Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Eleț

Această icoană a Maicii Domnului mai este numită și „icoana din brad”, deoarece a apărut în în anul 1060 într-un brad de lângă Catedrala cu hramul Icoana Maicii Domnului din Smolensk, din orașul Eleț, provincia Orlov.

Icoana Maicii Domnului din Eleț este prăznuită pe 11/24 ianuarie.

Mai există o altă icoană a Maicii Domnului ce se numește „Eleț-Cernigov”, prăznuită pe 5/18 februarie.

O Icoana cinstita de printi

   Icoana a aparut In anul 1060, langa Cernigov, Intr-un molid din localitatea Elets. La locul aparitiei a fost construita biserica Adormirii Maicii Domnului, In acelasi an, de printul Sviatoslav Iaroslav. Mai tarziu, acelasi print avea sa se retraga aici, la sfatul Cuviosului Antonie al Pesterilor (10 iulie) si sa fondeze manastirea Elets a Adormirii Maicii Domnului.

   In sec. XVII, cand manastirea printului a fost distrusa, icoana s-a pierdut.

   In 1676, Icoana Elets a fost redata manastirii, de catre fratii Kozel din Vladimir, care o cumparasera de la Constantin Mazapatoi.

   Icoana a fost preluata de descendentii familiei printilor Bariatinsky de Cernigov si dusa la Moscova, iar In 1687 a fost daruita de catre Daniel Bariatinsky catedralei Adormirii – Kharkov. De aceea Icoana este numita si „Cernigov-Elets”.
   In timpul stapanirii sovietice Icoana a disparut iarasi, Incat In prezent la manastire se afla doar o copie a acesteia. Mai multe copii ale Icoanei sunt, de altfel si ele, facatoare de minuni.

   In limba rusa este publicata o carte despre minunile Maicii Domnului prin Icoana Elets: vindecari de tumori, cangrene, rani, difterie, boli de ochi, stomac, plamani. Cartea poarta titlul „Slava Maicii Domnului Ieletskii”.
   Potrivit sinaxarelor ruse, Icoana Elets are data de pomenire la 11/24 ianuarie.

Icoana „Egipteana” a Maicii Domnului

  Aceasta Icoana facatoare de minuni este mai putin cunoscuta. Sursele vechi precizeaza ca a fost descoperita In anul 1060.

  Icoana este de tipul Hodeghetria (Care arata Calea). Dar numele Icoanei nu a putut fi explicat In niciun fel.

   Se mai presupune ca numele real al Icoanei ar fi „Elets”, Icoana pomenita In aceeasi zi de sinaxarele ruse, si cu acelasi an al aparitiei. Cu toate acestea, nu se explica totusi de ce pictorul a scris pe ea „Egipteana”.

   Exista si o varianta a acestei Icoane In care apare Sfantul Sava al Serbiei (cel pomenit la 12 ianuarie), langa Fecioara Maria.

   Si, o alta deosebire fata de Icoana Elets In care este desenat si copacul unde s-a aratat aceasta, Icoana „Egipteana” o prezinta doar pe Maica Domnului cu Pruncul.