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

În trup tânăr fiind şi cu desăvârşire înţelept, ai pierdut vicleşugul începătorului răutăţii, preafericite, odrăslind ca un vlăstar preafrumos, în Curţile Celui Ce a odrăslit din rădăcina lui Iesei; către Acela strigi neîncetat: preoţi binecuvântaţi, popoare preaînălţaţi pe Hristos întru toţi vecii.

Stih: Sfinte Mucenice Neofit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

În locul de chinuire fiarele s-au ruşinat de tine, purtătorule de biruinţă, precum mai înainte de Daniel cel sfinţit; că te-au cunoscut pe tine mărturisitor al Patimilor lui Hristos; pe Care L-ai mărturisit, Sfinte Mucenice Neofit, răbdând chinurile cele pline de durere şi strigând: preoţi binecuvântaţi, popoare preaînălţaţi pe Hristos întru toţi vecii.

Binecuvântăm pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Domnul.

Fiind adus legat în lanţuri la locul de chinuri, Părinte Neofit, s-a dat drumul, spre chinuirea ta, unui leu, viteazule, pe care l-ai cunoscut mai demult în munte. Şi el recunoscându-te, cuprins de ruşine, s-a plecat cu frică înaintea ta, vărsând şi izvoare de lacrimi umilite şi bine simţite, de Dumnezeu fericite.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Prunc Tânăr ai născut, Preacurată, pe Cel Născut din Tatăl în chip de netâlcuit, mai înainte de toată zidirea. Deci pe Acela roagă-L să mă înnoiască acum pe mine cel învechit întru greşeli şi să mă mântuiască, ca să strig: tineri binecuvântaţi, preoţi lăudaţi, popoare prea­înălţaţi pe Hristos întru toţi vecii

Irmosul:

Să lăudăm bine să cuvântăm şi să ne închinăm Domnului, cântându-I şi preaînălţându-L pe Dânsul întru toţi vecii.

De şapte ori mai mult a ars cu furie tiranul haldeilor, cuptorul cinstitorilor de Dumnezeu; dar văzându-i pe aceştia mântuiţi de o Putere mai mare, Făcătorului şi Izbăvitorului, striga: tineri binecuvântaţi-L, preoţi lăudaţi-L, popoare preaînălţaţi-L întru toţi vecii.
 

Cântarea a 9-a. Irmos: Spăimântatu-s-a tot auzul...

Stih: Sfinte Mucenice Neofit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Stat-ai ca un miel adus de bunăvoie la junghiere înaintea amarnicilor prigonitori care te ucideau, Sfinte Mucenice Neofit; şi împungându-ţi coasta cu suliţa ai luat fericitul sfârşit, purtătorule de biruinţă al lui Hristos, preaviteazule.

Stih: Sfinte Mucenice Neofit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca o jertfă, ca o aducere preafrumoasă, ca o cinstită odraslă, ca o punere înainte într-o biserică sfântă, ca un prinos curat, ca o vrăbiuţă aleasă, ca un viţel de mult preţ, ca o mlădiţă tânără a Raiului te-ai adus lui Dumnezeu, fericite.

Stih: Sfinte Mucenice Neofit, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Făcutu-te-ai prin patimi, asemenea Celui Ce a pătimit pentru noi din bunătate şi împuns fiind deopotrivă cu suliţa, cu adevărat te-ai mărit; iar acum locuieşti în ceruri, împodobit cu diadema biruinţei, plin de bucurie neschimbată.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Pomenirea cea plină de lumină şi preamărită a pătimirii tale, mucenice, a răsărit, strălucind mai mult decât soarele cugetele credincioşilor; pentru care te rugăm, izbăveşte-ne pe noi de întunericul tuturor patimilor şi din primejdiile cele cumplite.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ceea ce porţi întocmai ca într-un cleşte Jăratecul Cel Ceresc, Mireasă Dumnezeiască, arde acum toate patimile cele fierbinţi ale inimii mele; şi din gheena focului mă izbăveşte, rogu-mă; ca să te măresc pe tine, Nădejdea credincioşilor, Preacurată.

Irmosul:

Spăimântatu-s-a tot auzul de milostivirea cea plină de Taină a lui Dumnezeu; că Cel Preaînalt S-a pogorât până şi în Trup, făcându-Se Om din pântece Fecioresc. Pentru aceasta pe Preacinstita de Dumnezeu Născătoarea, credincioşii o mărim.
 

SEDELNA, glasul al 4-lea. Podobie: Cel Ce Te-ai Înălţat...

Odrăslind ca o mlădiţă fragedă în livada purtătorilor de biruinţă ai lui Hristos, ai adus lui Hristos roadele Dumnezeieştii cunoştinţe; cu care se hrănesc cei ce te cinstesc cu credinţă, Preamărite Neofit, viteazule luptător. Ci, cu rugăciunile tale, miluieşte-ne pe noi totdeauna, stând înaintea lui Dumnezeu.
 

SEDELNA Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, glasul al 4-lea. Podobie: Cel Ce Te-ai Înălţat...

După Dumnezeu, alergând eu smeritul, la Acoperământul tău cel Dumnezeiesc, Născătoare de Dumnezeu, cerând ajutorul tău, mă rog ţie: miluieşte-mă, Curată, că păcatele au covârşit capul meu şi mă tem, Stăpână, de pedepse şi mă înfricoşez. Ci, fă rugăciune, Preacurată, către Fiul tău, ca să mă scape de ele.
 

SEDELNA Sfintei Cruci şi a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, glasul al 4-lea. Podobie: Cel Ce Te-ai Înălţat...

Ceea ce Te-a născut cu Trup, în vremurile cele mai de pe urmă, pe Tine, Cel Născut din Tatăl fără de început, văzându-Te pe Cruce spânzurat, Hristoase, striga: vai mie, Preadorite Iisuse! Cum Tu, Cel Slăvit de îngeri ca un Dumnezeu, Fiule, eşti acum omorât pe Lemn de către oamenii cei nelegiuiţi? Te laud, Îndelung Răbdătorule.